10 asiaa, jotka tekevät minusta onnellisen

Helsingin Sanomissa oli loistava juttu tänään onnellisuudesta. Hyvän elämän eliittiopinnot -artikkelissa käytiin Yalen onnellisuuskurssilla ja purettiin sen sisältöä. Todella mielenkiintoista kamaa ja näkökulmia, joita en ole aikaisemmin itsekään miettinyt, vaikka noita unelmahommakirjoja ja -podcasteja on takana aika monta. Jos oot Hesarin tilaaja (juttu on vain tilaajille), suosittelen lukemaan. Onnellisuuskurssilla tehdään PERMA-testi, joka antaa osvittaa omasta henkisestä hyvinvoinnista. Juju ei ole saada mahdollisimman hyvää arvosanaa, vaan seurata kurssin alussa ja kurssin lopussa tehdyn testin tuloksia toisiinsa. Omiin havaintoihin ja kurssimateriaalien pohjalta voi tehdä itselleen listan (listan! rakastan listoja!) asioista, jotka tekevät omasta elämästä onnellisemman.

onnellisuuslista

En ole käynyt kurssia enkä tutustunut sen materiaaleihin lehtijuttua syvemmin, mutta halusin silti tehdä tuon listan (listan! rakastan listoja!). Kirjoitin kymmenen ensimmäisenä mieleeni tulevaa asiaa sen suurempia sensuroimatta.

10 kohdan onnellisuuslista

  1. Lisää muiden hyvinvointia. “Muiden” kattaa siis kaiken omista lapsista hyväntekeväisyysjärjestöön ja naapuriin. Kehu, kannusta, huomioi, auta löytämään vahvuus, anna aikaa ja anna rahaa.
  2. Jos se ei merkittävästi laske muiden hyvinvointia: tee kuten itse haluat etkä siten kuten luulet jonkun muun sinulta odottavan tai kuten muut ympärilläsi tekevät. Jos kaikki muut ryhmästä vuoristohiihtää ja itseäni laji nappaa yhtä paljon kuin postimerkkikeräily, en todellakaan lähde mukaan vaan menen yksin kävelemään. Jos tekee mieli jäätelöä, syö jäätelöä. Jos tekee mieli piinata itseään eikä syö jäätelöä, ja kieltäytymisestä saa hyvän olon, älä syö jäätelöä.
  3. Tee töitä, joiden tuoksen näet nopeasti. Tästä syystä en pystyisi tutkijanuralle tai pitkäaikaisiin kehitystehtäviin. (Rahan ei tartte näkyä yhtä nopeasti tilillä kuin valmiin tuloksen työpöydällä.)
  4. Ole välillä yksin. Menen viimeisenä nukkumaan, pihistän omista yöunista tai jään mielelläni kotiin jos muu perhe lähtee uimaan, että saan olla yksin.
  5. Kill them with kindness. Olen mulkuille erityismukava, koska se on ainoa keino estää myrkyn leviäminen omalle tontille. Valkosipulia zombeille, nääs! Oon ihan helvetin mukava ja ymmärtäväinen kun joku toinen sekoilee. Siitä saa hyvät energiat itselleen ja samalla mulkeron merkitys omassa elämässä kutistuu kärpäsenpökäleen kokoiseksi.
  6. Urheile tarpeeksi ja tavoitehakuisesti. Tätä tavoitehakusisuutta oli mun vaikea myöntää edes mulle itselleni. Ajattelin vähän höhlästi, että turhanpäiväiset mittaa ja juoksee joku kilonpainoinen älykello kädessä. Kuitenkin! Tämä on mulle ainoa tapa urheilla säännöllisesti ja siitä tulee hyvä olo. Eli olen nyt hyväksynyt: tarkkailen kunnon nousua, leuanvetojen määrää ja levypainojen suuruutta. En siksi että tähtään kilpauralle tai siksi että luulisin olevani ihmisenä parempi kun olen vahvempi, vaan siksi, että NÄEN ITSE että sillä mitä teen, on seurauksia. Urheilu on semmoinen juttu, jossa mulla ei pelkkä fiilismittari riitä.
  7. Yritä pitää mielessä Winston Churchillin sanonta: oot just niin pieni kuin ne asiat jotka sinua ärsyttävät. Joudun tätä säännöllisesti muistuttamaan itselleni. Hihani kärähtäisivät mielellään huonoon asiakaspalveluun, epäselviin verkkosivuihin, vaikeasti tavoitettavaan rakennustarkastajaan ja siihen faktaan että en voi nostaa oman lapseni rahoja pankkitililtä paremmin tuottavalle pankkitilille KÄYMÄTTÄ S**TANA PANKISSA PAIKAN PÄÄLLÄ V*T*U JA SE PANKKI J***LAUTA SIJAITSEE NOIN 500 KILOMETRIN PÄÄSSÄ. Rits räts, sytytyslanka palaa jo. Ommm……. Se on vain pankkitili. Se on vain pankki. Nyt pää kylmänä.
  8. Huolehdi, että sinulla on tarpeeksi usein ja tarpeeksi aikaa tehdä jotain, minkä aikana et mieti mitään muuta ja mistä et raportoi nettiin. Hyvä kirja, telkkasarja, irtokarkkeja, seksiä. Jotkus ehkä neuloo?
  9. Pidä huoli, että valkoviini, rose ja kuohuviini on lasiin kaadettaessa neliasteista.
  10. Tee tarpeeksi usein asioita konkretisoivia ja ainakin näennäiseen järjestykseen laittavia listoja. (Listat! Takastan listoja!)

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö