Euforiaa Äkäslompolossa

Aivan ensiksi tahtoisin kiittää niitä mahtavia blogini lukijoita, jotka suosittelivat tulemaan Lapin-lomalla Äkäslompoloon. Tämä on aivan mahtava paikka! Poroja hengaa nurkan takana, lunta on paljon, tunturit ovat ihan vieressä ja urheilumahdollisuudet ovat todella hyvät ja todella lähellä: kylän keskustassa sijaitsevan vuokramökkimme takapihalta pääsee hiihtoladulle. Myös kaikki tarvittavat palvelut  ovat lähellä, eli vuokrasukset, punaviinä ja jääkapin täytettä saa muutaman sadan metrin päästä. Nukkuakin voi, koska isoja bilemestoja ei ole. Tai ainakaan niiden älämölö ei kantaudu meille asti.

Hiihtochicksit. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)

Suunnitelmani hiihtää joka päivä muutaman tunnin lenkki on helposti toteutettavissa. Reittejä on todella paljon ja niistä osa on valaistuja. Tänään hiihdimme 22 kilometrin lenkin Äkäslompolon järven eteläpuolella. Lenkki vei mökkimme takapihalta Velhon kodalle, mistä matka jatkui Tunturijärven parakkikahvilaan. Viimeinen kuusi kilometriä hiihdettiin valaistua latua takaisin mökille. Tarkempi kuvaus reitistä löytyy Ylläksen sivuilta. Matka oli latukartoissa luokiteltu pääosin helpoksi (6 km keskivaikeaa). Näin myös oli, sillä jopa me ensimmäistä kertaa Lapissa hiihtäneet tunsimme olomme mukavaksi koko reissun ajan. Uskalsin jopa laskea kaikki alamäet, vaikka ensimmäisen laskun kohdalla lyhyen hetken ajan ajattelin ottaa suket jalasta ja kävellä ladun reunaa. Kun näin pari esikouluikäisten päristävän mäkeä alas, oli itsetuntosyistä seurattava perässä. Kaaduin lenkin aikana vain kahdesti, mutta onneksi pehmeä hanurini edellä.

Ladulta palattuamme kiipeilijä totesi, että murtsikkataitoni tekivät häneen melkoisen vaikutuksen. Mieheni tuntien se on aika paljon sanottu. Ei, se on todella paljon sanottu. (Hän kehuu kyllä, mutta ei koskaan turhasta – ja koska olen aika hidas rimanalittaja melkein kaikissa urheilulajeissa, joissa hän on hyvä, hän ei juuri mehustele suorituksillani. Mikä on sinänsä ihan reilua, koska en minäkään kehu häntä, kolme kirjaa vuodessa lukevaa, nopeaksi lukijaksi.)

Yksi vuoden parhaista päivistä. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)

Automme oli tulomatkalla niin täynnä, että sinne ei olisi saanut mahtumaan edes puolikasta monoparia. Niinpä päätin jo ennen reissua hakea lainasukset paikallisesta urheilukaupasta Äkäslompolo Sportshopista. Sain murtsikkasetin eli sauvat, sukset ja monot käyttööni viikoksi blogimainintaa vastaan. (Listahinta on 20 €/päivä, 70 €/viikko.) Äkäslompolosta löytyy varmasti muitakin suksivuokraamoja, mutta päädyin Sportshoppiin, koska sieltä sai myös kaiken muun tarpeellisen: Siskoni suunnittelivat kokeilla lumilautailua ja vuokrata välineet. Mies vuokrasi keskiviikoksi ahkio-pulkan, jotta voimme ottaa lapsen mukaan hiihtoreissulle. En tajua suksien huollosta mitään, joten olin iloinen, että suksivuokraamon jäbät ajattelivat asian valmiiksi. Suksien pohjaan heitettiin tämän päivän suojasäätä ajatellen sopivat mömmöt ja pyydettiin tulemaan pakkaspäivänaamuna tuunauttamaan sukset pakkashangille. Loistavaa palvelua, kiitos!

Huomenna on ihanaa herätä lihakset urheilusuorituksesta väsyneinä. Ei istumisesta kireinä.

Siskot munkkikaakaolla Tunturijärven taukopaikalla. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)

20 Comments

 • Anonyymi

  Moikka!

  Oon maailman laiskin kommentoija, vaikka sunkin blogia oon lukenut jo monia vuosia. Nyt on ihan pakko todeta, että jostakin syystä tulin kovin iloiselle mielelle tästä kirjoituksesta, kiitos 🙂 On mukavaa lukea blogia, joka on kirjoitettu näin loistavalla fiiliksellä! Mukavaa reissua teidän koko poppoolle!

 • Anonyymi

  Kiva kuulla, että olette viihtyneet. Mekin vietimme siellä lumisen joulunalusviikon, jota voi muistella täällä vesisateessa ja pimeässä lunta odottaessa. Mukavaa reissun jatkoa!

  • Satu Rämö

   Etelä-Suomessa (olimme joulun Kouvolan tienoilla) oli kyllä lohduttoman syksyistä: nurmi vihersi ja lämpötila viitosessa. Toivotaan että lumi ja pakkaset ehtisivät tulla vielä eteläänkin.

 • Anonyymi

  Kiitos vaan mahtavasta blogista. Pakko kysyä millä kameralla on mm. hiihtochicksit kuva otettu – Saako jollain pokkarilla noin hyvää jälkeä aikaiseksi?

  • Satu Rämö

   Kiitos paljon mukavasta kommentista 🙂
   Tässä postauksessa olleet muutamat nopeat otokset on otettu Canon EOS 5D Mark II -kameralla (lunttasin miehen kameralaukun sisältöä), linsseistä en valitettavasti osaa sanoa sen tarkemmin. Omat valokuvaustaitoni kun rajoittuvat iPhoneen. Eli jos blogissani on hyviä kuvia, ne ovat yleensä mieheni ottamia 😉

 • Tea

  Saparan huoneistot on aivan loistavalla paikalla! Viimeksi oltiin syyskuussa niissä.

  Mukavaa ja leppoisaa loppulomaa!

  • Satu Rämö

   Sijainti on ihan ässä, ja vaikka sauna on pieni ja sähkökiukaalla, löylyt ovat ihan hiton hyvät. Tykkään!
   Täällä on varmaan syksylläkin tosi hienoa…

 • Anonyymi

  RAKASTAN blogiasi, kiitos siitä! Tätä on pakko tulla lukemaan iPhonelta aina ennen nukkumaanmenoa. Ei siis siksi, että teksti olisi tylsää tai unettavaa, vaan koska lukemisesta jää yksinkertaisesti aina niin loistava ja rento fiilis, johon on hyvä nukahtaa.
  Onnellista uutta vuotta!

 • Sari

  Joulun aikanne kuulosti aivan mahtavalta! Tuollaisen lappijoulun haluan joskus viettää itsekin. Kiitos mahtavasta blogista ja hyvää uutta vuotta!

  • Satu Rämö

   Kiitos, Sari! Olen elämäni ensimmäistä kertaa Jyväskylää pohjoisempana, ja olen kyllä jäänyt paljosta paitsi. Tänne on tultava uudestaan.

 • Anonyymi

  Kuulostaa kyllä kivalta paikalta viettää lomaa. Ja luntakin on noin paljon…! Täällä meillä musta joulu pisti monta kertaa muistelemaan sitä, miltä tuntuu hiihtää lumisessa tunturissa. Se on kyllä hieno kokemus. Kivaa lomaa teille!

  Korpikissa

  • Satu Rämö

   Mahtava valinta, tosiaankin! On aikaa urheilla, nukkua hyvin, viettää aikaa perheen seurassa ja käydä saunassa. Vähän olen lukenutkin. Ei kyllä voi enempää lomalta toivoa. Säät ovat suosineet; vaikka on ollut melkein suojasää, suksi on kulkenut ja mikä ulkoilun kannalta upeinta: ei ole tuullut yhtään…

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *