Pakkashuuruiset terveiset Äkäslompolosta

Hrrr. Hui, mutta täällä onkin kylmä! Ihanan kylmä. Siis kerrassaan huikaisevan jäätävää. Äärimmäistä. Upeaa! En ole kokenut tällaisia pakkasia vuosikymmeniin. Viimeksi kun kävin Lapissa – ja siis ensimmäistä kertaa elämässäni – lämpötila huiteli nollassa ja silloinkin elettiin joulu-tammikuun vaihdetta.

Aamuisin mittarin on valahtanut lähemmäs kolmeakymmentä miinusastetta. Aamu siis tapahtuu meillä lomalla noin kymmenen aikaan, jolloin kaikki ovat kömpineet sängyistään ylös aamiaispöydän ääreen. Näillä pakkasilla perheen pienimmät ovat pysyneet sisällä, mutta me isommat emme ole malttaneet. Puolenpäivän aikaan, kun olemme suksilla päässeet ensimmäiset kilometrit, pakkasta on ollut jopa alle kaksikymmentä astetta. Siinä on vähän hengitys höyrynnyt.

Liikkeellä ollessa kovaa pakkasta ei juuri huomaa. Kylmyys iskee heti pysähtyessä. Taukopaikoilla on riittänyt naurua, kun olemme tajunneet näyttävämme jeesuksilta, lumikuningattarilta ja lumenpeitossa olevilta männyiltä. Hengityshöyry, hiki ja pakkasherran puhallus ovat luoneet naamoille mahtavan maskin.


Ulkona on kylmä, mutta latukahvilat ovat lämpimiä, mökki on lämmin ja hetivalmiilla kiukaalla varustetun saunan saa minuutissa kuumaksi. Yhden oluen, 20 kilometrin ja 100 lämpötilaeron jälkeen ramaisee ihanasti. Puolenyön jälkeen sängyistä kuuluu kuorsaus, kuivauskaappi hurisee, takka on sammunut ja sukset valmisautuvat lämmitetyssä varastohuoneessa seuraavan päivän kylmiin koitoiksiin.


Kova pakkanen on vaatinut vähän viime kerrasta erilaiset hiihtovarusteet ja vaatteet. Kirjoitan niistä vähän myöhemmin, sillä nyt on pakko mennä. Nimittäin ladulle! Pakkasta on ”vain” viisitoista astetta, eli tänään pääsemme lähtemään lapsiystävälliselle lyhyelle murtsikkalenkille, viisivuotiaan ensimmäiselle.

Kuvat: Björgvin ”Kuuraparta” Hilmarsson

10 Comments

 • Anonyymi

  Mahtavat kuvat! Mekin olimme Äkäslompolossa 3,5-kuukautisen koiranpennun ja ranskalaiskollegan kanssa viikon ennen joulua. Pari päivää oli kylmää ja pääsimme ihailemaan kaamospäivän huikean hienoja värejä.
  Mukavaa reissun jatkoa!

 • Sari

  Kuulostaa ja näyttää aivan mahtavalta. Onneksi siellä lauhtuu nyt edes sen verran, että pääsee tuo teidän esikoinen ladulle. Se on niin hauskaa puuhaa! Ja "akkojen" tekeminen kuuluu asiaan.
  Kyllä kun noita kuvia katselee, niin huomaa miten paljon kaipaa lunta. Sitähän ei vieläkään juurikaan ole täällä etelässä.
  Mukavaa loman jatkoa!

 • iivika t

  Ihania kuvia! Melkein tuli ikàvà paukkupakkasia, vaikka jo tàmànhetkinen aamun miinus vitonen saa untuvatakin hyppààmààn naulakosta niskaan…

  • Satu Rämö

   Pirun kylmä tuolla kyllä on… Heti kun on lopettanut hiihtämisen tekee mieli mennä sisälle. Kävely 20 pakkasasteessa tuntuu musta paljon kylmemmälle kuin hiihtäminen, jossa hikoilee kun koko kroppa liikkuu. Hrrr.

   On muuten ollut hauska huomata, että täällä on jengi alkanut pyöräillä niillä flatbikeilla; näin niitä monia hiihtoreissujen aikana. Useammin kuin poroja 😀

 • Anonyymi

  Viimeisestä sun kuvasta näkee hyvin että vanhempi tytöistäsi on sinun näköinen. Noin selvästi en ole aiemmin nähnyt. =) Tuo Frozen looki ja jäinen tukka varmasti avitti huomaamaan värierosta huolimatta. 😉

 • Ebbu

  Hei kuule, selvisikö se Feedly-juttu koskaan? Eli miksi sen kautta ei enää nää postauksia kokonaan? Yritin vilkuilla tekstistä, mutta en huomannut, että olisit siihen asiaan palannut. Se vaan on niin näppärä tapa lukea blogia, että harmittaa, jos ei enää onnistu.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *