Mehevän ja helpon banaanileivän salaisuus: majoneesi

Olen löytänyt tähänastisen olemassaoloni helpoimman ja parhaimman banaanileipäreseptin. Täydellinen banaanileipä, viiden minuutin taikina, ei sähkövatkausta. Salainen ainesosa on – tadaa – majoneesi!
Kaupallinen yhteistyö: Hellmann’s ja Suomen Blogimedia.

Islannissa syödään todella paljon banaanileipää. Amerikkalaisia kulttuurivaikutteita, luulisin. Bananabrauð löytyy kahviloista, hotellien aamiaispöydistä ja tyyliin joka toinen päivä anopin leipälaatikosta. Meidän lähiruokakaupoissa ruskeat banaanit erotellaan nopeasti edullisempaan koriin – ja ne menevät heti. Banaanileipä on suosittua.
Olin tuossa yksi päivä islantilaisen kaverini luona työpalaverissa. Hän kattoi pöytään suodatinkahvin ja lakusuklaan kanssa myös banaanileipää. Se oli kaikkea sitä ihanaa, mitä banaanileivän kuuluu minusta olla: Tahmeaa, mutta ei tarttuvaa. Pehmeää, mutta ei murustavaa. Kiinteää (eli voitelukelpoista, sillä täällä päin on tapana laittaa banaanileivän päälle reilu kerros voita), mutta ei kovaa. Koska syön itsekin mielelläni baanileipää, olin pakko kysyä, mistä leipomosta se oli ostettu.
Ihan itse oli tehnyt. Yhden konferenssipuhelun aikana sekoittelin. Taikina valmistui kuulemma viidessä minuutissa ilman sähkövatkainta. Voi bojat.
Pyysin ja sain reseptin. Meinasi tosin ensin mennä kakkupala väärään kurkkuun kun huomasin, että taikinaan tulee majoneesia. Majoneesia! Oletko hullu? Kuulostaa samalta kuin tarjoilisi riisipuuron kanssa verimakkaraa (sitäkin islantilaiset nimittäin tekevät). Leipurointia harrastava kaverini pyysi rauhoittumaan ja muistutti, että majoneesihan on pääosin kananmunaa ja öljyä. Siis raaka-aineita, joita käytetään leivonnassa muutenkin. Majoneesia hän lisää taikinaan siksi, että banaanileipään saadaan lisää haluttua tahmeutta. 
Ookoo. Hieman epäileväisenä googlailin kotona lisää ja huomasin, että toden totta. Kyllä majoneesia lisäilee banaanileipäreseptiin aika moni muukin. Päätin kokeilla kaverin reseptiä. Ja voi mooses. Kyllähän siitä tuli juuri niin hyvää kuin taikinan koostumuksesta aavistelinkin: Tahmeaa, mutta ei tarttuvaa. Pehmeää, mutta ei murustavaa. Kiinteää, mutta ei kovaa. 
Tässä ohje teillekin. Helpompaa ja parempaa banaanileipää saa hakea, enkä tiedä, löytääkö.


Banaanileipä majoneesilla


3 pehmeää banaania
Reilu 1 dl majoneesia
1 muna
3 1/2 dl jauhoja
1 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
2 dl sokeria (käytin ihan tavallista, syntisen valkoista sokeria)
3 rkl majoneesia voiteluun*
Tee näin:
1. Muusaa banaanit vaikka haarukalla.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Sekoita majoneesi ja muna muusattuihin banaaneihin.
4. Kääntele majo-muna-banaaniseokseen kuivat aineet. Taikina on todella tahmeaa ja sen kuuluu ollakin. Sekoita aineet, mutta sekoita mahdollisimman vähän. 
5. Laita uunivuokaan (sellainen leipävuoka, omani on tilavuudeltaan vähän  yli litran). Uunivuokani on vanha, joten vuorasin sen varmuudeksi leivinpaperilla.
6. Paista uunissa 175 asteessa reilu tunti. Kypsä leipä alkaa irrota vuoan reunoista eikä leivän keskelle dipattuun hammastikkuun jää isoja taikinaklönttejä.
7. Anna jäähtyä vuoassa pari tuntia. Kumoa ja leikkaa leipä vasta jäähtyneenä. 
8. Sipaise viipaleen päälle majoneesia.**
* ja **) LÄPPÄ. Ette todellakaan sipaise! Jättäisin myös sen voin pois, tämä on niin mehevää ja maukasta ilman mitään päälilisukkeita.

19 Comments

 • Elina Kumpulainen

  Kuulostaa ihanalta! MUTTA olen itse sokerittomalla ruokavaliolla ja mietin voiko banaanileivästä jättää sokerin pois? Banaani on itsessään jo niin makeaa. Kiitos etukäteen!

  • Satu Rämö

   Joo kyllä sen voi jätätä pois. Anoppini tekee ikuista sokerilakkoa pitävän siskonsa takia sokeritonta banaanileipää ja hän laittaa usein sitten sokerin sijasta vähän enemmän jauhoja ja kaurahiutaleita. Ei siitä ihan samanlaista tule, mutta hyvää kuitenkin.

 • Anonyymi

  Ohhoh ja tattis! Jatkomainos: toi Hellmansin majoneesi on parasta majoneesia, maistuu majoneesilta eikä erikeeperiltä.

  • Satu Rämö

   Oon niin samaa mieltä! Siinä on niin koukuttava tuoksukin, yhtä aikaa jotenkin kirpeä ja rasvainen. Meillä on aina tätä jääkaapissa (teen usein tonnikalasalaattia, senkin resepti taitaa löytyä täältä blogista, ja käytän voikkareiden välissä), samoin sitä pursotettavaa valkosipulimajoneesia. Tuuttaan sitä bataattiranskisten kaveriksi.

 • Anonyymi

  Onko tuo leipä suolaista ja makea? Ja miten tällaiset postaukset syntyvät? Tuliko aloite Hellmansilta vai otitko itse yhteyttä Hellmansiin? En pahalla kysy. Mietin vain, kun niin sopiva tarina taustalla. Islantilainen erikoisuus tosiaan tuo banaanileipä 🙂

  • Satu Rämö

   Tämä on makeaa, mä en myöskään laittaisi tähän enää päälle voita tai muita lisukkeita, on sen verran ytyä kamaa ihan yksinään.

   Ilman muuta saa kysyä yhteistöistä ja niiden synnystä – voisin joskus tehdä niistä ihan oman postauksensakin. Tämä yhteistyö tuli asiakkaan reseptiikkakyselynä Suomen Blogimedian kautta – kerroin että Hellmann's kiinnostaa ilman muuta, koska mulla oli tämä banaanileipäkeissi niin elävänä mielessä. Viime kesänä tein islantilaisesta tonnikalasalaatista vastaavanlaisen jutun (löytyy esim. tuosta blogin hakukoneesta hakusanalla tonnikalasalaatti).

 • Maria B

  Kiva, että törmäsin tähän. Täytyypä kokeilla. Itse asun Montrealissa Kanadassa. Täällä olen oppinut arvostamaan banaanileipää, ja sitä loistavalla menestyksellä tehnytkin. Täällä käytetään tummaa cassonadea joka kai on sitten fariinisokeria (tai no, ainakin sen tapaista). Ja kookosmaitoa kun laittaa, niin tulee hyvää myös. Enkä titenkään suomalaisena voi vastustaa, pitää aina lisätä vähän kardemummaakin! terkkuja siis toiselle ulkosuomalaiselle! 🙂

  • Satu Rämö

   Kuulostaa islantilaiselta púdursykkurilta tuo cassonade. Sellaista tosi tahmeaa, fariinisokerimaista mutta vielä vähän märempää. Käytetään tosi usein leipomuksissa – ja itse heitän sitä välillä maustamattoman jogurtinkin sekaan 🙂

  • Maria B

   Sama Maria taas tässä. Tein eilen ensimmäistä kertaa majoneesilla ja tuli kyllä ihan mielettömän hyvää. Parasta tähän mennessä. Muuntelin kyllä reseptiä siinä mielessä, että sokeria vain puolet, (kuten aina muutenkin teen), ja sokeri oli sitä cassonadea sekä vähän palmusokeria. Ja sitä kardemummaa ja kanelia mukaan. Miehenkin mielestä oli parempaa kuin aikaisemmat banaanileipäni.

 • Anonyymi

  Juu, hyvää tuli…kelpas koirallekin. Tein illalla ja jätin jäähtymään. Maistoin yöllä viipaleen. Aamulla ihmettelin minne koko leipä oli hävinnyt!
  Koira oli syyllisen näköisenä pihalle lähdössä.
  Majoneesin tein itse kun ei kaapista löytynyt tällä erää, tummia banaaneja oli vielä joten aamulla tein uuden leivän. Helppo ohje!

 • Soffi

  Kiitos inspiraatiosta! Ensimmäinen banaanileipä valmistui tänään Joensuussa ja hyvää tuli 🙂 Samoin ekaluokkalaisen tavarat tulee nimikoitua fiksusti, kun on IkastEtiketin tarrat hankittu, kiitos tästäkin vinkistä!
  Kirjavinkki meiltä: Jenni Pääskysaaren viime vuonna ilmestynyt (lasten)kirja Hetki ennen kuin maailma muuttui kertoo isoista ja pienistä historian käännekohdista. Myös Islannin naisten lakko on saanut oman luvun 🙂
  Mahtavaa syksyä!!!

  • Satu Rämö

   Kiitos paljon Soffi! Juu mulla oli tuo Jennin kirja luvussa, tosi mainiota, että Islantikin oli päässyt mukaan. Kirja oli mainio!

  • Satu Rämö

   Kiitos! Tää on ihan killerihyvä resepti, edelleen teen samalla ohjeella ja joka kerta onnistuu 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *