Islantilainen villapaita – neulontaohje

Islantilainen villapaita ja sen neulontaohje ovat islantilaisille arkipäivää. Minusta tuntuu, että täällä neuloo ihan jokainen! Islantilainen villapaita eli lopapeysa on suosittu lahja, kansallisvaate ja käytännöllinen suoja saaren kylmää ja märkää ilmaa vastaan.

*) Juttu sisältää affilinkkejä kirjakauppaan.

islantilainen villapaita lopapeysa ohje

Ensimmäisen villapaidan – tuon mikä näkyy jutun ensimmäisessä kuvassa – sain yli kymmenen vuotta sitten joululahjaksi anopiltani, ja se on kaikkein ihanin, koska se on ehtinyt kulua käytössä niin pehmeäksi. Siinä ja toiseksi uusimmassa villapaidassa on edessä vetoketju, eli ne molemmat ovat täydellisiä ulkotakkeja paikallisessa kesäsäässä. Ne ovat sen verran tukevia villapaitoja – neulottu paksusta lopi-langasta – että niitä ei juuri tee mieli käyttää sisätiloissa. Islantilaiset tuppaavatkin käyttämään näitä villapaitoja nimenomaan ulkovaatteina. Alle laitetaan tuulen pitävä ohut takki ja päälle villis lämmittämään. Karkea lopi-lanka saattaa nimittäin siinä määrin kutittaa, että sitä ei ihan suoraan ihoa vasten tee edes mieli pitää.

islantilainen villapaita neulontaohje

Tämä harmaa villapaita on järjestyksessään kolmas. Se on pään yli vedettävä perinteinen malli ja tätä käytän paljon talvisin, kylmimpinä päivinä myös sisällä. Se on tehty léttlopista eli ohuemmasta lopi-langasta. Aavistuksen ohuempana villapuserona se on tosi hyvä lämmin kerros tuulta ja sadetta pitävän takin alla. Oikein kylmillä ilmoilla tykkään pitää tätä sisätiloissakin. Käytän villapaidan alla pitkähihaista aluspaitaa.

Tämä kolmas lopapeysassani eroaa kahdesta aikaisemmasta myös siinä (täällä näet kuvia perheemme käytössä olevista lopapeysoista), että tässä on mukana värjättyä villalankaa. Valkoiset, harmaat, mustat ja ruskeat villalangat ovat värjäämätöntä lampaan villaa. Kirkkaammat värit ovat värikäsiteltyä valkoista lampaanvillaa. Suosin noita lampaan luonnollisia värejä, mutta joskus on kivaa saada vähän väritehostetta kaulukseen.

Islantilainen villapaita neulontaohje – osa ohjeista on ilmaisia ja löydät ne netistä

Moni onkin Instan puolella viime päivinä kysellyt, mistä tämä paita on ostettu. Ostin sen aikanaan syömällä kuormasta eli Reykjavik Cutestista, siis siitä turistikaupasta, jota pyöritin Suomi-kaupan jengin kanssa muutama vuosi sitten. Vaikka kauppaa ei enää ole, tätä villapuseroa juuri tällä kuviolla löytyy useista villapaitamyymälöistä. Tämä kuvio on nimeltään “uudestaan” eli Aftur. Se on suosittu, sillä se oli siihen aikaan rojaltivapaa eli kuka tahansa neuloja saattoi käyttää sitä ilman maksua kuvion suunnittelijalle.

Islantilaiselta lópidesign-sivustolta löytyy  liuta maksuttomia eli rojaltivapaita villisohjeita. Sieltä voi kuka tahansa napata itselleen ohjeen ja alkaa neuloa.

Suomesta taitaa saada islantilaisia villalankoja jo monista käsityökaupoista. Huomasin, että myös Adlibris (luulin aikaisemmin, että he ovat vain kirjakauppa!) myy islantilaisen villalankatuottajan Ístexin villalankoja ja vieläpä aika mukavaa hintaan.

Jos haluat islantilaisen villapaidan neulontaohjeet suomenkielisenä, kannattaa pohtia näiden kirjojen hankkimista.

Islantilainen villavaatevaikuttaja Védis Jónsdóttir on kirjoittanut Islantilaisia neuleita -ohjekirja, jossa on ohjeet yli 60 neuleeseen, lapasiin, sukkiin ja mekkoihin. Siitä on otettu uusi painos ja kirjaa on saatavilla alle 20 euron hintaa Adlibriksessä: Islantilaisia neuleita*. Huomasin, että vuonna 2020 on ilmestynyt myös supersöpö neulekirja Islantilaisia lastenneuleita*. Sen hinta on nyt vain viisitoistaeuroa, woop-woop!

Sitten on tämä ihana ja joku aika sitten ilmestynyt suomalainen neulekirja, Maaru Moilasen Islannin villaneuleet

villapaita lopapeysa ohje

Opettele itse neulomaan islantilainen villapaita – verkkokurssin 12 kätevää videota

Suunnittelin muuten itse yhdessä suomalaisen neulojan Käsityökekkereiden Veeran kanssa islantilaisen villapaidan Hneturin. Opettelen itse asiassa juurikin tämän Veeran tekemän islantilaisen villapaidan neulontaverkkokurssin avulla neulomaan elämäni ensimmäistä villapaitaa. En ole koskaan neulonut edes sukkia, mutta Veeran ohjeet ja videot ovat niin selkeitä ja jaettu kahteentoista osioon, että luotto omaan pärjäämiseeni on suhteellisen vankalla pohjalla. Hnetur muuten tarkoittaa suomeksi pähkinää.

Lopapeysan hoito-ohjeet

Jos olet aikeissa ostaa islantilaisen villapaidan, kannattaa varmistua että kyseessä on aito islantilainen villapaita. Tuossa linkkaamassani jutussa kerron, miten tunnistat aidon lopapeysan, mistä niitä voi ostaa ja kuinka paljon ne suunilleen maksavat. Koneneulottu ja käsinneulottu saattavat olla kaupan hyllyssä samanhintaisia. Eikä se koneneulottu mitenkään huono vaihtoehto ole; vaatteen paremmuus riippuu siitä, millaisen vaatteen haluaa. Sileän linjastotuotteen vai vähän muhkuraisen ja karhean, joka on luotu käsin.  

On islantilainen villapaita sitten itsetehty tai käsityökaupasta ostettu, kannattaa muistaa pari yksinkertaista niksiä puseron hoitoon. Tällaista paikallisen lampaan villasta tehtyä islantilaista lopapeysaa ei tarvitse pestä koskaan. Ripustan oman villikseni pakkasella ulos tuulettumaan ja kesäisin laitan sen ulos aurinkoiseen paikkaan riippumaan tunniksi tai pariksi. Auringonsäteet kun jotenkin puhdistavat villaa. En tiedä onko se urbaania legendaa, mutta pienen aurinkokylvyn jälkeen omani tuntuu jotenkin puhtaammalta ja raikkaammalta.

Islantilainen villalanka – miten se tehdään?

Islannissa lampaanvillaa ei mene yhtään jätteeksi eli kaikki mikä keritään, käytetään. Tällä hetkellä lopi-lankojen kysyntä on Islannissa ja maailmalla todella huimaa. Kävin vierailulla islantilaisella kehräämössä Ístexillä. Löydät jutun täältä: islantilaisen villalangan valmistus.

Teemat
Poimintoja Blogista:

Yökitinät…

Kahden ensimmäisen viikon suvantovaihe on jäänyt taakse. Seuranamme on nyt – tadaa: iltaväninä! Se alkaa kahdeksan maissa ja jatkuu hyvinä iltoina puolilleöin, huonoina aamukahteen. Itkua,

Lue lisää »
syöpävakuutus vakavan sairauden turva if
Perhe ja arki

Syöpävakuutus auttaa vastatuulessa

Mainos Vakavan sairauden turva / If Sen jälkeen kun äitini sairastui syöpään, olen lukenut aika paljon kaikenlaisia syöpäsairauteen liittyviä juttuja ja päättänyt, että syöpävakuutus pitäisi

Lue lisää »

17 tuntia

Kiitos mukanaelämisestä facessa ja instassa! Täällä ollaan nyt jo ihan hyvissä tunnelmissa, mutta kyllä ei ollut helppoa tämä toinenkaan kerta. Huh. 17 tuntia avautumista, yksi

Lue lisää »
Yleinen

Poikien ympärileikkaus laittomaksi

Poikien ei-lääketieteellistä ympärileikkausta ollaan puuhaamassa laittomaksi täällä Islannissa. Lakialoite poikien ympärileikkauksen kieltämisestä on nyt parlamentin käsittelyssä ja aikanaan siitä sitten varmaankin äänestetään. Islannista saattaa tulla

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö