Kesän kirpsakka herkku: sokeriton lemon curd

Kaupallinen yhteistyö: Hermesetas

Olen aivan vakuuttunut, että nyt on kesä. Huomasin nimittäin, että olen alkanut taas himoita lemon curdia kaiken mahdollisen kanssa. Tuo yhtä aikaa kirpeä, hapan ja makea sitruunatahna on minulle kuin pääskysestä ei päivääkään.

sokeriton lemon curd ohje

Lemon curd tekee tavallisesta paahtoleipäviipaleesta sunnuntain ja heruttaa täyteläisestä turkkilaisesta jogurtista esiin ihan uusia puolia. Ja se sopii leivontaan! Täytekakun täytteeksi, pannareiden kanssa mutta myös puuroon, rahkaan, raejuuston sekaan.

Lemon curdia on älyttömän helppo tehdä itse. Hermesetas kannusti kokeilemaan sokerittomia herkkuja, joten nyt kun kesä kerran on, päätin laittaa keittymään keltaisen herkun ja kokeilla, onnistuisiko minulta sokeriton lemon curd. Ja voi mooses siitä tuli mahtavaa.

sokeriton lemon curd, tuoreita marjoja

Makeutusaineita käytetään eri syistä. Osa ei voi syödä sokeria, jotkut noudattavat vähäkalorisempaa ruokavaliota. Hermesetasin makeutustuotteet ovat vähäkalorisia tai kalorittomia sokerin vaihtoehtoja, joiden avulla voi vähentää energiansaantia luopumatta satunnaisista makeista ruuista tai juomista.

Sokeriton lemon curd syntyi vartissa. Käytin sitruunatahnan makeuttajana Hermesetas Crunchy -maketusjauhetta, joka on raemainen ja hienoa sokeria muistuttavaa. Sitä voi käyttää leivonnassa ja ruuanlaitossa sokerin tapaan eli tuote kestää kuumentamista. Ainoa ero on, että Crunchyä laitetaan puolet sokerin tilavuudesta tai painosta. Jos ohjeessa on 1 dl sokeria, rapsakkaa Hermsesetas Crunchyä laitetaan 0,5 dl. Voit muuten käyttää näissä resepteissä myös Hermesetas-makeutusjauhetta, jolloin tilavuusmitta on sama kuin sokerissa. Jos muistatte, tein talvella sokerittomat versiot banaanileivästä ja supernopeasta suklaakakusta. Niissä resepteissä käytin tuota makeutusjauhetta.

raikkaita sitruunoita korissa

Olen syönyt elämässäni monta litraa lemon curdia ja tämä oli ensimmäinen kerta, kun tein tahnan sokerittomana. Enkä huomannut lainkaan makueroa. Sitruunan happamuus ja kirpeys ja toisaalta voin ja kananmunien tuoma täyteläisyys ja makeutusaineen makeus istahtivat todella nätisti yhteen ja tahnan rakenteestakin tuli täsmälleen samanlainen.

Sokeriton lemon curd -reseptistä tulee hillopurkillinen (noin 3 dl) sitruunatahnaa.  Teen tätä itse aina tuplamäärän, koska ensimmäinen purkki menee leivän päällä ja jogurtin kanssa, toisen purkin käytän leivontaan. Tällä kertaa leivoin myös helpon ja kesäisen marenkikakun. Senkin tällä kertaa sokerittomana.

valmis sokeriton lemon curd on paksua tahnaa

Sokeriton lemon curd (noin 3 dl)

 • 1,5 dl sitruunamehu (katso, ettei mehun mukana mene siemeniä, ne eivät maistu tahnassa hyvälle)
 • 3 muna (tai 4 keltuainen)
 • ½ dl Hermesetas Crunchy -jauhe
 • 1 luomusitruunan raastettu kuori
 • 50 g voita

Päätä, käytätkö 3 kokonaista munaa vai 4 keltuaista. Jos teet marenkia (seurava resepti), käytä keltuaiset lemon curdiin, niin saat käytettyä valkuaiset marenkiin eikä jääkaappiin jää valkuaiskippoa, joka kuitenkin jossain kohtaa kaatuu. Olen kokeillut lemon curdin tekemistä keltuaisista sekä kokonaisista kananmunista ja molemmilla kerroilla on onnistunut yhtä hyvin.

Pese sitruuna ja raasta keltainen osa. Käytä raastiminen pienintä osaa, niin raasteesta tulee oikein hienojakoista.

Sekoita keskenään sitruunanmehu, munat ja makeutusjauhe. Ei tarvitse vatkata, vispilällä riittää.

Lisää seokseen raastettu sitruunankuori.

Sulata voi kattilassa. Kaada sitruunamehuseos sulaneen voin sekaan ja sekoita vispilällä muutaman minuutin ajan eli niin kauan, että seos alkaa paksuuntua. Ota kattila pois liedeltä (ja sammuta levy). Anna jäähtyä.

Kaada jäähtynyt lemon curd puhtaaseen kannelliseen purkkiin ja laita jääkaappiin. Sitruunatahna säilyy siellä hyvänä ainakin viikon.

levitän kermavaahtoa marenkikakun päälle

Sokeriton marenkikakku

 • 4 munanvalkuainen
 • 1 tl sitruunamehu
 • 1 dl Hermesetas Crunchy -jauhe
 • 3 dl vispikerma
 • ainakin 1 dl sokeriton lemon curd (resepti yllä)
 • marjoja
leivomme yhdessä sokeritonta marenkikakkua

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (puhdas ja kuiva astia ehdoton, muuten ei vaahtoudu).

Lisää sitruunamehu ja makeutusjauhe ja vatkaa varovasti, kunnes seos on kiiltäväpintaista ja näyttää siis ihan marengilta.

Nosta ruokalusikalla marenkinokareita leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista noin 100-asteisen uunin alatasolla noin tunti. Älä avaa uunia turhaan, että uuniin ei pääse kosteutta.  Kun marengit ovat valmiita (kuivia, mutta eivät tummuneita), ota ne pois uunista ja anna jäähtyä. 

Vatkaa kerma vaahdoksi. Kokoa jäähtyneistä marengeista, kermavaahdosta, lemon curdista ja marjoista kesäinen kakku.

marenkikakun voi koristella esimerkiksi marjoilla

Ja se tärkein: tarjoile ja syö heti. Tämä ei säily. Eikä se mitenkään voisikaan, koska maku on niin valtavan koukuttava.

Teemat
Poimintoja Blogista:
Yleinen

Parhaat vinkkini Barcelonaan

Olimme viime viikolla puolison kanssa cavan huuruisella reissulla Barcelonassa, entisessä kotikaupungissamme. Asuinvuosistamme Katalonian pääkaupungissa on vierähtänyt kohta vuosikymmen, mutta yhä vaan sinne on mahtava palata.

Lue lisää »
Hyvinvointi

Hampaiden muovilaminaattien huolto

Tänä vuonna oli edessä hampaiden muovilaminaattien huolto. Kävin pari vuotta sitten laittamassa muovilaminaatit etuhampaisiini PlusTerveydessä Lahdessa. Olen saanut viimeisen vuoden aikana muutamia kyselyjä sähköpostiini muovilaminaattien

Lue lisää »
Matkailu

Munkki-intuitiota ja laturauhaa

Terveisiä Ylläkseltä! Olemme täällä jo en muista kuinka monennetta kertaa, mutta mikään ei silti muutu. Samaa unelmalomakonseptia kuin aikaisemminkin. Tänään huomasin hiihtäessä miettiväni paljon sitä,

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö