Haaveiden Uusi-Seelanti – viisi syytä lähteä

Huomaan yhä haaveilevani Uudesta-Seelannista. Meidän ensimmäisestä ja tähän asti ainoasta reissustamme sinne on kulunut kohta neljä vuotta, mutta innostus ei ole haalistunut lainkaan. 
Kirjotin keväällä Uuden-Seelannin vaellusreiteistä. Tässä viisi muuta syytä omaan Uuuden-Seelannin hurmiooni.
Luonto. Maisemat ovat kuin suoraan satukirjan sivuilta. Viinitilat, kuumien lähteiden koristama vulkaaninen maisema, lumihuippuiset vuoret ja kuumassa auringossa kimmeltävä valtameri, jossa hyppii valaita. Eikä sekään huono juttu ole, että jäätiköltä pääsee parissa tunnissa keskelle pingviiniyhdyskuntaa. Ja ne Cape Palliserin rannalla mölisevät upeat merikarhut. Ja tienvarsikioskeilla avokadoja myyvät maanviljelijät. Ja, ja, ja… upeat hiekkarannat. Uuh, mitäs vielä? Nelsonin maaseudun olutpanimot ja viinitilat. Keskellä upeaa kumpuista maisemaa sijaitseva Hobitti-elokuvien kuvausstudio Hobittila (The Hobbiton, pohjoissaarella). Siis apua: Uusi-Seelanti tuntuu mahtavuuden yliannostukselta.
Vinkki: Mutkittelevien teiden takia matkailuun kannattaa varata paljon aikaa. Me ehdimme kiertää kuukauden aikana molemmat saaret pintapuolisesti ja tehdä muutamia vaelluksia. Vietimme viikon pohjoissaarella ja kolme viikkoa eteläsaarella. Reissullamme oli suureksi hyödyksi Official Camping NZ -applikaatio, joka kertoo Uuden-Seelannin telttailualueet, retkeilymaastot ja luonnonnähtävyydet. 
Ihanaa leirielämää. Uudessa-Seelannissa on osattu panostaa leirintäalueisiin aivan eri tavalla kuin vaikkapa täällä Islannissa. Uudessa-Seelannissa leiriytyminen oli ihanan helppoa, vaivatonta ja jopa luksusta! Toki tuolla maailman toisella puolella kesät (eli pohjoisen pallonpuolikkaan talvikuukaudet) ovat lämpimämmät kuin Islannissa ja tekevät ulkona matkailusta helpompaa, mutta silti. Leirintäalueissa on huima ero kotiin verrattuna.
Leirintäalueet olivat koko matkan ajan priimakamaa ja tietoa eri majoituspaikoista ja niiden varustelutasosta sai helposti. Asuntoautolla oli nasta reissata, koska tiesi palvelujen olevan kohdallaan: isommilta leirintäalueilta löytyi uimalat, pyykinpesupaikat ja hyvät keittiöt. Edullisemmilta ja pienemmiltä leirintäalueilta tiesi saavansa vähemmän palveluja, mutta silti vessat ja suihkut olivat aina siistit ja yhteiskeittiöistä löytyi aina astioita ja kattiloita. 
Vinkki. Maksuttomat free camping -alueet on osoitettu erikseen (missä tahansa ei saa yöypä, siitä sakotetaan). Valtion ylläpitämillä edullisilla DoC-leirintäalueilla on teltta- ja asuntoautopaikkojen lisäksi joskus myös vuokramökkejä. Vessat, suihkut ja keittiötilat ovat yhteisiä. Kaupalliset lerintäalueet esimerkiksi TOP 10- ja Kiwi Holiday Park -ketjut olivat kalliita (vuorokausi matkailuautolla useamman kymmenen euroa), mutta niistä löytyy yhteisten keittiöiden ja kylpytilojen lisäksi myös uima-altaita, minigolfia ja pyykkitupa. 
Ulkoilulajit. Tämä extremelajipuoli on meidän perheessä puolison ominta alaa. Itse en niin välitä hypätä korkealta, laskea lujaa tai kiipeillä pystysuoria seiniä. Uuden-Seelannin reissussa mahtavaa oli kuitenkin juuri se, että puolisolle löytyi suosikkitekemistä lähes joka alueelta. Sillä välin kun minä luin dekkaria asuntoauton portailla, kiertelin viinikauppoja tai leikin matkan aikaan 4-vuotiaan esikoisen kanssa puistoissa, mies paineli maastopyöräpuistoissa ja kävi kiipeilemässä. Ja löysinhän minäkin vähän extreme-urheiltavaa: kävin parilla lyhyellä ratsastusvaelluksella.
Vinkki: Ihan paras paikka päästä kokeilemaan vauhtilajeja on mennä joko Wanakaan tai Queenstowniin. Ne ovat muuten tosi kivoja pikkukaupunkeja myös ihan tällaisille kaltaisilleni mukavuudenhaluisille ei-hurjastelijoille. Pohjoissaarella Rotoruan seudulla on tosi hyvät melontamahdollisuudet.

Kuumat kylvyt. Kananmunantuoksuisia kuumia lähteitä, eli paljon mahdollisuuksia lökötellä kuumavesialtaissa. Siis aivan kuin Islannissa. Mutta ihmekös tuo: Uusi-Seelanti sijaitsee Islannin tapaan kahden mannerlaatan saumakohdassa, ja maisemassa on tulivuoria, laavapeltoja, geysireitä ja niitä kuumia lähteitä.
Vinkki. Maasta löytyy useita hienoja kylpylöitä, kuten Rotoruan järven rannalla oleva Polynesian Spa, mutta myös niitä arkisia ja edullisempia uintipaikkoja. Monilla leirintäalueilla ja majataloilla on omat lämminvesialtaansa, joissa kelpaa rentoutua pitkän reissupäivän jälkeen. Islannin tapaan Uudesta-Seelannista löytyy myös luonnonvaraisia lämpimiä uimapaikkoja. Yksi niistä on puolen tunnin ajomatkan päässä Rotoruasta metsän siimeksessä sijaitseva Kerosene Creek.

Pienet kauniit kaupungit. Suurkaupungeissa on oma viehätyksensä, mutta minä olen enemmän viehtynyt pieniin kaupunkeihin. Urbaania ja eloisaa elämämää pienessä kompaktissa paketissa tekee minusta erityisen tyytyväisen. Ehkä juuri siksi viihdyn niin hyvin Reykjavíkissa. Tämä on pieni kaupunki, mutta silti näiltä tiluksilta löytyy kaikki, mitä riittää tekemään minusta onnellisen. Uudessa-Seelannissa vastaavanlaisia pikkukaupunkeja on paljon. 
Vinkki. Suosikkini oli meren rannalla sijaitseva pääkaupunki Wellington, joka on toki Reykjavikia isompi, mutta ei silti lainkaan suurkaupunkimainen. Cuba-katu oli hauskan ränsistynyt, ja mahtavia kahviloita ja pieniä ravintoloita löytyi lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan – aivan kuin täällä kotona. Aivan ehdoton vierailukohde on komea kansallismuseo Te Papa. Muita erityisen kivoja kaupunkeja olivat keskellä jylhää vuoristo- ja järvimaisemaa sijaitseva sisämaakaupunki Queenstown, jonne tuovat säpinää extreme-lajiharrastajat, ja aurinkoinen rantakaupunki Nelson, jonka hiekkarannoilta on lyhyt matka hauskoihin viinibaareihin ja kalaravintoloihin.

Näitä kuvia katsellessa huomaan reissukuumeeni nousevan. Jos Uusi-Seelanti olisi yhtään lähempänä, olisi jo aikoja sitten varannut sinne toisen reissun. Nyt pitää hetki kartutella matkakassaa ja tehdä jatkosuunnitelmia. Mutta lupaan itselleni nyt tässä, että joku päivä vielä palaamme sinne, ja mielellään vähän pidemmäksi aikaa.
PS. Jos ehdit tehdä pari muuta nojatuolimatkaa lämpimille saarille, käy lukaisemassa matkajuttuni Fidziltä ja Samoan saarilta.

9 Comments

 • Elina/Chocochili.net

  Kiitos tästä, tuli oivaan saumaan! Olen lähdössä kuukaudeksi Uuteen-Seelantiin tammikuussa ja tässä vaiheessa mietityttää lähinnä, miten työt tulee hoidetuksi. Olisko sulla hyviä vinkkejä, miten ratkaista netinkäyttöasiat reissussa?

  • Satu Rämö

   Ihanaa!! Olen kateellinen, silleen hyvällä tavalla 🙂
   Netti oli aika hanurista pakko myöntää… Wifi toimi yllättävän harvassa paikassa, ja siksi kävinkin aika usein jossain ketjukahvilassa; siellä nimittäin paljon parempi netti kuin esim. leirintäalueilla. 3g:tä käytin jonkun verran, mutta vain hätätilanteissa. Oli sen verran hintavaa puuhaa. Ehkä ihan hyvä idea ostaa paikallinen pre paid -liittymä nettiä ajatellen. Mobiiliverkko kuitenkin kuuluu aika hyvässä osassa maata.

   Minne päin oot menossa?

 • Milla

  Upea paikka todentotta! Me käytiin helmikuussa – sisarukset saapui Suomesta tänne mun luo Melbourneen ja tästä sit kimpassa meren yli. Oli huippureissu – ja kannattaa ehdottomasti ottaa toi matkailuauto jos teitä on enemmän kuin kaksi. Siinä säästää niin yöpymiskuluissa kuin ruoassa – useammat eteläsaaren kyläpahaset on TODELLA kalliita ulkona syömiseen ja kaikissa yömajoissa ei ollut keittiötä. Eli autolla saa sekä yöpymis- että ruokailukuluja alemmas. Meillä oli kyllä kertakaikkisen kiva reissu, kohokohtia oli Rotoruan koskenlaskut, Wellington (jossa asuu pari kaveria ja meillä oli megahauskaa – tsekatkaa Garage Projects panimo jos kiinnostaa mahtavat, erikoiset oluet), ja eteläsaari kaikenkaikkiaan. Milford Sound on kaunis, tosin kokeneelle Norjanmatkaajalle ei ehkä niin henkeäsalpaava. Siniset järvet matkalla Queenstownista Christchurchiin on niin upeat. Ah pääsispä takas pian!

  • Satu Rämö

   Kyllä, juuri näin! Me syötiin pelkästään asuntoauton omassa keittiössä tai leirintäalueiden keittiössä. Taidettiin kuukauden aikana käydä korkeintaan viisi kertaa ulkona kahvilla / syömässä.

   Mäkin haluan takaisin. Lähdetään kaikki! <3

 • Sanna

  Ihanaa lukea tämmöisiä postauksia täältä meiltä päin! Asun Wellingtonissa ja tykkään kovasti. Ei tätä suotta kutsuta "coolest little capital"-nimellä!

 • Henrik Härkönen

  Noniin, matkakuumetta lietsottu tänne päin aika pahasti, kiitti vaan… 😉

  Tuotaa, minkä hintaista camperin vuokrausta tuolta löytyi? Katselin jokusen vuokraamon hintoja, ja oli kyllä aika uskomattoman kalliita mitä löysin. Lähtivät sieltä 5000-6000€ kuukauden ajalta. En tiedä katselinko ihan vääristä paikoista, vai onko se vaan noin kallista? 🙂