Mehevän ja helpon banaanileivän salaisuus: majoneesi

Olen löytänyt tähänastisen olemassaoloni helpoimman ja parhaimman banaanileipäreseptin. Täydellinen banaanileipä, viiden minuutin taikina, ei sähkövatkausta. Salainen ainesosa on – tadaa – majoneesi!
Kaupallinen yhteistyö: Hellmann’s ja Suomen Blogimedia.

Islannissa syödään todella paljon banaanileipää. Amerikkalaisia kulttuurivaikutteita, luulisin. Bananabrauð löytyy kahviloista, hotellien aamiaispöydistä ja tyyliin joka toinen päivä anopin leipälaatikosta. Meidän lähiruokakaupoissa ruskeat banaanit erotellaan nopeasti edullisempaan koriin – ja ne menevät heti. Banaanileipä on suosittua.
Olin tuossa yksi päivä islantilaisen kaverini luona työpalaverissa. Hän kattoi pöytään suodatinkahvin ja lakusuklaan kanssa myös banaanileipää. Se oli kaikkea sitä ihanaa, mitä banaanileivän kuuluu minusta olla: Tahmeaa, mutta ei tarttuvaa. Pehmeää, mutta ei murustavaa. Kiinteää (eli voitelukelpoista, sillä täällä päin on tapana laittaa banaanileivän päälle reilu kerros voita), mutta ei kovaa. Koska syön itsekin mielelläni baanileipää, olin pakko kysyä, mistä leipomosta se oli ostettu.
Ihan itse oli tehnyt. Yhden konferenssipuhelun aikana sekoittelin. Taikina valmistui kuulemma viidessä minuutissa ilman sähkövatkainta. Voi bojat.
Pyysin ja sain reseptin. Meinasi tosin ensin mennä kakkupala väärään kurkkuun kun huomasin, että taikinaan tulee majoneesia. Majoneesia! Oletko hullu? Kuulostaa samalta kuin tarjoilisi riisipuuron kanssa verimakkaraa (sitäkin islantilaiset nimittäin tekevät). Leipurointia harrastava kaverini pyysi rauhoittumaan ja muistutti, että majoneesihan on pääosin kananmunaa ja öljyä. Siis raaka-aineita, joita käytetään leivonnassa muutenkin. Majoneesia hän lisää taikinaan siksi, että banaanileipään saadaan lisää haluttua tahmeutta. 
Ookoo. Hieman epäileväisenä googlailin kotona lisää ja huomasin, että toden totta. Kyllä majoneesia lisäilee banaanileipäreseptiin aika moni muukin. Päätin kokeilla kaverin reseptiä. Ja voi mooses. Kyllähän siitä tuli juuri niin hyvää kuin taikinan koostumuksesta aavistelinkin: Tahmeaa, mutta ei tarttuvaa. Pehmeää, mutta ei murustavaa. Kiinteää, mutta ei kovaa. 
Tässä ohje teillekin. Helpompaa ja parempaa banaanileipää saa hakea, enkä tiedä, löytääkö.


Banaanileipä majoneesilla


3 pehmeää banaania
Reilu 1 dl majoneesia
1 muna
3 1/2 dl jauhoja
1 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
2 dl sokeria (käytin ihan tavallista, syntisen valkoista sokeria)
3 rkl majoneesia voiteluun*
Tee näin:
1. Muusaa banaanit vaikka haarukalla.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Sekoita majoneesi ja muna muusattuihin banaaneihin.
4. Kääntele majo-muna-banaaniseokseen kuivat aineet. Taikina on todella tahmeaa ja sen kuuluu ollakin. Sekoita aineet, mutta sekoita mahdollisimman vähän. 
5. Laita uunivuokaan (sellainen leipävuoka, omani on tilavuudeltaan vähän  yli litran). Uunivuokani on vanha, joten vuorasin sen varmuudeksi leivinpaperilla.
6. Paista uunissa 175 asteessa reilu tunti. Kypsä leipä alkaa irrota vuoan reunoista eikä leivän keskelle dipattuun hammastikkuun jää isoja taikinaklönttejä.
7. Anna jäähtyä vuoassa pari tuntia. Kumoa ja leikkaa leipä vasta jäähtyneenä. 
8. Sipaise viipaleen päälle majoneesia.**
* ja **) LÄPPÄ. Ette todellakaan sipaise! Jättäisin myös sen voin pois, tämä on niin mehevää ja maukasta ilman mitään päälilisukkeita.

Teemat
Poimintoja Blogista:
Suosikkireseptit

Skyr-kakun ohje

Ennen kuin annan teille skyr-kakun ohjeen, muistan piristävällä tilastofaktalla sinne Suomen viimaan: Reykjavikissa saatiin yhtä sateinen kesäkuu viimeksi 127 vuotta sitten. Heinäkuu ei ainakaan alkanut

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö