Aito islantilainen villapaita – näin tunnistat aidon

Islantilainen villapaita on kestävää käsityötä ja näillä vinkeillä löydät aidon yksilön. Ensimmäiset käsinneulotut villapaidat saapuivat Reykjavik’s Cutest -kauppaamme pari viikkoa sitten. Ehkä olen myyjänä hieman puolueellinen, mutta kyllä nämä vaan ovat minusta aivan ihania!

Aito islantilainen villapaita eli lopapeysa on perinteinen paikallisvaate ja yksi suosituimpia matkamuistoja, mitä turistit haluavat täältä mukaansa ostaa. Ymmärrän sen hyvin. Paidat ovat yksinkertaisen kauniita, erityisen islantilaisia ja hyviä käyttövaatteita.

Islantiainen lampaanvilla on ominaisuuksiltaan passeli täkäläiseen ilmastoon. Islanninlampaan villa on päältä öljymäinen ja “hylkii” sen takia sadetta – eli vaikka ulkona sataisi kuinka, lammas ei kastu läpimäräksi, sillä vesi ei mene ensimmäisen karvakerroksen läpi. Tästä öljymäisestä kerroksesta johtuen islantilainen villis ei kastuessaan muutu heti litimäräksi ja törkeän painavaksi. Toki se kostuu, mutta vesi ei imeydy paitaan sisään kuin sieneen vaan se valuu pinnalta pois.

Öljymäisen ja karhean päällysvillan alla on pehmeä ja hyvin eristävä alusvilla. Lämmöneristys on tarpeen, sillä Islannissa on vuoristossa kylmä myös kesäisin. Lammas ei palele, eikä palele sekään, joka pukee päälleen islanninlampaanvillasta neulotun puseron.

Islantilaisessa villapaidassa on koristeneulos rinnuksissa ja joskus myös helmassa. Yleisimmät värit ovat ne lampaan aidot värit eli valkoinen, harmaa, musta ja ruskea. Punaista, sinistä, violettia, pinkkiä ja vihreää eli värjättyjä värejä (värjättyä valkoista villaa) käytetään useimmiten vain tehosteväreinä.

Aito käsinneulottu islantilainen villapaita maksaa kaupoissa noin 150-240 euroa mallista, kuvioinnista ja pituudesta riippuen. Korkeahkosta hinnastaan huolimatta nämä ovat todella suosittuja matkamuistoja. Ne ovat itse asiassa niin suosittuja, että kaikkiin kauppoihin ei enää riitä käsinneulottuja versioita. Islannissa käy tänä vuonna positiivisimpien arvioiden mukaan noin 1,5 miljoonaa turistia. Jos heistä viisi prosenttia ostaa itselleen puseron, se tarkoittaa 75 000 villapaitaa.

Islantilaista villaa eikä Islannissa olevia neulojia ole tarpeeksi. Niinpä lopapeysakysynnän kattamiseen käytetäänkin kaikenlaisia vippaskonsteja, joista aitoa villapaitaa etsivän on hyvä olla tietoinen.

Edullisin tapa teettää islantilaisen villapaidan näköinen ei-islantilainen-villapaita on valmistaa se koneneuloenommellen Aasiassa. Tehtaalle lähetetään islantilaisen villapaidan kuviointi, mutta villa ja tuotanto tapahtuu muualla. Puseroerä laitetaan rahdilla Islantiin ja jaetaan Reykjavikin satamasta tukkuliikkeen kautta myymälöihin. Koneellisesti neulotun ommeltun ulkkaripaidan paljastaa varmimmin merkintä “Designed in Iceland”.


Osa käsinneulotuista villapaidoista todella neulotaan käsin ja islantilaisesta lampaanvillasta, mutta ne neulotaan halpatuotantomaissa kuten Kiinassa. Alihankkijaneulojille lähetetään villat ja ohjeet Islannista, mutta paita laitetaan kasaan Kiinassa ja lähetetään sieltä islantilaiskauppoihin. Villapuserossa voi silloin lukea kaikenlaista kuten “Designed in Iceland” tai “Handknitted from Icelandic Wool”.

En sano, että noissa kahdessa edellisessä villapaidassa on välttämättä mitään vikaa. Joskus koneneulottu paita on itse asiassa paljon mukavampi päällä kuin käsinneulottu. Ongelma on siinä, jos kuluttajan annetaan olettaa ostavan aitoa perinteistä lopapeysaa, jos kyse on kuitenkin jostain ihan muusta.

Aito islantilainen villapaita on Handmade in Iceland

Islantilaisesta käsityöstä kertoo varmimmin merkintä “Handknitted in Iceland” tai “Handmade in Iceland”. En tiedä, onko markkinoilla ihan suoranaisia valehtelijoita, jotka ompelevat tällaisia merkkejä niin sanottuihin valelopapeysoihin, mutta ainakaan itse en vielä ole törmännyt sellaisiin tapauksiin. Jos ei ole varma, myyjältä kannattaa aina kysyä lisää yksityiskohtia. Missä paita on valmistettu, millaisesta villasta, kuka sen on neulonut…

Käsinneulottuja villapaitoja löytää kaikista varmiten ainakin näistä kolmesta paikasta. The Handknitting Associationin myymälöistä, kirpputoreilta, jotka myyvät käytettyjä villapaitoja (esimerkiksi Punaisen Ristin kirpputorit), tai pienistä käsityökaupoista, joissa myyjä joko itse neuloo tuotteita tai ostaa paidat suoraan neulojilta ilman välikäsiä.

Meidän oma kauppamme kuuluu tuohon kolmanteen ryhmään. Kauppiaskollegani Maarit tilaa kaikki neulepaidat neulojilta Islannista, diilaa heille villat ja tilaa koot, mallit ja kuvioinnit. Maksamme jokaisesta valmistuneesta villapaidasta neulojille hyvän hinnan.

Koska myymälämme on aika pieni, me emme voi pitää kovin isoa valikoimaa tai kilpailla hinnalla tai erilaisilla malleilla isompien kauppojen kanssa. Sen sijaan me valitsimme yhden kuvioinnin, jota käytämme kaikissa paidoissa, ja muuttelemme hieman väriä paitojen kesken. Valitsimme langaksi lopi-langan sijasta kevyemmän version léttlopin, jolloin paidasta tulee vähän ohuempi, mutta se laskeutuu kauniisti ja sitä voi käyttää myös sisätiloissa.

Kokeilin paria väriä ja ihastuin. Vaatekaapissani on jo kaksi villapaitaa, joten en periaatteessa kyllä tarvitsisi enää kolmatta. Mutta tämä harmaansävyinen pusero pienellä sinisellä terästyksellä on kyllä ihan augnakonfekt. Silmäkarkki.

Teemat
Poimintoja Blogista:
Hyvinvointi

Hampaiden muovilaminaattien huolto

Tänä vuonna oli edessä hampaiden muovilaminaattien huolto. Kävin pari vuotta sitten laittamassa muovilaminaatit etuhampaisiini PlusTerveydessä Lahdessa. Olen saanut viimeisen vuoden aikana muutamia kyselyjä sähköpostiini muovilaminaattien

Lue lisää »
Yleinen

Reissupäivä Uudessa-Seelannissa

Thaimaassa lököttelimme kuukauden. Meininki on pikkuisen eri täällä Uuden-Seelannin suunnalla. Olemme liikkeellä joka ikinen päivä. Jos yövymme virallisella leirintäalueella, heräämme kahdeksalta – koska check-out on

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö