Mitä haluaisit tietää kirjan kirjoittamisesta?

Voi kuulkais, minun tekee nyt mieli jakaa yksi ajatus. Tai oikeastaan ehdotus. Olen nimittäin jo pidemmän aikaa miettinyt, että pitäisi puhua enemmän kirjoittamisesta ja etenkin kirjojen kirjoittamisesta.

                   Yhden kirjan painolämpimäiset.

Olen pitänyt tietokirjojen ja matkakirjojen kirjoittamisesta ja kirjailijantyöstä koulutuksia mm. Image- ja Mondo-lehtien ja Suomen tietokirjailijoiden järjestämissä tilaisuuksissa. Koulutussessiot ovat olleet joka kerta todella inspiroivia myös minulle. Tuntuu tosi hienolta puhua itselle tutusta aiheesta, joka kiinnostaa muitakin. Siinä saa kaiken muun innostumisen ohella omia ajatuksia uuteen järjestykseen ja pukattua uusia ideoita liikkeelle. Kirjoittaminen on hauskaa ja siitä puhuminen on hauskaa.
Maaliskuussa ilmestyvä seuraava kirjani, Islantilainen kodinonni, on järjestyksessään kymmenes kirjani. Ensimmäisen kirjani ilmestymisestä on tasan kymmenen vuotta aikaa. Vaikka itse sanonkin, niin on viimeisen vuosikymmenen aikana aika huikea määrä tullut hakattua näppistä ja pähkäiltyä keskineräisten ajatusten, yksittäisten lauseiden ja vähitellen valmistuvien kappaleiden ja lopulta kokonaisen käsiksen kimpussa. 
Tykkään kirjoittamisesta enemmän kuin mistään muusta työtehtävästäni, mutta kirjoittaminen on sellaista hommaa, että se vaatii taukoja onnistuakseen. On tosi oleellista ainakin minulle itselleni, että teen kirjoitustöiden lisäksi myös muitä töitä. Ja tietysti plussaa, jos ne työt jollakin tavalla liittyvät kirjoittamiseen.  (Tai sitten islanninhevosiin.)
Minusta tuntuisi kivalta kertoa kirjoittamisesta muillekin. Olenkin jo jonkun aikaa ajatellut puskaista eetteriin kirjan kirjoittamista koskevan juttusarjan. Nyt, kymmenennen kirjan ilmestymispäivän lähetessä, olisi hyvä hetki aloittaa.
Miten kirja kirjoitetaan? Mistä idea? Miten ja mihin suuntaan ideoita kannattaa työstää? Kuinka saada kustannussopimus? Ja apurahoja? Mistä voi tietää, että jotain kirjaa ostetaan ainakin sen verran, että omalle työlle muodostuisi jonkinmoinen hinta? Tekisin koulutuksen asiaproosan näkökulmasta, koska siitä minulla on itsellä eniten kokemusta. Toki monia asioita kuten kirjoitusjippoja, luovuusharjoituksia ja apurahahakemusvinkkejä voi soveltaa proosan tai vaikka lastenkirjojen kirjoittamiseen.
Turussa Akateemisessa kirjakaupassa puhumassa kirjoista ja tapaamassa lukijoita.
Aluksi ajattelin että olisin tehnyt materiaalistani verkkokurssin, jonka olisin laittanut myyntiin johonkin sopivaan hintaan. Mutta sitten tulin toisiin aatoksiin. Ehkä laittaisinkin sen tänne blogin puolelle. Se olisi maksuttomasti kaikkien saatavilla ja ehkä voisin hankia siihen vaikka jonkun mainostajakumppanin kylkeen, niin koulutustyöstä saisi sitä kautta rahallisen korvauksenkin. Hmm. Monta asiaa mietittävänä, mutta kyllä tämä tästä selkeytyy.
Tärkein niistä to do -jutuista on kysyä ihan ensin teiltä. Olen huomannut, että kirja-aiheisia juttuja ja etenkin kirjavinkkejä luetaan täältä blogistakin paljon. Erityisen ihanaa on kuulla, jos joku on löytänyt omien vinkkieni kautta uutta lempiluettavaa. Mutta kiinnostaisikohan teitä kirjan kirjoittamiseen liittyvä juttusarja? Se ei tietenkään täyttäisi koko blogia vaan aiheesta ilmestyisi juttu todennäköisesti noin kerran viikossa.
Nonni. Nyt olen kysynyt. Jään odottelemana mielipidetuomiotanne.
Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö