10 x matkavinkki Islantiin

Kymmenen matkavinkkiä Islantiin sen kunniaksi, että tällä viikolla tarkemmin sanoen tiistaina 25. toukokuuta meillä täällä saarella poistuu maskipakko julkisilla paikoilla. Kautta sihisevän laavasäiliön, kuinka ihanaa se onkaan! Voi mennä taas ruokakauppaan ilman maskia ja nähdä ihmiset läheltä. Kännykän facetunnistinkin alkaa taas toimia. Kiljun riemusta, kun voin tiistain jälkeen heittää kangasmaskit pesukoneeseen ja laskostaa ne sen jälkeen nätisti kaappiin hyllylle ja jättää sinne.

matkavinkki islantiin sea lagoon

Islannissa on ollut muutama päivä täysin ilman uusia tartuntoja. Tilanne on niin hyvä, että maskipakkoa ja kokoontumisrajoituksia voidaan höllentää. Maskipakko jää vielä muutamille paikoille, kuten mm. busseihin, kampaamoihin, elokuvateatteriin, teatteriin ja hierontavastaanotoille. Mutta noin muuten: bae bae naamarit! Jos Islantiin matkustussäännöt kiinnostavat, kannattaa lukea tämä juttu: maahantulosäännöt Islantiin. Päivitän sitä aina kun ehdin.

Olen kirjoittanut Islannista lukuisia matkaoppaita, kännyyn ladattavan Islanti-sovelluksen ja kirjoittanut Islannista matkajuttuja myös tänne blogin puolelle. Mondoon olen tehnyt viime aikoina juttuja mm. Islannin Länsivuonoista ja Islannin kiertämisestä autolla.

Tässä jutussa listasin kymmenen mielestäni kivaa matkavinkkiä Islantiin. Ensin viisi vinkkiä pääkaupunkiseudulle, sitten viisi vinkkiä maaseudulle.

5 x matkavinkki Reykjavikiin

Sky Lagoonin kylpylä. Toukokuussa aivan meren rannalle avattu Sky Lagoon on hienoin kylpylä, jossa olen Islannissa tai ylipäätään yhtään missään käynyt. Tämä on samaa hintaluokkaa sen kuuluisan Blue Lagoonin kanssa, mutta kylpyläelämys on kaikinpuolin rentouttavampi ja hemmottelevampi. Isosta saunasta on näkymät purkautuvalle tulivuorelle, Islannin pressan kotitilalle ja Reykjavikiin. Höyrysaunassa on ihanan kunnolliset höyryt, Sky Lagoonin omalla kuorintavoiteella voi kuoria ihon saunomisen jälkeen ja infinity-poolissa tekee mieli lötkötellä maailman tappiin asti. Sisäänpääsy kannattaa varata etukäteen.

matkavinkki islantiin sea lagoon

DILL – eli illallinen joka ei unohdu. Islannin ainoa Michelin-tähden saanut ravintola. Pohjoista ruokaa fiinisti, loistava viini- ja siiderilista, loistava palvelu ja sijainti aivan Reykjavikin pääkadulla Laugavegurilla. Me kävimme tässä ravintolassa puolisoni kanssa yli kymmenen vuotta sitten ensimmäisen kerran; silloin ravintola oli juuri avannut Pohjolan Talon kirjastoon bistrotilaan. Oltiin jo silloin käynnin jälkeen aivan sekaisin onnesta: tällaista ravintolaa ei Reykjavikissa ole aikaisemmin ollut. Muutamaa vuotta myöhemmin ravintola sai tähden. Sitten ravintola menetti sen. Ja viime vuonna ravintola ansaitsi tähtensä takaisin. Dill on valinta silloin, kun haluaa syödä pitkään, hienosti ja juhlistaen ihan mitä vaan – vaikka onnistunutta Islannin-matkaa! Dill ei ole tosiaankaan se halvin vaihtoehto, mutta se ei ole myöskään Islannin kallein, vaikka onkin Michelin. Useamman ruokalajin menu maksaa noin 80 € ja siihen viinit päälle. Varaus tehtävä etukäteen.

dill ravintola reykjavik

Geldingardalurin tulivuorenpurkaus. Kas yhtenä keväisenä iltana, muutamien kuukausien mittaisen aktiivisen maanjäristyskauden jälkeen raksahti rakonen Reykjanesin niemimaalle ja sieltä alkoi tursuta laavaa tälle puolelle maan pintaa. Purkaus on jatkunut nyt taukoamatta jo monta kuukautta, eikä loppua näy. Se voi kuulemma kestää vuosia. Ja mikä parasta: ainakaan vielä purkaus ei ole aiheuttanut isompia haittoja lähialueiden asukkaille tai liikenteelle. Purkauspaikka sijaitsee lähellä lentokenttää, eli Islantiin laskeutuessa ja täältä lähtiessä onnekkaat ikkunapaikkalaiset näkevät purkauksen yläilmoista. Tulivuorelle voi tehdä omatoimisesti kävelyretken (vuokra-auto tarvitaan), mutta vähemmän on säätöä, jos ostaa paikan bussista, joka vie kävelymatkan alkupisteelle ja ajaa kävelyn jälkeen matkalaiset takaisin kaupunkiin.

islanti tulivuorenpurkaus matkavinkki islantiin

Chromo Sapiens. Suomessa Kiasmassakin näyttelyn pitäneen Shoplifterin eli Hrafnhildur Arnardóttirin nimeä kantava galleria aukeaa Reykjavíkin laitamille vanhaan perunavarastoon 17. kesäkuuta 2021.  Värikäs ja pörröinen installaatio islantilaisbändi HAMin musiikilla höystettynä – aivan mahtava lisä Reykjavikin kulttuuritarjontaan! Upean nykytaide-elämyksen jälkeen voi lähteä kävelylle viereiselle islantilaisten suosimalle ulkoilualueelle Ellidaárdalurin laaksoon. Tulevan gallerian osoite: Rafstödvarvegur 1A, Reykjavik.

matkavinkki islantiin

Kaupungintalon alakerran kartta. Reykjavikin kaupungintalo sijaitsee Tjörnin-kaupunkilammen rannalla ja itse asiassa pääkaupunkiseudun virkamiessydän on rakennettu osittain tuon lammen päälle. Kaupungintalon alimmassa kerroksessa on suuri kolmiulotteinen kartta Islannin saaresta. Kartan äärellä on mahtavaa suunnitella tulevaa Islannin matkaa tai katsoa jälkikäteen niitä paikkoja, joissa on tullut käyneeksi. Kartan avulla on kiinnostavaa tarkastella Islannin mittakaavoja, nähdä vuoristoisimmat alueet, jäätiköiden muodot ja havahtua saaren suuruuteen. Täällä asuu vain 360 000 ihmistä, ja kaikkialla on tavattoman väljää. Karttaa voi mennä katselemaan maksutta aina kun kaupungintalon ulko-ovet ovat auki.

5 x matkavinkki Islantiin maaseudulle

Uimaan! Missä tahansa Islannissa oletkin, mene uimaan ja täräytä altaaseen saapuessa góðan daginn eli hyvää päivää! Islantilaisilla on tapana tervehtiä muita altaassa olijoita tullessaan uimaan. Uima-altaat ovat islantilaisille tärkeitä. Ne ovat kohtaamispaikkoja, arjen luksusta, lepoa ja leikkiä. Autenttisimmat uimapaikat ovat kunnallisia uimaloita (nimeltään sundlaug). Ne ovat varsin simppeleitä kansanuimaloita, joihin sisäänpääsy maksaa vain muutaman euron. Reykjavíkissa, Mosfellsbaerissa ja Akureyrissä on upeat isot kunnalliset uimalat, pikkukylissä pienemmät. Pukukopit ja suihkut ovat aina sisätiloissa mutta lämminvesialtaat sijaitsevat melkein aina ulkona. Islannissa on satakunta kunnallista uimalaa ympäri maata. Ne on kaikki listattu osoitteessa www.sundlaugar.is.

Kultainen kierros on Islannin suosituin nähtävyyskierros ja mainio päiväretki ensimmäistä kertaa Islantiin matkustavalle: paljon historiaa ja upeita luonnonnähtävyyksiä. Kannattaa ladata Tripsterin Islanti-apin Kultainen kierros omaan luuriin: saat kartat, suomenkielisiä tarinoita Kultaisen kierroksen varrelta ja käytännön vinkkejä päiväretkelle. Kierrokseen kuuluu Þingvellirin kansallispuisto, suuri Gullfossin vesiputous ja kuumien lähteiden alue purkautuvine geysireineen. Mukavaa ekstraa päivään saa käymällä esimerkiksi maaseutukylpylä Secret Lagoonissa ja Fridheimarin tomaattifarmilla lounaalla. Tomaattikeittoa, vastaleivottua leipää ja tilan omaa Bloody Maryä – mahtavaa!

matkavinkki islantiin

Polkujuoksua Länsivuonoilla. Seikkailumatkayritys Aurora-Arktika vie matkailijoita Länsivuonojen syrjäisimpään nurkkaan eli Hornstrandirin luonnonsuojelualueelle juoksemaan ja talvisin vuoristohiihtämään. Matka juoksureittien alkuun taittuu purjeveneen kyydissä, koska luonnonsuojelualueelle ei pääse autolla eikä sinne saa laskeutua helikopterilla. Hornstrandir on myös ehdottomasti paras paikka Islannissa nähdä luonnossa vapaana eläviä napakettuja. Jos polkujuoksu ei kiinnosta, mutta napaketut kiinnostavat, hommaa Hornstrandirista yksinkertainen mökkimajoitus (suomalaisella saunalla!) ja veneliput seikkailuyritys Borean kautta.

Látrabjargin lintukallio. Tie perille on mutkikas ja kapeahko, mutta lopussa kuskin vaivannäkö palkitaan. Látrabjargin lintukallio on yksi Euroopan upeimpia. Oma pienuuden tunne voimistuu kalliokielekkeitä astellessa. Kieleke kielekkeeltä kulkija nousee korkeammalle kohti taivasta, meri on siellä jossain alhaalla satojen metrien päässä. Pystykallioilla pesii satojatuhansia lintuja, jotka koloissaan hoitavat poikasiaan ja välillä heittäytyvät lentoon etsimään ruokaa. Euroopan läntisimmässä paikassa pesivät linnut tervehtivät huutokuorollaan edessä avautuvaa näkymää merelle, joka jatkuu ja jatkuu aina Grönlantiin ja Pohjois-Amerikkaan asti. Tämä on paikka, joka laittaa asiat ihan uuteen mittakaavaan.

Stokksnesin musta hiekkaranta. Stokksnesin hiekkaranta Kaakkois-Islannin rannikolla reilun tunnin ajomatkan päässä Vatnajökullin jäätikön kansallispuistosta on yksi maailman upeimpia hiekkarantoja. Se on täysin musta. Suuret, sinivihreät aallot vyöryvät vulkaaniseen hiekkarantaan voimalla. Suurin osa Islannin vuorista on jäätikön aikanaan litistämiä eli huipulta tasaisia. Stokksnesissa on kuitenkin erilaista: kohti taivaita kurottavat teräväreunaiset vuorenrinteet korostavat aution rannan mystistä tunnelmaa. Kun seisoo ranta mereen päin, mustan hiekkarannan takaa pilkistää valkoinen kupoli: pala Vatnajökullin jäätikköä. Kauneimmillaan tämäkin musta ranta on auringonlaskun tai -nousun aikaan. Stokksnes sijaitsee muutaman kilometrin päässä Islannin kiertävästä ykköstiestä.

matkavinkki islantiin

Kysyttävää Islannin-matkailusta? Kommenttiboksi on avoinna. 🙂

Teemat
Poimintoja Blogista:
Hyvinvointi

Koronan jälkeiseen keväturheiluun

Mainos Scandinavian Outdoor + alekoodi Juuri kun kevätaurinko alkoi näyttäytyä ja lumet sulaa, toukokuun Naisten kymppi -tapahtuma lähestyä ja kotikylän auratut hiihtolenkit pidentyä…sain sen samperin

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö