Pienyrittäjän tietoturva – silmukatkin pitää suojata

Mainos: F-Secure

Työskentelen kirjailijana ja viestintäyrittäjänä. Tällä hetkellä kirjoitan Islantiin sijoittuvaa dekkarikirjasarjaa ja työstän yhdessä kollegani kanssa neuleohjekirjaa islantilaisista villapaidoista. Aiheeni ovat siis aika pehmeitä ja hyvin viihteellisiä. Kosolti fiktiivistä. Villaa ja neulepuikkoja. Islantilais-suomalaisen poliisityöparin sanailua ja mystisten murhien ratkomishommia.

villapaitakirjan tekoa

Juuri nyt yritykseni työ on tehdä viihdettä ja fiktiota – ja sillä on arvoa. Tulevaisuudessa sillä voi olla paljonkin arvoa. Kukapa kirjailija ei haaveilisi bestseller-sijoituksista ja myyntimenestyksistä. Neuleohjeiden silmukatkin voivat siis olla poikkeuksellisen arvokasta dataa, joka pitää suojata.

F-Securen TOTAL on pieni mutta tärkeä investointi

Jos joku saisi käsiinsä käyttämieni pilvipalvelujen salasanat, imuroisi tekstitiedostoni, käännättäisi tekemäni käsikirjoitukset vaikka espanjaksi tai kiinaksi, painaisi kirjat ja saattaisi ne maailmanmarkkinoille ennen kuin minä olisin edes ehtinyt huomata koko tietomurtoa… Niin, en haluaisi ajatella, miltä minusta tuntuisi. Kuulostaa ehkä epäuskottavalta tapahtumaketjulta, mutta ei se mahdotonta ole. Tulonmenetys ottaisi päähän ja kovaa. Vielä inhottavammalta tuntuisi se, että joku olisi vienyt jotain minulle ja minun yritykselleni kuuluvaa.

Entä jos joku pahantahtoinen verkkokriminaali saisi ujutettua koneeseeni haittaohjelmiston, jonka myötä oma työpaikkani eli käytännössä minun kannettava tietokoneeni joutuisi osaksi botnet-verkkoa ja päätyisin osaksi jotain kansainvälistä palvelunestohyökkäystä? Kriipivää, mutta täysin mahdollista tämäkin.

Some-aikakaudella on helppo saada julkisuutta. Paljon helpompaa kuin 20 vuotta sitten, jolloin pääasiassa lehtien toimittajat päättivät, mistä tulee puheenaihe. Somekanavien ansiosta oman yrityksen tuotteen tai palvelun tuominen yleisöjen nähtäville on helpompaa ja halvempaa. Mutta suosiolla voi olla kääntöpuolensa, sillä menestys voi houkutella paikalle myös pahantekijöitä. 

Muutamalle somevaikuttajana työskentelevälle kaverilleni on käynyt niin ikävästi, että huijari on saanut käsiinsä heidän sometilinsä salasanan, kirjautunut heidän tililleen, heittänyt tilinomistajan pois palvelusta ja kaapannut tilin itselleen. Eikä kulunut kauaakaan, kun somevaikuttaja sai sähköpostia, jossa kaappari pyysi euroja tai paria bitcoinia tilin palauttamisesta. Näin voisi käydä kenelle tahansa. Salasanojen tiukka hallinta ja kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöönotto kuitenkin pienentävät riskiä.

Viisi (ilmaista) vinkkiä parempaan tietoturvaan

Yritykseni on yhden ihmisen yritys, jonka liiketoiminta on lähes kokonaan netissä. Yhden ihmisen yritykselläni ei ole omaa IT-tukea, jolle voin soittaa, jos printteri ei toimi, tai joka tekisi tarvittavat ohjelmistopäivitykset ja hoitasi tietoturvahommat. Mutta minulla on jo vuosia ollut F-Securen TOTAL-paketti. Se suojaa yritykseni laitteita, taloutta, yksityisyyttä ja verkko­tilejä. Se pitää huolta yksityisyydestä verkossa, auttaa hallitsemaan salasanoja ja torjuu viruksia,  haittaohjelmia ja kiristyshaittaohjelmia. Se pitää villapaitaohjeetkin suojassa.

Vaikka F-Securen TOTAL turvaa paljon, se ei tietenkään turvaa aukottomasti kaikkea. Aika usein se suurin tietoturvariski onkin käyttäjä itse. Esimerkiksi näillä viidellä toimenpiteellä parannat omaa ja yrityksesi tietoturvaa. (Ja hanki oikeasti myös se F-Securen TOTAL – palvelun vuosimaksu on pieni mutta erittäin tärkeä investointi).

pienyrittäjä töissä

1. Älä käytä samaa salasanaa jokaisessa palvelussa! Jos yhden palvelun salasana vuotaa, moni muukin asia on vaarassa.

2. Älä avaa sähköpostiin tulleita liitetiedostoja tai linkkejä, jos et ole aivan satavarma, mitä olet tekemässä. Tuplatarkasta lähettäjän osoitetiedot ja jos et ole vieläkään varma, soita tai lähetä _eri laitteella_ tekstari oletetulle lähettäjälle ja varmista. Se vie minuutin, mutta saatat säästyä todella isolta harmilta.

3. Älä jätä itsestäsi turhia tietoja minnekään. Älä esimerkiksi tallenna kotisi tai työpaikkasi osoitetta autosi navigaattoriin tai lompakkoon. Jos lompakkosi nyysitään tai jos autosi varastetaan, varkaalla on tsuit tsait tiedossa nimesi, sosiaaliturvatunnukseksi ja kaiken päälle vielä kotiosoitteesi, jolloin esimerkiksi nettikaupoista  tavaran tilaaminen sinun tai yrityksesi nimellä saattaa onnistua.

4. Jos olet hotellin, kahvilan tai baarin asiakas ja istahdat hetkeksi ”selailemaan nettiä” ja lukemaan meilejä, älä käytä avointa wifiä ilman VPN-palvelua, joka piilottaa IP-osoitteesi. Jos sinulla ei ole VPN-palvelua, käytä mieluummin kännykän mobiilidatayhteyttä.

5. Käytä AINA kaksivaiheista tunnistautumista. Jos haluat lukea vaikkapa gmail-sähköpostiasi tai kirjautua Instagram-tilillesi uudelta laitteelta, kaksivaiheinen tunnistautuminen pyytää sinulta salasanan lisäksi toista varmistusta siitä, että sinä olet sinä eikä esimerkiksi verkkorikollinen, joka on saanut salasanasi käsiisi ja yrittää päästä käsiksi tiliisi. Jos hyökkääjä pääsee gmailiisi, hän pääsee moniin muihinkin paikkoihin ja ongelma tsiljoonakertaistuu. Jos hyökkääjä pääsee IG-tilillesi, hän saattaa kaapata tilin ja pyytää sinulta rahaa sen takaisinsaamiseen. Ota siis kaksivaiheinen tunnistautuminen käyttöön asap.

F-Securella on nyt erinomainen –30 % tarjous TOTALista: Saat TOTAL-turvan valitsemallesi määrälle laitteita (puhelimet, läppärit, pädi) alkaen hintaan 45,50 € / vuosi / 1–3 laitetta. Alekoodi on YRITTAJA30. Tarjous on voimassa toukokuun 2022 loppuun.

Teemat
Poimintoja Blogista:
Yleinen

Aika sytyttää taskulamput

Olotilani, kun pitäisi löytää olohuoneeseen lamppu: Remonttimme etenee hitaasti, mutta se etenee. Teemme samalla periaatteella remonttia kuin millä minä kirjoitan kirjaa. Yksi kappale kerrallaan. Yksi

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö