Työmatka Ugandaan

Olen puoli vuotta toiminut Plan International Suomen tyttöjen oikeuksien tukijana. Yhdessä Satamon Lauran (Mamma rimpuilee –blogi) ja Kettusen Hannen (Valeäiti-blogi) kanssa olen kerännyt Planille lahjoituksia ja levittänyt tietoa Planista ja sen toiminnasta. Tällä työllä koen totisesti olleen merkitystä. 
Kaupallinen yhteistyö: Plan International Suomi ja Suomen Blogimedia 

Täällä blogissa olen mm. hehkuttanut tyttöjen oikeuksiin ja koulutukseen satsaamista, jotka ovat  myös Planille tärkeitä teemoja. Tuossa postauksessa avaan sitä, miksi tyttöjen kouluttaminen on yksi parhaimmista ja pysyvimmistä tavoista katkaista köyhyyden ja epätasa-arvon kierre maissa, joissa tulo- ja hyvinvointierot ovat suuret ja joissa naiset eivät ole perinteisesti osallistuneet yhteiskunnan rakentamiseen missään muussa kuin monilapsisen perheen äidin roolissa. Tyttöjen koulutuksen lisäksi on tietysti paljon muitakin tärkeitä aihealueita, kuten esimerkiksi lapsiäitiyden ehkäiseminen
Nyt maaliskuussa meidän kolmen bloggaajan ja Planin yhteistyö huipentuu siihen, että menemme katsomaan paikan päälle, kuinka tämä järjestö käytännössä toimii. Kohdemaaksi valikoitui Uganda. Järjestö on toiminut siellä pitkään. Planin työ maassa alkoi 1990-luvulla, kun se ryhtyi auttamaan maan sissisodassa kärsiviä lapsia. Nyt Plan on auttanut Ugandassa jo viittä miljoonaa lasta – siis melkein yhden kokonaisen Suomen verran. 
Ugandalaislapsia. Kuva: Plan.
Planin nettisivuilla on paljon tietoa järjestön toiminnasta. Siellä voi esimerkiksi tutustua järjestön rahoitusrakenteeseen eli siihen, mistä raha tulee ja mihin se käytetään. Läpinäkyvyyttä varojenkeruu- ja hyväntekeväisyyshommissa kun ei voi koskaan liikaa painottaa. Näin lahjoittajan näkökulmasta läpinäkyvyys lisää motivaatiotani auttamiseen: kun näen, minne rahat käytetään ja mitä niillä saadaan yksittäisten ihmisten elämässä aikaan, kummi- ja lahjoittajatoiminnan hyödyt todella konkretisoituvat. 
Olen kummi ugandalaiselle lapselle (Hannella ja Lauralla on myös ugandalaiset kummilapset), mutta olen aika passiivinen kummi. Oman kummilapseni tapaaminen ensi viikolla on varmasti hieno kokemus, mutta tärkeämmältä ainakin vielä näin ennen matkaa tuntuu kokonaisuuden hahmottaminen. Siis se, miten yhden ihmisen kummius auttaa isompaa yhteisöä ja levittää hyvinvointia myös sen yhden perheen ulkopuolelle. Haluan myös tietää lisää kummitoiminnan käytännön arjesta eli esimerkiksi sen, kenen avustuksella ne kummeille osoitetut kirjeet ja piirustukset lasten kanssa tehdään. 

Työmatka, joka ei unohdu.
Sitten tästä kenttämatkasta eräs asia, jonka haluan ottaa puheeksi itse. Koska olen aika varma, että jotkut tätä reissuamme seuraavat saattavat ainakin ohimennen pohtia asiaa, ja on ihan hyvä, että pohtivatkin, koska juurihan itse mainitsin läpinäkyvyydestä. Että miksi ihmeessä sinne Ugandaan lähetetään keskiluokkaisia äitibloggaajia – siis järjestön keräysvaroilla luontosafarille vai? 
Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa. Me emme ole menossa sinne lomalle, vaikka olenkin kuullut että Uganda on mahtava matkailumaa. Me kierrämme vajaan viikon ajan Planin paikallisen toimiston henkilökunnan kanssa katsomassa, mitä Plan tukijoineen eli esimerkiksi lahjoittajat ja kummit ovat saaneet aikaan, ja tutustumme järjestön työhön käytännön arjessa.
Koska meidän työhömme satsataan järjestön viestintä- ja varainkeruubudjetista siivu, meillä on valtavan intomme lisäksi myös iso vastuu tehdä kaikkemme Planin tavoitteiden eteenpäinviemiseksi. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kirjoitamme reissusta juttuja blogeihimme, päivitämme Instaa koko matkan ajan ja tuomme matkan asioita esille muutakin kautta. 
Reissumme tapahtuu 12.–16. maaliskuuta. Instagram Storiesissa voit seurata matkamme etenemistä eli mitä siellä koemme ja mitä olemme oppineet. Näitä juttuja löytyy meidän kolmen IG-tileiltä sekä Planin tililtä, jonka otamme haltuumme vuorotellen. Eli siis täällä: @satu_reykjavik, @mammarimpuilee, @valeaiti ja @plansuomi.
Ugandalaislapsia. Kuva: Plan.
Me halusimme Hannen ja Lauran kanssa jollakin konkreettisella ja hyödyllisellä tavalla huomioida suoraan niitä ihmisiä, joiden luokse menemme käymään. Koimme tärkeäksi, että voimme tällä kenttämatkalla jeesata ihmisiä paikan päällä. Koska koulutus on tärkeä teema, päätimme että viemme paikallisille kouluille koulutarvikkeita, joista on pulaa. Näin pääsemme tukemaan lasten koulunkäyntiä mahdollisimman konkreettisella tavalla ja käynnistämme on iloa mahdollisimman monelle alueen lapselle. 
Ostamme tarvikkeet paikallisesta myymälästä, jotta tulemme samalla tukeneeksi myös paikallisia yrityksiä. Eli nyt tulee se hetki kaivaa kuvetta! Ennen matkaamme minulla, Hannella ja Lauralla on Planin sivuilla käynnissä oma koulutarvikekeräys, johon olemme kukin laittaneet muutaman kympin ja pyytäneet lahjoituksia myös omilta kavereiltamme, verkostoiltamme ja blogiemme seuraajilta.
Jos et vielä lahjoita Planille, niin tässä olisi hyvä sauma kokeilla ensimmäisen kerran vaikka ihan pienellä summalla. Tuo kertalahjoitus ei sido mihinkään muuhun. Raportoimme koulutarvikkeiden ostamisesta ja luovutuksesta blogeissamme, eli jokainen lahjoittaja näkee konkreettisesti, mitä rahoilla hankimme ja kuinka apu menee perille. 
Reissureppu on pakattu malarialääkkeillä, rokotustodistuksilla ja energiapatukoilla. Ja pitkälahkeisilla housuilla, minishortseja ei tällä reissulla tarvita. Pian mennään!
Jos teillä on mitä tahansa kysyttävää Planin toiminnasta Ugandassa tai yleisesti tai tästä kenttämatkastamme, kommenttiboksi odottaa viestejä. Käyn niistä jokaisen läpi viimeistään matkan aikana ja etsin vastaukset. 
Tästä pääset lahjoittamaan koulutarvikekeräykseen ja linkin takaa näet myös reaaliaikaisen lahjoitustilanteen. Liikuttavan moni on jo auttanut; nyt meillä on yhteisessä kassassa jo tonni. Mielettömän hienoa! 

8 Comments

 • Kaisa

  Voi vitsi, odotan innolla blogipastauksia tuosta matkasta. Mulla on Planin UK:n yksikön kautta kummilapsi Senegalissa. Jos mahdollista, olisi kiva tietää kuinka paljon kenttätyöt eri Afrikan maiden välillä eroavat.

  Hyvää, muistorikasta ja turvallista matkaa!!

  • Satu Rämö

   Kiitos toivotuksista. Matka oli aivan mielettömän onnistunut ja koskettavakin. Maaliskuun lopussa on tulossa perusteellisempi juttu tänne blogiin 🙂

 • Emppa

  Ehhehheh, ehkä törmätään! Lapset on halunneet mennä "takaisin kotiin" poismuutosta saakka ja huomenna aamulla suunnataankin kohti Ugandaa. Ollaan siellä koko ensi viikko. Lupaan tulla nykimään hihasta, jos tunnistan 😀

  • Satu Rämö

   No vau! Ei varmaankaan tavattu, mutta olisihan se ollut ihan mahtavaa törmätä jossain kioskijonossa. Toivottavasti teillä oli mukava viikko.

 • Anonyymi

  Haluaisin kuulla planin ajatuksia kehitysavun ongelmista kuten korruptiosta. Mitä plan siis tekee eri tavalla? Todellisia tapauksia ovat esim. maat joihin vaatelahjoituksia tulee, niin joku käärii rahat kun niitä otetaan kauppoihin myyntiin, ja paikallinen tekstiiliteollisuus kuihtuu. Miten varmistetaan, että toimittamanne koulutarvikkeet jäävät todella lapsien käyttöön, eikä niitä teidän lähdettyä kerätä heiltä pois ja myydä eteenpäin? Ovatko oppilaat koulussa sinä päivänä kun te tulette, mutta seuraavana päivänä jo töissä?
  Annan rahaa hyväntekeväisyyteen, mutta tiedän että kyseisiä juttuja tapahtuu kun olen työn kautta koulutusvientijuttujen kanssa tekemisissä. Esim. 1000 oppilaan koulussa alle 20 "oikeaa" oppilasta, ja lopuista saadaan vain koululle rahoitusta, jotka joku vie.

  • Satu Rämö

   Pahoittelut että vastaan näin myöhään; ehdin vasta nyt kotiutuessa käydä läpi postausten kommentteja. Mutta siis, olen näitä ihan samoja asioita kelaillut, koska kokemusta ngo- ja yk-puolelta on eivätkä kaikki jutut mene ihan niin kuin pitäisi.

   Esimerkiksi nuo koulutarvikeasiat; kaikki kirjat leimattiin heti Planin kirjoiksi. Planin Ugandan toimiston työntekijät laskivat kaikki kirjat tarkkaan ja ne tilastoitiin. Siinä meni todella paljon aikaa, mutta se oli tietysti tärkeä juttu tehdä. Kirjoihin tulee Planin leimat, jotta niistä selkeästi näkee, että ne ovat Planin lahjoittamia.

   Me kävimme koulussa kolmena eri päivänä, välillä vain ajoimme ohi matkalla jonnekin muualle, ja joka kerta meininki näytti ainakin ulospäin samanlaiselta.

   Plan ei anna suoraa rahaa mihinkään, eivätkä kummitkaan anna. Keräysvaroilla kehitetään yhteisöä (kuulostaa puisevalta, mutta mielestäni se kuitenkin kuvaa tilannetta parhaiten) eli rakennetaan sellaisia mahdollisuuksia, jotka pitkällä aikavälillä nostavat mm. naisten koulutusasetta, vähentävät äärimmäistä köyhyyttä ja parantavat lasten hyvinvointia.

   Kun me kummit saimme viedä vähän lahjoja perheisiin, meille annettiin hyvin tarkkoja neuvoja siitä, mitä saa Planin ohjeiden mukaan viedä, ja mitä taas ei kannata viedä. Minä haulsin ostaa kummilapselleni uuden koulupuvun, koska se ainoa joka hänellä oli oli hyvin repaleinen ja puhkikäytetty. Vaikka koulupuku olisi maksanut vain pari euroa, en saanut ottaa sitä mukaan heti. Ostin sen Planin toimistolle valmiiksi ja he lupasivat viedä sen tytölle hänen syntymäpäivänään (ja laittaa tietysti kuvia tästä minulle). Tuo siis esimerkkinä siitä, että ns. helposti rahaksi vaihdettavien annettavien asioiden antamista vältetään. Kun eihän siitä ole kenellekään mitään hyötyä.

   Kävimme Planin kanssa kahdessa erilaisessa koulussa, joista toisessa toimintaa on ollut jo useamman vuoden ajan ja toisessa vasta alle vuoden verran. Olin positiivisesti tosi hämmentynyt nähdessäni erot. Suurimmat erot näkyivät lapsissa. Toisessa koulussa tytöt puhuivat hiljaa jos ollenkaan, siinä koulussa missä Planin tukemia ohjelmia on pyörinyt pidemmän aikaa, tytöt olivat paljon reippaampia, energisempiä ja itseluottavaisempia. Sellaista muutosta ei saa aikaan pelkästään rahalla.

   MItäköhän muuta osaisin tuon lyhyen visiittimme perusteella kertoa. Hmm. Haluaisitko tietää vielä jotain lisää? Saisin varmasti Planilta tähän lisäinfoa, jos jäit kaipaamaan 🙂

   Kiitos kun kysyit tästä, tää on tosi tärkeä aihe ja korruptio maailmanlaajuinen ongelma, jota vastaan pitää taistella.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *