Joustavat vaellushousut naisille

Löysin täydelliset vaellushousut. Ne ovat joustavat, istuvat hyvin, näyttävät todella hyviltä päällä ja ne sopivat vuoristovaeltamisen lisäksi myös ratsastushousuiksi vaellusratsastusmatkoille.
Nämä ovat nyt juuri ne ulkoiluhousut, mitä olen jo vuosia etsinyt. 
Tarvitsin vaellushousut, jotka kestävät tuulta, mutta eivät ole silti sadehousumaisen rahisevat ja kankeat. Halusin pöksyt, joissa voi istahtaa muhkuraiselle laavakivelle vailla pelkoa siitä, että kohta housuissa on pehvan kohdalla reikä. Joustavuus on tärkeää, koska myös pyöräilen näissä housuissa. Halusin kestävyyttä, mutta en kamalan paksuja saumoja, koska housut päällä pitäisi olla mukava istua myös satulassa.
Koska kuljen aika paljon ulkoiluvaatteissa arjessa, halusin hyvännäköiset housut. Siis sellaiset, joissa kehtaa vaelluspolkujen ohella lampsia myös kauppareissuilla ja istahtaa vaikka kahvilaan. Kiitos ei polvipusseja, isoja reisipusseja enkä sellaista vyötäröleikkausta, joka työntää muffinssin tarjottimelle. 
Ajattelin, että jospa sellaiset ulkoilusporttiratsastuspyöräilyhousut, jotka näyttävät hyvältä ja tuntuvat päällä supermukavilta, löytyisivät joku päivä.
Tänä vuonna se sitten tapahtui. Tein keväällä Partioaitan kanssa blogissa yhteistyön, jossa annoin pakkaus- ja vaatevinkkejä Islantiin matkaaville. Osana yhteistyötä sain muutamia tuotteita testikäyttöön. Bongasin silloin Partioaitan verkkokaupasta nämä Fjällrävenin vaellushousut ja halusin ehdottomasti sellaiset.
Mutta en saanut. Housut olivat loppuunmyydyt ja lisää tulisi joskus. Housut olivat kuulemma olleet todella suositut ja rekki ostettiin nopeasti tyhjäksi. Harmitti, mutta pistin nimen mieleen.
Loppukeväällä olin työmatkalla Helsingissä ja yhden työillallisen jälkeen kävin kokeilemassa onneani Partioitan myymälässä Kampissa – ja ihanaa. Niitä oli tullut lisää. Jee! Menin kolmen eri koon kanssa sovituskoppiin ja se oli sillä sinetöity. Tämä on nyt se vaate, joka on pakko ostaa. 
En pitänyt hintaa (190 €) kovin kalliina, koska sain yhdellä kertaa housut niin moneen eri tarkoitukseen.
Fjällrävenin Abisko Trekking Tightseja myydään vaellustrikoiden nimellä, mutta kyllä nämä minusta ihan housut ovat. Ne pitävät hyvin tuulta Islanninkin olosuhteissa, kestävät kosteutta ja muutaman sadepisarankin. Kangas on paksua ja todella mukavaa ja joustavaa. Muutamaan pieneen taskuun mahtuu kännykkä, luottokortti, avain ja muuta pikkusälää. Vahvikkeet polvien ja takapuolen kohdalla pidentävät kankaan kestoa. Erityisesti nuo vahvikkeet tulevat tarpeeseen ratsastuksessa, jossa juuri polvien ja takapuolen kohdalta housujen kangas ohenee ensimmäisenä.
Fjällrävenin koot ovat oman kokemukseni mukaan aika pieniä. Näitä housuja on koossa XXS–XXL ja minä ostin koon L, vaikka olen aika pienikokoinen (163 cm / 68 kg). Halusin nimittäin sen verran väljät, että alle mahtuisi syksyisin ja keväisin ja Islannin kylmässä kesässä myös ohuet villakalsarit. 
Kuten kuvista voi nähdä, niin vaikka koko on sopivasti väljä, housut eivät roiku. Vyötärön sisäpuolella oleva kiristysnauha antaa säätövaraa ja tulee tarpeeseen, koska vyölenkkejä ei ole.
Nämä housut ovat heittämällä yksi parhaimpia ulkoiluvaatehankintojani. Suosittelen!
Kuvat otti esikoinen.

27 Comments

 • Anonyymi

  Uuuuu mulle kans! Tarkeneeko muuten miten hyvin ilman kalsareita alla? Jotkut softshell housut vaativat kalsarit alleen koska ovat muuten ihan hemmetin kylmät, mikä ei taas käy mun järkeen. Tai että haluan housut jotka ovat lämpimät myös ilman kalsareita.

  -Sup

  • Satu Rämö

   Mä oon aika vilukissa, mutta oon täällä Islannin kesässä tehnyt näillä valluksia (selllaisia muutaman tunnin mittaisia). Ratsastaessa pidän kalsareita alla, koska tuuli ottaa erilailla satulassa istuessa.

  • Satu Rämö

   Kiitos! Mä en ole vielä testannut näitä Suomessa (ja siellähän on Islantiin verrattuna lämmin), joten paha sanoa tuosta viileydestä. Musta väri ainakin on auringossa tosi kuuma, mutta näitä taitaa saada muissakin väreissä?

 • Anonyymi

  No nyt kyllä haluan jättää eriävän mielipiteen! Nuohan ovat sen verran makkarankuorimallia, että ovat – tietenkin – trikoot. Housut ovat löysempiä. Paitsi, että nekin ovat nykyään ihan hirveitä, alaspäin kapenevia, läskinpuristimia. Herra varjele, että ei riitä jumppahousujen katoaminen maailmankartalta trikoiden ylivallan vuoksi, vaan vielä vaellushousutkin taitaa kuolla sukupuuttoon trikoiden, noiden vaatemaailman lupiinien, vuoksi! D:

  Ei siinä, sulla on kyllä niin hyvä perä, että heteronainenkaan ei voi olla ihastelematta 😀 Mutta itelle haluaisin kyllä löysempiä housuja ja ne tuntuu olevan kortilla kaikkialla, etsi sitten urheilukamaa, housupukua tai farkkuja.

  • Satu Rämö

   Jep, trikoiksi ne on tosiaan nimettykin. Mä tykkään siitä, että nämä istuu ja menee vartalonmyötäisesti. Mulla on tavallisissa housuissa melkein aina se ongelma, että jos ostan vyötäröltä ja reisistä sopivat, ne ovat aina liian pitkiä. Jos taas ostan sopivanmittaiset, ne puristaa yläosasta.

   Mulla on parit vaellushousut (sateenkestäviä, toiset vedenkestävät) sellaisilta merkeiltä kuin Mountain Equipment ja Marmot. Ne ovat tosi kivat ja sateenkestävät, mutta eivät ole niin täydellisesti omalle vartalolle tehty kuin nämä.

   Kiitos pyllykehuista:) Siitä on kiittäminen comboa karjalaiset sukujuuret ja crossfit-hurahdus…

 • Anonyymi

  No nyt! Olin juuri Lapissa vaeltamassa ja siellä pohdin ovatko 16 vuotta sitten hankkimani poikien reisitasluhousut viimeisellä vaelluksellaan. Niissä alkaa olla enemmän paikkaa kuin alkuperäistä kangasta näkyvissä, eikä vyötäröni seutu ole enää ihan samaa mittaluokkaa kuin housuja ostaessa.

  Pitää varmaan käydä sovittelemassa noita, vaikka, pakko sanoa, ovat minunkin silmääni varsin trikoomaiset.

  -S

  • Satu Rämö

   Jep, trikoina niitä myydään. Mutta mulla ne toimii samoin kuin housutkin; kalsarit alla ainakin hevosen selässä mennessä ja viileällä ilmalla vaeltaessakin. Sadehousut täytyy vetää päälle, jos kunnolla ropisee.

 • Sonja

  Kerrohan, ootko vielä puolen vuoden päästä samaa mieltä! Ostin itse samat housut viime keväänä, ja oon ollut todella ihastunut niiden tuntumaan päällä ja toiminnallisuuteen juurikin monipuolisten käyttömahdollisuuksien ja taskujen osalta. Sen sijaan oon ollut äärettömän tyytymätön kankaan laatuun! Yhden Islanti-viikon ja parin partioreissun jälkeen ne vahvistamattomat osat on aivan nyppääntyneet, mm. haarojen välistä ja sellaisista kohdista, joihin takin tarrat ja muut retkeilyvälineet välillä hankaa. Tuolla hinnalla oisin odottanut myös kulutuskestävyyttä, ja oiskin kiinnostavaa kuulla, onko kankaan laatua parannettu ekan erän (joista omani ostin) jälkeen tai koskeeko kenties tämä ongelma vain minua.

  • Satu Rämö

   Onpa tosi harmi kuulla! Ootko ottanut yhteyttä myyjään ja/tai valmistajaan? Eihän se nyt kuuluisi mennä niin, että vaellusbyysina myydyt housut ei kestä vaeltamista, etenkin kun näissä painotetaan kankaan vahvuutta ja kestävyyttä. Ilman muuta raportoin kesän jälkeen, kuinka kävi 🙂

  • Anonyymi

   Sama kokemus kuin Sonjalla. Nyt alkukesästä ostetut housut nyppääntyi jo parin viikon aktiivisen käytön jälkeen, vaikka oli pesty ohjeen mukaan (ja vain 2 kertaa!). Harmittaa koska olin ollut näistä niin hullaantunut, että olin heti ostanut toiset vaihtohousuksi tulevaan reissuun. Ei olisi kannattanut… Mulla on vanhat halpis-juoksutrikootkin kestäneet jo varmasti yli 50 pesua ja ovat edelleen napakat ja eivät ole yhtään nyppääntyneet. Aktiiviseen käyttöön en voi suositella.

  • Sonja

   Kyllähän mun piti ilmoittaa, mutta syksyllä vähän elämää tapahtui, talvella en muistanut ja nyt oon jo myöhässä (aiemmasta reklamaatiokeissistä tiedän, että fjällrävenin aikaraja on vuosi). Ainahan sitä silti vois laittaa viestiä ja kysyä muuten vaan, taidanpa tehdäkin sen!

  • Satu Rämö

   Onpa tosi perseestä. Kävitkö Anonyymi tekemässä rekliksen kauppaan? Eihän toi ole normaalia, että kahden pesukäytön jälkeen nyppääntyy.

   Kannattaa laittaa viestiä valmistajalle, koska ei tämän hintaisten housujen laadussa saisi olla tällaisia virheitä, tosi ärsyttävää!

   Mä olen pessyt noi omani nyt neljä kertaa ja käyttänyt paljon, edelleen näyttää kuin uudelta.

 • Eeva Korsulainen

  Aa että, justiisa näitä hipistelin jokune viikko taaksepäin, enkä edes älynny että niillä vois ratsastaakki! Nyt pittää vielä näihin säästää rahhaa Islannin reissun, hevosten elättämisen ja kaiken muyn harrastelun lomassa 😁😁😁

 • Annina

  Huippuhyvältä vaikuttaa! Mun kysymys on, pistääkö noista hyttynen läpi? Siksi mulla ei ole Suomen metsäkäyttöön tullut mieleenkään laittaa mitään ihonmyötäistä…

  • Satu Rämö

   Meillä ei Islannissa ole hyttysiä, joten en ole päässyt testaamaan tätä ominaisuutta vielä. Facebookissa keskusteltiin tästä ja siellä muutama Suomi-retkeilijä sanoi hyttysen piston kestäviksi noita vahvikealueita, mutta muutoin kankaasta voi mennä piikki läpi.

 • Nipre

  Minkälaista materiaalia islanninhevosten satulat ovat? Itse en suostu enää satulaan istumaan ilman kokopaikkaisia ratsastushousuja. Jos hevonen tekee sivuloikan tai jotain muuta yllättävää, kokopaikat pitävät satulassa ne ensimmäiset sekunnin murto-osat, kun ei vielä aivot ehdi tajuta, mitä tapahtuu. Sitten kun kokopaikat eivät enää pidä satulassa, on jo itse selvillä tilanteesta ja pystyy reagoimaan eikä putoa 🙂

  • Satu Rämö

   Ööh, jotain nahkaa ne on 😀 En osaa sen tarkemmin sanoa… Useimmiten ne on sellaisia missä on ompeleita istuinosassa, eli ikäänkuin "rypytettyä". Sellainen antaa kivan pidon.

 • Petra Virtala

  Ostin Fjällrävenin takin jossa kyljet ja etuosa ovat samaa joustokanhasta. Viikon arkikäytön (työmatkat reppu selässä) jälkeen kangas oli nyppääntynyt rumaksi. Sillä hinnalla odotin kyllä kestävämpää takkia.

  • Satu Rämö

   Kai valitit myymälään? Tuotteessa on ihan selkeästi vikaa. Mä oon kauppiaana itse näiden asioiden kanssa tosi "natsi". Jos tuote menee normaalikäytössä pilalle, siinä on vikaa ja silloin valmistajan pitää selvittää mistä virhe johtuu ja korjata asia. 🙂

 • Heli

  Vähän erilaisia mielipiteitä housujen kestävyydestä. Tilasin nämä nyt myös itselle ja toivottavasti todella kestää muutakin kuin pari käyttökertaa. Pitää nyt huomioida tuo pesuohje: älä käytä entsyymejä sisältäviä pesuaineita,jos siinä on se taika millä housut säilyy hyvänä? Kaikki karkea ja tarrat ovat kyllä tällaisille trikoille pahasta. Tykkäsin kyllä näistä päällä ja lahkeetkin on tarpeeksi pitkät. Oliko Sadulla tai muilla joku hyvä suositus niistä alle tulevista lämpötrikoista?

  • Satu Rämö

   Jep, oon todella ihmeissäni. Jos housut ei kestä normaalia käyttöä, niistä pitää mennä valittamaan kauppaan (myymälä on vastuussa, se hoitaa yhteydenpidon valmistajaan). Toki valmistajallekin on hyvä laittaa viestiä että pysyvät hereillä asioiden suhteen.

   Mä käytän merinovillaisia trikoita tai silkkivillasekotteesta tehtyjä, esim. tällähetkellä mulla on kahdet kalsarit Ruskovillalta, ja olen tykännyt tosi paljon. Niissä on tarpeeksi paljon tilaa takapuolelle ja vyötärö nousee ylös eikä purista.

  • Satu Rämö

   Oon edelleen ihan supertyytyväinen! Pohkeiden kohdalta aukeasi saumat muutamien viikkoratsastusvaellusten jälkeen, mutta sain ne helposti ommeltua itse kiinni neulalla ja langalla. 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *