Vuoden paras luontomatkakohde: Islannin Länsivuonot

Islannissa on mielestäni yksi lomakohdealue ylitse kaikkien muiden – siihen tilanteeseen, kun haluan rauhaa, hiljaisuutta, vaellusmaastoja, kapeita teitä ja pikkuruisiä kyliä. Sinne minä menen silloin. Islannin Länsivuonoille. 

Olen käynyt siellä varmaan parikymmentä kertaa. Olen käynyt yksin, puolison kanssa ja koko perheen kanssa useamman kerran. Takana on ikimuistoinen talvipurjehdus Länsivuonojen tuulisilla merialueilla, islanninhevosretki, kuumia kylpyjä luonnossa, maailman luultavasti paras kala-ateria ja eräs mieleenpainuva telttaretki, kun tuuli vei telttamme ja autosta pakoputken. 

Länsivuonot on oma
maailmansa, erilainen ja erillään muusta Islannista. Alueen
mahtipontinen historia rikkaine maanomistajineen ja pimeän aikakauden
noitavainoineen, nykypäivän tyhjenevät kylät ja autiot kalatehtaat sekä
vuoriston, jäätikön ja meren luomat maisemat kiehtovat. Massaturismi ei
löydä Länsivuonoille syrjäisen sijainnin takia (alueelle ajaa Reykjavikista lähes kokonaisen päivän), eli tämä on mainio paikka
heille, jotka tulevat etsimään Islannista luonnonkokemuksia ja hiljaisuutta.

Olosuhteet Länsivuonoilla ovat karut: tiet ovat kesäisin ajettavia, mutta talvisin osa teistä on kokonaan suljettu eikä kaikkien kylien välillä pääse kulkemaan.  Kännykkä toimii satunnaisesti ja nettiyhteydetkin ovat hitaanlaiset. Huonojen sääolosuhteiden aikaan posti ei välttämättä kulje lainkaan, ja talvisin lumimyrsky saattaa katkaista sähköt useiksi päiviksi. Länsivuonoilla todella ollaan luonnon armoilla.  
Kirjoitin Länsivuonoista tähän tapaan Islanti Tripsteri -matkaoppaaseen, ja sanottu pitää edelleen paikkansa:

Ehkä juuri siitä syystä Länsivuonoista on vuosien saatossa tullut oma suosikkialueeni Islannissa. Joku päivä ostan täältä itselleni kesämökin. Tai talon! Sellaisen vanhan ja rapistuneen, joka seisoo pienen kylän laitamilla. Sellaiselta rannalta, jossa hylkeet viihtyvät.

Kaikesta tästä johtuen olen niin peijakkaan iloinen siitä, että matkailulehti Mondo valitsi Länsivuonot vuoden 2019 parhaaksi luontokohteeksi. Ja nyt kyllä vähän retostelen: valinta tehtiin sen jälkeen, kun he olivat lukeneet heille Länäreiltä kirjoittamani matkarepparin. Laaja juttu julkaistaan helmikuun alussa ilmestyvässä lehdessä. Olen niin onnellinen! Länsivuonot ansaitsee tämän. Kaikki ne pienet ja muutaman ihmisen pyörittämät matkailualan yritykset siellä ansaitsevat tämän. Ja etenkin kaikki luontomatkailijat ansaitsevat tämän.
Muuten! Jos olet tulossa matkamessuille, olen siellä tavattavissa koko sunnuntain eli 20.1. Esiinnyn kello 12 Norwegian-lavalla, jossa kerron Islannissa matkailusta lasten kanssa. Esityksen jälkeen saa tulla kyselemään kaikkea mahdollista Islannista reissaamisesta. Hengailen myös Icelandairin osastolla ja kello 15 signeeraan kirjoja Onnelan kirjamyyntipaikassa.
Toivottavasti nähdään!
Kuvat 1 ja 6 Björgvin Hilmarsson, loput omia.

7 Comments

 • KatjaS

  Niin samaa mieltä! Länkkäreillä saa todellakin olla rauhassa. Mahtuisi sinne toki hieman enemmänkin turisteja jotta harvat kylät pysyisivät elinvoimaisina, mutta massaturismista tuskin tulevaisuudessakaan on vaaraa juurikin vaikeiden kulkuyhteyksien takia. Länsivuonoilla on kolme suosikkipaikkaani Islannissa: Látrabjargin lintukallio, Rauðasandurin punainen hiekkaranta sekä kaunein vesiputous mitä tiedän eli Dynjandi. Paljon on vielä koettavaa ja nähtävää Länkkäreilläkin. Myös minä haaveilen kesämökistä Länsivuonoilla, ehkä joskus asustelemme viereisillä vuonoilla? Tai ehkä sittenkin päädyn Itävuonoille Eskifjörðurin tienoille!

 • Anonyymi

  Aivan upeita maisemia!

  Mutta voiko tuolla turisti, vaikkei meitä massoittain olisikaan, vierailla oikeasti hyvällä ekologisella omallatunnolla?

  • Satu Rämö

   Kyllä minun mielestäni; kunhan ei roskaa, yöpyy merkityillä telttailualueilla jos sellaisia on (tai hotelleissa/majataloissa) eikä pidä autoa tyhjäkäynnillä, pääsee jo hyvään alkuun.

  • Satu Rämö

   Heh, no eipäs viisastella. Ei tietenkään pelkästään näillä kahdella keinolla, mutta ei sitä autoa nyt tietenkään tyhjäkäynnille kannata jättää.

   Tässä muutamia faktoja lisää:
   – Islannissa käytetään 100 % uusiutuvaa energiaa ja kuuma vettä tulee ns. maan sisästä, kiitos saaren vulkaanisuuden. Eli esimerkiksi hotellissa yöpyminen ei lisää fossiilisten polttoaineiden kulutusta.
   – Juomavesi on todella puhdasta ja sitä riittää: matkailijat eivät täällä juo tai suihkuta paikallisten vesivarastoja tyhjiksi. Eli täällä ei tarvitse osta vettä juomapulloissa.
   – Negaa on tänne matkustaminen: lentäminen on ainoa vaihtoehto, junia ei kulje eikä lautallakaan pääse (no yksi lautta tulee, kestää kolme päivää Tanskasta, ei kovin realistinen vaihtoehto monelle).
   – Kyseessä on nimenomaan luontomatkailukohde: täällä ollaan luonnon ehdoilla, koska muutakaan ei ole tarjolla. Eli tänne ei tulla juomaan drinkkejä muovimukeista suurille hotellialueille ja oleteta, että turistit on eristetty erilliselle omalle alueelle, joka on pois maanviljelystä tai muusta paikalisille tärkeästä elinkeinosta.
   – Kierrätys on aika alkeellista verrattuna Suomeen tai vaikkapa Espanjaankin, kehitystä tapahtuu mutta hitaanlaisesti.

 • Anonyymi

  Hei Satu-kaima! Suunnittelen ystäväni kanssa matkaa huhtikuun puolivälin jälkeen Länsivuonoille. Olemme hieman huolestuneita teistä, joista tässäkin mainitset. Onko tie auki Bjarnslaekurista (jonne tulemme lautalla) Làtrabjargin lintukallioille 16.4.? Tarvitsemmeko nelivedon vai riittääkö hyvä henkilöauto? Kyselin asiasta jo Visit Westfjords -sivuilta, mutta en ole saanut vastausta. Olen kiitollinen, jos voit auttaa. Terveisin, Satu

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *