Skyr-kakun ohje

Ennen kuin annan teille skyr-kakun ohjeen, muistan piristävällä tilastofaktalla sinne Suomen viimaan: Reykjavikissa saatiin yhtä sateinen kesäkuu viimeksi 127 vuotta sitten. Heinäkuu ei ainakaan alkanut yhtään paremmin. Uutisissa on tänään varoiteltu ulkonaliikkumisesta ja kehotettu välttämään matkustamista kovan tuulen ja sateen takia. Apua. Näissä olosuhteissa on lapsen kanssa ollut pakko keksiä jotain järkevää tekemistä sisätiloissa. Viime päivät olemme leiponeet maanisesti. Eilen duunasimme jälleen kerran mainion skyr-kakun.
Valmistusaika: 15 minuuttia + 1 päivä.

Olen julkaissut ohjeen täällä blogissa aikaisemminkin, mutta menköön nyt vielä kerran. Varsinkin, kun hihassa on pari uutta ideaa vanhaa reseptiä ryhdittämään.

Lapsen kanssa skyr-kakun – kyse on tavallaan juustokakusta, koska skyr on melko lähellä juustoa – tekeminen on helppoa. Leipominen ei vaadi piperrystä, torttu valmistuu nopeasti eikä uunia tarvita. Minä vaahdotin kerman ja pilkoin viinirypäleet ja nelivuotias teki kaiken muun.

Skyr on islantilainen proteiinipitoinen maitotuote, joka muistuttaa etäisesti suomalaista maitorahkaa. Hapatekulttuurin erilaisuuden takia kyse ei kuitenkaan ole samasta asiasta. Suomen ruokakaupoista saa skyriä, joka on huomattavasti jukurttimaisempaa ja rakenteeltaan edustavampaa kuin hieman kökkäreinen KEA-skyr, jota monet islantilaiset pitävät enemmän  “perinteisenä” skyrinä. Itse käytän leipomisessa aina KEA-skyrejä niiden paksumman rakenteen takia. Mutta kyllä sillä toisellakin skyr-merkillä maukas kakku syntyy.

Skyr-kakun ohje:
1 paketti LU Bastogne-keksejä
50 g voisulaa
2–5 dl* kuohukermaa
5 dl skyriä (valitse maku oman mieltymyksesi mukaan, itse käytän aina vaniljaskyriä)
Hedelmiä (punaisia viinirypäleitä, persikkaa, kiwiä, mangoa…)**

Omat suosikkini: vaniljaskyr ja punaiset viinirypäleet.

Näin tehdään skyr-kakku:

1. Tee pohja eli murskaa keksit ja sekoita voisulaan***.
2. Levitä keksivoiseos ison vuoan pohjalle (pohjan on hyvä olla noin 0,5-1 cm paksu).
3. Vatkaa kerma.
4. Sekoita skyr kermavaahdon joukkoon.
5. Kaada skyrkermavaahtoseos pohjan päälle. Tasoita.
6. Pilko hedelmiä ja asettele päällimmäisiksi.
7. Peitä kakku muovilla ja laita jääkaappiin vähintään 24 tunniksi. Älä kajoa kakkuun ennen sitä – maku nimittäin pääsee oikeuksiinsa vasta vuorokauden muhimisen jälkeen.

*) Kerman määrällä voi säädellä kakun rasvaisuutta ja rakennetta. Mitä vähemmän kermavaahtoa, sitä tiiviimpi täyte.

**) Itse suosin punaisia viinirypäleitä. Persikkaakin kokeilin kerran, sekin toimi. Mango soveltuu myös. Valitse hedelmä, joka ei mustu huoneilmassa (ei banaania), ja joka on tarpeeksi mehukas (idea on, että vuorokauden aikana hedelmän mehu kosteuttaa kakun).

***) Sekoitin kerran keksipohjaan vähän kaardemummaa. Tykkäsin!

Jos teillä on skyr-kakusta muista makuversioita, pistäkäähän vinkit jakoon. Säätiedotuksen mukaan tässä on vielä monta sadepäivää tiedossa.

Teemat
Poimintoja Blogista:
Yleinen

Harvinainen talvipäivä Reykjavikissa

Viikonloppuna saimme nauttia todella harvinaisesta talvisäästä Reykjavikissa. Oli hieman pakkasta ja satoi lunta alaspäin. Tuuli ei pitänyt yhtään ääntä. Lähdimme pulkkamäkeen ensimmäistä kertaa tänä talvena.

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö