Töihin Islantiin – vinkkejä ja linkkejä

Olen saanut viimeisen parin vuoden aikana valtavan paljon kyselyjä, kuinka tulla ulkomaalaisena töihin Islantiin. Mistä löytää töitä, paljonko maksetaan palkkaa? Olen (toivottavasti – ilmoittakaahan jos on jäänyt roikkumaan) vastannut jokaiselle kyselijälle, mutta ajattelin, että aihe ansaitsisi kyllä ihan oman postauksensa. Eli mikä mäihä kävikään, kun Suomen Pohjois-Karjalan ELY-keskus (joka toteuttaa Suomessa Työvoiman liikkuvuus Euroopassa -hanketta) kysyi, kiinnostaisiko minua kirjoittaa työnhausta, työnteoasta ja elämästä Islannissa ja linkittää eurooppalaiseen työnhakuun liittyville nettisivuille. No todellakin! Luvassa siis kolmiosainen juttusarja, jonka julkaisen huhtikuun aikana. Tässä ensimmäisessä osassa vinkkejä työnhakuun ja tietoa EURES-työnhakuverkostosta.

Kaupallisessa yhteistyössä ELY-keskus ja Suomen Blogimedia. 

Töihin lammastilalle? Islannissa on kesäaikaan yli miljoona lammasta.

Suomen työllisyystilanne ei päätä huimaa. Joillain aloilla on toki pulaa tekijöistä, mutta vielä isompi määrä työhön haluavia ei löydä töitä. Jos elämäntilanne antaa periksi ja ulkomaille muutto tuntuu enemmän seikkailulta kuin kauhuskenaariolta, miksi et lähtisi töihin ulkomaille? Euroopan talousalueen sisällä liikkuminen on tehty meille naurettavan helpoksi. Tuosta noin vain voi lähteä töihin Espanjaan, Kreikkaan, Ruotsiin tai vaikka Saksaan!

Kalastus työllistää – sekä mailla että merellä.

Uskon, että se kannattaa. Tiedän vähän, mistä puhun. Olen itse tehnyt lähes koko työurani ulkomailla, siitä suurimman osan Islannissa. Molemmat pikkusiskoni asuvat ja tekevät töitä ulkomailla. Toinen Afganistanissa YK:n leivissä ja toinen eräällä NGO:lla Lontoossa. Ei meitä kukaan opettanut tai pyytänyt ulkomaille lähtemään, se elämä nyt vain meni niin, että ne meitä kiinnostaneet jutut sattuivat löytymään Suomen ulkopuolelta. Päätimme kokeilla, ja sillä tiellä ollaan edelleen. Emme me suoraan näihin nykyisiin asiantuntijatöihin menneet. Kokemusta on ehtinyt meille kertyä puhelinmyynnistä, toto-kassalta, lasivillatehtaalta, jäätelökioskilta, kahvilasta, siivousfirmasta, hotelleista…

Islanti on työntekijän kannalta tällä hetkellä todella houkutteleva paikka. Tämä on turvallinen ja puhdas maa ja lähellä Suomea. Tuttu ja turvallinen, mutta silti eksoottinen ja omalla tavallaan omituinen. Islannissa on ollut käytännössä katsoen täystyöllisyys niin kauan kuin muistan – ja tällä hetkellä maa kärsii työvoimapulasta. Islantiin tarvitaan tulevina vuosina tuhansia ulkomaalaisia työntekijöitä, jotta sovitut hommat saadaan tehtyä. Suurin työllistäjä on juuri nyt matkailu: se on työvoimakeskeinen ala, joka tarvitsee tekijöitä kaikenlaisiin hommiin ravintolan tiskikoneenhoitajasta IT-tyyppeihin.

Maatilatöitä, opashommia… Tässä itsellä menossa erinomainen kahvitauko.

Islannin ja Suomen työmarkkiniossa on paljon samaa: on palkalliset kesälomat (2 päivää per työssäolokuukausi), työehtosopimusten määrittelemät minimipalkat (esim. myyjän työssä noin 8 euroa tunti) ja ammattiliitot, jotka tarjoavat jäsenilleen kaikenlaisia etuja (mm. kielikursseja, vuokramökkejä) sen perinteisen lakineuvonnan lisäksi. Eläke kertyy normaalisti ja jos sairastuu, saa sairaslomarahaa.

Mutta yhdessä asiassa Islanti eroaa Suomesta todella paljon. Se on töiden kaikkiruokaisuus. Siis se, että koulusta valmistumisen jälkeen ei harkita pelkästään oman alan töitä. Monet käyvät läpi työuran kahdessa tai kolmessakin osa-aikaisessa työssä. Esimerkiksi meidän oman kauppamme työntekijöistä kaksi tekee myös aivan muita hommia: toinen on töissä lastentarhassa, toinen on balettiopettaja. Niin ja onhan meillä yksi graafinen suunnittelijakin töissä – ja ratsastuksenopettaja! Uraa vaihdetaan välillä lennosta, ja kokemusta hankitaan välillä ihan toiselta alalta. Ilmapiiri rohkaisee kokeilemaan. Kukaan ei ihmettele, jos juristiksi opiskellut päätyykin töihin vaikka lasten leirikoulujen vetäjäksi. Sitä tehdään, mitä on tarjolla. Kokemuksen kautta kasaantuu se tärkein: työhön tarttumisen taito ja verkostot. Vaikka juuri sen hetkinen työ tuntuisi tylsältä, siitä on aina jotain hyötyä. Ehkäpä siellä maailman tylsimmällä työpaikalla tapaa tyypin, joka vie mukanaan todella kiinnostavaan työpaikkaan tai vaikka ihan toiselle alalle. Jokainen asia, jolle sanoo ”kyllä”, on mahdollisuus.

Kylpylät ja hotellit työllistävät paljon väkeä ja myös kesäsesongin ulkopuolella.

Olen itsekin tällainen vähän monisäätäjä. Kirjoitan esimerkiksi tätä juttua lentokentän saapuvien terminaalissa odottaessani, että opastamani ryhmä saapuu Helsingin-lennolla Islantiin. Huomenna aamupäivällä käydään vesiputouksilla ja illalla kirjoitan kirjaa. Viikonloppuna kauppiashommia.

Yritän tässä siis sanoa sitä, että vaikka sieltä avoinna olevista työpaikoista ei löytyisikään heti sitä omaa ”unelmatyöpaikkaa”, mitä sen väliä! Tulkaa poimimaan perunoita, sieltä polku voi viedä ihan mihin tahansa.  Yksi suomalainen kaverini tuli tänne perunatilalle töihin ja on nyt vuosia myöhemmin paikallisessa isossa lääkeyhtiössä töissä. Maarit, kauppiaskollegani, tuli Islantiin 15 vuotta sitten töihin kierrätyskeskukseen – hänen hommiaan oli ohjata keskukseen tulleet roskat oikeisiin paikkoihin. Tradenomitutkinnolla. Näin hän sanoo ensimmäisestä Islannin-työpaikastaan:

Maaritin urapolku Islannissa: roskakeskus-markkinointihommat-kauppiasyrittäjä

”Se homma oli siinä elämäntilanteessa aivan täydellinen. Opin asiakaspalveluasennetta ja juttelemaan aivan kaikenlaisten ihmisten kanssa. Pääsin tutustumaan islantilaiseen yhteiskuntaan aitiopaikalta. Se kertoo aika paljon ihmisistä, millaista roinaa he heittävät pois. Missä muualla olisin oppinut puhumaan yhtä hyvin arjen islantia kuin jätelaitoksella? Siellä oppi heti selittämään, minne päin pitää ajaa, minne muovit tulee tai mitä erilaiset kodinkoneet ovat islanniksi.”

Roskahommien jälkeen Maarit meni töihin ”koulutusta vastaavaiin tehtäviin” eli myynti- ja markkinointihommiin islantilaiseen firmaan, joka teki kansainvälistä liiketoimintaa. Nyt meillä on yhdessä näitä kauppoja.

”Kun minä rekrytoin uutta tyyppiä kauppaan töihin, sellainen hakija, jolla on kokemusta puhelinmyynnistä, siivouksesta, myyntityöstä tai burgereiden paistamisesta, on vahvoilla.”

Enpä voisi olla enempää samaa mieltä!

Tärkein neuvoni siis työtä hakeville on: älä juutu katsomaan lähtöruutua. Se on vain se yksi paikka, josta lähdetään eteenpäin. Yksi juttu johtaa aina toiseen ja kohta onkin päällä elämänmittainen seikkailu.

Tässä jonkun hevosihmisen unelmatyö, kenties?

Mistä töitä voi hakea Islannissa?
Selaa avoimia työpaikkoja EURESin työnvälitysverkostosta, joka kattaa EU- ja ETA-maat eli siis myös Islannin. Vapaita työpaikkoja voi selata vaikkapa maakohtaisesti täällä.

Ja sitten! Kaikkien vähän nuorempien ulkomaille lähtöä harkitsevien (eli 18–35-vuotiaiden) kannattaa tsekata Eureksen Eka EURES -tukipalvelu. Sen kautta voi saada muutaman sata euroa rahallista tukea esimerkiksi työhaastattelun matkakustannuksiin tai kielikoulutukseen. EURESin facebook-sivuilla liikkuu myös paljon tietoa ajankohtaisista messuista, ideoita työnhakuun ja työhaastatteluvinkkejä.

Reittejä työpaikkojen äärelle on tietysti myös paljon muitakin. Asiantuntijahommia kannattaa väijyä LinkedInissä. Verkotu islantilaisten firmojen kanssa (CCP, Quiz Up, Icelandair, Össur…) ja hankkiudu sitä kautta juttusille. Suorittavimpia töitä – kuten myyntityötä ja siivoushommia – voi hakea tulemalla Islantiin cv-pinon kanssa. Sitten vaan kiertämään ravintolasta ja kaupasta toiseen.

Islannissa on meneillään rakennusbuumi: sepille, timpureille, putkimiehille, maalaajille, muurareille, lvi-heeboille jne. löytyy varmasti töitä.

Millaista palkkaa töistä maksetaan?
Palkat matkailu- ja palvelualalla eivät päätä huimaa, mutta sillä tulee toimeen. Keskimääräinen aloituspalkka toimistohommissa – esimerkiksi projektipäällikkönä – on noin 2 800 euroa. Matkaopas tienaa alkaen 2 200 euroa kuukaudessa ja kaupan myyjä alkaen ilman vuorolisiä noin 1 600 euroa. Terveuskeskuslekuri tekee ilman vuorolisiä noin 3 500 euroa, sairaanhoitaja vähän vähemmän. Lääketieteen kandin peruspalkka ilman vuorolisiä on vähän yli parin tonnin. Pankkitoimihenkilöiden palkat lähtevät noin kolmesta tonnista. Erään edesmenneen islantilaispankin konkurssipesän asiantuntija laskuttaa valtiota 330 euroa tunnissa, mutta sellaiset hommat ovat kyllä vähän harvemmassa…

Toimistohommia löytyy niin peli- kuin matkailualaltakin.

Millainen verotus Islannissa on?
Tuloverotus on kolmiportainen. Pienituloisimmat (bruttopalkka alle 2 200 euroa) maksavat tuloista 37 prosenttia veroja. Seuraava tuloluokka (bruttopalkka 2 200–3 800 euroa) maksaa noin 40 prosenttia veroja ja yli 3 800 euroa tienaavat reilu 46 prosenttia veroja. Jokaisella veronmaksajalla on käytössään niin sanottu ”henkilökohtainen alennus”, joka on noin 350 euroa kuukaudessa. Eli käytännössä 2 200 euroa tienaava maksaa veroja kuukaudessa noin 2 200 € * 0,37 – 350 € = 464 euroa.

Onko pakko osata islantia?
Ei ole. Palvelualalla etenkin matkailun parissa englanti riittää (turistikaupat, ravintolat, baarit, hotellit, matkailupalvelutehtävät, leipomot…). Saksasta on iso apu, samoin ranskasta ja espanjasta ja kiinankielentaitajat viedään kuulemma käsistä. Kovissa asiantuntijatehtävissä pärjää englannilla, sillä useimpien kansainvälisten asiantuntijafirmojen – kuten pelifirmojen – työkieli on englanti. Islannin-kieltä sen sijaan vaaditaan tehtävissä, joissa myydään jotain islantilaisille: paikallisten suosimissa kaupoissa, pankeissa, apteekeissa, posteissa jne. Itse opin islanninkielen perusteet parissa kuukaudessa, auttavasti keskustelutaitoiseksi noin vuodessa ja täysin sujuvaksi noin viidessä vuodessa. Mutta kuten sanottua: Islannista voi saada töitä, vaikka ei puhu sanaakaan islantia.

Muuta kysyttävää? Kommenttiboksi on vapaa, lupaan vastata jokaiseen kysymykseen. Antaa tulla 🙂

58 Comments

   • Karri Pykälä

    Hei. Olisiko Islannissa maahanmuuttajiin / maahan muuttoon liittyviä töitä? Olen itse Suomalainen. Olen asunut varhaislapsuuteni mm. Irakissa ja Vietnamissa. Aikuisena olen opiskellut Virossa. Asuin 2008-2010 Länsi-Afrikassa, lähinnä Gambiassa. Perustin sinne kuljetusalan yrityksen, menin naimisiin, sain tyttären ja tulimme Suomeen. Suomessa olen neuvonut monia maahan muuttajia integroitumaan Suomalaisen elämän arkeen, järjestänyt töitä yms. Minkälainen tilanne siellä on? Puhun sujuvaa englantia ja tulen luontevasti toimeen eri kulttuurien edustajien kanssa. Olen muutenkin matkustellut lähes joka maan kolkassa ;} – Karri-

    • Satu Rämö

     Kannattaa seurata noita avoimia työpaikkailmoituksia tai laittaa avoimia hakemuksia organisaatioihin, jotka tekevät töitä maahanmuuttoasioiden parissa. Yksi semmoinen on esimerkiksi ulkoministeriön alla toimiva tiedotuskeskus MCC https://www.mcc.is/

   • Päivi Niemi

    Hei Satu!! Kävipä hauskasti..Islanti on aina kiehtonut minua. Ja tässä päiväunilta herätessäni, mietin millaista olisi eläintenhoitajan työ Islannissa 🤔 Olen ammatiltani fysioterapeutti, mutta eläinala on pyörinyt mielessäni aina ja nyt olen suunnannut elämääni siihen suuntaan määrätietoisemmin. Niin ja se hauskin asia tässä, tajusin juttusi lukemisen jälkeen, että mehän taidettiin olla samalla luokalla lukiossa! 😆 Kaikkea hyvää sinulle Satu!! 💛

    • Satu Rämö

     Pieni maailma 🙂 Täällä on ainakin paljon hevostiloja, joten siltä alalta ainakin löytyy töitä. Työehtojen kanssa pitää vaan olla tiukkana, kun aika usein kuulee juttuja kuinka etenkin issikkatilat, joille on paljon töihin tulijoita, maksaa joskus laittoman matalaa palkkaa ja koittaa muutenkin mennä sieltä missä aita on matalin.

 • Lotta

  Komppaan! Täällä riittää tekevälle töitä. Kahdessa vuodessa olen kiertänyt lampaan teurastuksen, minkkitarhan, kalastetaan, lantun noston ja nyt vakiduunissa hotellin respassa. Vinkkinä, monesti jos olet valmis tekemään töitä Suur-reykjavikin ulkopuolella, saat asunnon ja/tai ruokaedun palkan lisäksi.

 • KotletistaTriatleetiksi

  Kuulostaa hienolta, että oikeasti ihmiset tekevät kaikenlaisia hommia koulutuksesta riippumatta ja se nähdään ihan positiivisena asiana. Suomessa joutuu selittelemään, jos ei cv menekään ihan sen normipolun mukaan. Tai näin ainakin asiantuntijatöissä. Lisäksi monet työnantajat palkkaa todella ns. varman päälle, eli hakijalta odotetaan käytännössä täsmälleen haettavan tehtävän osaamista. Tämä tekee urasiirrot sivusuunnassa yllättävän vaikeaksi.

  • Satu Rämö

   Niipä, toi on kyllä nihkeää.

   Samalla kun ne firmat luulee tekevänsä kaiken "varman päälle" palkkaamalla vain juuri sen täydellisen cv:n omaavia tai niitä oman yliopistonsa rehtorinlistalaisia (eli arvosanoissa mitattuna parhaita prosentteja), ne tekee samalla kamalan karhunpalveluksen itselleen: jos ei anna tilaa yllätystekijöille, ei anna kyllä tilaa yllätykselliselle menestymisellekään. Veemäistä hakijoiden kannalta mutta myös huonoa firmojen itsensä kehittymiselle. Kun asiantuntijaduunissa suurin osa sen firman arvosta on kuitenkin niissä tyypeissä, jotka siellä ovat töissä.

 • Anonyymi

  Itse päädyin aikoinaan Islantiin EU:n EVS-vapaaehtoistyöohjelman kautta! Palkkaa ei toki tule mutta lennot, majoitus, ruoka ja taskuraha kuuluu diiliin. Ja kun vuoden soppari oli lopussa pääsin oikeisiin töihin samaan paikkaan 🙂

  Mira

  • Netta

   Oih! Haaveilen juuri tästä mahdollisuudesta lähteä Islantiin. Olisin superkiitollinen vinkeistä ja kokemuksista, jos vaan haluaisit jakaa kokemuksia vaikka meilitse 🙂

  • Anonyymi

   Hei, jos kaipaat vinkkejä niin ota yhteyttä miraaa at hotmail . fi ! 🙂 Tuosta on nyt jo tosin melkein kahdeksan vuotta aikaa eli voi olla että projektit on vaihtuneet mutta jos haluat jotain lisää kysellä niin mailaa ihmeessä 🙂

 • Anonyymi

  Jep, meikäläinen on lohkaissut työhaastattelussa 'en minä tästä mitään tiedä mutta kyllä minä opettelen' ja aina sillä on paikka saatu. Toisena minut palkanneet työnantajat ovat sanoneet että kun cv:ssä on merkinnät tehtaan linjastolta, aamuöisestä postin jakelusta ja kesäreissusta islantilaiselle maatilalle niin vaikutelma on se että kyllä se pärjää.
  Nyt on ongelmana se että pitäisi olla uskottava alansa asiantuntija, siihen on vielä kasvamista.

  -Sup

 • Talous haltuun - Löydä oma polkusi vaurauteen

  Olipa innostava postaus! Melkein voisin pakata laukut ja hypätä koneeseen 🙂 Ei vaan koiran kannalta Islanti ole ihan se sopivin? Ilmeisesti neljän viikon karanteeni olisi maahan tullessa.

  Mutta innostuin postauksesi ansiosta tutkimaan Saksan työmarkkinoita, joten eures-linkit tulivat käyttöön joka tapauksessa!

 • Anonyymi

  Onko Islanti turvallinen maa luonnon puolesta? Kuinka todennäköisiä ovat tsunamit, tulivuorenpurkaukset tai maanjäristykset? Toki sitä ei varmasti siellä arjessa mieti, kun paahtaa täysillä menemään 🙂

  • Satu Rämö

   On! Ei ole käärmeitä eikä muita myrkkyeläimiä. Ei oikein edes hyttysiä. Kunhan ei lähde yksin seikkailemaan jäätikölle tai laavapelloille, on turvassa.

   Tulivuoria on, mutta ne purkautuvat harvoin. Jos purkaus on tuloillaan, siitä tiedetään etukäteen edistyneiden vslvontasysteemien ansiosta. Maanjäristyksiä on koko ajan mut ovat niin pieniä ettei niitä huomaa (itse oon huomannu 10 v aikana vain yhden). Islannin kohdalla ei synny isoja jännitteitä koska mannerlaatat liikkuvat poispäin toisistaan, eivät toistensa päälle.

 • Anu

  Huippu postaus, kiitos! Toivottavasti moni sellainen, joka taistelee Suomessa tai muualla vähistä työpaikoista, uskaltaisi tarttua näihin vinkkeihin.

 • Anonyymi

  Aika hurja tuo verotus! Minkälaiset lisät siellä on? Onko asuminen ja eläminen minkä hintasta? Mietin vaan tuota, että jos peruspalkka 2000 e miinus 40% veroa kuulostaa aika kovalta, että onko siellä mahollista päässä ns. tienaamaan, vai haetaanko sieltä "vaan" elämyksiä ja elämänkokemusta?

  • anuk

   Kuulostaahan se kovalta, mutta jos siihen tulee tuo 350 euroa verohyvitystä, niin päästäänkin aika samoihin kuin Suomessa. Ainakin joissain palkkaluokissa. Omalla palkallani nimittäin laskin, että aivan saman verran nettoaisin Islannissa kuin täällä Suomessa huolimatta erilaisesta verotusmallista.

  • Satu Rämö

   Jos bruttopalkka on 2000 euroa, siitä jää eläkemaksun ja verojen jälkeen käteen 1560 euroa. Se on noin 220 000 kruunua. Ruoka on vähän edullisempaa kuin Suomessa, samoin kahvilat ja ulkona syöminen (vertaan nyt siis Helsingin hintatasoa Reykjavikin hintatasoon, maaseudulla on tietysti vaihtelua molempiin suuntiin). Tuosta kun maksaa asumisen, vaikka huonevuokran esimerkiksi, niin jää noin 150 000 käteen, se on reilu tuhat euroa.

   Lisät menee työsopimusten mukaan eli riippuu millä alalla olet. Kaupan alalla yli 20-vuotiaan aloituspalkka on 250 000 kruunua kuussa (se on noin 1 800 euroa). Viikonlopputyöstä ja arkisin kello 18 jälkeen tehdystä työstä maksetaan 40 prosentin korvaus.

   Jos teet ihan hullun paljon töitä, esim. kalatehtailla (tai jollain muullakin alalla, tuo nyt vain noin esimerkkinä) pitkää vuoroa ja pitää vain vähän vapaapäiviä niin pääsee kyllä tienaamaan. Tuo kaupan myyjän peruskuukausipalkka on laskettu siten, että työaika viikossa on 39,5 tuntia arkipäivisin.

 • Anonyymi

  Olisi kiva kuulla vähän minkälainen prosessi oman yrityksen perustaminen on Islannissa? Jos esimerkiksi laittaisi vaikka pienen B&B:n pystyyn niin kannattaisiko ottaa lupaviidakkoveitsi mukaan täältä Suomesta?

  • Satu Rämö

   Melko helppoa ja nopeaa. Täällä ei ole ns. toiminimimuotoa ollenkaan, mutta monet aloittavat yrittäjät tekee ensin omalla sotullaan ja hankkii siihen oheen alv-numeron että saa alvi-vähennykset. Osakeyhtiön perustaminen on helppoa ja maksaa noin parituhatta euroa (kirjanpitäjä kannattaa palkata eli k-pitäjän palkkio paperitöistä, leimamaksuja jne.). Mä maksan kirjanpitäjälle koko nivaskan pyörittämisestä tilinpäätöksen tekemisineen ja veroilmoineen noin 2-4 tuhatta euroa vuodessa.

 • anuk

  Hyvä postaus, kiitos! Itselle on tällä hetkellä kaikki työelämän tiet mahdollisia, joten ulkomaiden paikkojakin tulee seurattua tietyistä maista ja odotettua "inspiraatiota" 😉

 • Anonyymi

  Hieno postaus! Hotelleihin jos haluaa (tarjoilu, huonesiivous, keittiötyö) niin alkaa olla viime hetkiä hakea tälle kesälle ja helpoiten se käy lähettämällä kuvallisen, englanninkielisen esittelyn itsestään hotellin säpoon.

  • Lotta

   Monella on kesän kuviot selvänä, mutta esimerkiksi mun työpaikalla itärannikolla on täys paniikki. Paletista puuttuu kokki, muutama tarjoilija ja huonesiivojia. Pomo kyseli kokkia työkkärin kautta, hakuja on satoja jonossa. Ainoa mahdollisuus on rekrytoida ulkomailta suoraan.

  • Lotta

   Monella on kesän kuviot selvänä, mutta esimerkiksi mun työpaikalla itärannikolla on täys paniikki. Paletista puuttuu kokki, muutama tarjoilija ja huonesiivojia. Pomo kyseli kokkia työkkärin kautta, hakuja on satoja jonossa. Ainoa mahdollisuus on rekrytoida ulkomailta suoraan.

  • Satu Rämö

   Haha, toi on kyllä niin islantilaista – eli hieman viime tingassa sitten kuitenkin 😀
   Hakuja on satoja jonossa, siis että avoimia paikkoja on satoja?

 • Päivi Martiskainen

  Been there, done that, vuosi oli 2005, menolippu kädessä ja rinkka selässä Islantiin töihin. Muistelen niin lämmöllä. Ja Grönlannissa kannattaa myös pyörähtää 👍

  • anuk

   Grönlannissa pyörähdys on minun listalla 😀 Saako kysyä, mitä kävit siellä Päivi siellä tekemässä vai olitko lomapyörähdyksellä?

  • Satu Rämö

   Siis lapsiperheellä? Minkä ikäisiä teidät muksut on?
   Islanti on tosi lapsiystävällinen maa ja lapset sopeutuvat helposti. Taloudellinen puoli: riippuu, miten pitkäksi aikaa. Jos vaihdatte kirjat Islantiin ja saavutte Suomesta tai muualta EEA-alueelta, pääsette suoraan sosiaaliturvan piiriin eli 2-6-vuotiaat pääsevät päiväkotiin (kk-maksu noin 150-200 euroa/kk per lapsi), yli 6-vuotiaat kouluun.

   Jos tarkennat vähän, mitä muuta haluat tietää, niin kerron mielelläni 🙂

 • Elisa

  Haha, äiti linkkas mulle tän postauksen just, koska lukee sinun blogia ja kun ite aina puhun, että haluaisin muuttaa Islantiin. Opiskelen just kieltä ja kävimme pitkällä viikonloppu reissulla Islannissa viime Lokakuussa. Olimme miesystäväni kanssa unelmoineet molemmat siitä ja perillä rakastuin heti. Jo ilmastokin oli paljon raikkaampi. Olen nyt yrittänyt miesystävälle puhua, että hänen erikoislääkäri-opintojen jälkeen kokeiltaisiin Islantia hetken aikaa ainakin jos molemmat vain saavat töitä :–)) näistä tulee olemaan paljon apua.

 • Erik Hei

  Juuri kävin ja haastattelin muutamaan siellä työssä olevaa Suomalaista. sanoivat palkan olevan Suomen tasoa, kallista muuten eläminen ja suurin ongelma saada mistään asuntoa.
  Vuokra-asuntoja ei kuuleman mukaan löydä mistään, ellei työnantajalla ole sellaista osoittaa.

  • Satu Rämö

   Totta, ei tämä halpa maa ole. Eläminen on aika samanhintaista kuin Suomessa, ruokakaupassa ruoka on tosin minusta vähän edullisempaa. Lämmitys ja vesimaksut edullisempia, mutta usein ne on upotettu mukaan vuokrasummaan.

   Riippuu kamalasti minne päin muuttaa että kuinka helppo on löytää asuntoa. Reykjavikissa on aika kiven alla kämpät, mutta epävirallisia reittejä niiden löytämiseen on paljon (tästä on tulossa oma postaus vielä). Maaseudulla työnantaja usein jeesaa kämpän löytämisessä.

 • Maarit Johanna

  Tää on nyt varmaan viies kerta kun muka vahingossa aukaisen tän postauksen. Oma työtilanne on niin sairaan turhauttava (työttömänä 5kk ja nyt vain kuukauden työputki hyllyttäjänä varamiespalvelun kautta). Sain jo yhden varman pestin Itä-Lapista viideksi kuukaudeksi, mutta Rovaniemen kaupunki lupasi mulle hommia vähän pidemmäksi aikaa. Peruin siis sen varman. Ja kuinka ollakaan, kaupungilla alkaa yt:t eikä mun paikka olekaan 100% varma. Jos nyt käy niin, että kesänkin olen työtön, niin syksyllä saattaa alkaa taas Islantiin muutto nappaamaan. Mua kiinnostais just joku hauska hotellityö, koska täällä sellaisiinkin paikkoihin on yli 100 hakijaa. Talvi saarella ei kuulostais huonolta. Jos vain pääsisi pikkuisen pidemmäksi aikaa kuin viime kerralla!

  • Satu Rämö

   Voi ei miten kenkku tilanne : / Täällä on varmasti töitä hotelleissa; aluksihan voi aloittaa vaikka parilla osa-aikaisella ja tehdä siitä "kokonaispaketin" ja sitten vähitellen lisätä tunteja siellä, missä tuntuu mukavimmalta olla ja missä tarve ja palkka kohdallaan.

 • Anonyymi

  Kiitos paljon mielenkiintoisesta postauksesta, siitä oli paljon hyötyä Islantiin tuloa suunnittelevalle! Osaatkoa sanoa, minkälainen työtilanne on matkailualalla syksyllä yleensä, kun kesäsesonki ohi? Suunnitteilla muutto Islantiin työnhakuun lokakuussa, kun nykyinen työsopimus loppuu Suomessa. T. Kristiina

  • Satu Rämö

   Kiitos Kristiina! Islannissa se high sesonki on kesä-elokuu, mutta oikeasti täällä riittää kyllä matkailijoita ihan vuoden ympäri. Etenkin pk-seudulla ja etelässä; kauempana maaseudulla on hiljaisempaa ja osa hotlista saattaa olla talvikuukaudet kiinni. Reykjavikin seudulla sesonkieroa ei juuri huomaa. On syyslomalaiset, Airwaves-turistit,joululomalaiset, hiihtoloma, pääsiäisloma… Huhtikuun ja helmikuu ovat yleensä kuukausista hiljaisimmat, mutta silloinkin kyllä töitä varmasti saa ainakin jos oikein ahkerasti hakee. Talvikaudessa on nimittäin hakijan kannalta myös se hyvä juttu, että paikalliset ovat menneet kesätöiden jälkeen takaisin koulunpenkille ja tarjontaa työmarkkinoilla on vähemmän. Tsemppiä työnhakuun, toivottavasti saat kivan paikan!

 • Jaana

  Hei! Turistimatkat eivät ole minua varten. Kun lähden ulkomaille haluan tutustua oikeasti ihmisiin. Haaveenani on Islanti. Haluaisin mennä lomaviikokseni mielummin vapaaehtoistyöhön ruoka/majoituspalkalla kuin kierrellä turistina. Osaisitko vinkata mitään paikkaa, jonne voisin ottaa yhteyttä? -Jaana

  • Satu Rämö

   Moikka! Mä oon kässännyt että Workawayn kautta on löytynyt monia tällaisia paikkoja. Ole kuitenkin varovainen että et tee liikaa (=liian pitkään) ilmaista työtä ruoka-/majoituspalkalla ainakaan firmoille jotka sitten myy sitä sun tekemää työtä eteenpäin hyvällä voitolla. Työstä kuuluu maksaa aina myös tes:n mukaista palkkaa ja nyt viime aikoina on tullut ilmi paljon sellaisia ilmaistyövoimaepäilyjä joissa etenkin ulkkareita käytetään väärin – ja se mm. vääristää työmarkkinoita ja huonontaa kaikkien asemaa. Mutta sähän puhuitkin viikon hyväntekeväisyystyöstä, joten huoleni ei nyt varsinaisesti edes liittynyt tähän sun kysymykseen 🙂 Kansallispuistot on varmasti hyviä paikkoja tällaiseem; puhtaanapitotöitä, luonnonsuojelua jne. Kivaa Islannin-seikkailua sulle!
   https://www.workaway.info/hostlist-IS.html

 • Anonyymi

  Hei, kiitos hyvästä tekstistä! Osaatko sanoa harjoittelupaikoista, millaisia mahdollisuuksia mahtaisi olla esim hoitoalalla? Opiskelen ekaa vuotta sairaanhoitajaksi ja polttelisi suorittaa tuleva harjoittelu Islannissa. Mahtaakohan sitä esim pärjätä englannilla, onko Islannissa minkälainen julkinen terveydenhuolto entä yksityiset sairaalat? Hyvää syksyä 🙂

 • Päivi

  Hei Satu!
  Opiskelen leipuri- kondiittoriksi ja työharjoittelupaikka Islannissa kiinnostaa. Vaikka lyhyemmäksikin aikaa, osaatko suositella leipomoita, joista kannattaisi kysellä.

  • Satu Rämö

   Mun oma suosikki on Braud&Co, heillä on muutamia toimipisteitä Reykjavikissa. Aivan ihana paikka! Ovat erikoistuneet hapanjuurileivän leivontaan.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *