Variksenmarjapiirakka: törkeän hyvä piiras ilman sähkövatkainta

Variksenmarja – joka esimerkiksi kaarnikkanakin tunnetaan – on suosikkimarjani. Se on rakenteeltaan ihanan napakka ja maultaan mieto mutta erityinen. Variksenmarjasta tulee minulle aina mieleen islantilainen luonto: vuoristoilma, vulkaaniset maisemat, puuttomat laaksot ja kova tuuli. Islannissa poimitaan syksyisin jonkun verran mustikkaa, mutta variksenmarjaa on tarjolla paljon paljon enemmän. Siksi variksenmarjahillo ja variksenmarjamehu ovat täällä laavakökkäreellä paljon yleisempiä herkkuja kuin mustikkavastaavat. Oikeastaan kaikkeen, mihin on tottunut käyttää mustikkaa, voi lykätä myös variksenmarjoja. Itse o len soveltanut mustikkapiirakkaresepteistä oman versioni: aivan ihana variksenmarjapiirakka, olkais hyvä.

ohje variksenmarjapiirakka

Ja siis saahan tätä mainiota suosikkimarjaani Suomestakin! Mutta koska Suomesta saa myös paljon mustikkaa, variksenmarja on harmi kyllä jäänyt vähän paitsioon. Osa pitää sitä vieläkin vähän ”roskamarjana” eikä tohdi edes poimia, mutta ihan turhaan. Toivottavasti variksenmarjan käyttö talousmarjana lisääntyisi entisestään, koska maku on älyttömän hyvä, variksenmarjassa on jopa enemmän c-vitamiinia kuin mustikassa ja variksenmarjaa on kiinteyden takia ihanan helppo poimia. Variksenmarjan satokausi on muuten Suomessa ihanan pitkä, heinäkuulta pitkälle syksyyn. Täällä Islannissa variksenmarjat alkavat kypsyä elokuun puolella. Tämä variksenmarjapiirakka syntyi viime vuoden marjoista. Viimeistä pakkasrasiaa viedään!

variksenmarjapiirakka ohje

Tässä on mun oma suosikkini variksenmarjaresepteteistä: variksenmarjapiirakka. Taikinan pyöräyttää muutamassa minuutissa, kakku on valmis uuniin viidessä ja uunissa herkku kypsyy puolisen tuntia. Variksenmarjapiirakka on herkullinen kakku, joka on helppo ja nopea leipoa. Parhaalta maistuu ihan sellaisenaan tai muutaman vaniljajätskilusikallisen kera.

Variksenmarjapiirakka ohje

 • 150 g sulatettua voita
 • 2,5 dl vehnäjauhoja
 • 1/2 tl leivinjauhetta
 • Vajaa 1 dl sokeria
 • 1/2 tl vaniljasokeria
 • 1,5 tl kardemummaaa (käytän kardemummajauhetta, täältä ei rouhetta oikein löydy kaupoista – en siis yhtään tiedä, kuinka rouhe toimii tässä taikinassa, kokeilemallahan se selviää!)
 • Pinnalle noin 4 dl variksenmarjoja & 1 rkl sokeria
variksenmarjapiirakka vaniljajäätelön kera

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sulata voi esimerkiksi mikrossa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita sulanut ja hieman jäähtynyt voisula keskenään. Taputtele löysähkö taikina kakkuvuokaan. Käytän itse halkaisijaltaan 20 cm:n suuruista silikonivuokaa eli en käytä leivinpaperia enkä voitele vuokaa. Laita marjat – jäiset tai tuoreet – taikinan päälle vuokaan ja ripottele noin ruokalusikallinen sokeria (valkoista sokeria tai fariinisokeria) marjojen päälle. Paista uunissa noin puoli tuntia. Kun piiras on kypsää, anna jäähtyä vähintään tunti tai pari ennen leikkaamista. Variksenmarjapiirakka on melko pehmeää heti uunista tullessaan, joten malta jäähdyttää. Piiras on paljon helpompi leikata siisteiksi viipaleiksi jäähtyneenä. Mutta onhan tämä piiras kyllä tooooosi hyvää suoraan lusikalla kylmän vaniljajäden kera…

18 Comments

 • Mirja

  Variksenmarjasta kasvaa Etelä- ja Pohjois-Suomessa eri alalaji. Pohjoinen marja on maukas ja mehevä; sitä poimitaankin talteen. Mutta eteläinen versio on aika mitätön, siemenien lisäksi ei kovin paljoa muuta. Kannattaa siis maistella ennen kuin enemmälti poimii.
  Mirja

  • Satu Rämö

   Tämä onkin mulle uutta tietoa, tosi kiinnostavaa! Mehän ollaan täällä Islannissa Oulun ja Rollon välissä, eli meillä on varmaankin se sama pohjoisen marja, mikä täällä kasvaa. 🙂

 • A

  Mun lapsuudessa 90-luvun alun Kainuussa variksenmarjaa pidettiin hyödyttömänä ellei jopa syömäkelvottomana. Sitten jossain vaiheessa paljastui että se olikin mainio marja ja siitä lähtien mä puolukkaa poimiessa surutta otin mukaan variksenmarjat poimurilla (variksenmarjaa on ihana poimia), noista tehtiin sitten yleensä höyrymehua. Vähän samanlainen oivallus tuli Helsingissä (täällä kun ei tuota variksenmarjaa taida oikein olla, en ole ainakaan huomannut lähimetsässä), kun opin että marja-aronia (jolla lapsen yksi leikkipuisto oli esim. aidattu) on mainio marja (ja kyllä onkin, ollaan useampana vuonna tehtyä aronia-omppuhilloa, nams!). Mutta jos asuisin variksenmarja-apajien lähistöllä, niin kokeiluun lähtisi heti tää piirakka!

 • Huiteli

  Itse en käytä variksenmarjaa leivonnassa, mutta siitä tehty tuoremehu on lyömättömän hyvää. Mehustushässäkkää helpottaakseen tilanpuutteen vuoksi olen myös pakastanut sitä pulloissa. Kärsivällisessä versiossa mehua valutetaan sideharson läpi, mutta moni käyttää sensijaan metallisiivilää. Kannattaa kokeilla! En ole muuten kokeillut drinkkien lisänä, toimisikohan. https://anna.fi/reseptit/varisvaaran-uutettu-mehu

 • Tiiu

  Äitini on aina tehnyt Lapin kaarnikasta mehua sekä hyytelöä, joka sopii tosi hyvin liharuokien, erityisesti riistan kanssa.
  Tornion Panimo valmistaa muuten Varpu-lonkeroa, joka on maustettu kaarnikalla. Ei yhtä makea kuin Hilla.

  • Satu Rämö

   Kaarnikkalonkeroa! Tätä täytyykin testata, kun seuraavaksi päääsen piipahtamaan Suomessa.

 • Huiteli

  Itse en käytä variksenmarjaa leivonnassa, mutta siitä tehty tuoremehu on lyömättömän hyvää. Mehustushässäkkää helpottaakseni ja tilanpuutteen vuoksi olen myös pakastanut sitä pulloissa. Kärsivällisessä versiossa mehua valutetaan sideharson läpi, mutta prosessin nopeuttamiseksi moni käyttää siinä metallisiivilää. Kannattaa kokeilla! https://anna.fi/reseptit/varisvaaran-uutettu-mehu

   • Iiu

    Hei, osaisitkohan auttaa teknisen ongelman kanssa joka täällä uusilla sivuilla on: kun yritän selata kommentteja, heittää sivu minut jatkuvasti tyhjään kommenttikenttään. Sitten scrollaan taas ylös, alan lukemaan kommentteja ja viuh, taas löydän itseni kursori kommenttikentässä. On nimittäin niin ärsyttävä toiminto, etten enää jaksa lukea kommentteja ja sekös harmittaa!

    • Satu Rämö

     Heipsan! Onpas ärsyttävän kuuloinen prbleema. Tuleeko tuo desktopissa, mobiilissa vai tabletilla?

     • Iiu

      Mulla tulee iPhonella. Koneella/tabletilla en lue enää blogeja ollenkaan, niin en osaa sanoa onko niissä sama ongelma. 🙂

     • Satu Rämö

      kiitos kuittauksesta, koitan saada koodaajan kiinni katsomaan tätä ongelmaa 🙂

 • Innnna

  Moi, täältä sivusta huutelen että mulla ainakin on samaa ongelmaa android-kännykällä lukiessa..

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *