Kirjoja, joista tulee parempi olo

Self help -kirjat Mainos: Storytel + alelinkki (jutun lopussa)

Mun syksy on ollut aikamoinen. En olisi ikipäivänä uskonut, että Hildurin kanssa homma lähtisi tällaiselle laukalle. Kirja on edelleen kirjastojen lainatuimpia, edelleen myyntilistojen kärjessä ja uusia käännösuutisia tulee pitkin viikkoja. Kaikki syksyn kirjatapahtumat, telkkavierailut ja lehtihaastattelut. Nipistelen itseäni välillä ollakseni varma, että onhan tämä kaikki tosiaan tapahtunut minulle ja juuri nyt. Että mitähän helvettiä täällä on käynnissä.

self help kirjat

Nautin tästä kaikesta suunnattomasti, mutta koska on tapahtunut niin paljon kaikkea uutta niin nopeasti, oon ollut aika herkillä ja välillä vähän poikki. (Iloisista asioista väsähtäminen on tietysti aivan erilaista kuin se, että tapahtuisi jotain raskasta ja surullista. Kyllä niitäkin tulee aikanaan, ihan jokaiselle. Eikä ole olemassa mitään jokaiselle ansionsa mukaan -sääntöä. Sattuma on hirveän julma tekijä. Ei sitä kiinnosta, kenen vuoro on saada hyvää tai huonoa tai kuka mitäkin jaksaa.)

ratsastamassa satu

Mä halusin nyt esitellä kolme kirjaa, joiden kuuntelemisesta mä olen saanut paremman olon tai jonkun itselleni tärkeän ahaa-elämyksen. Self help -kirjat -kategorian alle kuuluu valtavan paljon kaikkea laidasta laitaan. Mä valitsin tähän kirjoja, jotka on toimineet tosi hyvin mulle. Omaan mielialaan ja vointiin vaikuttavat asiat voivat olla joskus tosi pieniä juttuja, joku yksittäinen lause tai ajatus tai uusi näkökulma. Nämä seuraavat kirjat löydät myös Storytelistä! Jos et vielä käytä Storyteliä, rekisteröidy tästä linkistä: saat ensimmäiset 4 kuukautta -50% alenuksella eli maksat alle 5 € Storytelin käytöstä kuukaudessa.

Tämän jutun kuvituksena on sellaisia kuvia itsestäni, joista tykkään erityisen paljon 🙂

self help kirjat 3

Self-help kirjat, joista tulee parempi mieli

Iätön meduusa ja ikuisen nuoruuden ihme: Mitä tiede kertoo meille pitkästä iästä, Nicklas Brendborg. Jestas, mikä teos! Nyt heti kaikille luuriin tai kouraan tämä kirja, lukijana monien äänikirjafanien suosikkilukija Jukka Pitkänen. Teos ilmestyi lokakuun alussa. Minut ilmeisen hyvin tunteva Storytelin algoritmi suositteli mulle kirjaa, ja se oli pakko kuunnella läpi kahdessa illassa. Teoksen kirjoittaja on molekyylibiologi, joka kertoo, miksi ihmiset vanhenevat ja miten. Vaikka kirjailija on hc-tiedemies, tämä kirja ei ole mikään täysverinen (siis: kuiva) tiedejulkaisu, vaan nautinnollisen kiinnostava teos, joka saa otteeseensa myös tällaisen ei-biologin. Nicklas kertoo ymmärrettävällä tavalla geenien ja elinympäristön vaikutuksesta vanhenemiseen.

self help kirjat 2

Lukuisat esimerkit auttavat ymmärtämään tutkimustuloksia. Nicklas kertoo faktoja poikkeuksellisen pitkään elävistä paikallisväestöistä ja eläin- ja kasvimaailman pitkäikäisistä. Kirjailija kertoo tutkimukseen perustuen siitä, miten ruokavalio, paastoaminen, alkoholi ja kahvi, liikunta, verenluovutus tai hammaslangan käyttö voivat vaikuttaa eliniänodotukseen. Ihminen vanhenee vuosi vuodelta, mutta sitten on olemassa eläimiä, jotka ulkoisen vaaran uhatessa kääntyvät takaisin “lapsiksi” aloittaakseen elämän alusta. Mindblowing! Tätä kirjaa kuunnellessani tulee olo, että heippa vaan stressipeikko, kaikki asiat ovat todella hyvin tolpillaan. Stressaantunut pieni meduusa kääntää itsensä polyyppivaiheeseen aloittaakseen koko homman alusta, ihminen voi alkaa käyttää esim. hammaslankaa. Rakastan tätä kirjaa!

self help kirjat 6

Kaikki kuluttamisesta, Julia Thurén. Julian kulutuskirjan kuunteleminen (lukijana Heljä Heikkinen) oli mulle tosi vahva kokemus. Tienaaminen, säästäminen, kuluttaminen, raha. Aiheita, jotka pyörivät mun pienessä päässäni jatkuvasti. Ne kiehtovat ja välillä myös ärsyttävät. “Rahaa ei kannata hillota pankkitilillä, laina ei ole pahasta, kannattaa jatkaa sijoittamista huonoinakin aikoina, ei kannata ostaa halpaa, käsilaukku ei ole sijoitus.” Tällaista maanantain jälkeen tulee tiistai -puhetta kuulee joka puolelta koko ajan. Julian kirjassa homma vietiin ihan toiselle tasolle.

hiihtamassa satu

Kirja ei puhu siitä mitä tai miten, vaan miksi. Miksi me kulutetaan ja mitä me sillä kuluttamisella haetaan? Miksi me halutaan rahaa, jotta voidaan ostaa erilaisia asioita? Pala kangasta ei tee ketään onnelliseksi, joten miksi se uusi paita sitten täytyy hankkia? Mikä on se tunne, joka siitä uudesta paidasta tulee? Miksi sen tunteen haluaa? Voisiko sen tunteen saada jostain muualta? Julia avaa näitä ajatuksia kirjassa todella hyvin. Tämä on kirja, josta tulee rauhallinen olo. Ei tee mieli muuttaa maakuoppaan ja hylätä asioiden ja palveluiden ostamista, mutta tämän kirjan kuunneltuani olen vahvasti kokenut, että saan siitä rahasta, joka mulla on käytössä, enemmän hyvää mieltä.

self helf kirjat 4

Rauhoita mielesi unille, Hidasta elämää. Hidasta elämää -median vartin mittaisia meditaatiota ja rauhoittumisaudioita löytyy Storytelin valikoimasta useimpia. Mä olen kuunnellut viime aikoina Rauhoita mielesi unille -teosta. Tällä on pituutta vain vartti, mutta se riittää. Ensin opastetaan oikean asennon löytymiseen sängyssä, sen jälkeen rauhallinen miesääni (lukija Pequ Nieminen) ohjaa hengityksen tasaamiseen. Kun uni ei meinaa tulla ja ajatukset käyvät kierroksilla, hengitykseen keskittyminen on ainakin mulle helpoin tapa saada itseni rauhoittumaan ja keskittymään “ei mihinkään” silloin, kun olen viimeisenä hereillä. (Jos toinen on vieressä hereillä, pyydän kulmakarvahierontaa. Oon nimittäin huomannut, että nukahdan helposti, jos mun kulmakarvoja painellaan pinsettiotteella…) Jos oon hereillä yksin, hengitykseen keskittyminen ei kuitenkaan aina onnistu vain itse yrittämällä. Sen takia olen kokenut hyväksi sen, että seuraan jonkun muun antamia ohjeita. Keskityn siihen ääneen ja sitä kautta saan kiinni rauhallisesta hengittämisestä ja lopulta nukahdan. Rauhoita mielesi unille kestää vartin ja monesti olen nukahtanut ennen kuin vartti on tullut täyteen.

self help kirjat 5

Ja nyt se Storytelin tarjous: Lunasta tästä 50 %:n alennus ensimmäiseen 4 kuukauteen. Alennus on voimassa 30.11.2022 saakka. Neljän kuukauden ajan maksat 4,99 € / kk. Tämän jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti normaalihintaisena Storytel Basic -tilauksena, 9,99 € / kk. Tarjous on voimassa vain uusille asiakkaille. Voit lopettaa tilauksen milloin haluat.

juoksemassa satu

Täältä löydät lisää äänikirjasuosituksiani ja kirjavinkkejä:

True Crime – tasokkaat true crime -äänikirjat
Cozy crime eli ”kiltti rikosviihde” – Mitä se on?
Äänikirjavinkkejä pitkille automatkoille (lapsille)
Koukuttavat, historialliset ja ihanan pitkät romaanit
Rikollisen hyvää viihdettä (mm. kuratoimiani true crime -vinkkejä)
Chick-lit on hauskaa ja älykästä

Elämäkertoja, jotka ovat opettaneet minulle jotain uutta
Dekkareita, joissa ei ole lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö