Islantilaisen keittiön herkku: karamellisoidut perunat

Karamellisoidut perunat eli: Toffeeperunat. Kinuskipotut. Karkkia pannullinen. Islantilaisen juhlakattauksen kiiltävänruskein helmi. Islantilainen keittiö on parhaimmillaan erinomaista kalaa, lampaanlihaa, kotimaisia juureksia ja kasviksia – ja karamellisoituja perunoita!
Islannissa näitä kutsutaan ruskeiksi tai rusketetuiksi perunoiksi. Minulle ne ovat lempinimeltään toffeeperunoita, vaikka valmistukseen ei kermaa käytetäkään. Kun makea kastike kohtaa tavallisen keitetyn perunan, se nyt vain tuntuu suussa ihan ruokakarkilta.
Kun minulle ensimmäisen kerran tarjoiltiin islantilaisessa kodissa perinteinen juhlapäivällinen eli lampaanpotkaa, vihreitä säilykeherneitä ja raperperihilloa, oli lisukkeena karamellisoituja perunoita. Rakastuin niihin välittömästi. Se on jännä juttu, että tavallisia perunoita jaksan syödä kaksi, korkeintaan kolme, mutta näitä menee yhdellä aterialla helposti vaikka kymmenen. Sille on syynsä, että tätä karppaajan unelmaa ei ole tapana tarjoilla ihan jokaisena arkipäivänä…
Karamellisoidut perunat ovat alunperin laskeutuneet laavakökkäreelle tanskalaisten mukana ja Tanskassa näitä varmasti valmistetaan edelleen. Islannissa nämä ovat supersuosittuja kotona kokatessa. Näitä ei juuri ravintoloiden ruokalistoilla näe, mutta sitäkin useammin juhlallisempana lisukkeena kotidinnerillä. Yhdelle ystävälleni nämä ovat kuulemma se kaikkein paras mahdollinen krapularuoka. Jos edellisiltana on venähtänyt baarissa pitkään, hän ryhtyy keittelemään seuraavana aamuna perunoita.
Tässäpä tämä mainio perunaohje teillekin:
Brúnaðar kartöflur eli karamellisoidut perunat (“toffeeperunat”)
1 kilo perunoita
1 dl sokeria
50 g voita
1. Keitä perunat kypsiksi, mutta älä anna ylikypsyä. Suosi kiinteää lajiketta, esimerkiksi siikli on hyvä.
2. Anna perunoiden jäähtyä ja kuori ne.
3. Sulata sokeri pannulla. Kun sula sokeri alkaa ruskettua, lisää voi. Laske hellan lämpötilaa.
4. Huljauta jäähtyneet ja kuoritut perunat vedessä siten, että ne ovat aavistuksen märkiä.
5. Lisää pinnalta märät perunat sokerivoi-seokseen. Kääntele perunoita pannulla siten, että karamellisoosi leviää kaikkien perunoiden kaikille pinnoille. Jatka perunoiden lempeää huljuttelea kastikkeessa niin kauan, että ne alkavat pikkuisen kiiltää pinnalta.
6. Valmista tarjoiltavaksi.
Teemat
Poimintoja Blogista:
Yleinen

Isän hyvät kasvatusneuvot

Meidän perheen kahdesta aikuisesta isä on se rauhallisempi, analyyttisempi ja paljon pitkäpinnaisempi kuin minä. Hän jaksaa pukea, riisua, pestä, viikata, vastata kysymyksiin sähkölampun toimintamekanismista, taltuttaa

Lue lisää »
Hyvinvointi

Skaalataan mummot!

Kaupallinen yhteistyö: Myssyfarmi Nyt kaupallistetaan suomalainen käsityö! Mä olen tällainen yrittäjähenkinen muija. Ei minusta kyllä mitään EK:n mannekiinia saa koskaan, enkä taivu mihinkään keski-ikäisten yrittäjien

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö