Variksenmarjapiirakka: törkeän hyvä piiras ilman sähkövatkainta

Variksenmarja – joka esimerkiksi kaarnikkanakin tunnetaan – on suosikkimarjani. Se on rakenteeltaan ihanan napakka ja maultaan mieto mutta erityinen. Variksenmarjasta tulee minulle aina mieleen islantilainen luonto: vuoristoilma, vulkaaniset maisemat, puuttomat laaksot ja kova tuuli. Islannissa poimitaan syksyisin jonkun verran mustikkaa, mutta variksenmarjaa on tarjolla paljon paljon enemmän. Siksi variksenmarjahillo ja variksenmarjamehu ovat täällä laavakökkäreellä paljon yleisempiä herkkuja kuin mustikkavastaavat. Oikeastaan kaikkeen, mihin on tottunut käyttää mustikkaa, voi lykätä myös variksenmarjoja. Itse o len soveltanut mustikkapiirakkaresepteistä oman versioni: aivan ihana variksenmarjapiirakka, olkais hyvä.

ohje variksenmarjapiirakka

Ja siis saahan tätä mainiota suosikkimarjaani Suomestakin! Mutta koska Suomesta saa myös paljon mustikkaa, variksenmarja on harmi kyllä jäänyt vähän paitsioon. Osa pitää sitä vieläkin vähän “roskamarjana” eikä tohdi edes poimia, mutta ihan turhaan. Toivottavasti variksenmarjan käyttö talousmarjana lisääntyisi entisestään, koska maku on älyttömän hyvä, variksenmarjassa on jopa enemmän c-vitamiinia kuin mustikassa ja variksenmarjaa on kiinteyden takia ihanan helppo poimia. Variksenmarjan satokausi on muuten Suomessa ihanan pitkä, heinäkuulta pitkälle syksyyn. Täällä Islannissa variksenmarjat alkavat kypsyä elokuun puolella. Tämä variksenmarjapiirakka syntyi viime vuoden marjoista. Viimeistä pakkasrasiaa viedään!

variksenmarjapiirakka ohje

Tässä on mun oma suosikkini variksenmarjaresepteteistä: variksenmarjapiirakka. Taikinan pyöräyttää muutamassa minuutissa, kakku on valmis uuniin viidessä ja uunissa herkku kypsyy puolisen tuntia. Variksenmarjapiirakka on herkullinen kakku, joka on helppo ja nopea leipoa. Parhaalta maistuu ihan sellaisenaan tai muutaman vaniljajätskilusikallisen kera.

Variksenmarjapiirakka ohje

  • 150 g sulatettua voita
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • Vajaa 1 dl sokeria
  • 1/2 tl vaniljasokeria
  • 1,5 tl kardemummaaa (käytän kardemummajauhetta, täältä ei rouhetta oikein löydy kaupoista – en siis yhtään tiedä, kuinka rouhe toimii tässä taikinassa, kokeilemallahan se selviää!)
  • Pinnalle noin 4 dl variksenmarjoja & 1 rkl sokeria
variksenmarjapiirakka vaniljajäätelön kera

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sulata voi esimerkiksi mikrossa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita sulanut ja hieman jäähtynyt voisula keskenään. Taputtele löysähkö taikina kakkuvuokaan. Käytän itse halkaisijaltaan 20 cm:n suuruista silikonivuokaa eli en käytä leivinpaperia enkä voitele vuokaa. Laita marjat – jäiset tai tuoreet – taikinan päälle vuokaan ja ripottele noin ruokalusikallinen sokeria (valkoista sokeria tai fariinisokeria) marjojen päälle. Paista uunissa noin puoli tuntia. Kun piiras on kypsää, anna jäähtyä vähintään tunti tai pari ennen leikkaamista. Variksenmarjapiirakka on melko pehmeää heti uunista tullessaan, joten malta jäähdyttää. Piiras on paljon helpompi leikata siisteiksi viipaleiksi jäähtyneenä. Mutta onhan tämä piiras kyllä tooooosi hyvää suoraan lusikalla kylmän vaniljajäden kera…

Teemat
Poimintoja Blogista:
Kirjailijan työ

Kaikki mitä olen 20 vuoden aikana oppinut

Kaupallinen yhteistyö: Edita Oppiminen Kirjoitin ensimmäisen oppikirjani. Viesti perille! on markkinointiviestinnän oppikirja ja se julkaistiin aikaisemmin tänä vuonna. Tällä kertaa kirjoitin siitä, minkä ehkäpä parhaiten

Lue lisää »
Yleinen

Joku kuitenkin niistää painonnostotankoon

Treenisalilla näkee kaikenlaista muutakin kuin kengänkärkensä. Seurasin tuossa pari päivää sitten yhtä crossfit-kilpailijaa tositoimissa. Hän hankasi jatkuvasti treenien välissä käsiinsä käsidesiä. Touhu näytti varsin kummalliselta.

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö