Itse rakennettu astiankuivauskaappi

Uulalaa, keittiöremonttimme totisesti etenee! Ei enää puutu kuin rappuset keittiöstä kellariin – vielä toistaiseksi kulku kellariin on reikä lattiassa ja tikapuut – ja uusien astiahyllyjen maalaaminen valkoiseksi, niin kaikki on valmista. Jea!

En ole ehtinyt vielä ottaa kuvia kokonaisuudesta, mutta vakaana tarkoituksena olisi tehdä sellainen kattava keittiöpostaus myöhemmin. Nyt haluan esitellä meidän keittiömme riemukkaimman paikan nimittäin tässä se on: itse rakennettu astiankuivauskaappi!

keittiöremontti itse rakennettu astiankuivauskaappi

Kaikki ulkomailla asuvat ja joskus Suomessa asuneet suomalaiset tietävät, kuinka paljon kaikki muut maailman keittiöt huutavat astiankuivauskaappia. En tiedä, käytetäänkö näitä aktiivisesti esim. Ruotsissa, mutta Tanskassa tai Norjassa emme ole näitä ystäviemme kodeissa nähneet. Emmekä Islannissa. Puhumattakaan muista kaukaisemmista maista. Astiankuivauskaappi on niin järjettömän kätevä keksintö, että ei se voi ole voinut pullahtaa maailmaan muualta kuin käytännönläheisestä Suomesta.

Täällä on juttu keittiöremontistamme: kuvia alkutilanteesta ja remontin keskeltä.

itse rakennettu astiankuivauskaappi

Islantilainen puolisoni vietti aikanaan vaihto-oppilasvuoden Suomessa ja pääsi jo Itä-Pasilan opiskelijakämpissä tutustumaan tähän verrattomaan keittiökalusteeseen. Suomessa lomaillessa me molemmat olemme huokailleet tällaisen ritilällisen kaapin perään. Miten hirvittävän kätevä sellainen olisi! Että mitetitäänpä ihan: siellä voisi kuivattaa lasit ja kattilat ja sellaiset veitset, joita ei tee mieli laittaa astianpesukoneeseen. Astioita ei tarvitsisi kuivata heti tiskialtaasta tullessa, siinä roiskuu aina vettä ympäriinsä.

Eikä tarvitsisi enää virittää keittiöpyyhkeitä keittiötasoille ja kuivata isoja kattiloita ja muita käsintiskattavia astioita pyyhkeiden päällä. Ihan sietämätöntä säätämistä semmoinen. Ja sitten ne märät pyyhkeet muhivat puista pöytää vasten, kosteus imeytyy pöytälevyyn, pisarat valuvat pöydältä lattialle ja viinilaseihin jää höyryä, kun ne eivät pääse kuivumaan ilmavasti.

Nyt kun olemme täällä uudessa kodissa väsänneet keittiöremonttia ihan isolla kauhalla, päätimme, että kyllä me nyt se yksi astiankuivauskaappikin tänne johonkin sovitetaan. Tyhjensimme koko keittiön lattiamateriaaleista kattopaneeleihin ja ikkunatkin menivät siinä samassa puuskassa vaihtoon. Joten astiankuivauskaappi on kyllä ihan välttämätön osanen tässä kokonaisuudessa.

Itse rakennettu astiankuivauskaappi syntyi vanhasta kirjahyllystä

Meillä oli astiankuivauskaappiprojektin osalta kaksi rajoittavaa tekijää. Ensinnäkin sijainti. Islannissa ei myydä astiankuivauskaappeja (ei edes Ikeassa, koska se ei kuulu paikalliseen valikoimaan). Toisekseen: tila. Pistimme keittiön tiskialtaan ikkunan eteen, jotta puuhaillessa voi kastella merelle ja vuorille. Ei siihen ikkunan päälle mitään mööpeliä tee mieli ripustaa.

keittiöremontti

On aivan tajuttoman ihanaa ja käytännöllistä, että puolisoni on erittäin aikaansaava harrastelijarakentaja ja asioiden ratkaisija. Hän pohti tätä yhtälöä hetken, mittaili keittiötä, mittaili olohuoneessa olevaa kirjahyllyämme ja pyysi minua etsimään suomalaisista verkkokaupoista astiankuivauskaapin osia ja ilmoittelemaan saatavilla olevien hyllyjen leveyslukemia.

Löysin Lanka ja Muovi -nimisen yrityksen, joka myy mm. astiankuivauskaapin osia. Ihan mahtava löytö! Sieltä löytyi koko, joka on yhtä leveä kuin keittiön työtasomme on syvä. Koska tottakai: me laittaisimme astiankuivauskaapin tiskialtaan viereen. Siinä olisi sopivasti tilaa, ja sen jatkeeksi voisi vielä rakentaa pienen säilytyshyllykön keittokirjoille ja muille kivannäköisille tavaroille.

astiankuivauskaapin rakentaminen

Puoliso katseli olohuoneessamme nököttävää vaihtoon lähtevää vanhaa puista kirjahyllyämme (se oli lähdössä vaihtoon, koska ei siihen mahtunut tarpeeksi kirjoja ja se vei tajuttoman paljon tilaa olohuoneessa) ja mietti, että siitähän voisi rakentaa astiankuivauskaapin. Harmi, että mulla ei ole kuvia siitä vanhasta kirjahyllystä. Yritän myöhemmin kaivaa jostain ja lisätä juttuun.

Nyökkäilin kirjahyllystä astiankuivuaskaapiksi -idealle. Seurasi pari päivää sahausta ja nakuttelua. Puoliso sahasi kirjahyllystä yläosan irti ja jätti alaosan työkalutasoksi kellariin. Yläosa oli löytämällemme astiankuivausritilälle 20 senttiä liian leveä, joten hän sahasi kirjahyllyn yläosasta parikymmentä senttiä pois, liimasi osat yhteen ja kittasi ja mitä ikinä.

suomalainen astiankuivauskaappi

Hyllyn sisäosa maalattiin kiiltäväpintaisella valkoisella maalilla (oliskohan samaa, mitä laitetaan ikkunankarmeihin ja kylpyhuoneeseen), jotta se kestäisi kosteutta. Astiankuivauskaappi maalattiin ulkopinnalta kalkkimaalilla, koska halusimme siihen vanhantuntuisen fiiliksen, koska kyse on kuitenkin vanhasta mööpelistä. Aika näyttää, kuinka hyvin kalkkimaali kestää käytössä ja miten äkkiä siihen tarttuu likaa.

Lanka ja Muovi -kaupan tilaus saapui Suomesta Islantiin parissa viikossa. Sitten vaan kiinnitimme kuivauskaapin hyllyn kiinnittimillä kaappiin ja tippuvesiallas eli sellainen kannanttimien varassa kulkeva muovitarjotin viritettiin paikalleen.

keittiöremontti islanti

Ja tappadäpppädaa, meillä on vihdoinkin astiankuivauskaappi keittiössä. Se on hieno! Ja arvatkaa vaan, ovatko islantilaiset kaverimme luoneet siihen kiinnostuneita silmäyksiä. Ensin ritiläkaappi on ihmetyttänyt, mutta kun olemme demonstroineet sen käyttöä ja käytännönläheisyyttä, hämmästys on muuttunut ihmettelyyn. Miksi ihmeessä meillä ei ole tällaista nerokkuutta? No niinpä!

itse rakennettu astiankuivauskaappi

Kuvissa näkyvä musta keittiöallas ja hana ovat Islannin Ikeasta. Kalastusaluksen lattiaa muistuttava lattia on tilattu yhtenä yhtenäisenä levynä paikalliselta metallisepältä. Mustasta painavasta kankaasta tehdyt verhot peittävät taakseen avohyllyt. Kankaat ovat raumalaisesta sisustusliikkeestä Kodinonnesta mittatilaustyönä. Keittiönpöydän työtaso on tammipuulevy, jonka ostimme käsiteltynä puutavaraliikkeestä Reykjavikista. Tuo matala vihreä hyllykkö eli astiankuivauskaapin jatke on puolison rakentama. Se taisi tehdä sen vanerista. Oikein nätti tuli!

10 Comments

 • Anu Morchy-Levy

  Kiva idea eika peita ikkunamaisemia.
  Onko tuollaiseen sivussa olevaan kaappiin luonteva asettaa astiat kuivumaan?
  Kun yleensa se on edessa ylhaalla.
  Miten vasen/oikeakatiset? Minulle tuo olisi kylla sopiva puoli.
  En tieda oikein olenko tiskatessa minka katinen, yleensa olen vasuri.

  • Satu Rämö

   Joo, tää on ihan loistava kyllä maiseman kannalta. Me oikeastaan käytetään tätä kuivauskaappia vain sellaisille astioille, joita ei laiteta tiskikoneeseen, eli isommat kattilat, terävät veitset, paistinpannut, puulastat ja viinilasit. Eli kappalemääriä ei tule niin paljoa kerralla, on ihan kivasti toiminut. Mun mies on vasuri ja mä oikeakätinen, eikä ainakaan vielä olla huomattu merkittäviä eroja käytettävyydessä.

 • Paula Malinen

  Ruotsissa ei tiedetä tiskikaapeista mitään! Ite pitää täälläkin rakentaa, suomesta tilatuista osista 😍 Tiskipöydällä ne kyllä pitää toinen toistaan rumempia kuivaustelineitä.. Että ensin remontoidaan keittiö isolla rahalla tosi hienoks ja sit siihen tiskipöydälle paraatipaikalle sellanen ikean kahden euron kauhee kuivaustelinerumilus katseenvangitsijaksi 🙊

  • Satu Rämö

   Ai kauhee!! Meillä on kans sellaisia täällä myynnissä Ikeassa, ja ne on aivan ritsoja! Näyttää aika – noh – kamalilta ja niistä valuu aina hirveet määrät vettä pöydälle ja melkein joka kerta joku lasi kaatui, vieri lattialle ja hajosi. 😀

   • pilami

    Omituisinta on se, että Suomessa on alettu luopua tiskikaapeista. Meilläkään ei ole, kun ei olla itse keittiötämme rakennettu. Ja ai että, kun ottaa päähän! Esim. muovirasiat tulevat astianpesukoneesta märkinä ja niitä aina kuivattelen tiskipöydällä pyyhkeen päällä… kun joskus 15 vuoden päästä remontoin keittiöni, niin todellakin otan tiskikaapin!

 • Anna

  Ah, ihailen tätä teidän tapaa remontoida! Hehkutan miehellenikin (joka on ihan näppärä tekijä itsekin) tätä teidän keittiötä että kato nyt: ei mitään valmista pakettia (joka varmaan kyllä kysyy lyhyempää pinnaa) vaan on mietitty mitä oikeasti halutaan ja jos ei ole saatavilla niin siihen mietitään jotain. Kiitos kun jaat, tämä on inspiroivaa.

  • Satu Rämö

   Kiitos! Joo tää on aika lailla erikokoisten palasten kasailua, ja kyllä tässä sitten kestääkin, haha. Mutta on kyllä ihme juttu, että en ole vetänyt vielä yksiäkään remonttiraivareita, vaikka yleensä kestokykyni porien ja laudanpalojen keskellä on ollut aika lyhyt.

 • Aino

  Hei, me tehtiin vähän samalla ajatuksella, mutta kylläpäs tuo teidän on kaunis ja näppärän kokoinen! 😀

  Me ostettiin kiva, pieni kämppä Fellahverfin laidalta, ja totesin siellä tiskipöydän yllä olevan kaapin olevan just natsulleen oikean kokoinen, tilasin Suomesta samat osat. Aivan pakollinen varuste keittiöön sanon minä.

  Toinen suomalaislisä tuli vessaan, nimittäin käsisuihku. Senkin jouduin tilaamaan Suomesta asti tosin, niitäkään ei kerta kaikkiaan saa täältä…

  • Satu Rämö

   Käsisuihku, oi kyllä!! Mä en tajua miksi niitä ei juuri näe muualla? Seuraavaksi sitten kylppäriremontin pariin, hahaa!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *