Islannin ympäri autolla – mieleenpainuva saarikierros

Islannin ympäri autolla on helppo reissu. Ei voi eksyä, koska on vain yksi tie! Saaren kiertävä asfaltoitu rengastie eli tie numero 1 on noin 1 300 kilometriä pitkä. Nopeusrajoitus on 90 km/h ja etenkin kesäaikaan mutkaisilla teillä seikkailee vapaana laiduntavia lampaita. Islannissa matkantekoon kannattaa siis varata aikaa. Olen tehnyt tämän reissun erilaisilla matkakaverikomboilla noin kymmenkunta kertaa. Ensimmäisiä kertoja liftasin – olin pienituloinen opiskelija, jolla ei ollut varaa bussilippuihin saati vuokra-autoon. Myöhemmin olen matkustanut yhdessä puolison kanssa, kaveriporukassa, omien lasten kanssa ja pariin kertaan on oltu reissussa myös anoppi takapenkillä. Aivan mahtavia reissuja jokainen! Tässä jutussa on infoja Islannin kiertämisestä autolla sekä vinkit turvalliseen tiellä liikkumiseen Islannissa.

Islannin ympäri autolla matkavinkit Islantiin
Tiellä numero 1.

Islannin ympäri autolla -reissu ilman hötkyilyä kestää reilun viikon. Jos matkan varrella tekee mieli pysähtyä vaikkapa patikoimaan, ratsastamaan tai tutustumaan jäätikköön, kannattaa reissupäiviä varata kymmenkunta. Listasin Islannin kiertävän tien varrella olevista luontokohteista parhaiksi seuraavat yksitoista. Oikeastihan hyviä pysähdyspaikkoja on vähintään tuhat, mutta näillä pääsee alkuun. Seuraavassa listassa edetään saaren ympäri myötäpäivään.

Huom! Jos olet lähdössä Islannin-reissuun, lataa Tripsterin matkailusovellus ja sieltä tekemäni Islannin kierros -reissu. Paljon kivoja pysähdyspaikkoja, uimaloita, hevostiloja, majoitukset ja muut matkavinkit mukavasti kartalla.

Islannin ympäri autolla

Grábrókin kraatteri tulee vastaan, kun ykköstietä on ehditty ajaa noin 30 kilometriä Borgarnesin kaupungista pohjoiseen. Yli 3400 vuotta vanhan kraatterin päälle on rakennettu helppokulkuinen kävelypolku ja rappuset. Kiipeä ihailemaan laavamaisemia!

Goðafoss. Jumalten vesiputous on paikka, jonne Þingvellirin korkein lainpuhuja heitti pakanakorunsa, kun hän oli tehnyt päätöksen Islannin siirtymisestä kristinuskoon vuonna 1000. Leveä ja kuvauksellinen putous löytyy ykköstien ja tien 842 risteyksestä.

Islannin matkavinkit leipomo
Lähes joka kylästä löytyy leipomo. Makeat matkaeväät mukaan, niin reissaaminen on entistä ihanampaa.

Mývatnin järvi. Siellä täällä maan sisuksista purkautuu vulkaanisia kaasuja, jotka värjäävät ja liuottavat maaperän kirjavaksi. Vuoren rinteet räiskyvät punaisen, vihreän, oranssin ja valkoisen väreissä. Kun maa alkaa huolestuttavasti kumista jalkojen alla, voi olla varma, että Mývatnin Dimmuborgirissa asuva paholainen on palaamassa öisiltä retkiltään kotiinsa. Järven kiertelyyn kannattaa varata kokonainen päivä.

Mjóifjörður vaatii pienen lenkin päätieltä, mutta matka on vaivan arvoinen. Valokuvauksellisen luonnontilassa olevan vuonon rannalla sijaitsee Islannin pienin kylä, jossa on oma peruskoulu. Koulussa on vain muutama oppilas ja kylässä alle 20 ihmistä. Talvisin tänne ei pääse kuin veneellä naapurivuonosta. Vuokraa jompikumpi kylän vuokramökeistä ja käyskentele kuvaamassa luontoa aamun pehmeässä valossa.

Hengifoss. Kun menee Islannin ympäri autolla tai millä tahansa kulkuneuvolla, ei voi välttyä näkemästä vesiputouksia. Niitä on paljon – ja ne ovat kaikki omalla tavallaan hirmu kauniita. Itä-Islannissa Lagarfljót-järven pohjoispuolella kohisee kaunis Hengifossin vesiputous. Upeiden basalttipylväiden ympäröimä yli sadan metrin korkuinen putous näyttää komealta. Parkkipaikalta on putoukselle reilun puolen tunnin kävelymatka.

Mitä mukaan Islannin matkalle? Lue pakkausvinkit Islantiin.

Islannin ympäri autolla1
Gullfossin vesiputous Lounais-Islannissa.

Jökulsárlónin jäätikkölaguuni. Oli sitten sumu tai auringonpaiste, kesä tai talvi, jäätikköjärvi on aina uskomattomat. Ei tällaista maisemaa voi olla on yleensä ensimmäinen ajatus, kun Vatnajökullilta irronneita jäävuoria kelluttava suuri ja sininen laguuni avautuu silmien eteen.

Eldhraunin laavapelto. Kirkjubæjarklausturin ja Víkin kylien välissä ei ole mitään muuta kuin suuri, mahtava laava-aukea. Eldhraunin laavan päälle kasvanut paksu sammalpeitto luo karuun laavamaisemaan kauniin kontrastin.

Reynisfjara. Dyrhólaey in the background.
Islannin etelärannikon mustaa hiekkarantaa.

Reynisfjaran musta hiekkaranta. Reynisfjaran hiekkaranta Etelä-Islannin rannikolla lähellä Víkin kylää on yksi maailman erikoisimpia hiekkarantoja. Se on täysin musta. Suuret, sinivihreät aallot vyöryvät vulkaaniseen hiekkarantaan voimalla, joka laittaa tunnustamaan oman pienuutensa. Kauneimmillaan musta ranta on auringonlaskun tai -nousun aikaan. Niin ajatteli varamaan sekin trollipariskunta, joka viivytteli öisellä matkallaan liian pitkään. Nyt he seisovat kymmeniä metriä korkeina kivimuodostelmina rannikon pärskeissä. Huom! Rantaan lyövät aallot ovat välillä todella voimakkaita. Ne imaisevat varomattoman rannalla seisoskelijan hetkessä meren syvyyksiin. Älä siis mene liian lähelle vedenrajaa vaan ihaile luonnonvoimaa kauempaa.

Islannin ympäri autolla landmannalaugar
Landmannalaugarin telttailualue. Tämä on 3 päivän mittaisen Laugavegur-vaelluksen lähtöpaikka.

Islannin ympäri ajaessa kannattaa koukata sisämaahankin, jos alla on nelivetojeeppi. Landmannalaugarin maisemat ylittävät käsityskyvyn. Yhdellä sivulla on vihreä suoniitty, joka höyryää kuumien lähteiden vedestä. Toisella on musta, röpelöinen laavavalli ja kolmannella punamustia sorakumpuja. Neljättä ilmansuuntaa hallitsevat okranväriset vuoret, joiden jääkentät muistuttavat jättimäisiä kalliomaalauksia.

Lue täältä juttuni maastopyöräilystä Islannissa

Islannin ympäri autolla uimapaikat
Seljavallalaugin vanha uima-allas. Veden lämpötila vaihtelee sateiden ja ilman lämpötilan mukaan. Useimmiten noin 37-asteista.

Seljavallalaug. Seljalandsfossin ja Skógafossin väliin vuoristojen ympäröimään laaksoon on piilotettu erityisen mukava uima-allas, Seljavallalaug. Vuonna 1923 rakennettu uima-allas toimii nykyään luonnonvaraisena kylpemispaikkana. Altaan kolme seinää on valettu betonista ja neljäs sivu rajautuu kallioon, jonka seinämiä pitkin valuva kuuma vesi pitää altaan lämpimänä.

Islanti ravintolavinkit vid fjörubordid
Ihana hummeriravintola Vid Fjörubordid löytyy Stokkseyrin kylästä Etelä-Islannissa.

Hveragerðin kuumat lähteet. Aja Hveragerðin kylän läpi tien päähän. Parkkipaikalta lähtee parin tunnin mittainen vuoristovaellus Reykjadalurin laaksoon, jossa voi uida lämpimässä joessa. Kuumista lähteistä, sihisevistä kaasupurkauksista ja muista Islannin luonnon ihmeellisyyksistä voi tosin nauttia jo ihan parkkipaikan läheisyydessäkin.

Islannin ympäri autolla – aja turvallisesti Islannissa

Suurin osa ulkomaisten turistien onnettomuuksista Islannissa on tieonnettomuuksia. Islannin tieolosuhteet ovat poikkeuksellisia suomalaisellekin: sokeat mäkien huiput, jyrkät mutkat, kapeat, korkealle nousevat tiet ja nopeat vaihdokset asfaltti- ja sorateiden välillä vaativat kuskilta tarkkaavaisuutta.

Islannin ympäri autolla tieolosuhteet vuokraauto
Mutkittelevia teitä. Tämä kuva on Länsivuonoilta.

Hidasta vauhtia, kun siirryt asfalttitieltä soratielle. Auto voi lähteä kovassa vauhdissa helposti luisuun ja pyörähtää katolleen.

Kun ajaa Islannin ympäri autolla ei voi välttyä sokeilta mäkihuipuilta. Ne ovat aina vähän jänniä paikkoja. Hidasta vauhtia ja pysy oikealla puolella tietä.

Islannissa kesäpäivät ovat valoisia yötä myöten – muista kuitenkin pitää tauko kahden tunnin ajamisen jälkeen, jottei keskittymiskykysi herpaannu.

Hidasta vauhtia, kun ylität yksikaistaisen sillan. Jos vastaan tulee auto, pidä huoli, että jompikumpi pysähtyy odottamaan.

Kaupunkialueilla saa ajaa korkeintaan 50 km/h. Taajama-alueiden ulkopuolella asfalttiteiden nopeusrajoitus on 90 km/h ja sorateillä 80 km/h.

Islannin ympäri autolla itäislanti
Itä-Islannin Stokksnes on yksi maan upeimpia rantoja. Lähellä ykköstietä.

Varo lampaita ja hevosia. Lampaat laiduntavat myös lähellä teidenvarsia ja ojanpenkkoja. Jos huomaat, että lammas on eri puolella tietä kuin karitsat, pidä varasi: on erittäin todennäköistä, että joko lammasmutsi tai pesue koettavat päästä samalle puolelle tietä. Jos törmäät lampaaseen, soita poliisille (112), joka hoitaa yhteydenpidon maatilanomistajaan. Älä jätä lammasta kitumaan.

Islannin ympäri autolla ajellessa ei kannata ohittaa ohjekylttejä. Jos allasi ei esimerkiksi ole nelivetoautoa, älä lähde kokeilemaan onneasi tielle, joka on suljettu henkilöautoilta. Ei henkilöautoille -kylteille on syynsä. Jäät kuitenkin pohjasta kiinni…

Islanti matkavinkit geysir
Geysir – Islannin-matkan vakkarikuvastoa. Osa Kultainen kierros -päiväretkeä.

Päätien (Islantia kiertävä tie nro 1) varrella kaikki joet ovat silloitettuja. Jokien ylitystä joutuu tekemään vain maan sisäosissa, ja niihin onkin sitten ihan omat temppunsa.

Auton valojen pitää olla päällä myös kesäaikaan.

Ajaminen merkittyjen teiden ulkopuolella on ankarasti kielletty. Niin sanottu off road driving vahingoittaa herkkä luontoa ja siitä saa mojoavat sakot. Pysy siis tiellä.

Laajenna Islannin saarikierrosta ja poikkea myös Länsivuonoilla. Kirjoitin muistiin muutaman hauskan päiväretken Länsivuonoille.

Vuokra-autoilu Islannissa ja lastenistuimet

Tämä on tärkeää tietoa kaikille lasten kansa matkustaville. Islannissa laki velvoittaa lapset käyttämään turvaistuinta autossa matkustaessaan. Alle 135-senttisillä lapsilla pitää olla turvaistuin tai selkäosan sisältävä koroke, jotta turvavyö asettuu oikein. Täällä suositellaan, että siihen asti, kun lapsi on 36 kiloa painava (tai 10–12 vuotias), lapsi ei käytä koroketta ilman selkänojaa.

Islanti kalaretki matkavinkki kalastus
Islantia kiertäessä voi pysähtyä vaikka päiväksi kalaan.

Vasta yli 150-senttinen lapsi saa istua etupenkillä, jos autossa on edessä turvatyyny. Kun lähdet Islannin ympäri autolla, muista vuokra-autoa varatessa vuokrata myös sopiva lastenistuin ellet tuo omaasi mukana Suomesta. Vuokra-autoon voi vuokraamosta saada maksua vastaan turvaistuimen (sitä pitää vain muistaa pyytää jo varausta tehdessä). Jos liikut julkisilla, sama juttu: muista turvaistuin. Lentokenttäbussiin voi saada lapselle turvaistuimen lainaan ja usein lisämaksutta, mutta istuinta pitää kysyä hyvissä ajoin etukäteen bussifirmalta. Sama koskee bussikiertoajeluita ja muita päiväretkiä.

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

Teemat
Poimintoja Blogista:
Islanti

Tasa-arvoinen perhevapaa – joko vihdoin?

Hesari uutisoi tänään aiheesta tasa-arvoinen perhevapaa. Silmäni nappasivat uutisvirrasta jutun, jonka mukaan hallitus suunnittelee perhevapaiden pidentämistä 14 kuukauteen siten, että kummallekin vanhemmalle merkittäisiin hieman alle

Lue lisää »
Yleinen

Islantilaisen huumorin lähteillä

Toivottelen kivaa isänpäivää kaikille täältä laavakökkäreen rannikolta. Meidän isänpäivätraditioista ei ole mitään kerrottavaa, koska täällä Islannissa ei vietetä isänpäivää (syyt siihen ovat aika lailla samat

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö