Islannin maahantulosäännöt – joko Islantiin voi matkustaa?

Islannin maahantulosäännöt ovat päivittyneet tässä kevään varrella koronatilanteen mukaan. Päätin koota aiheesta pienen faktapaketin tänne blogin puolelle, koska niin moni on kysellyt näiden maahantulosääntöjen perään ja koska näitä itsekin aika aktiivisesti seuraan (toiveenamme olisi päästä keskikesällä Suomeen!). Tätä juttua on viimeksi päivitetty 3.5.

Islannin uudet maahantulosäännöt

Islannin maahantulosäännöt – rokotetuille helpompi maahantulo

Muutamista maista ei saa matkusta Islantiin tällä hetkellä lainkaan. Jos tulee tai on viimeisen 14 vuorokauden aikana oleskellut paikoissa, joissa on yli 700 tartuntaa 100 000 asukasta kohti, ei pääse Islantiin ja tämä sääntö on voimassa toukokuun loppuun asti. Sääntöön on muutamia poikkeuksia (esim. jatkolentoyhteys, perhesyyt, asuminen Islannissa, Islannin kansalaisuus tai että on rokote voimassa tai todistus sairastetusta koronasta).

Kaikkien (myös rokotettujen ja jo sairastaneiden) Islantiin tulijoiden pitää rekisteröityä etukäteen ennen maahan tuloa.

Jos ei ole rokotusta tai todistusta jo sairastetusta koronasta, täytyy saapuessa näyttää negatiivinen koronatestitulos, joka on korkeintaan 3 vuorokautta vanha. Vuonna 2005 tai sen jälkeen syntyneiltä lapsilta ei edellytetä negatiivista koronatestitulosta.

Kaikkien maahantulijoiden eli myös lasten ja jo sairastaneiden ja rokotettujen täytyy mennä rajalla eli lentokentällä maksuttomaan koronatestiin. Lapsilta koronatestitulos voidaan ottaa nenän sijaan myös esim. suusta (jess!). Jos maahantulijalla on rokotetodistus tai todistus jo sairastetusta koronasta, ei tarvitse mennä karanteeniin kuin siksi aikaa, että saa tuloksen tuosta lentokentällä otetusta testistä. Se testitulos tulee yleensä muutamassa tunnissa, korkeintaan vuorokauden aikana.

Täällä voit lukea, millaista on korona-arki Islannissa.

Islannin uudet maahantulosäännöt

Islannin maahantulosäännöt: näin hoituu karanteeni

Jos matkustaa korkean riskin alueelta, karanteeni pitää viettää karanteenihotellissa. Suomi ei ole tällä hetkellä korkean riskin alue.

Jos on Islantiin tulevalla suomalaisella ei ole rokotusta tai todistusta jo sairastetusta koronasta, hänen täytyy tehdä Islannissa kaksi koronatestiä: toinen rajalla ja toinen viiden päivän kuluttua ensimmäisen testin tuloksista. Kahden testin välissä oleva aika täytyy viettää karanteeni sääntöjen mukaan.

Tällä sivustolla on listattu paikat, joissa voi mennä tekemään sen toisen koronatestin 5 päivän karanteenin jälkeen. Jos molemmista koronatesteistä saa negatiivisen, pääsee vapaasti matkustamaan.

Jos Suomesta Islantiin tulijalla on koronarokotus ja siitä todistus tai todistus jo sairastetusta koronasta, ei tarvitse tehdä kuin se yksi testi lentokentällä saapuessa, mennä karanteeniin odottamaan negatiivista testitulosta ja sen jälkeen voi jatkaa matkaa vapaasti.

Suomen tartuntatilanne on tällä hetkellä niin hyvä (ilmaantuvuusluku alle 100), että tänne tullessaan ei tarvitse mennä erityiseen karanteenihotelliin (sinne on mentävä kaikkien heidän, joiden lähtömaassa ilmaantuvuusluku on yli 500) vaan voi hoitaa karanteenin myös muualla. Tässä on lista hotelleista ja majapaikoista, jotka ottavat vastaan karanteenissa olevia matkailijoita.

Islannin viralliselta koronasivustolta löytyy paljon tietoa ja sitä päivitetään jatkuvasti – eli useammin kuin mä tätä mun blogijuttuani. Kannattaa hyvissä ennen matkaa vilkaista tuo linkkaamani sivusto.

islanti uudet maahantulosäännöt

Kun koronatilanne muuttuu, säännöt muuttuvat

Islannissa on ollut koko kevään aika hyvä koronatilanne. Olemme olleet vihreä maa melkein koko kevään, kunnes huhtikuussa tuli pari karanteenirikkomuksesta johtunutta ryhmätartuntatapausta, ja yhtäkkiä uusia koronapositiivisa uutisoitiin yhden päivän aikana useita kymmeniä. Tartuntaketjut saatiin jäljitettyä melko nopeasti ja sadat altistuneet saatiin karanteeniin. Viimeisen viikon aikana tilanne on jälleen ollut aika ookoo, positiivisia koronatestituloksia on tullut vain muutama per päivä.

Yksikin karanteenirikkomus voi kaataa koko korttitalon. Tämä on siis sellaista ohuella liinalla tanssimista nyt ainakin siihen asti, että saadaan suurin osa porukasta rokotettua. Matkailun ja työpaikkojen takia rajat pitäisi saada auki ja lomalaiset liikkeelle, mutta toisaalta pitäisi kuitenkin yrittää mahdollisimman hyvin estää taudin leviäminen. Aika monimutkainen tilanne tämä on, kun pitää ottaa huomioon niin tsiljoona muuttujaa.

Kuinka esimerkiksi varmistaa se, että rajojen auetessa tilanne pysyy ja virustartunnat eivät nouse? Kuinka varmistaa, että karanteenissa olijat eivät riko karanteeniaan? Pitäisikö kaikki maahantulijat sulkea viikoksi tai kahdeksi karanteenihotelliin (no sitä yritettiin, mutta kokeilu tuomittiin laittomaksi)? Miten rajalla varmistetaan, että todistukset ovat aitoja eikä netistä ostettuja? Entä miten varmistetaan, että ihmiset tulevat sieltä maasta mistä kertovat tulevansa?

Entä jos? Entä jos? Phuuh. Kauhean epävarmaa tämä kaikki edelleen on. Omalle kohdalle korona on tänä tulevana kesänä vaikuttanut niin, että kesäkuun hevosmatka jouduttiin perumaan ja samoin elokuun alkuun suunniteltu Länsivuono-kierros. Peruutus oli pakko tehdä, koska koronarokotustilanteen kehittyminen on vielä epävarmaa, eikä ryhmämatka onnistu, jos osa porukasta joutuu jäämään viikoksi karanteenihotelliin sillä välin kun muut tölttäävät tukka hulmuten pitkin islantilaismaisemia. Syyskuun hevosmatka on kuitenkin edelleen aikataulussa, koska toivottavasti syksyyn mennessä rokotustilanne on jo niin hyvä sekä täällä että Suomessa, että matkailu on suhteellisen turvallista.

pohjois-islanti islannin kartta

Nopeat loppupäätelmät. Epävarmaa on kaikki. Päivittelen tietoja tähän juttuun sitä mukaa, kun saan niitä. Kysyäkin saa, vastaan jos osaan 🙂

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

9 Comments

 • Anu Morchy-Levy

  Olisikohan nyt hyva rako tehda Islannin matka. Rokotukset on saatu.
  Israelissa tartunnat laskevat hurjaa vauhtia. Viime viikolla oli puolet siita mita edellisella.
  Suunta nayttaa jatkuvat samana.
  Turismitungosta tuskin tulee viela tana kesana olemaan, ainakaan edellisvuosien malliin.
  Mika teilla on rokotustilanne siella?

  • Satu Rämö

   Jos teillä on rokotukset saatu, niin 1.5. pitäisi (nykytiedon mukaan) päästä Islantiin ilman rajoituksia. Jee! Meillä on vanhimmat ihmiset saaneet rokotukset ja terveydenhuollon henkilökunnasta suurin osa. Kesän mittaan rokotetaan nuorempia ja terveitä, mutta vielä on pikkuisen auki yksityiskohdat aikataulusta…

  • Satu Rämö

   Vain jos tulija on ollut EU:n tai Euroopan talousalueen sisältä. Tällä 1. toukokuuta kaavaillulla rajojen avaamisella on laajennettu koskemaan myös esimerkiksi Yhdysvalloista matkustavia.

 • KatjaS

  Kiitos tästä päivtyksestä. Itse islantilaisia lähteitä seuranneena ei kuitenkaan ihan kaikkeen ole löytänyt vastausta. Niihin ei siis ole vielä vastauksia kuten siihen, että koskeeko myös lapsia. Lasten kanssa tilanne tullee olemaan se, että aikuiset ovat rokotetut ja lapset käyvät testissä ennen lähtöä. Sellaistakin olen miettinyt, että jos suoria lentoja ei ole ja pitää matkustaa vaikka Tanskan kautta ja jos siellä vaaditaan neg. testitulos niin mistä sellainen Islannissa hankitaan? Jos siis kotimatkaa varten pitää hommata neg. testitulos… Siirsin suosiolla matkasuunnitelmat syyskuulle. Josko silloin olisi tilanne rauhallisempi ja säännöt selvät.

  • Satu Rämö

   Joo näistä ei ole tullut vielä mitään tarkempia sisältöjä – ainoastaan suunnitelma että toukokuun alussa avattaisiin maahantuloa. Jäämme siis odottelemaan tarkempia sääntöjä.

  • Satu Rämö

   Vielä ei ole tullut sen tarkempaa tietoa keltainen/vihreä-eroista. Heti kun tulee, päivitän tänne.
   Rokotteista: täytyy olla rokotesuoja. Käsittääkseni koronarokotteet ovat erilaisia; joissan riittää yksi pistos, toisissa on kaksi. Jos on sellainen rokote joka vaatii kaksi rokotekertaa, pitää molemmat olla, että saan todistuksen rokotuksesta.

 • KatjaS

  Kiitos tästä päivityksestä. Tarkkaan seuraan tilanteen kehittymistä. Eli tällä hetkellä kaikki testataan kertaalleen rajalla (ilmaiseksi) iästä, rokotussuojasta ym. riippumatta. Ja Jos ei ole rokotusta tai todistusta jo sairastetusta koronasta, täytyy saapuessa näyttää negatiivinen koronatestitulos, joka on korkeintaan 3 vuorokautta vanha. Ellei ole lapsi. Ja SEN LISÄKSI ennen kuin pääsee maahan, pitää jäädä 5vrk karanteeniin. Eli jos ei ole sairastanut koronaa tai ei ole saanut tai halunnut rokotetta maahan pääsee kolmen koronatestin ja 5vrk karanteenin jälkeen? Miten paljon turistit ovat käyttäneet tätä mahdollisuutta? Minusta 5vrk karanteenissa on aika pitkä ja kalliskin pidennys lomaan.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *