Parhaat vinkkini Barcelonaan

Olimme viime viikolla puolison kanssa cavan huuruisella reissulla Barcelonassa, entisessä kotikaupungissamme. Asuinvuosistamme Katalonian pääkaupungissa on vierähtänyt kohta vuosikymmen, mutta yhä vaan sinne on mahtava palata. Jos nyt olen ihan rehellinen, niin kaupunki on minulle arkea varten liian iso, äänekäs, talvisin liian kylmä ja kesäisin liian kuuma, mutta kaupunkilomakohteena se on mitä parhain, koska rakastan kaupunkilomilla sitä, missä Barcelona on paras: kulinaarisia nautintoja kohtuuhinnoilla. Muutamien reissujen kokemuksella tässä omat vinkkimme onnistuneeseen Barcelonan-matkaan.

Barcelonan turistiruuhkista puhutaan paljon. Ja on ihan totta, että ydinkeskusta Ramblan seutuineen on aivan sietämätöntä olkapääjenkkaa. Mutta eihän sinne kannata edes mennä. Arkkitehtuurista kiinnostuneille kaupungissa on tietysti läähättävän upeita kohteita, Gaudin rakennukset, Sagrada Familia ja monet muut. Ne ovat kuitenkin turkasen täynnä turisteja. Katson ne mieluummin valokuvista ja käytän kaupunkimatka-ajan siihen meille tärkeimpään: hyvään ruokaan ja juomaan ja tunnelmallisilla hiljaisilla kauduilla kävelyyn.
Barcelonassa on tosin muuttunut monta hyvää asiaa myös parempaan suuntaan. Melkein joka baarissa, kahvilassa ja ravintolassa puhutaan nykyään englantia. Se yllätti. Kymmenisen vuotta sitten englantia ei osannut palveluammateissa oikein kukaan – se toki vauhditti omaa espanjan kielen oppimista, mutta aika usein myös turhautti. Ja toisekseen: korteilla voi maksaa ihan missä tahansa, jopa cava-festarien kioskeissa. Aikaisempina vuosina oli useita paikkoja, joissa kelpasi vain käteinen. Matkailijan näkökulmasta seikkailu Barnassa on siis helpottunut.

Varaa ravintolat etukäteen

Kuulun suunnittelijakoulukuntaan. Hyvä kaupunkiloma on minulle sitä, että tiedän etukäteen kaikki ne ravintolat, joissa aiomme syödä lounasta ja illallista. Nälkäisenä ravintoloiden vertailu on tuskanhikistä puuhaa ja sitten sitä kuitenkin päätyy pureskelemaan ylihinnoiteltua paellaa muiden turistien sekaan. Kaupunkilomilla kannan mukana päiväkohtaista suunnitelmaa ravintoloista ja baareista, joissa haluan käydä. Näin kaikki reissun tunnit voi käyttää vain nautiskeluun.
Aamiaisen haluan syödä Barcelonan-matkalla hotellissa, koska kunnollisia aamiaispaikkoja on yhä edelleen kaupungissa verraten vähän. Illallisia (kello 21) ja lounaita (kl 14) varaan pöydät etukäteen. Koska ruoka ja juoma ovat kaupunkilomilla keskisintä antia, panostan niihin eniten. Suunnittelen, vertaan ja varaan. Varaan ravintolat etukäteen senkin takia, että niihin suosituimpiin ja parhaimpiin on vaikea saada pöytää sisään kävelevänä asiakkaana.
Kalleimmista ravintoloista varaan mieluumin lounaan, koska ruoka on yhtä hyvää kuin illallisellakin, mutta edullisempaa. Tasokkaan lounasmenuun voi saada viidelläkympillä juomineen, kun illallismenu saattaa olla hinnaltaan kolminkertainen. Sitä paitsi lomalla voi juoda viiniä huoletta vaikka keskellä päivää! Ja kun nauttii sekä tukevan lounaan että tukevan illallisen, pääsee nauttimaan kaupungin annista kaksin verroin enemmän. Barcelonan kiinnostavimpia hienoimpia mutta myös kalleimpia ravintoloita ovat tällä hetkellä esimerkiksi Disfrutar, Enigma, La Barra, Alkimia, Spoonik ja Hoja Santa. 
Yksi suosikkitapasravintoloistani on Pacomeralgo. Se on aina täynnä, mutta onneksi sinnekin voi tehdä pöytävarauksen. Edullisempia tapaksia saa varmasti monesta paikasta, mutta täällä ne ovat maultaan vertaansa vailla. Tykkään myös ravintolan herraskaisesta tunnelmasta: tarjoilijat ovat iäkkäämpiä paikallisia, samoin kokit. Läppä lentää ja vakkariasiakkaita tervehditään etunimeltä.
Jos ravintolassa on tarjolla valmis menu, otan aina sen (viineineen), koska uskon henkilökunnan tietävän minua paremmin, mikä ravintolassa on juuri sillä hetkellä parasta. 

Mene 60 euron brunssille

Tämä on niin tärkeä asia, että se pitää nostaa otsikkoon. Nimittäin! Paras koskaan nauttimani luksusbrunssi. Ja nyt en liioittele yhtään.
Kuudenkympin brunssi kuulostaa järjettömän kalliilta, mutta kun ottaa huomioon ympäristön (Barcelonan hienoin luksushotelli), tarjoilun (mieletön valikoima buffet-herkkuja tempurasta lampaankyljyksiin, sushiin, juustoihin, laajaan jälkkärivalikoiman ja pöytiin kannettuja lämpimiä aterioita ja rajaton cava-tarjoilu) ja loistavan palvelun, hinta on itse asiassa todella kohtuullinen. Mandarin Oriental -hotellin Blanc-ravintolassa on viikonloppuisin tarjolla niin upea brunssi, että  sukat pyörivät jaloissa monta päivää ravintolasta ulos kävelemisen jälkeen. Pöytävaraus on välttämätön. Pukukoodia ei ole, mutta pääosin hotellin asiakkaat pukeutuvat aika fiinisti, joten minäkin laitoin kivan mekon päälle.


Valitse kaupunginosa oikein

Barcelona on iso kaupunki ja sen jokainen kaupunginosa on ihan eri maailmansa. Pääkatu Ramblan lähettyville minua ei saa kuin uhkailemalla. Tykkään sen sijaan paljon Bornista, mutta vain niistä kapeista sivukaduista, joilla ei ole autoliikennettä. Bornissa on kivaa shoppailla pienissä liikkeissä, pysähtyä juomaan lasi viiniä tai käydä jätskillä. Ravintoloissa on suurimmilta osin turisteja ja hinnat ovat laatuun nähden korkeahkot. Bornin pikkukujat ovat paras paikka luuhaamiselle, jos tykkää kävellä ja aistia tunnelmaa liikkeessä.
Eixamplessa on leveät kadut ja paljon autoliikennettä, mutta täällä liikkuu myös suhteessa paljon enemmän paikallisia kuin muualla ja alueella on paras valikoima ravintoloita ja baareja. Parhaimmat ravintolat ja kivoimmat rauhalliset istuskeluviinibaarit ja fiineimmät cocktail-baarit löytyvät täältä. Alue on iso ja autojen melu melkoinen, joten kannattaa tosiaankin minimoida kadulla laahuilu ja tehdä varaukset ja suunnitelma etukäteen.
Poble Secin kaupunginosa on oma suosikkini, koska onhan se vanhaa asuinseutuani. Kadut ovat kapeita ja yksisuuntaisia on paljon. Airbnb-asuntoja on jonkin verran, mutta hotelleja aika vähän. Pääosin seudun asukkaat ovat edelleen ei-matkailijoita. Täältä löytyy Barcelonan edullisimmat tapakset (alkaen euron kappale, wow!). Niiden perässä kannattaa suunnata Blai-kadulle. Siellä kannattaa keskittyä tapaksiin ja simppeliin maalaisruokaan. Fiinejä ravintoloita ei tältä alueelta juuri löydy, mutta paikallistunnelmaa riittää: katalaanimummoja, lapsia leikkimässä talojen välisillä aukioilla ja pikkuruisia baareja ja kahviloita vieri vieressä. Ehdoton ravintolasuosikkini täällä on Cerveseria Jazz. Se on tavallaan jazz-baari, mutta minulle se on paikka, josta saa Barcelonan parhaat hampurilaiset. Siellä on aina ruuhkaa, mutta sekaan vaan!
Montjuicin vuori on Poble Secin vieressä ja sinne pääsee kävellen tai metrontapaisella “funicularilla” Paral-lelin metropysäkiltä. Montjuic tuli tutuksi meille lenkkeilymaastoistaan, sillä asuntomme sijaitsi ihan vuoren vieressä. Alueelta löytyy myös ratsastuskoulu, suuri uimala, kiipeilykeskus ja valtava ulkokiipeilyseinä La Fuxiarda, jossa hengailee kiipeilyhippeäjä perheineen. 
Ja onhan täällä myös Miron museo, olympiastadion ja paljon puistoalueita. Jos kaupungin melu alkaa ahdistaa ja kaipaa hiljaisuuteen, kannattaa mennä päiväksi käppäilemään Montjuicille. Ota omat eväät mukaan: alueen kioskit ovat törkeän kalliita.

Varo taskuvarkaita

Barcelonassa en ole koskaan törmännyt väkivaltarikollisuuteen, mutta taskuvarkaita riitti ja muutaman ystävämme kotiin tehtiin kilikali-keikkojakin. Kannattaa siis pitää todella hyvää huolta laukustaan ja repustaan eli pitää lompakot, kännykät ja muut arvoesineet repun sisällä, ei uloimmassa taskussa. Naisten kannattaa pitää käsilaukkua olkavarren yli ja ruuhkassa siitä on hyvä pitää kiinni kaksin käsin. Ravintoloissa ja kahviloissa kannattaa laittaa laukun hihna oman jalan ympäri, muuten se lähtee viekkaan ohikulkijan matkaan. Varkaat ovat nimittäin hiljaisia ja todella ovelia. 
Hyvin syönyt ja juonut. 😉
Ai niin! Lisää Barcelona-vinkkejä löytyy Tripsterin Barcelona-oppaasta. Sieltä saa loistavia vinkkejä esim. hotelleista.
Teemat
Poimintoja Blogista:
Matkailu

Tokio eli matkavinkit päivä päivältä

Vein puolison yllätysreissulle itseni kanssa Tokioon. Vohaa! Kirjoitin reissuun lähdöstä aikaisemmin täällä blogissa ja lupasin, että avaisin tuon pienen kirjavan matkasuunnitteluvihkosen sisällön matkan jälkeen. Tässä

Lue lisää »
Suosikkireseptit

Skyr-kakun ohje

Ennen kuin annan teille skyr-kakun ohjeen, muistan piristävällä tilastofaktalla sinne Suomen viimaan: Reykjavikissa saatiin yhtä sateinen kesäkuu viimeksi 127 vuotta sitten. Heinäkuu ei ainakaan alkanut

Lue lisää »
Islanti talvella
Islanti

Talven ja kesän kuvaparit

Heinäkuun loppu häämöttää! Auringon valoa riittää vielä lähes läpi yön, lumiraja on noussut lähelle vuorten huippuja ja ruoho vihertää tummanvihreänä. Kuusi kuukautta sitten koimme Isafjördurissa

Lue lisää »
Yleinen

Onnistunut perheloma. Case: Kalifornia

Vähän aikaa sitten pallottelin ajatuksella perheiden yhteisestä lomasta. No siinähän kävi niin, että päädyin sellaiselle lomalle tällä viikolla ihan sattumalta. Saavuimme Kaliforniaan edellisviikon tiistaina. Los

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö