Tukka luonnontilassa

Mainos: Biodelly

Jos tätä mun tukkaani kuvaisi yhdellä sanalla, niin luonnontilassa osuisi aika lähelle. Värjäsin hiuksiani säännöllisesti yli kymmenen vuotta. Kaipasin niitä aina vähän tummemmaksi kuin mitä ne todellisuudessa olivat. Sellainen hieman kylmään taittava tummanruskea oli useimmiten valintani. Oi että se oli kaunis!

Ongelma oli, että enhän mä jaksanut värjätä hiuksiani tarpeeksi usein. Juurikasvu näytti – no juurikasvulta – ja koska intressejä käydä kampaajalla parin kuukauden välein ei oikein ollut, juurikasvua tuli lisää ja noin neljän kuukauden jälkeen ponnarikaan ei ollut enää ratkaisu. Jotenkin vaan kyllästyin.

Yhden värjäyskerran jälkeen päätin, että tämä oli nyt toistaiseksi tässä. Aioin kokeilla jotain uutta. Mun omaa väriä. Olen ollut nyt muutaman vuoden värjäämättä ja luulen, että kaikki se, mikä oli aikanaan värjätty, on nyt leikattu pois. Oikea tukanvärini on tällainen kuin kuvissa näkyy. Vaaleanruskea, ehkä vähän punertavaa, vähän blondia vähän viileänvaaleanruskeaa. Muutamia vaaleampia raitoja muistona kesästä ja harmaita hiuksia hauskoista vuosista.

Olen tykännyt pitää hiuksia pitkänä. En oikein keksi mitään muutakaan hiusmallia, josta tykkäisin. Tämä suora ja tasapitkä on myös helpoin silloin, kun ei jaksa kampaajalla kovin usein käydä. Sitä voi pitää vapaana, sen saa nutturalle ja sen saa ponnarille. Siinähän on jo kolme eri kampausvaihtoehtoa!  Jos on juhlat, suoristan hiukset suoristusraudalla tasaisiksi ja rimpsautan niihin vähän kiinnikettä.

Käytän aika vähän muotoilutuotteita, ja koska hiukseni ovat ennemminkin kuivat kuin rasvoittuvat, lika ei näy näissä ihan kovin äkkiä. Pesen hiuksiani todella harvoin. Korkeintaan kerran viikossa, yleensä paljon harvemmin.

Satsaa hoitoaineisiin, shampoon kanssa on väljempää

Kampaajaystäväni antoi mulle, laiskalle tukanhoitajaystävälleen kerran yhden vinkin hiustenhoitoon: satsaa aina hoitoaineisiin ja osta edullinen shamppoo.  

Suosin pääasiassa luonnonkosmetiikkaa hiustuotteissa. Etenkin kun nykyään tukkaosastolla luonnonkosmetiikan vaihtoehtoja on aika paljon – myös niitä edullisempia shampoitakin.

Olen menneen kesän ja tämän syksyn käyttänyt pesussa suomalaista Ole hyvä karpalo-inkivääri-shampoota. Siinä on ihana inkiväärin tuoksu (samaa shampoota löytyy myös mm. mandariinintuoksuisena). Inkivääri antaa paitsi tuoksun, se myös hoitaa päänahkaa vilkastuttamalla päänahan verenkiertoa. Kuiville hiuksilleni tämä on tuntunut passelilta tuotteelta. Rakenne on hyvin paksu, lähes hyytelömäinen, joten se on tosi riittoisaa. Mulla on nyt muutaman kuukauden käytön jälkeen tästä omasta Ole hyvä -pullostani vielä reilu puoli pulloa jäljellä. Normaalihinta on alle kympin (syyskuun alussa 15 % alessa Biodellyssä, kuten muutkin hiustuotteet).

Hoitoaineista suosin aina sellaista, jonka voi jättää hiuksiin. Hiukseni ovat pitkät ja menevät helposti takkuun. Laadukas suihkutettava ja hiuksiin jätettävä hoitoaine on välttämätön, koska se helpottaa älyttömästi kampaamista. Kun harja kulkee kevyesti hiusten läpi, hiuksia ei katkeile eikä märkä tukka veny ja pysyy paremmassa kunnossa.

Bruns-tuotteet hoitavat päänahkaa (koska sieltähän se hius kasvaa!)

Hiusten hoitoon olen käyttänyt kesästä asti ruotsalaisia Bruns-sarjan hoitotuotteita. Bruns-tuotesarja oli mulle uusi tuttavuus. Kiinnostuin siitä tuotesarjan moton takia: Terve hius kasvaa terveestä päänahasta. Bruns-tuotteet kehitetään hyvinvoiva hiuspohja edellä. Kaikki Brunsit tähtäävät hiuspohjan hoitamiseen eikä vain siihen, että hius saadaan näyttämään mahdollisimman kiiltävältä tai hyvältä. Hiuksethan ovat kuollutta solukkoa. Hius ei kasva tai vahvistu latvasta – vaan sieltä hiuspohjasta, mistä se kasvaa.

Brunseissa on myös toinen jekku, joka osuu mun mielihyvähermoon: Bruns-tuotteita voi käyttää monella eri tavalla. Esimerkiksi seerumia voi laittaa kosteuttamaan sekä kasvojen ihoa että hiuspohjaa.

Aloitan mun Brunsin hoitoainesuosikista. Bruns-sarjan balsamisuihke 19 on hajusteeton hiuksia silottava hoitoaine, joka ei lätistä kampausta. Pullon suuttimesta lähtevä hienojakoinen mutta todella leveä suihke leviää yhdellä suihkauksella puoleen tukkaan. Toinen suihkaus toinen puoleen. Tiedän, että tämä kuulostaa hiustenhalkomiselta (ehehe), mutta kun olet kerran kokeillut tämän hoitosuihkeen pumppua, tulet vertaamaan kaikkia tulevia suihkaustehoja siihen. Tämä aine nimittäin  leviää kuin aamukaste!  Suihkeessa on jojobaöljyä, avokadoöljyä ja sheavoita, jotka suojaavat hiusta ja tekevät kuivan (check) ja karheankin (check) hiuksen helposti kammattavaksi ja saavat hiuksen näyttämään ja tuntumaan pehmeältä.

Vähän samannäköinen pullo, Blåmist 101, on eliksiiriä kuivalle päänahalle ja kuivalle kasvojen iholle. Tämä on monitoimisuihke, joka elvyttää ja kosteuttaa sekä hiuspohjaa että kasvojen ihoa. Jos siis vaivana on erittäin kuiva päänahka ja kuiva kasvojen iho, tämä suihke hoitaa molempia. Tämä ei riitä yksinään hiuksiin jätettäväksi hoitoaineeksi ainakaan mulla, mutta on ihan ässä ravitsemaan päänahkaa sekä kasvojen ja kaulan ihoa. Blåmist 101 toimii vähän samalla tavalla kuin kasvoja virkistävät vedet, joita voi suihkautella pitkin päivää ihoa virkistämään.

Siis MIKSI en ole aikaisemmin tajunnut, että hiuksiin ja kasvoihin voi käyttää samoja tuotteita? En ole purnukoiden ystävä vaan saan kiksejä siitä, jos pystyn yhdistämään yhdestä purkista moneen käyttötarkoitukseen. Mieluummin monikäyttöisyys ja tyhjemmät kylppärinhyllyt kuin iso rivi nättejä purkkeja.  Blåelixir 101 -seerumi on hyvä esimerkki hius-ihonhoitotuotteesta. Se on valmistettu kylmäpuristetuista kasviöljyistä eli öljyseerumi on todella hyvä sitomaan kosteutta ihoon. Tätä voi hieraista samalla päänahkaan ja kasvoihin tuomaan pehmeyttä ja sitomaan kosteutta. Tätä öljyseerumia suositellaan etenkin vähän vanhemmalle ja kuivalle iholle. Kasvoille öljy kannattaa levittää kasvoveden ja seerumin jälkeen – kasvoöljyn idea on sitoa ja lukita kasvoveden ja seerumin tuoma kosteus ihoon.

Silloin tällöin – välillä myös ilman shampookäsittelyä eli suoraan vesipuhdistuksen päälle – laitan hiuksiin naamion. Brunsin hiusnaamio 22 on ollut supersuosittu. En ihmettele, että Trendi-lehti valitsi tämän vuoden parhaaksi hiusnaamioksi. Tämä nimittäin tiristää kuivasta ja rouheasta letistä kiiltävän, kuohkean ja pehmeän tukan. Naamio levitetään kosteisiin hiuksiin latvoista hiuspohjaan, odotellaan nelisen minuuttia ja huuhdellaan. On kuulemma loistava tuote curly girl -metodiin. Luonnonkihara pompahtaa nätisti muotoonsa naamion kosteuttavan vaikutuksen myötä.  

Hiusnaamio 22 sisältää avokadoöljyä, kookosöljyä, aloe veraa ja E-vitamiinia. Biodellyn tuotesivulla monet käyttäjät kehuvat tätä viiden tähden naamiota. Ja kyllä: se on hyvä!!

Sitten yksi mersutuote: yli neljänkympin hiusnaamio. Brunsin, hiusnaamio 80 eli kasvunaamio. Tämän voideseoksen idea on simuloida karvatuppea, edistää hiusten kasvua ja auttaa ehkäisemään hiusten lähtöä. Tämä ei siis tietenkään kasvata hiuksia kenenkään päähän eikä se laita hiuksia kasvamaan nopeammin. Hiusnaamion voima perustuu siihen, että se aktivoi lepotilassa olevia karvatuppia. Voiteen sisältämää kasviuutetta on testattu kliinisesti:  olosuhteista riippuen hiusten kasvua on nähtävissä testitulosten mukaan noin 3-5 kuukauden käytön jälkeen.

Mulla itsellä ei ole hiusten kasvuun liittyvät pohdinnat ajankohtaisia, joten en itselläni ole käyttänyt tätä kuin hoitavana naamiona ja siinä se on kyllä hyvä. Mutta mielestäni tuo edullisempi hiusnaamio 22 (sitä saa myös pienemmissä purkeissa) toimii yhtä hyvin siinä hommassa. Tähän kasvunaamio 80:een kannattaa tutustua, jos hiusten kasvun edistämiseen liittyvät tuotteet kiinnostavat.

Jos saan suositella hiustenpesun ja -hoidon perustaksi, niin…

…mä ottaisin Ole hyvä -shampoon (kotimainen, edullinen, toimiva) ja tuon balsamisuihkeen numero 19.

Jos sulla on kuivat hiukset ja kasvojen iho, niin ajattelisin, että…

hiusnaamio 22 on aivan ihana. Se plumssauttaa tukan todella nätiksi ja hyvinvoivaksi. Kaveriksi sopii kasvoja ja hiuspohjaa ravitseva Blåelixir 101 -öljyseerumi, jota voit käyttää myös kasvoöljynä.

Jos haluat yhden tuotteen, jolla voi hoitaa kehoa mahdollisimman laajasti…

…valitse silloin tämä hiusnaamio 22. Voit helliä sillä hiusten ja hiuspohjan lisäksi myös kasvojen ihoa tai kuoria vartalon. Hiusnaamio toimii kasvonaamiona näin: levitä hiusnaamiota sellaisenaan puhtaalle kasvojen iholle ja anna vaikuttaa 5-10 minuuttia, hiero ja huuhtele. Kuorintavoiteena tähän tapaan: ota lusikallinen hiusnaamiota, lisää teelusikallinen suolaa tai sokeria, sekoita kämmenellä ja ja kuori vartalon iho. Käsittelyn jälkeen iho tuntuu tosi pehmeältä.

Biodellyssä on nyt tukkapäivät, ja kaikki hiustenhoitotuotteet, Cultivator’s kasvivärit ja Aquis-turbaanihuivit ovat 15 prosentin alennuksella 12.9. asti, jeijj!

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö