Fysikaalinen aurinkosuoja on parempi valinta

Mainos: Biodelly

Mä tutustuin fysikaalisiin aurinkosuojiin vasta ihan muutama vuosi sitten, kun aloin aktiivisemmin käyttää luonnonkosmetiikkaa. Mä en ollut suoraan sanoen edes ajatellut, että aurinkovoiteissa olisi niiden suojakerroinlukujen lisäksi jotain eroja. Mutta niissä on! Ihan valtavasti.

fyskaalinen aurinkosuoja luonnonkosmetiikka

Luonnonkosmetiikkahyllystä napattu aurinkosuoja kulkee myös nimellä fysikaalinen aurinkosuoja. Tässä nimessä piilee myös luonnonkosmetiikan aurinkosuojien hienous. Kaikkien aurinkosuojien pointti on tuotteen sisältämissä UV-filttereissä, jotka estävät haitallisen UV-säteilyn pääsyn iholle. Synteettisissä aurinkosuojatuotteissa on kemiallinen UV-suoja, eli ne kemialliset filtterit imevät UV-säteilyn itseensä. Luonnonkosmetiikan aurinkosuojissa on fysikaalien filtteri, joka muodostaa ihon pinnalle kalvon, joka heijastaa säteilyn pois. Luonnonkosmetiikan fysikaalinen “aurinkosuojapanssari” on peräisin mineraaleista kuten titaanidioksidista ja sinkkioksidista.

Miksi fysikaalinen aurinkosuoja on hyvä?

Sitten sopii kysyä, että mitä sitten? Mitä väliä sillä on, muodostaako aurinkosuoja kalvon iholle ihoa suojaamaan vai imeytyykö aurinkosuoja ihoon ihoa suojaamaan?

Parempi suoja heti. Koska fysikaalinen aurinkosuoja muodostaa iholle kalvon, joka heijastaa UVA- ja UVB-säteet pois iholta, fysikaalinen aurinkosuoja alkaa toimia heti levittämisen jälkeen. Kemiallisten suojien kanssa pitää odottaa voiteen imeytymistä ja suojaavan vaikutuksen alkamista vähintään noin 20 minuuttia tai puolituntinen.

fyskaalinen aurinkosuoja  alga maris

Fysikaalinen aurinkosuoja on ympäristölle parempi. Kemialliset UV-filtterit voivat olla haitallisia luonnolle: ne saastuttavat vesiä ja tuhoavat koralleja. Luonnonkosmetiikkatuotteet eivät sisällä haitallisia aineita ympäristölle, koska luonnonkosmetiikan raaka-aineet ovat mahdollisimman nopeasti ja täydellisesti biohajoavia (tästä se sanakin on peräisin luonnonkosmetiikka). Se, onko fysikaalinen aurinkosuoja tosissaan sitä, mitä se väittää, kannattaa aina tarkastaa etukäteen. Kiinnitä huomiota siihen, että tuotesarjalla on luonnonkosmetiikan sertifikaatti. Sertifiointitahoista näkee listan täällä. Tässä postaukseessa näkyy Alga Marisin tuotteita, koska käytän niitä itse. Alga Marisilla on Ecocertin sertifikaatti.

Fysikaalinen aurinkosuoja sopii myös lapsille. Pienet lapset – kuten myös tietysti aikuiset – kannattaa suojata ensisijaisesti vaatetuksella, aurinkolaseilla ja hatuilla, mutta kyllähän siellä ulkona tulee tietysti teepaidassa ja uikkareissa kesäisin kirmailtua, ja lapset viettävät yleensä ulkona enemmän aikaa kuin aikuiset. Aurinkosuojaa kannattaa silloin laittaa myös lapsille. Lapsille fysikaalista aurinkosuoja on hyvä siksi, koska lapsen iho on vielä kovin ohut ja ihoa on paljon vartalon painoon verrattuna. Fysikaalisen aurinkosuojan kemikaalikuorma on pienempi kuin synteettisissä, ihoon imeytyvissä aurinkosuojissa.

Ihoa hoitava vaikutus. Luonnonkosmetiikassa voidepohja on tehty kasviöljyistä, jotka jo itsessään hoitavat ja ravitsevat ihoa. Alga Marisin tuotteissa on esimerkiksi ihoa hoitavia auringonkukkaöljyä ja kookosöljyä.

Alga Maris on hyvin levittyvä fysikaalinen aurinkosuojamerkki ja sarjan kasvovoide lois-ta-va meikkipohja

Fysikaalisista aurinkosuojista on nykyään aika mukavasti valikoimaa. Olen muutamaa eri merkkiä testaillut viime vuosina, mutta kyllä aina vaan parhaaksi on osoittautunut Alga Maris. Sertifioitua luonnonskosmetiikkaa, hyväntuoksuiset tuotteet (kookos, ahh!), mutta myös tuoksuttomia vaihtoehtoja löytyy. Alga Maris on tuntunut käytössä parhaalta, koska se on niin älyttömän helppo levittää eikä se jätä ihoa valkoiseksi. Valkoisen kalvon probleema on vaivannut monia fysikaalisen aurinkosuojan tuotteita, koska voide tosiaan muodostaa ihon päälle sen ihoa suojaavan kalvon. Aurinkosuojat ovat kuitenkin kehittyneet viime vuosina niin paljon, että näkyvää kalvoa ei enää jää, ei ainakaan näillä Alga Maris -tuotteilla. Smuutisti menee pitkin ihoa eikä iholle jää paksua tököttimäistä fiilistä.

alga maris aurinkosuoja päivävoide

Kesäkuukausina (ja talvella hiihtokeleillä) huoliteltu ja freesi kasvomeikki syntyy – tadaa – aurinkosuojalla! Tämä Alga Marisin sävytetty päivävoide suojakertoimella 30 on just sellainen monikäyttötuote, josta tykkään hurjan paljon. Levitän tämän aamuisin kasvoveden ja seerumin päälle ja kas, naama on saman tien valmis aurinkoon ja voide tuo kasvoille freesin ilmeen. Tässä ylemmässä kuvassa mulla on juurikin tätä suojavoidetta, ja voiteen kolmesta sävystä se keskimmäinen eli Beige. Voide on rakenteeltaan paksumpaa kuin tavallinen sävyttävä BB-voide, mutta levittyy silti tavattoman iisisti ja tekee huolitellun ja rennon reippaan lopputuloksen. Tätä käytän koko kesän! Löytyy myös suojakertoimella 50.

fyskaalinen aurinkosuoja

Mun ehdoton lemppari vartalolle ja sellaiseksi yleisaurinkovoiteeksi on tämä kosteuttava kookoksen ja sheavoin tuoksuinen Alga Maris aurinkovoidespray. Siinä on jännä kuivaöljymäinen koostumus, se imeytyy hyvin ja on helppo suihkuttaa iholle ja levittää käsin. Tätä saa suojakertoimella 30 ja suojakertoimella 50. Tuo suojakertoimen 50 aurinkosuojaspray on hajusteeton. Meillä tätä käyttää koko perhe, myös lapset.

Ja viimeisenä taskun pohjalle: aurinkosuoja huulille. Wonderbra! Aurinkosuojaa pitää lisäillä päivän mittaan, mutta etenkin huulille. Huulten iho on ohutta ja herkkää ja sitä pitäisi suojata auringolta hyvin. Syödessä, juodessa, puhuessa ja pussaillessa huulille levitetty aurinkosuoja häviää kuitenkin nopeammin kuin muualta iholta, eli huulia pitää usein täsmähoitaa aurinkovoiteella. Tämä kulkee mulla kätsysti mukana taskussa, tuote on nopea levittää ja tekee huulista ihanan pehmeäntuntuiset – kiitos huulivoiteen sisältämän kookosöljyn! Tuote on hajusteeton.

Alga Marisilta löytyy myös lapsille suunnattuja aurinkovoiteita, ja näitä nyt mainitsemiani voiteita eri suojakertoimilla sekä vaihtoehdot allergia- ja tuoksuyliherkille. Nyt kannattaa täyttää kesän aurinkosuojavarastot, sillä kaikki Alga Maris -tuotteet ovat 20 % alessa Biodellyssä 9.5. asti.

Teemat
Poimintoja Blogista:
Yleinen

Onnistumisia Ugandassa

Olin viikon kansalaisjärjestö Planin kanssa kenttämatkalla Ugandan Kamulissa. Jutunaloitukseni on kliseisen klassinen: en tiedä, mistä pitäisi aloittaa, koska sanottavaa on niin paljon. Valeäiti kirjoitti tästä

Lue lisää »
onnellisuuslista
Hyvinvointi

10 asiaa, jotka tekevät minusta onnellisen

Helsingin Sanomissa oli loistava juttu tänään onnellisuudesta. Hyvän elämän eliittiopinnot -artikkelissa käytiin Yalen onnellisuuskurssilla ja purettiin sen sisältöä. Todella mielenkiintoista kamaa ja näkökulmia, joita en

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö