Aito islantilainen villapaita – näin tunnistat aidon

Islantilainen villapaita on kestävää käsityötä ja näillä vinkeillä löydät aidon yksilön. Ensimmäiset käsinneulotut villapaidat saapuivat Reykjavik’s Cutest -kauppaamme pari viikkoa sitten. Ehkä olen myyjänä hieman puolueellinen, mutta kyllä nämä vaan ovat minusta aivan ihania!

Aito islantilainen villapaita eli lopapeysa on perinteinen paikallisvaate ja yksi suosituimpia matkamuistoja, mitä turistit haluavat täältä mukaansa ostaa. Ymmärrän sen hyvin. Paidat ovat yksinkertaisen kauniita, erityisen islantilaisia ja hyviä käyttövaatteita.

Islantiainen lampaanvilla on ominaisuuksiltaan passeli täkäläiseen ilmastoon. Islanninlampaan villa on päältä öljymäinen ja ”hylkii” sen takia sadetta – eli vaikka ulkona sataisi kuinka, lammas ei kastu läpimäräksi, sillä vesi ei mene ensimmäisen karvakerroksen läpi. Tästä öljymäisestä kerroksesta johtuen islantilainen villis ei kastuessaan muutu heti litimäräksi ja törkeän painavaksi. Toki se kostuu, mutta vesi ei imeydy paitaan sisään kuin sieneen vaan se valuu pinnalta pois.

Öljymäisen ja karhean päällysvillan alla on pehmeä ja hyvin eristävä alusvilla. Lämmöneristys on tarpeen, sillä Islannissa on vuoristossa kylmä myös kesäisin. Lammas ei palele, eikä palele sekään, joka pukee päälleen islanninlampaanvillasta neulotun puseron.

Islantilaisessa villapaidassa on koristeneulos rinnuksissa ja joskus myös helmassa. Yleisimmät värit ovat ne lampaan aidot värit eli valkoinen, harmaa, musta ja ruskea. Punaista, sinistä, violettia, pinkkiä ja vihreää eli värjättyjä värejä (värjättyä valkoista villaa) käytetään useimmiten vain tehosteväreinä.

Aito käsinneulottu islantilainen villapaita maksaa kaupoissa noin 150-240 euroa mallista, kuvioinnista ja pituudesta riippuen. Korkeahkosta hinnastaan huolimatta nämä ovat todella suosittuja matkamuistoja. Ne ovat itse asiassa niin suosittuja, että kaikkiin kauppoihin ei enää riitä käsinneulottuja versioita. Islannissa käy tänä vuonna positiivisimpien arvioiden mukaan noin 1,5 miljoonaa turistia. Jos heistä viisi prosenttia ostaa itselleen puseron, se tarkoittaa 75 000 villapaitaa.

Islantilaista villaa eikä Islannissa olevia neulojia ole tarpeeksi. Niinpä lopapeysakysynnän kattamiseen käytetäänkin kaikenlaisia vippaskonsteja, joista aitoa villapaitaa etsivän on hyvä olla tietoinen.

Edullisin tapa teettää islantilaisen villapaidan näköinen ei-islantilainen-villapaita on valmistaa se koneneuloenommellen Aasiassa. Tehtaalle lähetetään islantilaisen villapaidan kuviointi, mutta villa ja tuotanto tapahtuu muualla. Puseroerä laitetaan rahdilla Islantiin ja jaetaan Reykjavikin satamasta tukkuliikkeen kautta myymälöihin. Koneellisesti neulotun ommeltun ulkkaripaidan paljastaa varmimmin merkintä ”Designed in Iceland”.


Osa käsinneulotuista villapaidoista todella neulotaan käsin ja islantilaisesta lampaanvillasta, mutta ne neulotaan halpatuotantomaissa kuten Kiinassa. Alihankkijaneulojille lähetetään villat ja ohjeet Islannista, mutta paita laitetaan kasaan Kiinassa ja lähetetään sieltä islantilaiskauppoihin. Villapuserossa voi silloin lukea kaikenlaista kuten ”Designed in Iceland” tai ”Handknitted from Icelandic Wool”.

En sano, että noissa kahdessa edellisessä villapaidassa on välttämättä mitään vikaa. Joskus koneneulottu paita on itse asiassa paljon mukavampi päällä kuin käsinneulottu. Ongelma on siinä, jos kuluttajan annetaan olettaa ostavan aitoa perinteistä lopapeysaa, jos kyse on kuitenkin jostain ihan muusta.

Aito islantilainen villapaita on Handmade in Iceland

Islantilaisesta käsityöstä kertoo varmimmin merkintä ”Handknitted in Iceland” tai ”Handmade in Iceland”. En tiedä, onko markkinoilla ihan suoranaisia valehtelijoita, jotka ompelevat tällaisia merkkejä niin sanottuihin valelopapeysoihin, mutta ainakaan itse en vielä ole törmännyt sellaisiin tapauksiin. Jos ei ole varma, myyjältä kannattaa aina kysyä lisää yksityiskohtia. Missä paita on valmistettu, millaisesta villasta, kuka sen on neulonut…

Käsinneulottuja villapaitoja löytää kaikista varmiten ainakin näistä kolmesta paikasta. The Handknitting Associationin myymälöistä, kirpputoreilta, jotka myyvät käytettyjä villapaitoja (esimerkiksi Punaisen Ristin kirpputorit), tai pienistä käsityökaupoista, joissa myyjä joko itse neuloo tuotteita tai ostaa paidat suoraan neulojilta ilman välikäsiä.

Meidän oma kauppamme kuuluu tuohon kolmanteen ryhmään. Kauppiaskollegani Maarit tilaa kaikki neulepaidat neulojilta Islannista, diilaa heille villat ja tilaa koot, mallit ja kuvioinnit. Maksamme jokaisesta valmistuneesta villapaidasta neulojille hyvän hinnan.

Koska myymälämme on aika pieni, me emme voi pitää kovin isoa valikoimaa tai kilpailla hinnalla tai erilaisilla malleilla isompien kauppojen kanssa. Sen sijaan me valitsimme yhden kuvioinnin, jota käytämme kaikissa paidoissa, ja muuttelemme hieman väriä paitojen kesken. Valitsimme langaksi lopi-langan sijasta kevyemmän version léttlopin, jolloin paidasta tulee vähän ohuempi, mutta se laskeutuu kauniisti ja sitä voi käyttää myös sisätiloissa.

Kokeilin paria väriä ja ihastuin. Vaatekaapissani on jo kaksi villapaitaa, joten en periaatteessa kyllä tarvitsisi enää kolmatta. Mutta tämä harmaansävyinen pusero pienellä sinisellä terästyksellä on kyllä ihan augnakonfekt. Silmäkarkki.

38 Comments

 • Jenni Korhonen

  Itse ostin omat lopapeysani "mittatilaustyönä Breiđdalurin liepeillä sijaitsevan pikkuruisen B&B paikan pitäjän äidiltä, joka tehtaili villapaitoja ja muuta villaista lämmikettä yövieraille matkamuistoksi. Itse olin tosiaan töissä läheisellä tilalla (Höskuldsstadir) ja sieltä ratsastettiin muutamaan otteeseen tapaamaan "naapureita". 🙂 Oli erityisen kivaa kun sai itse valita värit ja kuviot, ja koska oltiin tuttuja, sain paidat hullun hyvään hintaan, 12000ISK kappale!

  • Lotta

   Hauska sattuma, oon töissa Breiðdalsvikissa ja teen suomalaisena kasityöna islantilaisia villapaitoja paikallisille. Mun toimitusajoilla ei viela tehda turisteille. 🙂

  • Satu Rämö

   Lotta, one day! Toimitat sitten kun valmista, ei aikataulupaineita 😉

   Jenni, toi kuulostaa musta oikealta hinnalta sekä neulojalle että ostajalle kun ostaa suoraan neulojalta. Kaupan täytyy luonnollisesti laittaa siihen päälle oma kate ja alv… Eli mahtavaa jos pystyu ostamaan suoraan tekijältä!

  • Jenni Korhonen

   Voi että Lotta, ompa hauska sattuma! Breiddalur on kyllä ihan lempparipaikka, syksylle oon koittanut järkätä "työmatkaa" että pääsis sinne turisteja ratsastuttamaan ympäriämpäri 🙂

   Joo ja tosiaan haluttikin tukea ns autenttisinta mahdollista tapaa, kiva kun tietää että omien villapaitojen takana ei oo mikään miljoonamarkkina vaan söpö ystävällinen mummo jonka kanssa höpöteltiin ja suunniteltiin sopivia ja mätsääviä värejä 🙂

 • Anonyymi

  Kaunis paita! Ostaisin jos islannissa kävisin.

  Ite olen vaan niin epäsuhtainen (lyhyt selkä, mutta kädet pitkät kuin apinalla) ettei toivoa löytää sopivaa, yleensä. Vaan nepalissa vuonna 1998 lupasivat mulle neuloa mittatilausvilliksen jakin villasta, valitsemillani kuvioilla. Maksoin ja epäilin etten näe vastinetta rahoilleni ikinä. Parin kuukauden reissun jälkeen meni vielä toinen mokona ja postissa tuli ihana ja täydellisesti istuva paita. Se on vieläkin käytössä.

 • Katju

  Itsellänikin on kaksi aitoa islantilaista paitaa, toinen on villatakki, joka ollut käytössä jo vuodesta 2010 – ihana, hyvälaatuinen, kaunis ja toisen ostin viime kesänä, pitkällisen etsinnän jälkeen löytyi issikka-aiheinen kuvio ja tämäkin käsin tehty villapusero. Ihana tuo sun kuvassa oleva malli/kuvio. Ihan varmasti lähtee tuollaine mun mukaan sun kaupasta kun taas joskus Islantiin tulen. Ja laskeehan sitä hintaa vähän se tax free.

  • Satu Rämö

   Noita issikka-aiheisia kysytään muuten paljon.
   Ja kiitos luottamuksesta, tervetuloa ostoksille ü

   Jep, tax freetä kannattaa pyytää aina, saahan siinä sen 15 prosenttia kuitenkin hinnasta takaisin.

 • Anu

  Upeita puseroita! Varmasti ostan kyllä tuollaisen matkamuiston, mikäli joskus Islantiin tulen käymään. 🙂

  Neuleista puheen ollen, olisiko sinulla tietoa, mistä noiden neulontaohjeita voisi löytää/ostaa/tilata? Ostin nimittäin talvella monta rullaa islantilaista Lopi-merkkistä villalankaa, muttei sitten aina ennen suomalaisista langoista neuloneena käynyt mielessä, ettei ohjeita välttämättä löydykään yhtä helposti kuin Novitan sivuilta. Lopin nettisivuista ei juuri ollut apua, enkä Googlenkaan avulla löytänyt sopivaa ohjetta.

  Osaisitkohan sinä tai joku muu auttaa? Tarkoituksenani olisi tehdä (hitaasti mutta varmasti) neulepusero puoliskolleni.

  • Satu Rämö

   Pari vuotta sitten ilmestyi suomenkielinen käännös Islantilaisia neuleita -kirjasta, muistaakseni Tammelta. Suosittelen sitä! Samaa kirjaa saa myös mm. enkuksi (meillä on sitä myynnissä).

  • Tuija

   Tässä täti, joka tarkasti ja toimitti tuon Islantilaisia neuleita -kirjan käännöksen. 🙂 Suosittelen kirjan ohjeita lämpimästi! Paidat tehdään pyöröpuikolla yhtenä kappaleena, ja se on erittäin mukava ja neulojaystävällinen tapa, koska puikoilta valmistuu kokonainen paita eikä saumoja tarvitse ommella kuin korkeintaan ihan lyhyet pätkät kainaloissa. Aloittelijakin onnistuu varmasti! Erivahvuisia lopi-lankoja tuottavan Istexin sivuilta löytyy kyllä myös joitakin ilmaisia neuleohjeita ja heiltä saa tilata myös ohjevihkosia, joissa on englanninkieliset ohjeet. Ilmaisia ohjeita löytyy täältä: http://www.istex.is/english/free-patterns/

   Satu, paitasi on todella kaunis ja koko konseptinne kuulostaa mahtavalta! Hyvää tietoa myös annat tässä käsin neulotun paidan valitsemisen avuksi. Tulen parin viikon päästä ensimmäistä kertaa Islantiin ja täytyypä käydä hypistelemässä paitojanne. 🙂 Yhdestä termiasiasta täytyy kuitenkin neuletädin vähän älähtää. Teolliset neulepaidat koneneulotaan, ei ommella. Ja jos neulepaita tehdään erillisistä koneneulotuista kappaleista, ne sitten yhdistetään ommellen. 🙂

  • Satu Rämö

   Ooh, mahtavaa! Toivottavasti kirjaa tulee lisäpainos, se on nimittäin kai ainoa laatuaan, jossa käsitellään islantilaista neulontaperinnettä suomeksi ja on tarkat ja hyvät ohjeet.

   Kiitos myös kun korjasit tuota koneneulonta-asiaa. 😀 Mulla menee edelleen verbit "kutoa" ja "neuloa" sekaisin – en siis ole kauhean vihkiytynyt käsityöihminen… Mutta hyvä kun huomasit ja korjasit; kävin vaihtamassa oikean sanan myös tuonne tekstiin.

   Tervetuloa Islantiin!

  • Tuija

   Joo, kirja on ollut käsittääkseni sangen suosittu, joten ehkäpä järkkäävät siitä toisen painoksen. Se olisi harvinaista herkkua käsityökirjan kohdalla. 🙂

   Kutoa ja neuloa ovat synonyymejä, ja Pohjanmaalla ne myös tikkuaa. Kyse on siis murre-eroista, mutta neuloa-muoto on valittu yleiskieliseksi termiksi. Ompeleminen tapahtuu neulalla ja joko käsin tai koneella, ei sen väliä. 🙂

   Islantilaisten neuleiden englanninkielisestä ja islanninkielisestä laitoksesta on pakko mainita, että niissä on virheitä sekä tekstissä että parissa kaarrokekaaviossa. Joissakin ohjeissa ohjeet ovat myös tosi epämääräiset eikä ainakaan kokemattomampi taida niitä ihan helposti ymmärtää. Suomenkieliseen versioon korjasin kaikki virheet, jotka löysin, ja yritin myös kirjoittaa hämärät ohjeet niin selkeästi kuin osasin. 🙂

  • Satu Rämö

   Joku opetti mua että kutominen ois vaan mattojen tekemistä? Ehkä tämä neuvoja ei itsekään oikein tiennyt 🙂 Kiitos tarkennuksesta!

   Hyvä tietää noista virheistä: nyt siis ainakin on ihan pakko saada uusi painos tästä kirjasta suomeksi! Mä laitan kustantajalle viestiä.

  • Tuija

   Yleiskielessä kudotaan mattoja ja neulotaan neuleita, mutta murteissa tosiaan on eroja. Aina välillä törmää tässäkin yhden totuuden ihmisiin ja asiasta jopa kiistellään, mutta itse suhtaudun niin, että antaa kaikkien murteiden kukkia. Itsekin yleensä nimenomaan kudon.

   Mahtavaa, jos olet aktiivinen kirjan suhteen!

  • Anu

   Olipa mahtava tulla lukemaan vastauksia, kun täällä oli näin kattavat kommentit odottamassa! Kiitos Satu ja Tuija. 🙂 Kirja menee tilaukseen!

 • Anne

  Mulla on lettlopista neulottu "mittatilaus"-lahjavillatakki, ja se on yksi mun suurimmista aarteista. Varmaan pelastaisin ekana tulipalosta sen (heti koiran jälkeen) 😀 Toimitusaika: 4pv ja mun melkein 90v vanhan islannin isomummin tekemä <3

 • Heli

  Tämän jutun perusteella olen googlaillut illan kuvia islantilaisisa villapaidoista, suosittelemasi kirja pitää varata kirjastosta (suomenkielinen painos on loppu). Kun olen langat saanut hankittua, alan paitaa neulomaan.

  • Satu Rämö

   Harmi että se on loppu! Painaakohan Tammi lisää? Mutta on se enkunkielinenkin ihan ok ja tärkein osuus kirjaa kai kuitenkin ovat ne kaavat.

   Tsemppiä neulomiseen!!

 • annimok

  Hyvä kirjoitus tärkeestä aiheesta! Ärsyttää juurikin tuo vihjaileva viittaaminen paikallisuuteen vaikka totuus olisi jotain ihan muuta. Villapaidoissa on muuten jotain kansainvälistä ja eri sukupolvia ja yhteiskuntaryhmiä yhdistävää ihanuutta :3 Lämmin, tyylikäs, rento turvavaate ihmisen mihinkään ominaisuuteen katsomatta. Ja minulta tuollainen puuttuu… Kiva vetää tän jutun lukemisen jälkeen henkkamaukan akryylirytky niskaan.

 • Anonyymi

  Ihana tuo harmaa lopapeysasi jossa turkoosi koriste 🙂

  Itse ostin handknitting associationin liikkeestä Skolavördustigurillä toukokuussa 2015 kauan haluamani vetoketjullisen mustan lopapeysan, jossa on harmaalla ja valkoisella perinteinen kuvio. täydellinen ja hiukan ohuempi, jota voi käyttää villtakkina ja myös ulkotakkina jos tykkää. taisi maksaa jotain ~130-140 euroa ja on kyllä ollut sen arvoinen. *.* seurailen muuten blogiasi mielenkiinnolla ulkosuomalaisena Saksasta käsin 🙂 Kiitos mielenkiintoisista ja hauskoista artikkeleista- tarkistan aina maanantaiaamuna töissä ensiksi onko tänne tulluut jotain uutta. 🙂

  • Satu Rämö

   Kiitos paljon mukavista sanoistasi. Ja mahtavaa kuulla että oot tykännyt ostamastasi villiksestä! Ne kestää niin hyvin käyttöä. Jos tulee reikä, se on suht helppo parsia ja putsauksen hoidan ripustamalla kesäisin paidan auringonpaisteeseen (auringonvalo kuulemma jotenkin puhdistaa villaa) ja talvisin ulos pakkaseen raikastumaan.

 • HelenaFin

  Nyt on tullut uusi painos Islantilaisia neuleita -kirjasta. Adlibris ilmoittaa myyvänsä yksinoikeudella.
  Aloin tutkia kirjaa ja sitä kautta eksyin näillekin sivuille. Sain paljon lisää tietoa Islantilaisista neuleista. Kiitos siitä!

 • Anonyymi

  Hei! Poikani toivoo joululahjaksi islantilaisneuletta, semmoista kaarrokepuseroa. Olen viettänyt päiväkausia aikaa netissä yrittäen löytää ohjeita, mutta turhaan. Lainasin tuon kirjankin kirjastosta ja selasin läpi löytäen tosi kauniita malleja, MUTTA, MUTTA……. koot loppuvat jokaisessa ohjeessa aivan kesken. Rinnan ympärysmitta pitäisi olla 138 cm ja paksuin kohta vartalosta 146 cm. Lieneekö mahdollista löytää ohjetta jostakin tai tilata varta vasten minulle tehtynä. Maksan mieluusti jos ohje löytyisi.
  terv. "Epätoivoinen äiti"

 • Sinikka

  Sain vuonna 1975 Islannin tuliaisina harmaat ja ruskeat langat villapaitaan. Monen yrityksen jälkeen purin tekeleeni ja säilöin langat kaapin ylähyllylle. Pari vuotta sitten tuli uusi tuliaispaketti pääosin valkoisia lankoja. Päätin ottaa pässiä sarvista ja hain kirjastosta tuon Islantilaisia neuleita -kirjan ja löysin siitä juuri oikean ohjeen villatakille, jossa on vetoketju edessä. Niinpä neuloin vanhoista harmaista langoista ja osin niistä 40 vuotta nuoremmista langoista ihanan villatakin, jota olen käyttänyt nyt reilut 1,5 vuotta melkein päivittäin. Yhden kerran olen pessyt sen, sekään ei ehkä olisi ollut tarpeen. Tein toisen villatakin perään niistä enempi valkoisista, ja siihen myös palmikkokuviot. – Ajatella, että sain ne ikivanhat langatniin hienosti käytetyiksi, olen tosi iloinen vieläkin! Eivät olleet muuttuneet "villat mullaks", kuten vanha sanonta kuuluu. – Tätä paksua Álafoss Lopi -lankaa ja sitä 70-luvun Hespulopi-lankaa oli kyllä ihana neuloa 6-numeron puikoilla, vaikka en todella ole mikään neuloja!

 • Sinikka

  …niin, tietysti tein niihin ruskeilla ja valkeilla langoilla myös islantilaiset kuviot ohjeen mukaan, ja se olikin tosi kivaa ja mielenkiintoista. Aika hurjalta tuntui leikata pyöröpuikoilla neulottu työ edestä halki vetoketjun laittoa varten, mutta se onnistui ihan hyvin ohjeiden mukaan.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *