Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Kynä – kirja kirjoittamisesta

Kynä – kaikki tärkeä kirjoittamisesta ja sen bestis Kynä – Tehtäviä oman äänen löytämiseen ovat lähes valmiit. Luemme parhaillaan taittoja läpi, ja painosta nämä muhkeat opukset tulevat kaikkien saataville lokakuun puolivälissä. Miksi kirjoittamisesta pitää kirjoittaa? Olen miettinyt tätä viimeiset puolitoista vuotta, joiden aikana oon kollegani Mirjami Haimelinin kanssa työstänyt kirjoittamiseen liittyvää kirjaparia. Ja siis ihan toden totta ne ovat nyt valmiit. Yesss!! Näissä oli julmetun paljon hommaa, mutta lähtisin uudestaan, jos kysyttäisiin.

Kynä kaikki tärkeä kirjoittamisesta rämö ja haimelin

Kirjoittamisesta piti kirjoittaa ainakin vielä tämä yksi kirjapari, koska kirjoittaminen on paitsi hauskaa, myös ihan pirun tärkeää. Kirjoitettu teksti ei epäilyistä huolimatta ole häviämässä yhtään minnekään. Vaikka kännykän sovellukset ovat täynnä videokuvaa, instaa, stailattuja tai harkitun kieli poskella tehtyjä kuvia, kuvakansioita ja podcasteja, teksti ei lakkaa olemasta. Ehei, se on nykyään entistä tärkeämpää. Kaikki nuo edellämainitutkin digiviestinnän sisällöt pitää ensin kirjoittaa. Ei ole olemassa uutta Netflix-sarjaa, myyntipitchiä tai instagram-päivitystä, jos ei niitä ensin kirjoiteta valmiiksi.

kynä

Mä ja Mirjami huomasimme heti yhden samankaltaisuuden toisissamme: me saamme molemmat inhonvärityksiä, kun joku alkaa puhua kirjoittamisesta asiasta, joka vaatii luovuutta, jota vain joillakin on, tai lahjakkuutta, jota on jaettu vain harvoille ja valituille. Höppppsistä, sanon minä liian monella p-kirjaimella. Kirjoittamaan oppii kirjoittamalla. Simple as that. Jos ei harjoittele, ei kehity. Jotta osaa kirjoittaa hyvin, on osattava myös ajatella hyvin. Ajattelu ja kirjoittaminen ovat kuin lettu lakkahillolla; päällekkäin paras lopputulos. Omaa ajatteluakin voi kehittää; se vaatii keskittymistä ja – kyllä – harjoittelua.

kynä

Tämä koko Kynä-homma alkoi eskaloitua, kun Mirjami laittoi mulle meiliä ja kysyi, kiinnostaisiko mua olla mukana tällaisessa kirjoittamiseen liittyvän kirjan tekemisessä. Aikaa ei ollut mulla yhtään, omia ajatuksia vieläkin vähemmän ja koko ajan karmea säätö, kuten kai aina elämässäni on. Jotain kiehuu jatkuvasti ja iloisesti yli. Olin tekemässä Helsingissä podcastin äänityksiä yhtenä talvena 1,5 vuotta sitten, kun tapasimme ensimmäistä kertaa katajanokkalaisessa kahvilassa. Jokin siinä pöydän toisella puolella istuvassa mimmissä ja kirjoittamiseen liittyvän kirjan kirjoittamisessa kiinnosti. Oon aina halunnut riisua mystiikkaa kirjoittamisen ympäriltä ja levittää kirjoittamisen hauskuutta ympärilleni; onhan niitä kirjoja syntynyt kohta parikymmentä.

kynä
Kynä Mirjami Haimelin

Mirjami tuntui tosi skarpilta tyypiltä ja hänellä oli sellaista osaamista, jota mulla ei ollut – ja mulla sellaista, joka täydensi hänen osaamistaan. Huomasimme aika pian olevamme ihan todella hyvä tiimi! Ei siinä mitään sen ihmeempiä tarvittu. Joimme kaffet loppuun ja aloimme suunnitella kirjaa – ja sitten niitä olikin kaksi. Tekstiä ja tehtävää. Juttelimme monien eri kustantajien kanssa ja Mirjamin Tuumaan laittama kontakti otti tuulta alleen ja saimme hyvän kustannussopimuksen. Sitten oltiinkin jo toista kertaa kasvotusten samassa tilassa, kun otettiin nämä kirjan promokuvat.

Kynä Satu Rämö

Lokakuun puolivälissä nämä molemmat kirjat näkevät päivänvalon. Ja täytyy kyllä sanoa, että en ole aikaisemmin laskenut omista käsistäni maailmalle näin hyvännäköisiä teoksia. Leena Oravainio Gut Studiolta suunnitteli kirjojemme visuaalisen ilmeen ja visusta tuli kertaheitolla ihan törkeän kaunis. Yhtäaikaa tasapainoinen ja leikkisä, syvällinen mutta ehdottomasti ei-pönöttävä. Valokuvaaja Arsi Ikäheimonen vastasi kirjojen upeista kuvista. Odottakaas, kun näette meidän kuvat esim. Kjell Westöstä ja Pyhimyksestä. Niistä tuli täydelliset. Kustantajamme Tuuma pistää tämän koko upean paketin kasaan ja on ollut arvokas sparrauskumppani koko kirjantekoprosessin ajan. Kiitokset siis myös sinne Keski-Suomeen!

Kynä kaikki tärkeä kirjoittamisesta Kirjoittamisen opas
Kynä tehtäviä oman äänen löytämiseen kirjoittamisen kirja

Jos olet kohderyhmää eli kirjoittaminen ikäänkuin kiinnostaa, suosittelen tilaamaan kirjat nyt etukäteen, ne ovat mun henkilökohtaisen linkin takana tarjolla erityisen kivaan hintaan eli yli 10 € hinnoista pois. Kynä – kaikki tärkeä kirjoittamisesta on fiksu ja inspiroiva opas kirjoittajille.

Yli 300 sivua asiaa kirjoittamisesta: tarinoita, vinkkejä ja ennen kaikkea konkretiaa. Haastattelimme mausteeksi kirjaan myös muita ammatikseen kirjoittavia ihmisiä ja saimme heiltä hirmu hyviä vinkkejä oman ajattelun ja kirjoittamisen harjoittelemiseen ja siinä kehittymiseen. Meillä on kirjoittamiseen liittyviä harjoituksia mm. Anna-Leena Härköseltä, Riku Rantalalta, Kjell Westöltä, tiedeviestintään erikoistuneelta Maria Ruuskalta ja monilta moinilta muilta! Teimme tekstipainotteisen kirjan oheen harjoituskirjan, josta löytyy paljon välineitä oman kirjoittamisen preppaamiseen. Kynä – Tehtäviä oman äänen löytämiseen jelppii säkenöivämpään ideointiin, tukee oman äänen löytämistä ja vie kohti paremman kirjoittamisen ruutiinia. Aahh. Kuulostaa yhtä hyvältä kuin ison irtokarkkibaarin valikoima!

kynä

Krediitit: Tässä jutussa olevat kirjailijakuvat on ottanut loistava henkilökuvaaja Heidi Strengell. Lainaukset ovat otteita lokakuussa ilmestyvistä kirjoista. Kustantaja on jyväskyläläinen Tuuma, visuaalisen sunnnittelun on tehnyt Gut Studion Leena Oravainio ja kirjaan kuvat otti Arsi Ikäheimonen.

8 Comments

 • Kati Rajala

  Oi nyt on kova setti! Onnea hirmuisen paljon näistäkin teoksista!
  Ehkä mä olen odottanut tätä koko elämäni. Haluan kirjoittaa, mielestäni minulla olisi sanottavaakin, mutta miten??? No tämän avulla alkuun. Saisikohan tuleva lähihoitaja ja kunnallispoliitikoksikin aikova tästä kipinän, miten sitä sanottavaansa hioisi ja tekisi ajatuksensa ymmärrettäväksi muillekin? Ja ylipäätään sytyttäisikö nämä opukset sen kipinän roihuun, että kirjoittaminen jatkuisi, laajenisi ja monipuolistuisi? Jää nähtäväksi, toivottavasti hinta on sopiva myös opiskelijalle.
  -Kati

  • Satu Rämö

   Kiitos paljon, Kati. Meillä oli juurikin tämä tavoite: tarjota työvälineitä, inspiraationkipinää ja tartuttaa innostusta kirjoittamista kohtaan ihan kaikenlaiseen kirjoittamiseen liittyen. Halusimme, että yhä useammat näkisivät kirjoittamisen harjoiteltavana taitona ja ajattelun tärkeytenä. Ei voi oikein kirjoittaa mitään, jos ei tiedä, mitä haluaa ja aikoo sanoa, mitä saada aikaan lukijassa. Olemme pyrkineet ottamaan kirjaparissa huomioon useita ei osia kirjoittamisen vaiheessa, ideoinnista ajatusten muotoiluun, aloittamiseen, kirjoittamiseen, vaikuttamiseen jne..

 • A

  Onpa kiintoisan kuuloinen kirjapari, pitääpä tutustua tieteellisen kirjoittamisen ammattilaisen vinkkelistä (ja kyllä, practise, practise, practise on se mitä opiskelijoilla saa toistaa uudestaan ja uudestaan, ja pidemmälle mennessä on ihan mahtavaa nähdä kuinka opiskelijoiden kanssa tehty työ kantaa hedelmää).

  • Satu Rämö

   Kiitos paljon! Ja niinhän se on: harjoittelua, harjoittelua – ainoa tie tulla paremmaksi. Onneksi kirjoittaminen on kivaa, niin se harjoitteleminenkin tuntuu hauskalta hommalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *