Islantilainen villapaita: osto- ja hoito-ohjeet

Yksi elämäni lempivaatteista on ehdottomasti monikäyttöinen islantilainen villapaita. Tähän voisi nyt tarinoida jotain syksystä ja viileistä illoista ja siitä miten ihanaa on kääriytyä villapaitaan kotisohvalla ja lukea kirjaa.
Totuushan on kuitenkin niinkin tylsä, kuin että syksyllä on aina niin hitokseen tekemistä, että sohva&kirja&villapaita-kombot toteutuvat vain hyvissä aikomuksissa. Sitä paitsi täällä meillä päin on niin viileä kesälläkin, että villapaita on ihan ympärivuotinen vaate. Ei tarvitse marraskuuta odotella, vaan villiksen voi vetäistä päälle heinäkuussakin.
Ja tosiaankin; islantilainen villapaita laitetaan nimenomaan päälle. Se ei ole sisäpusero ihoa vasten vaan ulkotakki ulkohommiin.
On muuten tosi kivaa, kun kommentoitte usein kuvissa näkyviä perheemme villapaitoja ja kyselette, mistä niitä voi Islannin-reissuilla ostaa ja kuinka niitä hoidetaan. Olen islantilaisista villapaidoista kirjoittanut tukun juttuja, mutta koska tämä nyt vaan on niin kamalan monikäyttöinen, nätti ja ihana vaate, niin juttua riittää enemmänkin.Sitä paitsi näissä villapaitakuvissa  me kaikki näytämme niin kovin virkeiltä, kauniilta ja reippailta. Villis onkin minusta aivan paras nopea keino virkistää ulkonäköä. (Toiseksi parhaita ovat oikeanvärinen huulipuna ja hyvä silmänympärysvoide.)

Näin tunnistat islantilaisen villapaidan

Islantilaisen lampaan villasta neulottu ”lopapeysa” on mainio vaate ja arvokas tuliainen Islannin-reissulta.  Käsin neulottu villapaita on uutena karhea ja malliltaan väljä. Tarkista aina, että villapaidan niskalapussa lukee Handknitted in Iceland. Merkintä Designed in Iceland tarkoittaa ulkomailla koneellisesti valmistettua kopiota. Eivät sellaiset paidat välttämättä huonoja ole, nehän saattavat päinvastoin olla tosi sileitä ja mukavia päällä sisäkäytössäkin. Paikallinen villakäsityö on olemukseltaan karheaa ja paksua ja soveltuu nimenomaan ulkovaatteeksi.
Islantilaisen lampaan villa on ainutlaatuinen. Pehmeä alusvilla pitää lampaan lämpimänä ja öljymäinen päällysturkki hylkii vettä. Siksi islantilaisen lampaan villasta tehty paita lämmittää kylmällä ja kestää sadetta paremmin kuin moni muu villapaita. Märkänään se ei tunnu märältä. Luonnonmukainen tekninen vaate.

Islantilainen villapaita: väri ja kuviointi

Perinteisimmät villapaidat on tehty islantilaisen lampaan luonnollisista väreistä eli valkoisesta, ruskeasta, mustasta ja harmaasta. Muun väriset puserot on neulottu värjätystä, alun perin valkoisesta villasta.
Käsineulotut villapaidat ovat kaikki keskenään erilaisia. Kuviointi vaihtelee neulojan mukaan. Jotkut tekevät muutaman sentin paksuista sahalaitaista raitaa, kun toiset suosivat monimutkaisempia kuvioita. Islantilaisessa perinteisessä villapaidassa on kuviointi paidan yläosassa ja joskus – mutta harvemmin – hihansuissa ja helmassa. Norjalaisessa villiksessä kuviointi täyttää koko paidan, islantilaisessa ei.

Islantilainen villapaita – osta Islannista tai netistä

Käsinneulottuja islantilaisvillapaitoja löytää Islannista esimerkiksi maaseudun pienistä museokaupoista, maaseuturavintoloiden auloissa olevista pienistä myymäläpisteistä ja maaseutumajoituskohteista. Valikoima on tällaisissa pienissä parin hyllyn kokoisissa shopeissa pieni; mutta jos oikea löytyy se onkin sitten ihan aarre ja jonkun lähiseudun käsityöihmisen neuloma.
Reykjavíkissa villapaita kannattaa ostaa esimerkiksi Islannin neulontayhdistyksen myymälästä (Skólavörðustígur 19, handknitted.is) tai villavalmistaja Álafossilta Reykjavíkin naapurikaupungista Mosfellsbaerista eli tuttavallisemmin Mososta (Álafossvegur 23, alafoss.is).
Islantilaisia villapaitoja saa nettikaupoistakin. Laaja valikoima löyty esimerkiksi juurikin tuon äsken mainitun Islannin neulontayhdistyksen verkkokaupasta.
Islannista tilatessa kannattaa muistaa, että Islanti ei kuulu EU:hun, eli täältä Suomeen tilatessa ostajan maksettavaksi tulee Suomessa arvonlisävero ja jotain mahdollisia käsittelykustannuksia. Sama juttu kun tilaan itse tuotteita Suomesta Islantiin: ennen kuin paketti luovutetaan postissa, minun täytyy maksaa arvonlisäveroa lähetyksen arvosta ja lähetyskulujen arvosta 24 % ja päälle tukku jotain paperinpyörityskuluja… Mälsää, mutta minkäs teet.

Paljon käsinneulottu villapaita maksaa?

Pitkähihainen pään yli vedettävä villapaita maksaa kaupasta ostettuna noin 200 euroa. Vetoketjulliset, napitetut ja pidemmät mallit ovat kalliimpia. Maaseudun myymälöissä hinta on usein noin parikymmentä prosenttia Reykjavíkin hintoja halvempi. Jos kauhistelet hintaa, niin muista tämä: Kokenut neuloja neuloo yhtä villapaitaa muutaman päivän. Villan osuus kustannuksista on vähintään 40 euroa eli neulojan tuntipalkka jää siis aika pieneksi. Käsinneulottu villapaita on käyttövaate mutta myös arvokasta käsityötä.
Katso myös juttu islantilaisista neuleista ja neulontaohjeista, osa ohjeista on maksuttomana netissä ja muutama neulontaohjeteos löytyy myös suoomeksi käännettynä:Islantilainen villapaita, neulontaohje

Islantilaisen villapaidan pesu ja hoito

Islantilainen villapaita paranee ja pehmenee käytössä. Kuvissa näkyvistä villapaidoista valkoinen on ollut käytössäni jo yli kymmenen vuotta ja vuosi vuodelta se vain paranee ja pehmenee. En ole pesettänyt sitä kertaakaan. Puhdistan villapaidan riiputtamalla sitä pakkasilmalla ulkona tai käärimällä muovipussiin ja tunkemalla päiväksi pakkasarkkuun. Kesäisin laitan puserot hetkeksi suoraan auringonpaisteeseen. Puseroista haihtuu hajut ja pölyt. Pienistä ruokatahroista tai hevosenkuolaläikistä rapsutan suurimmat jäljet pois ja se loppu mitä puseroon jää, haalenee ajan myötä.

35 Comments

 • Helena Ruotsala

  Tänäänkin mulla oli islantilainen villatakki päällä täällä sateisessa Turussa. Loistava ostos ja juuri sieltä Reikjavikin islantilaisen neulontayhdistyksen kaupasta. Olipa siellä valinnanvaraa! Lankojakin ostin Akureyristä käsityömyymälästä.

   • Soile Larivaara

    Hei Satu ja kiitos tosi mukavista kirjoituksista.
    Olen jo kauan haaveillut LopsprysN kutomisesta mutr olen törmännyt ongelmaan ja toivon, että voisit antaa neuvon.
    Netistä löytyy toinen toistaan kauniimpia malleja mutta ohjeita en löydä mistään. Maksaisin mielelläni ohjeista mutta en tiedä mistä niitä voi tilata ja saako ohjeita muilla kielillä kuin islanniksi jota en valitettavasti osaa. Ostin jo kirjan Islantilaisia neuleita, mutta ei se minun ongelmaani ratkaissut. Olen myös ilmoittautunut villapaidan kudontakurssille mutta sekin on siirtynyt koronan vuoksi alkavaksi vasta helmikuussa.
    Ystävällisin terveisin lumisesta Hämeenlinnasta
    SL

    • Satu Rämö

     Käsityökekkereitä-niminen blogi ja Insta järjestävät tällä hetkellä islantilaisneuleen mysteerineulontaa. Voisikohan siitä olla sulle iloa? Itse aloitan elämäni ensimmäistä villapaidan neulomista sillä ohjeella – saas nähdä, kuinka käy 😀

 • Jenni

  Tässähän olisi sulle taas markkinarako, jos alkaisit toimittamaan hyviksi havaitsemiasi paitoja Eurooppaan – kaikilla ei ole mahdollisuutta tulla ostoksille sinne 😉

  • Satu Rämö

   Johoo! Semmoinen oma verkkokauppa 😉 Oispa aikaa, ja tuntisipa paljon neulojia jotka haluaisivat tehdä niitä myyntiin sellaiseen verkkokauppaan…

 • Hirnakka

  Oi, minua on kaivellut eniten Islanninvisiitissäni se, etten sitten kuitenkaan ostanut villapaitaa. Hypistelin niitä useammassakin keskustan kaupassa, mutta kun en ollut ihan varma onko kyseessä ihan aito vai korvike ja hintakin hirvitti (turistikaupan hinta). Jos vielä sille laavakökkäreelle pääsen, vaikka millä hankkiudun ulos Reykjavikista ostoksille ! Voin vain kuvitella miten ihana tuommoinen on tallihommissa ja pihalla ryskäessä.

  • Satu Rämö

   Kieltämättä nämä ovat aika kalliita; etenkin kun siihen laskee vielä kaikki muut Islannin-matkan kulut… Ehkä tuo Islannin kruunu tuosta halpenee niin Islannisatkin tulee taas vähän järkevämmänhintainen ulkomaaalaisille vieraille.

  • Satu Rämö

   Jes, loistavaa että löysit! Käytettynäkin saa tosiaan ihan huikeen hienoja villiksiä, ja ne on usein vielä sopivan pehmeiksi pidetty eli ovat täydellisiä ihan heti.

 • Enni Hartikainen

  Oman Islannin vaihdon aikana tuli toki ostettua itselle lopapeysa ja kavereillekin tein pari pyynnöstä, kun jostain syystä siellä innostui vuosien tauon jälkeen taas neulomaan. Pari joulua sitten sainkin mummolta mahtavan joululahjan: langat ja islanninkieliset ohjeet lopapeysaan! Mummo oli ostanut ne jo 1990-luvulla eläkeläisten bussimatkalla, mutta jostain syystä hän ei ollutkaan ehtinyt neulomaan. Nyt kun puikot ei enää mummon sormissa pysy, niin hän päätti antaa langat minulle. Vaikka ne on odottaneet komerossa parikymmentä vuotta, niin eivätpä ole menneet miksikään! Jos tässä syksyn aikana saisi aikaiseksi tehdä itselle uuden villapaidan Laugarbakkin käsityöläisiltä ostetun kaveriksi. 🙂

 • Karoliina

  Sulla näyttää lapsetkin pitävän villapaitoja mielellään. Eikö kaulus kutita ja karvastele ihoa? Tilaisin tuollaisen villapaidan viivana, jos uskaltaisin luottaa siihen, ettei sangen hintava ostos jää pitämättä siksi, että hermostun villan karkeuteen iholla. Ymmärrän kyllä, että alla pidetään vähintään yhtä paitaa mutta kaulalla villa ja iho kuitenkin kohtaavat. Miten islantilaiset tämän ongelman ratkaisevat?

  • Satu Rämö

   Eivät nämä kyllä ihan herkkäihoiselle sovi, islanninlampaan villa on karkeaa. Lapset ovat käyttäneet näitä ihan mielellään, mutta tiedän kyllä useampia heidän kavereitaan, jotka eivät voi käyttää, ellei sisäpuolelle ole ommeltu vuorta.

 • Anonyymi

  Viisi vuotta sitten kävin Reykjavikin matkalla ja ihastuin kaupunkiin ja maahan. Hypistelin ja sovitin villapaitoja monessa liikkeessä, myös siellä neulontayhdistyksen kaupassa, mutta en raaskinut ostaa. Ostin kuitenkin Lettlopi-lankaa, ja neuloin yksivärisen paidan, jota olen pitänyt aika paljon. Pari vuotta sitten kävimme aviomiehen kanssa Grönlannin risteilyllä, johon matkaan sisältyi pari päivää Reykjavikissa. Olin ennen matkaa päättänyt, että tällä kertaa ostan paidan. Risteilyaluksella oli kuitenkin 36 eurolla valmiita villapaitaan tarvikepakkauksia neuleohjeineen, joten ostinkin pakkauksen ja neuloin paidan itse. Hyvä tuli! Tämän jälkeen olen ostanut suomenkielisen islantilais- neuleiden ohjekirjan, jossa on monia hyviä malleja, myös sen laivalta ostamani paidan malli. Olen nyt saanut melkein valmiiksi yhden kirjan ohjeen mukaisen villapaidan aviomiehelleni. Lettlopi-lankaa myy helsinkiläinen Menita-lankakauppa ja heillä on myös sitä paksumpaa islantilaista lankaa. Menitalla on nettikauppa. Lettlopista on minusta tosi kiva neuloa.

 • Anonyymi

  Kaikkeen ei todellakaan riitä aika… mutta mun piti nyt vähän tulla kannustamaan tuossa verkkokauppa-asiassa. Sulla on jo valmiiksi yritys, taito kirjoittaa, tuotetuntemus, somenäkyvyyttä ja mies, joka osaa valokuvata. Se, että pistät Shopifyn tai Mycashflown päälle verkkokaupan pystyyn ei kauan vie. Voisihan tuota kokeilla. T. Verkkokauppias

  • Satu Rämö

   Juuri täällä Shopifyä itse asiassa väännänkin 😀 Hermoja raastavaa hommaa. Tehdään verkkokauppaa meidän suomalaiselle designmyymälälle.

   Islantilaisten tuotteiden verkkokauppa olisi ihana asia, mutta siinä on niin moni juttu, joka tekee siitä hankalan menestyä: isot lähetyskulut Suomeen (EU:n ulkopuolella, eli alv-rasite kuluttajaostajalle), tuotteiden varastointi (tila maksaa…) ja työtunnit versus tulot (katteet on tämänhintaisissa tuotteissa kuitenkin niin pieniä, että pitäisi myydä isoja määriä että kannattaisi laittaa se pystyyn). Yritän tässä siis vain näköjään perustella myös itselleni, MIKSI HEMMETISSÄ EI, vaikka oikeasti kiinnostelisi tosi paljon 😀

 • Anonyymi

  Ostin oman takkini vuosia sitten Akureyrin läheltä maaseudulta, neulojan nimi oli Johanna. Muuten takki on ihana, mutta lähtee karvaa ihan tolkuttomasti. Vein sen nyt ompelijalle ja takkiin laitetaan vuori, toivottavasti auttaa karvan lähtöön.

  ~Viltsu

  • Satu Rämö

   Jep, näissä on se ongelma… Toisaalta monen vuoden aktiivisen käytön jälkeen paita vähän tiivistyy eikä karvaa enää irtoa niin paljoa. Mutta en tiedä lohduttiko tämä yhtään 😀

 • Tinuski

  Neulon tässä omaa islantilaispaitaa ja mietin, mikäköhän paita toimii sen alla parhaiten. Merino? Puuvilla? Joku muu, mikä?

  • Satu Rämö

   Mä käytän itse ohutta merinovillaista kalsaripaitaa villiksen alla, osa käyttää tuuli- tai verkkatakkia, ja ne on kyllä hyviä myös, auttavat pitämään tuulessakin lämpimänä.

   • Tuulikki Huttunen

    Hei!
    Ajattelin tilata tallaisen ihanan villapaidan sieltä Islannista. Jäin hiukan miettimään kokoa? Onko nämä yleensä millaista kokoa? Pientä vai suurta?
    Ps. Sitten on enää valinnanvaikeus 😊

    • Satu Rämö

     Käsinneulotuissa on se haastavuus että niiden koot välillä vähän vaihtelee. Ota mieluummin vähän isompi kuin pienempi, niin mahtuu kerroksia alle 🙂 Mä oon 163 cm / 68 kg ja käytän M-kokoa neuleista, M on sopinut näissä islannin villiksissäkin joka kerta.

     • Tuulikki Huttunen

      Kiitos nopeasta vastauksesta 😊
      Mieluinen väri oli vaikea päättää. Minä luotin ensi vaikutelmaan.
      Tuskin maltamne odottaa, että saamme villapaidat yllemme 🥰

   • Raija Sairanen

    Hei!
    Olen ostanut Islantilaisia neuleita-kirjan ja haluan neuloa ensimmäisen islantilaisen villapaidan Lettlopi-langasta. Ohjeen viimeistely kohdassa neuvotaan pusero kastelemaan ja asettelemaan tasolle kuivumaan. Mitä tuo kasteleminen tarkoittaa…pitääkö suihkuttaa, kastella nopeasti, liottaa pitempi aika, kuumalla vai kylmällä vedellä?

    • Satu Rämö

     Mä en osaa itse neuloa, joten en osaa valitettavasti auttaa… Olisikohan täällä itseäni kokeneempia kässäihmisiä?

 • Maarit

  Vielä lisäisin tuohon mistä kannattaa ostaa-kohtaan Punaisen Ristin myymälät! Ostin vaihtovuonna 2014 Akureyrin Punaiselta Ristiltä seitsemän lopapeysaa 15e – 40e hinnoilla ja ne vain edelleenkin paranee käytössä. Hauskinta oli ostaa niitä, joiden tiesi olleen käytössä: palasia heinänkorsista löytyi vielä kuukausien päästä! 😀 Muutaman annoin lahjaksi ja neljää käytän itse edelleen. Nykyään hinnat on toki kallistuneet niin, että tuskin satasta halvemmalla saa mistään. Parhaita vaatteita edelleen. Nykyään teen myös itse ja haen vain langat Mososta. 🙂

  • Satu Rämö

   Ouyees, kannattaa tosiaankin katsoa kirppisvalikoima myös (Punaisen Ristin myymälöiden lisäksi myös Kolaportid viikonloppuisin). Koska se on niin totta: nämä vain paranee käytössä.

 • Pusero hukassa

  Hei,

  olen etsiskellyt suomesta islantilaisesta villasta tehtyä puseroa. Löysin tällaisen paikan kuin https://www.handknitted.is
  Siellä puseroita mutta n pääse ymmärrykseen puseroiden mateririaalin merkinnöistä , unspun, 3 ply . Saisinko sinulta hieman valaistusta asiasta.

  Etsin ulkoilukäyttöön metsäreissuille loppusyksyn-talvi kuukusille villapuseroa ja olen saanut paljon kehua islantilaisesta villasta

  • Satu Rämö

   Tuo verkkokauppa on islantilaisten neulojien yhteisön verkkokauppa eli sieltä saa varmasti käsintehtyjä islantilaisia villapaitoja. Mä en ikävä kyllä itse ole ihan perillä noista kaikista merkinnöistä… olisikohan täällä käsityöalan asiantuntijoita, jotka osaisivat neuvoa?

  • Tuula

   Tuo unspun 3-ply tarkoittaa, että siinä on käytetty kolmea säiettä hahtuvakiekon kehräämätöntä lankaa, eli se on se perusmateriaali, mistä aikuisten villapaidat on tehty. Kahdesta säikeestä tehdään vähän ohuempia (mutta silti paksuja) neuleita.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *