Palasaippuan säilyttäminen – porakone, virkkaus, sipulipussi

Mainos: Biodelly

Rakastan palasaippuoita ja shampoopaloja. Kun tuote loppuu, se loppuu, eikä jätettä jää lainkaan. Palasaippuat ovat äärettömän käteviä reissuissa, retkillä ja treenikassissa: palasaippuat ja shampoopalat vievät vähän tilaa, ei tarvitse pelätä pullon leviämistä laukkuun ja säilyvät ihan kaikissa olosuhteissa. Palasaippuoista ei synny hukkaa samalla tavalla kuin nestemäisistä saippuoista: sitä kuluu juuri sen verran kuin sitä käyttää. Ei tule vahingossa pumpattua liikaa.

palasaippuan säilyttäminen

Palasaippuan säilyttäminen kuivana takaa hygieenisyyden

Luonnonkosmetiikan palasaippuat ja shampoopalat ovat erittäin ympäristöystävällisiä tuotteita: biohajoavaa ja 100 prosenttisesti luonnollista. Vegaanien on hyvä lukea raaka-aineluettelo läpi, koska aika monet luko-saippuoista sisältävät mehiläisvahaa. Mehilälisvaha on oikea superraaka-aine. Se torjuu mikrobeja iholta, rauhoittaa aknea ja ärtynyttä ihoa ja kosteuttaa ihoa, koska se sitoo kosteutta itseensä. Mehiläisvahan sisältämä A-vitamiini jeesii solujen uudistumisessa.

luonnonkosmetiikka palasaippuat

Palasaippuoissa ja shampoopaloissa on vain yksi ongelma: säilytys. Kaikki palasaippuan käyttäjät tunnistavat sen inhottavan märän liejun, jota alkaa kerääntyä märän saippuan alle kun saippuaa säilyttää kipossa tai lavuaarin reunalla. Palasaippuat ovat tästä säilytyskinkkisyydestä huolimatta todella hygieenisiä. Käytetty palasaippua näyttää aika usein likaiselta. Etenkin vaaleamman saippuan pintaan muodostuu useamman käytön jälkeen sellaista harmaata raitaa. Ne eivät kuitenkaan ole likakasvustoa. Saippuat ovat emäksisiä eli niiden pinnalla ei pysty kasvamaan mikään. Kuiva palasaippua ei ole hyvä kasvualusta bakteereille tai homeelle. Mutta jos palasaippuaa säilötään kosteissa olosuhteissa eli vaikka kiinteässä saippuakupissa, jonka pohjaan alkaa kertyä vettä, bakteerit voivat villiintyä.

Palashampoon ja palasaippuan säilyttäminen ei ole mitään rakettitiedettä, koska periaate on yksinkertainen. Säilytyspaikan täytyisi olla kuiva ja puhdistuspalanen pitäisi saada mahdollisimman pian kuivaksi käytön jälkeen. Miten ihmeessä? Kokosin muutaman vinkin ja surauttelin porakonettakin.

Palasaippuan säilyttäminen – muista ilmavuus

Tällä yhdellä vinkillä pärjää: mitä vähemmän palasaippua tai shampoopala osuu mihinkään kiinteään pintaan, sen parempi. Jos saippuaa säilyttää kipossa, sitä parempi kippo, mitä enemmän siinä on reikiä. Ja sitä parempi, mitä pienempi pinta-ala saippuasta osuu kipon pintaan. Säilytä siis saippuaa mielummin näin pystyssä kuin lappeellaan. Tämän kuvassa näkyvän saippuatelineen olen ostanut aikanaan Biodellystä.

palasaippua saippuateline

Saippua on suomalaisen Luoto-merkin Havu-palasaippua on tosi hellävarainen ja tuoksuu metsälle. Mehiläisvaha ravitsee ja pehmentää ihoa, eukalyptus tuo saippuaan freesiyttä. Nämä Turun saaristossa valmistetut, reilu 10 euroa maksavat saippuat sopivat käsien, kasvojen ja vartalon pesuun. Kuvassa näkyvää saippuatelinettä en enää näe Biodellyn valikoimassa, mutta tämä monikulmainen ja pinnalta epätasainen pieni saippuateline vaikuttaa myös todella hyvältä: saippua osuu vain muutamiin kupissa oleviin kulmiin. Nerokas!

saippuapalan säilyttäminen neulotussa pussissa

Virkkaa saippuapussi. Isoreikäinen pussi on loistava saippuansäilytyspaikka. Netti on täynnä hauskannäköisiä virkattavia “soap sack” -ohjeita. Mä en itse osaa virkata, mutta neuloin islanninlampaan villalangasta mahdottoman löysän pussukan pyöröpuikoilla. Säilytän tässä shampoopalaa. Kastelen saippuan pusseineen, hieron shampoota käsiin ja käsistä hiuksiin. Pesun jälkeen ripustan tämän kuivumaan suihkun pesuainetelineeseen. Shampoopala ei luiskahda lattialle eikä jää seisomaan kosteaan kippoon. Saippuapussi on älyttömän kätevä silloinkin kun saippuapaloista alkaa olla vain pieniä jämiä jäljillä. Kaikki saippuapalat vain pussukkaan sisään, pussukka vesihanan alle ja saippua käsiin. Loistava tapa käyttää loppuun kaikki pienimmätkin saippuanrippeet.

palasaippuan säilytys
palasaippuan säilyttäminen saippuapussi

Sipulipussi uusiokäyttöön. Sipulit myydään usein sellaisissa muovisissa pikkupusseissa. Niistä saa älyttömän hyvän saippuapussin. Kokeilin! Jos ei ole kässäihmisiä eikä kotona lankoja ja koukkuja, niin tee mistä tahansa verkkopussista säilytyspussi. Ripusta pussi roikkumaan, niin se kuivuu käytön jälkeen nopeasti. Löysin kotimme pussisäilöstä tyhjän sipulipussin ja tällaisen hauskan pienen juuttipussin, jonka läpi pystyy tosi hyvin käyttämään palashampoota. Suomalaisella Luoto-merkin palashampoot ovat näköjään juuri loppuunmyytyjä (mulla on ollut nyt käytössä Terracotta), mutta yksi toinen tosi hyvä, jota olen paljon käyttänytkin, on suomalaisen Flow-merkin palashampoot. Heillä on erikseen palashampoot ruskeille hiuksille, ja vaaleille hiuksille, eikä hintakaan hiuksia nostata: reilun kympin. Flowlla on muuten aika mahtava valikoima muitakin palatuotteita, löytyy jopa rauhoittava ja kosteuttava palasaippua sheivaamiseen. Jee!

palasaippuan säilytys pussissa

Muutama sana palashampoista – koska itselläni oli vähän lässähtänyt alku niiden kanssa. Monet näihin haksahtaneet ovat sitä mieltä, että saippuapohjainen shampoopala tekee hiukset paljon ilmavimmiksi ja kuohkeimmiksi kuin nestemäinen shampoo. Mun omat hiukset oli ekojen kertojen jälkeen tosi tahmeantuntuiset ja lässähtäneet. Kaukana kuohkeasta. Olin kuitenkin kuullut etukäteen, että ei kannata antaa heti periksi. Tahmeus lähtisi kuulemma pois muutamien pesujen jälkeen, kun hiukset ja hiuspohja tottuisivat saippuapohjaiseen shampooseen. Ja niin siinä kävikin; enää ei tule lässähdysefektiä.

palasaippuan säilyttäminen 1

Palasaippuan säilyttäminen ilmassa: surauta porakoneella reikä saipuaan ja iske naulaan

Sitten, oma suosikkini: porakone! Poraa palasaippuaan pieni reikä, laita naru saippuasta läpi ja saippua koukkuun riippumaan lavuaarin viereen tai suihkukoppiin. Saippua kuivuu näin ilmavasti käytön jälkeen nopeasti. Mulla oli testimielessä porakoneen alla yksi Suomen ehkäpä tähän mennessä upeimmista luonnonkosmetiikkainnovaatioista!

Luonkosin ihoa puhdistavat kakut sisältävät Suomessa kehitettyä Reconnecting Nature™ -mikrobiuutetta, joka vahvistaa elimistön immuunijärjestelmää. Lyhyesti sanottuna: metsän terveysvaikutukset on puristettu kakuksi. Jos mikrobijutut kiinnostavat syvemmin, tsekkaa ihmeessä Luonkosin sivut.

Luonkos öljypuhdistuskakku on itse asiassa neljä tuotetta yhdessä. Se on öljymäinen puhdistustuote (lämmitetään palaa käsissä ja hierotaan tuotetta käsillä kuiviin kasvoihin), se poistaa meikin, tasapainottaa ihoa ja hoitaa ihoa. Hinta on enemmän kuin perinteisimmillä palasaippuoilla (tämä kuvan öljypuhdistuskakku on noin 30–40 euron hintainen), mutta tämä ei olekaan saippua vaan öljypuhdistuskakku.

Luonkos palaputsarin säilytys

Luonkosin toinen suosittu metsätuote on tämä vartalon kosteuttamiseen ja hoitamiseen tehty, vähän isompikokoisempi kakku. Hiero kakusta käsiin ja levitä sen jälkeen puhtaalle iholle esim. suihkun jälkeen. Jaloille ja jalkapohjille tämä on ollut ihan mahtava pumpulipehmentäjä.

palasaippuan säilyttäminen porakone

Tähän loppuun vielä yksi vinkki säilyttämiseen. Palasaippuan tai shampoopalan voi kevyesti painella käsipyyhkeen kulmalla kuivaksi käytön jälkeen, sen jälkeen sen voi säilyttää vaikka ilmatiiviissä pussissa.

Teemat
Poimintoja Blogista:
havsvidden
Matkailu

Kesälomalle elokuussa?

Me tehtiin tänä vuonna vähän erilainen kesäloma-aikataulutus kuin menneinä vuosina. Lapset ovat lomalla kesäkuusta elokuuhun, me aikuiset yleensä heinäkuussa. Sellainen perinteinen kombo. Viime kesänä valinta

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö