Kirjavinkkejä: rikollisen hyvää viihdettä

Mainos: Storytel

Olen edelleen tuttuun tapaan, jo ties kuinka monennetta vuotta peräkkäin, kulkenut luurit päässä lenkillä, keittiössä ja pyykkituvassa äänikirjoja kuunnellen. Teille, jotka juttujani olette seuranneet pidemmän aikaa, ei varmaan tule yllätyksenä, että rikos kannattaa aina. Olen kuluneena kesänäkin kuunnellut ja lukenut valtavan hyviä dekkareita ja valikoiden true crimeä. Tässä muutama viime aikojen suosikkini. Poimi tästä vinkit talteen ja lisää ne vaikka Storytelin kirjahyllyyn odottamaan.

rikoskirja viihde storytel 1
rikoskirja viihde storytel 7

Jos et vielä ole kokeillut Storyteliä, nappaa tästä mun linkistä maksuton 30 päivän kokeilujakso. Saat sinä aikana kuunnella ja lukea kaikkia Storytelissä olevia teoksia niin paljon kuin huvittaa. Maksuton kokeilu ei sido mihinkään: tilauksen voi perua kokeilujakson loppumisen jälkeen, jos ääni- ja e-kirjat ei olekaan sua varten. Storytelistä löytyy muuten myös paljon podcast-sarjoja, esim. kaverini Inari Fernandézin loistava Lapin puheenvuoro.

rikoskirja viihde storytel 2

Riku ja rikostoimittajat. Tämä oli elokuun äänikirjakohokohtani. Kahdeksanosainen älyttömän kiinnostava ja koukuttava äänikirjasarja, jossa kahdeksan suomalaista rikostoimittajaa kertoo oman työuransa kiinnostavimmista ja koskettavimmista tapauksista. Tämä Riku Rantalan sarja on tavallaan true crimeä, mutta ei sitten kuitenkaan. Keskiössä ei ole tapahtunut rikos vaan rikostoimittajan uutistyö kyseisen rikoksen ympärillä. Miten toimittaja kuuli jutusta alunperin? Miten jutusta uutisointi eteni? Mistä toimittaja saa lähteensä? Miten skuuppi syntyy?

Riku Rantala tunnetaan nykyään esim. Madventures-kirjoista ja -televisiosarjoista. Hän on uransa alkuaikoina työskennellyt kuitenkin myös rikostoimittajana. Siitä tuleekin sarjan sisällöllinen vahvuus: Rantala tietää, mistä puhuu, ja hän osaa nostaa esiin täsmällisiä kysymyksiä. Kuuntelin kaikki jaksot paitsi Vilja Eerikaa koskevan jakson – se on minulle aiheena liian vaikea ja välttelen sitä.

Jaksot olivat tasaisen hyviä. Eniten tunnekuohuja itsessäni aiheutti Harri Nykäsen jakso, jossa Nykänen kertoi rikostoimittajan työstään edesmenneen Matti Ahteen ahdistelukohun ympärillä. Nykäsen tekemästä jutusta seurasi potkut toimittajalle (koska hän paljasti Ahteen nimen vastoin Hesarin päätoimittajan käskyä) ja uraongelmia monelle muulle toimittajalle. Tapaus tuntuu aivan uskomattomalta. Että miten voi vielä 2000-luvun alussa tällainen hyvä veli -verkoston suhmurointi olla mahdollista. Järkyttävää.

Riku ja rikostoimittajat -sarja on tasokas dokumenttisarja, joka liikkuu rikosjournalismin, sananvapauden ja true crimen alueilla. Sarja on osa Storytelin omaa tuotantoa, eli sen löytää vain Storytelistä. Uskallan suositella 30 päivän kokeilujaksoa ihan vain tämän äänikirjasarjan kuunteluun. Rantalalla on todella miellyttävä äänikirjaääni.

rikoskirja viihde storytel 3

Torstain murhakerho, Richard Osman (kääntäjä Arto Schroderus). Hersyvän hyväntuulinen brittidekkari rikoksia ratkovista ja gin toniceja sekoittelevista senioritalon asukkaista. Cooper Chase -nimisen seniorikylän asukkaista muutama kokoontuu torstaisin palapelihuoneen ratkomaan rikoksia. Murharyhmän tyypit ovat naamioineet tapaamisensa “Japanilainen ooppera – vapaata keskustelua” -salanimelle, jotta he saavat pöhistä kerhonsa asioista rauhassa ilman muita seniorikylän asukkaita.

Torstain murhakerho on hyvänmielen dekkari. Se ei ole raaka eikä kammottava, mutta silti sekä jännitys että mielenkiinto säilyvät. Tarinan yllä leijuu ihana brittihuumori. Teos on ennen kaikkea hauska ja lämminhenkinen (tai en tiedä, voivatko murhiin liittyvät asiat ikinä olla kovin lämminhenkisiä, mutta tarkoitan siis lähinnä murharyhmän keskuudessa vallitsevaa tunnelmaa). Torstain murhakerhon keskeisin selvitettävä rikos on paikallisen rakennusurakoitsijan murha, jota jo eläkkeelle jääneet ay-vaikuttaja, psykiatri, salaisen palvelun agentti ja sairaanhoitaja ratkovat. Lukijana ihana ihana ihana Jukka Pitkänen. Hän on mun mielestäni yksi parhaista rikosaiheisten äänikirjojen lukijoista.

rikoskirja viihde storytel 4

Kun jäljet katoavat, Elina Backman. Viime kesänä ilmestynyt myyntimenestys, Backmanin esikoisteos Kun kuningas kuolee ihastutti ja kauhistutti. Ja niin teki tämä jatko-osakin. Tällä kertaa kirjassa liikuttiin Helsingissä muun muassa Lammassaaren maisemissa. En paljasta juonesta mitään, mutta sen voin kertoa, että sopivan paljon toimintaa on luvassa ja päähenkilöt ovat tuttuja ensimmäisestä osasta. True crime -jutuista kiinnostunut toimittaja-podcastaaja-copywriter Saana Havas ja rikoskomisario Jan Leino seikkailevat tässäkin teoksessa. Rikoksilla ei mässäillä, mutta jännitystä riittää. Ihmissuhdekiemuroitakaan ei ole unohdettu. Kirjailija itse on lehtihaastatteluissa kertonut rakastavansa onnellisia loppuja ja ihmissuhteiden kuvaamista. Kun jäljet katoavat –teoksen lukee äänikirjaksi Sanna Majuri, joka Pitkäsen tapaan lukeutuu äänikirjalukijasuosikkeihini.

rikoskirja viihde storytel 5

Manni, Kale Puonti. Tässä äänikirjassa kohtaa kaksi suosikkiani: genre (suomalainen dekkari) ja lukija (Ville Tiihonen). Löysin Puontin dekkareiden pariin vasta tänä kesänä, kun Storytel mainosti syyskuun alussa ilmestynyttä Puontin Pasilan Myrkky -dekkarisarjan kolmatta osaa. Koska kivointa on tietysti kuunnella sarjan teokset vanhimmasta uusimpaan, aloitin sieltä ekasta, Manni-teoksesta, jossa huumepoliisi, rikolliselle polulle eksynyt opiskelijapoika Manni ja järjestäytyneet ammattirikolliset kohtaavat.

Pasilan Myrkky on Helsingin huumepoliisin työstä kertova rikosromaanisarja. Kale Puonti on itse työskennellyt huumepoliisissa pitkään, joten hän tuntee aihealueen todella hyvin. Hän on lehtijutuissa itse asiassa kertonut kirjoittaneensa kirjasarjaa päästäkseen ulos siitä henkisestä umpikujasta, johon Jari Aarnio ajoi koko Helsingin huumepoliisin.

Jos tykkää suomalaisista dekkareista, poliisityön tarkasta kuvauksesta ja fanittaa esim. Jarkko Sipilän teoksia, kannattaa ehdottomasti tutustua myös Puontiin. Aloita Mannista, etene sen jälkeen Miloon ja ota kolmantena luureihin tänä syksynä ilmestynyt Saarni. Tammikuussa 2022 ilmestyy kuulemma sarjan neljäs teos. Hauska knoppitieto tästä erittäin tuotteliaasta dekkarien kirjoittajasta ja entisestä poliisista: Puonti on sanoittanut paljon biisejä mm. Paula Koivuniemelle.

rikoskirja viihde storytel 6

Saat maksuttoman 30 päivän mittaisen kokeilun Storyteliin tästä linkistä. Samalta sivulta löydät myös muutamia muita äänikirjasuosikkejani.

Täältä löydät lisää äänikirjalovea ja kirjavinkkejä:

Chick-lit on hauskaa ja älykästä
Elämäkertoja, jotka ovat opettaneet minulle jotain uutta
Dekkareita, joissa ei ole lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa

Jutun kuvat yhdeltä alkusyksyn äänikirjakävelyltä.

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö