Kynä – kirja kirjoittamisesta

Kynä – kaikki tärkeä kirjoittamisesta ja sen bestis Kynä – Tehtäviä oman äänen löytämiseen ovat kirjoittamisen opuksia, jotka ilmestyivät lokakuussa 2020. Miksi kirjoittamisesta pitää kirjoittaa? Olen miettinyt tätä viimeiset puolitoista vuotta, joiden aikana työstin kollegani Mirjami Haimelinin kanssa työstänyt kirjoittamiseen liittyvää kirjaparia.

PS. Tsekkaa arvonta jutun lopussa 🙂

Kynä kaikki tärkeä kirjoittamisesta rämö ja haimelin

Kirjoittamisesta piti kirjoittaa ainakin vielä tämä yksi kirjapari, koska kirjoittaminen on paitsi hauskaa, myös ihan pirun tärkeää. Kirjoitettu teksti ei epäilyistä huolimatta ole häviämässä yhtään minnekään. Vaikka kännykän sovellukset ovat täynnä videokuvaa, instaa, stailattuja tai harkitun kieli poskella tehtyjä kuvia, kuvakansioita ja podcasteja, teksti ei lakkaa olemasta. Ehei, se on nykyään entistä tärkeämpää. Kaikki nuo edellämainitutkin digiviestinnän sisällöt pitää ensin kirjoittaa. Ei ole olemassa uutta Netflix-sarjaa, myyntipitchiä tai instagram-päivitystä, jos ei niitä ensin kirjoiteta valmiiksi.

kynä

Mä ja Mirjami huomasimme heti yhden samankaltaisuuden toisissamme: me saamme molemmat inhonvärityksiä, kun joku alkaa puhua kirjoittamisesta asiasta, joka vaatii luovuutta, jota vain joillakin on, tai lahjakkuutta, jota on jaettu vain harvoille ja valituille. Höppppsistä, sanon minä liian monella p-kirjaimella. Kirjoittamaan oppii kirjoittamalla. Simple as that. Jos ei harjoittele, ei kehity. Jotta osaa kirjoittaa hyvin, on osattava myös ajatella hyvin. Ajattelu ja kirjoittaminen ovat kuin lettu lakkahillolla; päällekkäin paras lopputulos. Omaa ajatteluakin voi kehittää; se vaatii keskittymistä ja – kyllä – harjoittelua.

kynä

Tämä koko Kynä-homma alkoi eskaloitua, kun Mirjami laittoi mulle meiliä ja kysyi, kiinnostaisiko mua olla mukana tällaisessa kirjoittamiseen liittyvän kirjan tekemisessä. Aikaa ei ollut mulla yhtään, omia ajatuksia vieläkin vähemmän ja koko ajan karmea säätö, kuten kai aina elämässäni on. Jotain kiehuu jatkuvasti ja iloisesti yli. Olin tekemässä Helsingissä podcastin äänityksiä yhtenä talvena 1,5 vuotta sitten, kun tapasimme ensimmäistä kertaa katajanokkalaisessa kahvilassa. Jokin siinä pöydän toisella puolella istuvassa mimmissä ja kirjoittamiseen liittyvän kirjan kirjoittamisessa kiinnosti. Oon aina halunnut riisua mystiikkaa kirjoittamisen ympäriltä ja levittää kirjoittamisen hauskuutta ympärilleni; onhan niitä kirjoja syntynyt kohta parikymmentä.

kynä
Kynä Mirjami Haimelin

Mirjami tuntui tosi skarpilta tyypiltä ja hänellä oli sellaista osaamista, jota mulla ei ollut – ja mulla sellaista, joka täydensi hänen osaamistaan. Huomasimme aika pian olevamme ihan todella hyvä tiimi! Ei siinä mitään sen ihmeempiä tarvittu. Joimme kaffet loppuun ja aloimme suunnitella kirjaa – ja sitten niitä olikin kaksi. Tekstiä ja tehtävää. Juttelimme monien eri kustantajien kanssa ja Mirjamin Tuumaan laittama kontakti otti tuulta alleen ja saimme hyvän kustannussopimuksen. Sitten oltiinkin jo toista kertaa kasvotusten samassa tilassa, kun otettiin nämä kirjan promokuvat.

Kynä Satu Rämö

Lokakuun puolivälissä nämä molemmat kirjat näkevät päivänvalon. Ja täytyy kyllä sanoa, että en ole aikaisemmin laskenut omista käsistäni maailmalle näin hyvännäköisiä teoksia. Leena Oravainio Gut Studiolta suunnitteli kirjojemme visuaalisen ilmeen ja visusta tuli kertaheitolla ihan törkeän kaunis. Yhtäaikaa tasapainoinen ja leikkisä, syvällinen mutta ehdottomasti ei-pönöttävä. Valokuvaaja Arsi Ikäheimonen vastasi kirjojen upeista kuvista. Odottakaas, kun näette meidän kuvat esim. Kjell Westöstä ja Pyhimyksestä. Niistä tuli täydelliset. Kustantajamme Tuuma pistää tämän koko upean paketin kasaan ja on ollut arvokas sparrauskumppani koko kirjantekoprosessin ajan. Kiitokset siis myös sinne Keski-Suomeen!

Kynä kaikki tärkeä kirjoittamisesta Kirjoittamisen opas
Kynä tehtäviä oman äänen löytämiseen kirjoittamisen kirja

Jos olet kohderyhmää eli kirjoittaminen ikäänkuin kiinnostaa, suosittelen tilaamaan kirjat nyt etukäteen, ne ovat mun henkilökohtaisen linkin takana tarjolla erityisen kivaan hintaan eli yli 10 € hinnoista pois. Kynä – kaikki tärkeä kirjoittamisesta on fiksu ja inspiroiva opas kirjoittajille.

Yli 300 sivua asiaa kirjoittamisesta: tarinoita, vinkkejä ja ennen kaikkea konkretiaa. Haastattelimme mausteeksi kirjaan myös muita ammatikseen kirjoittavia ihmisiä ja saimme heiltä hirmu hyviä vinkkejä oman ajattelun ja kirjoittamisen harjoittelemiseen ja siinä kehittymiseen. Meillä on kirjoittamiseen liittyviä harjoituksia mm. Anna-Leena Härköseltä, Riku Rantalalta, Kjell Westöltä, tiedeviestintään erikoistuneelta Maria Ruuskalta ja monilta moinilta muilta! Teimme tekstipainotteisen kirjan oheen harjoituskirjan, josta löytyy paljon välineitä oman kirjoittamisen preppaamiseen. Kynä – Tehtäviä oman äänen löytämiseen jelppii säkenöivämpään ideointiin, tukee oman äänen löytämistä ja vie kohti paremman kirjoittamisen ruutiinia. Aahh. Kuulostaa yhtä hyvältä kuin ison irtokarkkibaarin valikoima!

kynä

Krediitit: Tässä jutussa olevat kirjailijakuvat on ottanut loistava henkilökuvaaja Heidi Strengell. Lainaukset ovat otteita lokakuussa ilmestyvistä kirjoista. Kustantaja on jyväskyläläinen Tuuma, visuaalisen sunnnittelun on tehnyt Gut Studion Leena Oravainio ja kirjaan kuvat otti Arsi Ikäheimonen.

ARVONTA!

Mikä kirjoittamisessa kiehtoo sinua? Arvon kaksi Kynä-kirjaparia kaikkien perjantaina 13.11. kl 21 Suomen aikaa kommentin jättäneiden kesken.

Arvonta suoritettu ja voittajiin otettu yhteyttä. Kiitos kaikille osallistumisesta 🙂

33 Comments

 • Kati Rajala

  Oi nyt on kova setti! Onnea hirmuisen paljon näistäkin teoksista!
  Ehkä mä olen odottanut tätä koko elämäni. Haluan kirjoittaa, mielestäni minulla olisi sanottavaakin, mutta miten??? No tämän avulla alkuun. Saisikohan tuleva lähihoitaja ja kunnallispoliitikoksikin aikova tästä kipinän, miten sitä sanottavaansa hioisi ja tekisi ajatuksensa ymmärrettäväksi muillekin? Ja ylipäätään sytyttäisikö nämä opukset sen kipinän roihuun, että kirjoittaminen jatkuisi, laajenisi ja monipuolistuisi? Jää nähtäväksi, toivottavasti hinta on sopiva myös opiskelijalle.
  -Kati

  • Satu Rämö

   Kiitos paljon, Kati. Meillä oli juurikin tämä tavoite: tarjota työvälineitä, inspiraationkipinää ja tartuttaa innostusta kirjoittamista kohtaan ihan kaikenlaiseen kirjoittamiseen liittyen. Halusimme, että yhä useammat näkisivät kirjoittamisen harjoiteltavana taitona ja ajattelun tärkeytenä. Ei voi oikein kirjoittaa mitään, jos ei tiedä, mitä haluaa ja aikoo sanoa, mitä saada aikaan lukijassa. Olemme pyrkineet ottamaan kirjaparissa huomioon useita ei osia kirjoittamisen vaiheessa, ideoinnista ajatusten muotoiluun, aloittamiseen, kirjoittamiseen, vaikuttamiseen jne..

   • Anu Rämö

    Ihanaa, että kirjoittamisesta kirjoitetaan! Jokainen kirjoittaa edes jotain päivittäin, vaikkei siihen niin huomiota kiinnittäisikään. Minua kirjoittamisessa kiehtoo maailmojen luominen, kynällä on valta viedä lukija minne vain.
    Ihanaa alkutalvea! 🙂

  • Marja Käki

   Ompa tukevalta vaikuttava opus ja tehtäväkirja on aina plussaa😅.
   Kirjoittamisessa kiehtoo se, että aina löytyy uutta!!! Itsestä ja maailmasta, kun kirjoittaa.

  • Nina

   Kirjoittaminen kiinnostaa, mutta jutun aloittaminen tuntuu aina vaikealta. Tämä tuhti paketti vois tuoda helpotusta! 😊

  • Salla

   Wau – kuulostaapa mielenkiintoiselta! Nämä täytyy laittaa harkintaan, kunhan saan edelliset työkirjat täyteltyä ❤

   • Heidi Hiltunen

    Kirjoittaminen on tärkeää, jotta maailman monimuotoisuus ja erilaiset tarinat pääsevät esille. Se on myös hemmetin vaikeaa, mutta sä osaat sen todella hyvin, kirjoitat koukuttavasti ja uskottavasti sekä viihdettä että asiaa.

   • Milla Seppälä

    Mikä kirjoittamisessa kiehtoo: no ne sanat, niiden muoto, sävy, merkityksellisyys, vivahteet, tunnelma ja kaikki muut. Miten samaa asiaa voi ilmaista niin monilla eri tavoilla erilaisia sanoja käyttämällä.

 • A

  Onpa kiintoisan kuuloinen kirjapari, pitääpä tutustua tieteellisen kirjoittamisen ammattilaisen vinkkelistä (ja kyllä, practise, practise, practise on se mitä opiskelijoilla saa toistaa uudestaan ja uudestaan, ja pidemmälle mennessä on ihan mahtavaa nähdä kuinka opiskelijoiden kanssa tehty työ kantaa hedelmää).

  • Satu Rämö

   Kiitos paljon! Ja niinhän se on: harjoittelua, harjoittelua – ainoa tie tulla paremmaksi. Onneksi kirjoittaminen on kivaa, niin se harjoitteleminenkin tuntuu hauskalta hommalta.

 • Kirsi Karttunen

  Kirjoittaminen on vastuullista työtä. Haluaisin voittaa arvonnan ja antaa kirjan joululahjaksi tyttärelleni, joka opiskelee tullakseen vaikkapa toimittajaksi. Itseä kiehtoo se miten kirjoittamisella voi vaikuttaa muitten ajatuksiin ja mielialoihin.

  • Ninnu Harsunen

   Kirjoittamiseni ovat läpi elämän kummunneet tuskasta. Se alkoi varmaan nuoruuden tuskasta ja kasvoi siitä vaiheittain parisuhteen kautta äitiyteen, eroon ja piipahtamiseen (sanovat burn outiksi). Silloin kun elämässä menee vahvasti ja hymyilyttää, sanat loppuvat – tai oikeammin vain jumiutuvat. Kokemukseni mukaan ilman sitä repivää tuskaa, en saa muodostettua kirjaimista omasta mielestäni tarpeeksi syvälle viiltävää tekstiä, joten jätän usein yrittämättäkin.

   Voi mikä onni olisi edes joskus lennättää sormia näppäimistöllä. Kunpa jokainen näpäytys ei tekisi aina niin kipeää. Jospa näistä olisi oppaaksi murtamaan itse rakentamaani itkumuuria ja saisi tekstiä syntymään edes toisinaan iloisesti tanssahdellen.

  • iina.moi

   Missasin sen lokakuun kamppis tarjouksen, korona vaikuttaa tuloihin ja piti valita uudet lenkkarit tai Kynät. Kovasti haluaisin nämä kirjat, saisi kehittää itseään kirjoittamisen saralla ja ehkä sysäyksen kohti oman kirjan toteutumista.

 • Manneli

  Lukeminen ja kirjoittaminen ovat olleet intohimoni koulusta saakka, lievästä lukihäiriöstä huolimatta. Asiakirjoittamista on kuulunut työhöni aina jossain määrin. Olen yrittänyt kehittyä kirjoittajana ominpäin, kirjoittaen. Vuosi sitten sain uuden kipinän, rohkaistuin keski-ikäisenä vuosien jahkailujen jälkeen aloittamaan luovaa kirjoittamista. Olipa avartavaa kirjoittaa, käydä tekstejä läpi ryhmässä ja saada palautetta! Ihan uutta puhtia tuli tähän hommaan. Lupasin itselleni, etten päästä tätä punaista lankaa enää käsistäni. Vaan eipä onnistunut tänä syksyllä lähteä uudelleen mukaan opintoryhmään. Tämä kirjapaketti tulisi siksi omaan käyttöön, inspiroimaan tiellä kohti unelmia – harjoitukset jatkukoon.

  • Sanni Tähtinen

   Kirjoittamisessa kiehtoo mahdollisuus sanallistaa omia ajatuksiaan toimivaksi kokonaisuudeksi niin, että muutkin saavat mahdollisuuden ymmärtää omia näkökulmia, kokemuksia ja mielikuvituksen kiemuroita. Kirjoittamisessa kiehtovat jaetut tarinat sekä mahdollisuus leikitellä ja kikkailla kielellä.

   Onneksi olkoon julkaisuista! Todella kiehtova kirjapari 🙂

 • Riikka

  Kirja vaikuttaa loistavalta! Olen juuri aloittanut työssä jossa pitää/saa kirjoittaa paljon. En ole vielä päässyt tämän kanssa täysin sinuiksi joten tämä kirja olisi suureksi avuksi.

 • Pipsa Kostamo

  Hei, ihanan kuuloinen kirja! Opetan amk:ssa kirjoittamista, luen siis paljon opiskelijoiden tekstejä ja haluaisin opettaa heitä nauttimaan kirjoittamisesta!
  Haaveilen elämäkerran kirjoittamisesta (siis jonkun toisen ihmisen) ja siitä, että saisin itsekin kirjoittaa (eli ehtisin) enemmän.
  Tämän kirjan (kirjat) takuulla tarvitsen! <3

 • Riikka

  Vaikka sinua tiiviisti seuraan instassa ja tiesin tästä kirjastasi, nyt vasta lähdin blogistasi aiheesta etsimään lisätietoa sillä käyn juuri erästä avoimen AMK:n organisaatioviestintäkurssia jonka vetäjä mainitsi tämän uutuuskirjanne kirjallisuussuosituksena. Olisi siis huippua voittaa nämä kirjat (jee vielä ehtii osallistua) ja tajusin juuri että niistä voisi laajemminkin olla hyötyä, mm omassa työnhaussa jossa kirjoittaminen takkuaa hyvinkin usein.

 • Elisa

  Niin mielenkiintoiset kirjat! Kirjoittamisessa kiehtoo se, kuinka jokin ihan pieni ja jäsentymätön ajatus voi muuttua paperilla selkeäksi, tunteita ja mielipiteitä synnyttäväksi kokonaisuudeksi.

 • Aino

  Jes! Nämä on olleet kirjaston varauslistalla jo ennen julkaisua, mutta nyt alkaa kyllä poltella hankkia ne ihan omaksi asti.

  Tällä hetkellä kirjoittaminen kiinnostaa töiden takia. Mun pääasiallinen tarinan välitys keino on (audio)visuaalisuus. Koska työskentelen yleensä jo annettujen materiaalien kanssa, kirjoittamalla voisin luoda mitä vaan taivaan rajatessa luovuuttani. Ja jos sattuisin oppimaan joskus tosi hyväksi kirjoittajaksi, voisin ehkä myös ohjailla sitä, millaisia ne mun av-materiaalit on, joista upeita ja sykähdyttäviä tarinoita saan luoda.

 • Anna

  Ei varsinaisesti kiehdo, mutta pakko on töissä naputtaa ja työstää dokumentteja. Ja olisi kiva jos niitä olisi jonkun mukavampi lukea.

 • Riikka L.

  Kirjoittamisessa on parasta vaikuttaminen, haluan saada ajamani asiat läpi tekstin avulla ja löytää parhaat työkalut siihen 🙂

 • Maise Autero

  Kuuntelen juuri Kynä -kirjaa ja ajattelin, että tämä täytyy ostaa omaksi. Jospa minulla kävisikin tosi hyvä tuuri ja voittaisin kirjat itselleni.
  Tykkään kirjoittaa siksi, että suomenkieli (yhdyssana vai ei?) on niin hianoo ja sen avulla saa sanottua selkeästi asiansa. Suunnittelen työkseni mainosten ja esitteiden tekstejä sekä asiakkaille lähetettäviä mainoskirjeitä, enkä ole ikinä lukenut mitään kirjoittamisesta kertovaa kirjaa. Tästä kirjasta jostain syystä innostuin 😊

 • Pia

  Täällä tämä työkseen pakertaa organisaatioviestintää, tällä hetkellä ilman sparrausta. Tämä paketti olisi mulle oivallinen kumppani niin työhön kuin vapaa-aikaankin☺️

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *