Hampaiden muovikuorista kokemuksia vuoden käytön jälkeen

Sain muovilaminaatit hampaisiin vuosi sitten. Blogin puolella ja sähköpostiviesteissä on kyselty ahkerasti viime kesänä laittamieni muovikuorien perään. Joten hampaiden muovikuorista kokemuksia, olkais hyvä.
Laitoin siis viime elokuussa neljään ylähampaaseeni muovilaminaatit. Tuosta edellisestä postauksesta näkee ennen ja heti kuorien laittamisen jälkeen -kuvat. Tilanne vuoden suussaolon jälkeen on tämä:

Eli kerrassaan erinomainen! Hampaiden muovikuorista on minulla itselläni vain hyviä kokemuksia. Yksikään kuorista ei ole lohjennut tai tiputtanut murusia. Hammaslääkäri sanoi kuoria laittaessaan, että muovi saattaa ehkä värjääntyä herkemmin kuin oma hammas. Minä en ole huomannut kellastumisesta jälkeäkään.

Muovikuoret tuntuivat hassuilta suussa ensimmäiset pari viikkoa. Aivan kuin suussa olisi ollut jotain ylimääräistä ja ylähuuli pullottanut kuin nuuskaajalla. Ensimmäisen kahden viikon jälkeen tuo tunne kuitenkin hävisi enkä sen jälkeen ole enää edes muistanut, että etuhampaiden päällä todella on kerros muovia.

En ole kuorien takia muuttanut suunhoitorutiineja. Olen käyttänyt samoja hammastahnoja ja langannut hampaita joka ilta ilman ongelmia. Olen syönyt silloin tällöin toffeeta ja salmiakkia, juonut päivittäin kahvia ja viikoittain punaviiniä.

Vuoden käytön jälkeen  olen edelleenkin erittäin tyytyväinen. Laittaessani Lahden PlusTerveydessä nämä muovilaminaatit sai 500 eurolla neljä hammasta.

Huulipunavinkki. Yhden hampaisiin liittyvän muutoksen olen tehnyt viime vuonna: huulipunan! Kuulin erinomaisen huulipunavinkin siskoltani – tämä vinkki jakoon etenkin heille (meille), joiden hampaat luonnostaan vähän kellastavat. Jos käyttää lämpimänsävyisiä huulipunia kuten toffeen, lohenpunaisen, pinkin tai oranssin sävyjä, hampaiden kellertävä sävy korostuu. Hitusen siniseen taipuva huulipunasävy taas saa hampaat näyttämään valkoisemmilta. Siis ei sinistä huulipunaa, mutta sinertävää pigmenttiä sisältävää huulipunaa.

Olen viimeisen viiden vuoden aikanan ostanut tasan yhden huulipunan – siskon suosituksesta tietysti: MACin Ruby Woo Retro Matten. Kyselin värisävyä muutamasta MACin myymälästä ja lopulta löysin sen Tokion lentoasemalta. Ruby Woo Retro Matte on tulenpunainen, jossa on hitunen sinertävää. Nyt on pakko kehua, että se näyttä todella hyvältä. Ei paljon muuta tarvitse juhliin mennessä naamaan laittaa.

9 Comments

 • Kastehelmi

  Suojaako nuo kuoret omia hampaita ja tiedätkö voiko niitä laittaa, jos narskuttelee öisin paljon? Minulla on juuri tuon narskuttelun vuoksi kiille kulunut pahasti ja siksi nuo kuoret alkoi kiinnostaa… Yöllä käytän kyllä kiskoja, jotka suojaavat hampaita pahimmalta narskuttelulta, mutta onko se sitten riittävästi…

  • Satu Rämö

   Mä itse asiassa tiedustelin tätä pureskeluongelman kannalta (lähipiirissä tuo vaiva) ja lekuri sanoi että riippuu narskuttelun voimakkuudesta. Tuo muovi on samaa ainesta kuin muovipaikat, eli matsku on kestävää, mutta jos pureskelu on tosi voimakasta, ne eivät välttämättä kestä. Leukalihaksissa on yllättävän paljon voimaa…

   Nämä suojaa kyllä omia hampaita (eli kun mä otan joku päivä kuoret pois mun omat hampaat on siellä alla samassa tilassa kuin ne oli kuorten laittohetkellä)

  • Satu Rämö

   Ne voi ottaa pois jos muovi vaikkapa lohkeaa tai kuoret värjääntyvät. Jos nyt oikein muistan, niin hammaslääkäri arveli näiden kestävän hyvin ainakin viitisen vuotta – ehkä pidempäänkin. Eikä tarvitse mennä samalle lekurille niitä poistamaan, koska tämä kuoriaine on sitä samaa mitä käytetään hampaiden paikkauksessakin – eli kaikille hammaslääkäreille tuttu matsku työstää.

 • Päkä

  Pakko kommentoida.. Kun minulle jo 2 hammaslääkäriä sanonut että ei kannata/ et voi ottaa muovikuoria enään pois..sillä kiille mm hiottu pois.. Niin.. Minäkin luulin että saisin nämä pois… Nämä suojaisi hampaita.. Olen niin pettynyt.. Siksi pakko kommentoida.. Luen muiden kokemuksia/ajatuksia aiheesta.

  • Satu Rämö

   Ihan mielenkiinnosta kysyn, että miksi haluaisit ottaa ne pois? Mulla ei alunperin kiillettä ollutkaan ja hampaat murenivat. Tämä oli posliinikuorten rinnalla ainoa vaihtoehto saada legot kuntoon.

 • Päkä

  Ovat paksummat kuin omat hampaani. Tuntuu kuin olisi tekohampaat suussa. Ylä hampaat osuu nykyään ikävästi alahuuleen .Nätin näköiset kyllä, mutta eivät vain istu kunnolla. Ala hampaani ovat vinot ja kun ylä hampaat paksunnetaan muovilla, niin tulos on ulospäin työntyvät jäniksen hampaat. Tässä sitä ollaan liemessä. Muovi ei tunnu lopulta yhtä hyvältä suussa kuin oma hammas. Ymmärrän toki jos tämä on ainoa vaihtoehto joillekin niin. Kannattaa kuitenkin harkita. Hammaslääkäreissä on eroja. Suosittelen erikoishammaslääkäriä.

 • Elli V

  Tehtiinkö sinulle nämä muovilaminaatit niin, että paikka-ainetta vaan pursotettiin hapaan pinnoille, muotoiltiin, kovetettiin ja hiottiin? Vai tehtiinkö samalla tyylillä kuin posliinilaminaatit, että oli valmiit "kuoret" jotka vain liimattiin hampaan pintaan?

  Mulla on kahdessa etuhampaassa eroosiota ristipurennan vuoksi, ja 12 vuotta sitten korjattiin ristipurenta hammasraudoilla, ja paikkamuovista muotoiltiin "jatkeet" eroosion suojaksi, paikka-ainetta tuli siis myös hampaan eteen ja taakse. Ajan mittaan hammaslääkärit on hioneet ja korjailleet hieman noita etuhampaita kun ovat alkaneet repsottaa, mutta nyt tilanne alkaa olla se, että pakko uusia kokonaan. Paras varmaan olisi ihan posliinilaminaatit, mutta hinnan vuoksi ei tule kysymykseenkään.

  Päkä, minäkin alkuun häpesin suuria etuhampaitani, ja tuntuivat suussa kamalalta. Ajan mittaan niihin tottui, ja sitten kun ensimmäistä kertaa niitä korjailtiin ja hiottiin, tuli kokokin pienemmäksi ja sopivammaksi.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *