Matkavinkit Paimioon

Mainos: Paimion kaupunki

Paimio on paikka, jonka ohi olen ajanut lukemattomia kertoja matkalla siskoni kesämökille. Kaupunki on ollut jo pitkään tuttu nimeltään, mutta vieras sielultaan. Viime kesänä muutos kuitenkin tapahtui. Me mentiin viettämään seikkailupäiviä Paimioon. Ensimmäisellä reissulla toukokuussa olin kahdestaan puolison kanssa. Toinen matka tehtiin yhdessä lasten kanssa meidän kesälomalla. Nuo reissupäivät olivat tavattoman upeita ja mieleenpainuvia. Yllätyin itsekin, miten paljon kaikkea mahdollista Paimion kokoisesta kaupungista voikaan löytyä. Listaan tähän alle kaikki meidän kokeilemat jutut. Poimi listasta omat suosikit ja mene sinäkin käymään Paimiossa!

Matkavinkit Paimioon: aloita Paimion parantolasta

Tässäpä maailmanluokan arkkitehtuuri- ja suomalaisuusnähtävyys. Yksi Paimion upeimpia mestoja on epäilemättä 1930-luvulla avattu Paimion parantola, jossa tiivistyy niin paljon suomalaisuutta, että lähes kipeää tekee.

Paikka kertoo tarinan suomalaisesta järjestelmällisyydestä, luontosuhteesta ja sisusta. Tämä tuberkuloosiparantola on Aino ja Alvar Aallon ensimmäinen iso projekti, rakennus joka valmistui ennen kuin Aalloista tuli maailmankuuluja. Tuberkuloosi oli vakava sairaus (ja on yhä), johon kuoli etenkin nuoria aikuisia. Aikaa ennen lääkitystä ja rokotetta sairaat suljettiin toipumaan parantoloihin, joita Suomen valtio rakennutti. Suomi oli 1930-luvulla köyhä maa. Silti tänne nousi tällainenkin parantola, jonka Aallot olivat suunnitelleet osaksi luontoa (mäntymetsän terveysvaikutukset), jonka jokainen yksityiskohta oli mietitty (portaat ovat matalat potilaille nousta, huoneet ja parvekkeet suunniteltiin sängyssä makaavan näkökulmasta), jossa värityksellä oli väliä (keltainen väri energisoi, seiniä tummemmat katot toivat seesteiset tunnelman). Tuo rakennus on täynnä suomalaisen muotoilun kulmakiviä.

Ottakaa opastettu kierros tai menkää omin päin tutustumaan parantolan huoneisiin tehtyyn näyttelyyn, käykää ravintolassa ja kahvilla, voitte yöpyä parantolan asunnoissa (me yövyttiin, oli upea elämys sekin).

Ylhäisten tila – maatilamatkailua

Ratsastamaan, nukkumaan, luontoon? Meidän tytöt pääsivät ratsastamaan taluttajan kanssa (Ylhäisten tilalla on ratsastusopetusta myös kokeneemmille), nähtiin maatilan kotoisat majoitustilat (päärakennuksen yläkerrassa) ja syötiin yhdessä jäätelöt. Ihana päivä!

Ylhäisten tila sijaitsee maaseudulla aivan Paimion kyljessä. Isolle ja tunnelmalliselle maatilalle voi pysähtyä ratsastustunnille. Mutta tänne voi tulla myös yöpymään: kellarissa on puusauna ja on ohjelmaa koirillekin! Aidattu suuri ulkoilutila Koirapuisto sijaitsee maatilan läheisyydessä.

Metsäretkeilyä, frisbeegolfia ja melontaa

Liikkuminen luonnossa on yksi parhaita tapoja päästä tutuiksi uuden ympäristön kanssa. Mun oma Paimio-suosikki löytyi metsästä. Paimion Parantolan takapihalta lähtee parin kilometrin mittainen metsäpolku, jossa voi kokea vanhaa suomalaista luonnonvaraista metsää, tutustua parantolan historiaan ja samalla tutustua metsänsuojeluun (metsä pelastettiin v 2018 hakkuulta ja tontittamiselta, paikalliset metsänsuojeluaktivistit: you rock!!).

Keskikesällä kävimme melomassa Paimionjoessa Paimion melonnan järjestämällä retkellä. Voit vuokrata itsellesi kamppeet ja lähteä melomaan tai kysyä ryhmälle omaa opastettua retkeä evästaukoineen.

Paimiosta löytyy myös iso frisbeegolf-rata. Mä en ollut koskaan aikaisemmin kokeillut lajia, joten mulla ei ollut mitään käryä, kuinka ja minne niitä muovilautasia kuuluu viskoa. Onneksi Paimion Frisbeegolfseura tuli avuksi ja piti meille parin tunnin mittaisen pelisession. Oli kivaa! Rata löytyy läheltä Paimion Parantolaa.

Matkavinkit Paimioon: paikallisia käsityöyrityksiä

Tiesitkö, että legendaarinen kässäyritys ja succaplokin kehittäjä on kotoisin Paimiosta? Succaplokki-toimii pääasiassa verkossa, mutta voi täällä paikan päälläkin käväistä. Neulojat löytävät täältä hienot silmukkamerkit ja succaplokit, mun puoliso löysi Succaplokin perustajan Aleksin autotallista Tunturi-mopon. Muutaman käänteen jälkeen tehtiin kaupat. Nyt meillä on mökin kellarissa vihreä Pappatunturi 1970-luvulta…

Ei matkaa ilman villakauppaa! Vuonuen lankakauppa ja maatila löytyy parin kilsan päässä Paimion Parantolasta. Villalankoja, neuleohjeita, puikkoja jos jonkinlaisia… Osa Vuonuen valmistamista langoista on muuten tehty lopilankojen paksuisiksi, eli jos islantilainen karkea lampaanvilla kutittaa päällä, kokeile suomalaisen lampaan pehmeämpää villalankaa. Vuonuen langoilla voit neuloa islantilaisia villapaitaohjeita ja silmukkamäärät täsmää 🙂

Kaikkea ihanaa nahasta… Upeita käsilaukkuja, meikkipussukoita, vöitä, astetta hienompia keppihevosia (oikeilla jouhilla!) löytyy Hakko Prouctionin tiloista. Yrityksen omistaja on valjasseppä, joten täällä voi käydä myös vaikka korjauttamassa oman hevosen valjaat. Myymälä sijaitsee kukkakaupan takana. Rohkeasti vaan peremmälle ihastelemaan ja tekemään löytöjä.

Lounasta, kahvia ja muita herkkuja

Heimon Grilli Paimion keskustassa on just sellainen grilli mitä pitääkin. Taivaalliset rasvaiset makkaraperunat kaikilla mausteilla (jes!), höyryävää lihapiirakkaa, spesiaaliburgerit suolakurkuilla tai ilman. Suomalainen grilliruoka on niin klassista paratiisimättöä, että mistään muualta en ole vastaavaa hyvää löytänyt.

Paimion Parantolan Toivo-ravintola sijaitsee samassa paikassa, missä parantolan ruokasali aikoinaan sijaitsi. Buffalounaalla on tarjoilla pari ateriavaihtoehtoa, jotka vaihtelevat päivittäin. Lounasta on tarjolla ti-la.

Cafe Astasta on kahvila ja leipomo Paimion keskustassa. Pullavalikoima on kerrassaan mahtava. Eli kun kesken päivän alkaa tehdä ihan kreisinä mieli pullaa, menkää tänne. Söin ensin korvapuustin ja jälkiruoaksi munkkirinkilän. Molemmat umpituoreita ja eikä muruakaan jäänyt jälkeen.

Iivari Cafesta saa kahvin ja kakkujen lisäksi myös maukasta kotiruokalounasta ja lounasajan ulkopuolella salaatteja ja burgereita. Viikonloppuisin katetaan brunssi. Me vierailimme täällä arkena lounasaikaan ja saimme voittaja-arvan: listalla oli lihapullia.

Teemat
Poimintoja Blogista:
onnellisuuslista
Hyvinvointi

10 asiaa, jotka tekevät minusta onnellisen

Helsingin Sanomissa oli loistava juttu tänään onnellisuudesta. Hyvän elämän eliittiopinnot -artikkelissa käytiin Yalen onnellisuuskurssilla ja purettiin sen sisältöä. Todella mielenkiintoista kamaa ja näkökulmia, joita en

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö