Islantilainen villapaita: osto- ja hoito-ohjeet

Yksi elämäni lempivaatteista on ehdottomasti monikäyttöinen islantilainen villapaita. Tähän voisi nyt tarinoida jotain syksystä ja viileistä illoista ja siitä miten ihanaa on kääriytyä villapaitaan kotisohvalla ja lukea kirjaa.
Totuushan on kuitenkin niinkin tylsä, kuin että syksyllä on aina niin hitokseen tekemistä, että sohva&kirja&villapaita-kombot toteutuvat vain hyvissä aikomuksissa. Sitä paitsi täällä meillä päin on niin viileä kesälläkin, että villapaita on ihan ympärivuotinen vaate. Ei tarvitse marraskuuta odotella, vaan villiksen voi vetäistä päälle heinäkuussakin.
Ja tosiaankin; islantilainen villapaita laitetaan nimenomaan päälle. Se ei ole sisäpusero ihoa vasten vaan ulkotakki ulkohommiin.
On muuten tosi kivaa, kun kommentoitte usein kuvissa näkyviä perheemme villapaitoja ja kyselette, mistä niitä voi Islannin-reissuilla ostaa ja kuinka niitä hoidetaan. Olen islantilaisista villapaidoista kirjoittanut tukun juttuja, mutta koska tämä nyt vaan on niin kamalan monikäyttöinen, nätti ja ihana vaate, niin juttua riittää enemmänkin.Sitä paitsi näissä villapaitakuvissa  me kaikki näytämme niin kovin virkeiltä, kauniilta ja reippailta. Villis onkin minusta aivan paras nopea keino virkistää ulkonäköä. (Toiseksi parhaita ovat oikeanvärinen huulipuna ja hyvä silmänympärysvoide.)

Näin tunnistat islantilaisen villapaidan

Islantilaisen lampaan villasta neulottu ”lopapeysa” on mainio vaate ja arvokas tuliainen Islannin-reissulta.  Käsin neulottu villapaita on uutena karhea ja malliltaan väljä. Tarkista aina, että villapaidan niskalapussa lukee Handknitted in Iceland. Merkintä Designed in Iceland tarkoittaa ulkomailla koneellisesti valmistettua kopiota. Eivät sellaiset paidat välttämättä huonoja ole, nehän saattavat päinvastoin olla tosi sileitä ja mukavia päällä sisäkäytössäkin. Paikallinen villakäsityö on olemukseltaan karheaa ja paksua ja soveltuu nimenomaan ulkovaatteeksi.
Islantilaisen lampaan villa on ainutlaatuinen. Pehmeä alusvilla pitää lampaan lämpimänä ja öljymäinen päällysturkki hylkii vettä. Siksi islantilaisen lampaan villasta tehty paita lämmittää kylmällä ja kestää sadetta paremmin kuin moni muu villapaita. Märkänään se ei tunnu märältä. Luonnonmukainen tekninen vaate.

Islantilainen villapaita: väri ja kuviointi

Perinteisimmät villapaidat on tehty islantilaisen lampaan luonnollisista väreistä eli valkoisesta, ruskeasta, mustasta ja harmaasta. Muun väriset puserot on neulottu värjätystä, alun perin valkoisesta villasta.
Käsineulotut villapaidat ovat kaikki keskenään erilaisia. Kuviointi vaihtelee neulojan mukaan. Jotkut tekevät muutaman sentin paksuista sahalaitaista raitaa, kun toiset suosivat monimutkaisempia kuvioita. Islantilaisessa perinteisessä villapaidassa on kuviointi paidan yläosassa ja joskus – mutta harvemmin – hihansuissa ja helmassa. Norjalaisessa villiksessä kuviointi täyttää koko paidan, islantilaisessa ei.

Islantilainen villapaita – osta Islannista tai netistä

Käsinneulottuja islantilaisvillapaitoja löytää Islannista esimerkiksi maaseudun pienistä museokaupoista, maaseuturavintoloiden auloissa olevista pienistä myymäläpisteistä ja maaseutumajoituskohteista. Valikoima on tällaisissa pienissä parin hyllyn kokoisissa shopeissa pieni; mutta jos oikea löytyy se onkin sitten ihan aarre ja jonkun lähiseudun käsityöihmisen neuloma.
Reykjavíkissa villapaita kannattaa ostaa esimerkiksi Islannin neulontayhdistyksen myymälästä (Skólavörðustígur 19, handknitted.is) tai villavalmistaja Álafossilta Reykjavíkin naapurikaupungista Mosfellsbaerista eli tuttavallisemmin Mososta (Álafossvegur 23, alafoss.is).
Islantilaisia villapaitoja saa nettikaupoistakin. Laaja valikoima löyty esimerkiksi juurikin tuon äsken mainitun Islannin neulontayhdistyksen verkkokaupasta.
Islannista tilatessa kannattaa muistaa, että Islanti ei kuulu EU:hun, eli täältä Suomeen tilatessa ostajan maksettavaksi tulee Suomessa arvonlisävero ja jotain mahdollisia käsittelykustannuksia. Sama juttu kun tilaan itse tuotteita Suomesta Islantiin: ennen kuin paketti luovutetaan postissa, minun täytyy maksaa arvonlisäveroa lähetyksen arvosta ja lähetyskulujen arvosta 24 % ja päälle tukku jotain paperinpyörityskuluja… Mälsää, mutta minkäs teet.

Paljon käsinneulottu villapaita maksaa?

Pitkähihainen pään yli vedettävä villapaita maksaa kaupasta ostettuna noin 200 euroa. Vetoketjulliset, napitetut ja pidemmät mallit ovat kalliimpia. Maaseudun myymälöissä hinta on usein noin parikymmentä prosenttia Reykjavíkin hintoja halvempi. Jos kauhistelet hintaa, niin muista tämä: Kokenut neuloja neuloo yhtä villapaitaa muutaman päivän. Villan osuus kustannuksista on vähintään 40 euroa eli neulojan tuntipalkka jää siis aika pieneksi. Käsinneulottu villapaita on käyttövaate mutta myös arvokasta käsityötä.
Katso myös juttu islantilaisista neuleista ja neulontaohjeista, osa ohjeista on maksuttomana netissä ja muutama neulontaohjeteos löytyy myös suoomeksi käännettynä:Islantilainen villapaita, neulontaohje

Islantilaisen villapaidan pesu ja hoito

Islantilainen villapaita paranee ja pehmenee käytössä. Kuvissa näkyvistä villapaidoista valkoinen on ollut käytössäni jo yli kymmenen vuotta ja vuosi vuodelta se vain paranee ja pehmenee. En ole pesettänyt sitä kertaakaan. Puhdistan villapaidan riiputtamalla sitä pakkasilmalla ulkona tai käärimällä muovipussiin ja tunkemalla päiväksi pakkasarkkuun. Kesäisin laitan puserot hetkeksi suoraan auringonpaisteeseen. Puseroista haihtuu hajut ja pölyt. Pienistä ruokatahroista tai hevosenkuolaläikistä rapsutan suurimmat jäljet pois ja se loppu mitä puseroon jää, haalenee ajan myötä.
Teemat
Poimintoja Blogista:
Hyvinvointi

Tuplanaruhyppyjen harjoittelu

Tuplanaruhyppyjen harjoittelu on ollut mulle aina yhtä tuskaa. Aloitin crossfit-treenaamisen kuusi vuotta sitten ja siitä asti olen opetellut. Kävin parilla hyppynarukurssillakin, kun tuntui, että en

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö