Keittiön remontti – kuvat ennen ja kesken

Keittiön remontti etenee. Terveisiä siis täältä remontin alta, päältä ja keskeltä. Ostimme talon Isafjördurista viime kesänä. Tiesimme jo kaupantekovaiheessa, että talossa on pakko laittaa aika monta asiaa uusiksi. Ikkunat pitää vaihtaa (mädät karmit), talon ulkopinta pitää vaihtaa (reikäinen) ja sähköt pitää katsoa (jos mikron ja kahvinkeittimen laittaa yhtä aikaa päälle, alakerrasta menee sähköt). Osa asioista olisi korjattava heti, loput voisi tehdä sitten kun raha, hermot ja aika riittää eli toivottavasti ensi vuonna.

remontin alku vanha talo
Olohuoneen ikkuna ennen.
Olohuonen ikkuna nyt.

Kirjoitin kesällä jutun remonttisuunnitelmistamme. Sieltä voi tsekata koko remonttisaagan ja kokonaisuuden pohdinnat.

Tämä kulunut syksy on tehty sitä sun tätä. Tällä hetkellä on saatu ruksittua listalta seuraavat asiat: alakertaan uudet ikkunat, olohuoneen ulkoseinään iso reikä ja siihen lasiset pariovet (kaksi ylläolevaa kuvaa), yläkerran ruman porraskaiteen vaihtaminen lasiseen seinään, yläkerran makuuhuoneiden maalaaminen, koneellinen ilmanvaihto kylpyhuoneeseen.

Keittiön remontti – metsästysmaja kohtaa teollisuuskeittiön

Nyt on kesken sitten se keittiön remontti. Millaisen lopputuloksen me halusimme, kun lähdimme kaatamaan ensimmäistä seinää? Emme suoraan sanoen olleet ihan varmoja. Fanitan tosi paljon esimerkiksi Lähiömutsin keittiötä! Se on niin upea ja hieno ja toimiva ja valoisa. Tyylikäs ja ihan heidän perheen näköinen ja oloinen. Meillä oli kuitenkin itsellä vahvemmin sellainen fiilis, että emme hanki keskenään samankaltaisia laatikostoja tai kaappeja, vaan rakennetaan kokonaisuus pala kerrallaan. Laitamme asioita sinne, minne ne mahtuvat. Kuulostaa järjettömän epäorganisoidulta, eiköh?

Haluamme toimivan keittiön pieneen tilaan ja haluamme keittiöön sellaiset materiaalit, jotka sopivat ikkunoista näkyviin maisemiin. Haluamme paljon säilytystilaa, helposti puhtaana pidettävän lämpimän lattian ja tyylin, jossa kohtaavat raffi metsästysmaja ja funktionaalinen teollisuuskeittiö. En kuitenkaan osaa tarkalleen sanoa, millainen siitä unelmien keittiöstä tulee. Meillä ei ole Pinterest-kansioita eikä visuaalista haavekuvaa valmiista keittiöstä, mutta tiedämme noin suunilleen, minne päin olemme matkalla. Ratkaisemme pienet yksityiskohdat sitä mukaa kun niitä tulee vastaan.

Tuossa alla olevassa kuvassa näkyy keittiön kunto ostovaiheessa. Sen alla olevassa kuvassa on tämänhetkinen tilanne. Olemme repineet lähes kaiken pois, mikä on lähtenyt irti puskutraktoria pienemmillä työkaluilla. Voi jumbe, kamaa on viety jätelaitokselle yli 500 kiloa.

vanhan talon remontti aloitus keittiö

Kaikki keittiön kalusteet poistettiin ennen ikkunoiden vaihtoa. Ikivanhat kaapit, hyllyt ja laatikot vietiin jätelaitokselle. Tiskiallas säilytettiin, koska siitä sai kellarin pyykkitupaan kelpo lavuaarin. Tiskikone jätettiin, koska se toimii edelleen. Hella on käytössä siihen asti, että saadaan uusi asennettua.

Keittiön remontti

Keittiön remontti on ainakin alussa hyvin pitkälle purkamista ja kantamista. Seinästä poistettiin noin viisi kerrosta kaikenlaista mielenkiintoista. Puulevyjä, sanomalehtiä, perunasäkkikangasta, jotain muovia, lasivillaa… Lattiaan tehtiin sama juttu. Kaivoimme alkuperäisen lattian esiin nöyhtän alta. Siellä oli ihan kunnon galore: muoviparketti, joku ohut kangas, kahden sentin paksuinen vanerilevy, muovimatto, kahden sentin paksuinen vanerilevy, muovimatto ja joka välissä hitosti liimaa.

Keittön katosta otettin pois kellastuneet puupaneelit. Poistimme seinän keittiön ja ruokailutilan välistä.

Ja sitten vielä yksi poisto! Yläkertaan menee rappuset keittiön oikeanpuoleisen seinän takana. Poistimme vanerilevyjä ja kaivoimme esiin rappusten alla olevan tyhjän tilan. Kunhan olemme saaneet tilattua isot lasilevyt rappusten kaiteeksi, pystymme poistamaan myös tuon loppuosan valkoista seinää, joka kulkee rappusten vieressä.

vanha talo rappuset remontti

Ensin puretaan, sitten täytetään

Miten keittiön remontti etenee tästä eteenpäin? Ulkoseinän sisäpuolelle tulee villaeristeet ja sen päälle rustiikki puuseinä. Rustiikki puuseinä löydettiin kaverimme lattiasta. He tekevät isoa remonttia ja asentavat lattialämmityksen koko kämppään. Koska he eivät lattiaansa enää tarvitse, me pelastimme laudat keittiön ja ruokailutilan seinään ja keittiön kattoon.

Samojen kavereidemme innoittamina laitamme keittiöön lattialämmityksen. Alkuperäinen lattia on suloinen ja nätti puulattia, mutta se on yli satavuotias ja mennyt huonoon kuntoon. Talomme kellari ei ole jääkylmä, mutta silti viileä, joten lattia ei saa falskata. Päätimme laittaa lattialämmityksen. Lattiamateriaaliksi olemme ajatelleet jotain kivaa metallilevyä – se on ok vaihtoehto, koska lattia on lämmin.

Rappusten alle tulee jääkaappi, uuni, astianpesukone, mikro, viinikaappi (tällaisesta olen haaveillut! ihanaa että saa hyllyillä pyörivät pullot nätisti riviin ilman että ne vievät tilaa jääkaapista) ja astiahyllyjä. Samojen rappusten alle tulee neljä paksua putkea, joita pitkin voi siirtää pyykit ja kuivat jätteet kellariin säilytysastioihin. Ei enää pyykkikoria kylpyhuoneessa, vaan likapyykki menee putkea pitkin suoraan pyykkikoriin, joka on kellarissa, pyykinpesukoneen vieressä. Paperi- ja muoviroskat sekä panttipullot ja -tölkit saavat kukin oman putkensa. Meidän keittiö oli tosi pieni ja huonosti suunniteltu. Tila oli täynnä kulmia, omituisia saarekkeita ja seiniin naulattuja hyllynpätkiä. Kun keittiön remontti on valmis, tilaa on enemmän mutta tila on silti edelleen aika pieni. Siksi on älyttömän nasta juttu, että meidän ei tarvitse uhrata neliösenttejä roska-astioille. Tyhjä maitopurkki putkea pitkin kellariin ja suoraan pahvinkeräyslaatikkoon, joka käydään säännöllisesti tyhjentämässä pihan jäteastiaan.

Kaikki nämä putket, rappusten alle tulevat astialaatikot ja hyllyt ja meidän eriväriset ja erimerkkiset kodinkoneet eivät ole keskenään sävy sävyyn. Ajattelimme virittää raffin purjekankaan koko sirkuksen suojaksi. Kun haluaa keittiöön harmonisen tunnelman, voi vain vetäistä sen painavan purjekankaan koko tilan suojaksi.

Länsivuonot Islanti huvila meren rannalla
Näkymä keittiönikkunasta.

Ikkunaseinälle tulee kolme metriä pitkä puupöytä, johon sahaamme paikat tiskialtaalle ja induktioliedelle. Puupöydän alle tulee pari pyörillä siirreltävää hyllykköä, jotka toimivat myös ylimääräisinä leikkuupöytinä ja säilytystasoina. Ne voi tunkea pöydän alle piiloon, kun niitä ei tarvita. Samoissa hyllyiköissä voi säilöä kaiken leivontaan ja ruoanlaittoon liittyvät kattilat, kipot ja kulhot.

Tällaisia suunnitelmia meillä. Ja tähän loppuun siis tarkennuksena, että kun sanon että “me olemme tehneet”, tarkoitan siis, että puolisoni on tehnyt, sahanut, purkanut ja laittanut. Mutta minä olen kyllä vahvasti tunnelmassa mukana.

Teemat
Poimintoja Blogista:
Yleinen

Työmatka Ugandaan

Olen puoli vuotta toiminut Plan International Suomen tyttöjen oikeuksien tukijana. Yhdessä Satamon Lauran (Mamma rimpuilee –blogi) ja Kettusen Hannen (Valeäiti-blogi) kanssa olen kerännyt Planille lahjoituksia

Lue lisää »
Yleinen

Lastenvaate ilman kompromisseja

Kaupallinen yhteistyö: Prisma, Vimma, Nokian Neulomo ja Suomen Blogimedia Tiedätte ehkä Vimman? Se on siis se suomalainen lastenvaatemerkki, jonka kätilö Marjut Rahkola perusti oman kotinsa olohuoneessa

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö