Ihanat, ihanat ja kuumat Islannin luonnon uimapaikat

Islannin kuumat luonnon uimapaikat ovat oleellinen osa Islannin-kokemusta. Pää kylmässä ja vartalo tulivuoren lämmittämässä kuumassa joessa. Onhan se aika mahtava kokemus!

Skylagoon

Kun joku kysyy minun mielestäni tärkeintä kokemusta Islannissa, niin sanon melkein aina joko islanninhevoset tai uimisen lämpimässä vedessä ulkona. Kun sanoin uiminen, niin mitään uimalaseja, räpylöitä tai sekuntikelloa ei siis tosiaankaan tarvita. Kun Islannissa mennään uimaan, mennään rentoutumaan. Löllytään eriasteisissa uima-altaissa ja sitten välillä jäähdytellään seisomalla hetki jääkylmässä pohjoistuulessa.

Alotetaan perusteista. Islannissa on reilusti yli sata uimapaikkaa. Suhteutettuna maan kokoon se meinaa, että Suomessa olisi lähes parituhatta kylpylää. Kiitos saaren vulkaanisuuden, Islannissa on uimapaikkoja ihan joka kylässä. Uimapaikkojen ylläpito ei ole Islannissa jäätävän kallista. (Siis ehkä ainoa asia, joka ei ole Islannissa kallista.) Kuumissa vesissä rentoutumiseen on kolmenlaisia paikkoja.

Helpoin ja meidän paikallisten keskuudessa yleisin uimisvaihtoehto on mennä julkiseen uimahalliin, joista kaikista löytyy ainakin yksi noin 38–41-asteinen kuumavesiallas. Koska uima-altaiden vedet lämmitetään geotermisellä energialla, on uima-altaiden ylläpito edullista ja halleja löytyy lähes jokaisesta kylästä ja kaupungista. Sisäänpääsymaksukaan (alkaen muutaman euron) ei juuri päätä huimaa. Kustakin kylästä löytyy uimahalli tai parikin sinistä uintiopastemerkkiä seuraamalla. Kaikki uimahallit on lueteltu täällä. Alla oleva kuva on kansanuimalasta Hofsósin kylässä.

pohjois-islanti islannin kartta

Sitten ovat ne monta astetta prameammat kylpylä. Islannissa on niitä nykyään useampi. Tunnetuin on Keflavikin lentokentän kupeessa poriseva Blue Lagoon, Reykjavikin naapurikaupungissa vastikään avattu Sky Lagoon (tässä blogijutussani löytyy Sky Lagoonista enemmään), Kultaisen kierroksen Fontanan kylpylä (Laugavatnin järven rannalla Hekla-tulivuoren maisemissa) ja luonnonlähteen ympärille rakennettu maalaiskylpylä Secret Lagoon. Pohjois-Islannin Húsavíkin kylässä pääsee kylpemään kuumassa merikylpylässä (Geosea), Myvatn-järven rannalta löytyy Blue Lagoonin pikkusisko Jardbödin-kylpylä ja Länsi-Islannissa Krauma-kylpylän kuumat altaat saunoineen. Ja monia monia muita. Tykkään näistä prameistakin spakylpylöistä, mutta emme käy niissä kovin usein juuri hinnan takia. Nämä kylpylät ovat enemmän sellaisia erityistapauksia, joihin mennään ulkomaalaisten vieraiden kanssa, merkkipäivänä tai muuten vain erityisenä ohjelmanumerona.

Kolmas ja se mielikuvaltaan kaikkein tunnetuin tapa nauttia Islannin kuumista vesistä on kelluttaa itseään luonnonvaraisissa lämpimissä lähteissä keskellä luontoa.

Islannin luonnon uimapaikat – tästä on siis kyse

Islanti sijaitsee kahden mannerlaatan välisessä saumakohdassa. Vulkaanisuudesta johtuen Islannissa on paljon kuumaa vettä myös luonnossa vapaana. Osa kuumista lähteistä on niin kuumia, että niissä ei voi uida. Tunnetuin kuuma lähde taitaa olla geysirin alueella purkautuva Strokkur-geysir. Kuumaa vettä pyrskähtää muutaman kymmenen metrin korkeuteen muutaman minuutin välein. Islannin luonnon uimapaikat ei tarkoita samaa kuin Islannin luonnon kaikki kuumat lähteet, koska osassa lähteitä vesi on polttavan kuumaa. Tai liian viileää.

Kuumien lähteiden tuntumassa voi kylpeä vain silloin, kun kuuma ja kylmä vesi muodostavat juuri lämpöisen sekoituksen tai silloin kun kuumaa vettä virtaa lähteeseen niin hitaasti, että se ehtii jäähtyä noin 38–42-asteiseksi. Yli 42-asteinen vesi tuntuu yleensä kroppaa vasten liian kuumalta, alle 38-asteisissa vesissä taas ainakin meikäläinen jäätyy, kun ottaa huomioon, että ulkolämpötila on usein jotain viiden ja kahdentoista celsius-asteen välillä.

Tällaisia sopivia luonnon kylpemispaikkoja on Islannissa muutamia kymmeniä. Kaikkia luonnon uima-altaita ei ole vielä löydetty, sillä niitä syntyy mannerlaattojen liikkuessa jatkuvasti lisää. Osa luonnon uimapaikoista on merkitty karttoihin, osaa ei. Muutamat uimapaikat sijaitsevat sellaisten maanomistajien mailla, jotka eivät halua muiden käyttävän altaitaan ja siksi osa yksityisistä altaille vievistä teistä on suljettu tai altaiden viereen on laitettu ilmoitus yksityisalueesta ja uintikieltokyltti.

Useimpien luonnonlähteiden vieressä ei ole suihkuja pukusuojista puhumattakaan, vaan ne sijaitsevat ihan aidosti luonnontilassa. Uimareissulle ei paljoa mitään tarvita. Uikkarit päälle ja lähteeseen!

Molskis! Muutama suosikkipaikka

Kokosin tähän listaan muutaman oman luonnon kylpemispaikkasuosikkini. Mukana on sekä autioita uima-altaita että sellaisia lähteitä, joissa löllytään hiekkakuopassa tai joenpohjalla.

Reykjadalur. Hiekkapohja. Suosittu päivävaelluspaikka Hveragerðin kylän tuntumassa. Reilun tunnin mittainen kuumien lähteiden lomitse kulkeva kävelyreitti vie laaksoon, jossa kuuma ja kylmä joki yhtyvät ja muodostavat aika lailla täydellisen uimapaikan. Pääkaupunki Reykjavik on puolen tunnin automatkan päässä, ja siksi Reykjadalurin lähteessä riittää kävijöitä etenkin kesäaikaan. Halusin kuitenkin mainita tämän mestan, koska vaellus tänne on niin kiva ja alueelta löytyy nykyään myös yksinkertaiset pukusuojat.

reykjadalur islannin luonnon uimapaikat

Seljavallalaug. Betonireunat ja -pohja (yksi altaan reunoista rajautuu kallioon). Tämä lienee Islannin kuvatuin autio uima-allas. Se sijaitese Skógafossin ja Seljalandsfossin vesiputousten välissä Islannin eteläosassa. Noin vartin kävelymatka parkkipaikalta. Mutta varoituksen sana: jos etsii rauhallista ja privaattia paikkaa, tämä on pettymys. Sen jälkeen kun Seljavallalaug ilmestyi Islannin suurimman pankin mainoskuvastoon ja päätyi isoimpien matkaopassivustojen listoille, täällä on käynyt jengiä kuin pipoa. Talviaikaan veden lämpötila ei pysy tarpeeksi kuumana.

Seljavallalaug

Landmannalaugar. Hiekkapohja. Kesäisin Landmannalaugar on suositun nelipäiväisen Laugavegur-vaelluksen lähtöpaikka. Landmannalaugariin tullaan välillä päiväretkeilemään ja kylpemään. Alueella on leirintäalueen lisäksi myös makuupussimajoitusta tarjoava vuoristomaja. Tässä vedessä kuuma ja kylmä vesi kiertävät toisiaan, joten lämpötila vaihtelee virtauksen mukaan. Uimapaikka pysyy kuumana myös keskellä talvea – eli päivä umpihangessa hiihtämistä, illaksi taskulampun valossa tänne rentoutumaan. Täältä löytyy juttu noilla seuduilla tekemästäni eeppisestä hiihtovaelluksesta.

Landmannalaugar islannin luonnon uimapaikat

Nordurfjörður. Betonireunat ja -pohja. Kun matkaa Länsivuonoilla Hólmavíkista sata kilometriä pohjoiseen tietä 643, löytää tien päästä Islannin ehkäpä upeimmalla paikalla olevan aution uima-altaan, Krossnesin altaan, jonka merinäkymät ovat siis ihan tajuttoman hulppeat. Tämä on vanha uima-allas, johon peritään muutaman sadan kruunun (muutaman euron) suuruista sisäänpääsymaksua. Jos altaalla ei ole kukaan töissä, jätä kolikoita rahalippaaseen. Mun mielestä tämä allas maisemineen on jo syy ajella tänne päin Islantia.

krossnesslaug

Hveravellir ja Kerlingarfjöll. Hiekkapohjaisia. Kjölurin erämaareitin (tie 35) varrella on kaksi mainiota pysähdyspaikkaa, joista molemmista löytyy leirintäalueen ja vuoristomajamajoituksen lisäksi myös luonnonvaraiset uimapaikat. Oma suosikkini näistä kahdesta on Kerlingarfjöll, jossa olemme lomailleet koko perheen kanssa. Alueen upeat punertavat vuoret ovat loistavia päivävaelluksille, ja yhden vaelluksen varrelta löytyy tämä ihana kuumavesiallas.

Kerglingarfjoll luonnonlähde

Hörgshlíð. Betonireunat ja -pohja. Tämä pikkuruinen yksityinen kylpypaikka sijaitsee aivan meren tuntumassa, Hörgshlíð-maatilan mailla, kotikyläämme Ísafjörðuriin vievän 633-tien välittömässä läheisyydessä. Uimapaikka on yksityinen, mutta satunnaiset matkailijat ovat tervetulleita rentoutumaan – kysy vain ensin lupa kilometrin päässä sijaitsevalta maatilalta. Jos maatilalla ei ole kukaan kotona, allasta saa vapaasti käyttää.

horgshlid islannin luonnon uimapaikat

Grettislaug. Hiekkapohja. Tämä luonnonvarainen allas ansaitsee maininnan upeista maisemistaan. Se sijaitsee pohjoisessa Islannissa aivan kuohuvan meren rannalla. Grettir Väkevä -saagan päähahmo, Grettir otti kylpyjä tässä nimenomaisessa lähteessä, siitä nimi. Uimapaikka sijaitsee kuoppaisen tien 748 päässä, 40 kilometriä Varmahlíðistä pohjoiseen.

grettislaug

Landbrotalaug. Hiekkapohja. Tämä yhden hengen tai kahden läheisen ihmisen allas päätyi yhden kirjani kanteen. Onhan se nyt tavattoman kuvauksellinen! Kuuma reikä keskellä tuulista laavakenttää, takana vuoret ja taustalla ääretön taivas. Keskellä ei mitään, mutta kuitenkin parin minuutin ajomatkan päässä asfalttitieltä. Jos olet matkalla Snæfellsnesin niemimaalle, niin käänny vasemmalle tieltä 54 Stóra Hraun –kyltin osoittamaan suuntaan ja jatka puolitoista kilometriä.

islannin luonnon uimapaikat Landbrotalaug

Hellulaug. Hiekkapohja. Jos Islannin luonnon uimapaikat pitäisi laittaa kivoimmuusjärjestykseen (no se on kyllä aika mahdoton tehtävä), tämä sijoittuisi aika korkealle rauhallisen ympäristönsä takia. Hellulaug löytyy Länsivuonoilta, sieltä etelärannikolta. Näissä Länsivuonojen uimapaikoissa on sekin hyvä puoli, että koska turisteja käy täällä pitkien etäisyyksien seudulla varsin vähän, myös luonnon uimapaikat ovat pysyneet aika rauhallisina ja joskus seudun altaissa pääsee ihan keskellä kesääkin nauttimaan omasta rauhasta. Hellulaug löytyy hotelli Flókalunduria vastapäätä tien toiselta puolelta meren rannalta. Kyltti tien varressa ohjaa perille. Allasta voivat käyttää kaikki, eikä sen käyttö maksa mitään.

islannin luonnon uimapaikat hellulaug

Lisää kuumavesialtaita löytyy listattuna täältä verkkosivulta. Tosi kätevä sivusto Islantia kierteleville kuuman veden ystäville.

Jutun kuvat: kaikki hyvät kuvat Björgvin Hilmarsson, tärähtäneet räpsyt ovat omia.

17 Comments

 • Marja-Liisa

  Vök unohtui kylpylälistalta 😉
  Ihanaa, että teit tämän jutun, kiitos!! Viisi viikkoa ja ollaan taas siellä, Islannissa <3 On varmaan aika käydä kokeilemassa vaihteeksi joku luonnonvesi, kun melkein aina vaan pulataan kylpylöissä. Kahta lukuunottamatta luettelemistasi on niitä luonnonvesiäkin kyllä kokeiltu, mutta vuosia sitten 🙂

  • Satu Rämö

   Vök on kuulemma aivan ihana! Me ei olla idässä käyty sen jälkeen kun se aukesi, joten en maininnut sitä, kun ei ole omaa kokemusta siitä.
   Olis voinut listata myös olutkylpylän lähellä Dalvíkia, sellainen pieni ja kekseliäs… Ja Akranesiin on avattu kans joku uusi kylpyläntyylinen. Aivan liikaa vaihtoehtoja 😀

   Loistavaa Islannin-reissua teille, kun matkan aika taas koittaa!

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Ilmeisesti noissa suurimmassa osassa riittää lämpöä vielä pitkälle syksyyn? Olen vakavasti alkanut harkitsemaan Islannin matkaa syksyksi, vaikka nyt tilanne taitaa olla se, että edes tuplarokotetut eivät pääse Islantiin ilman testejä.

  • Satu Rämö

   Juu! Noista luonnonvaraisista itse oon huomannut Seljavallalaugin viilenevän liikaa, muissa on riittänyt lämpöä. Mutta tilanteet voi tietysti vaihdella. Joskus voi se kuuman veden virtaus hidastua keskellä kesääkin, ja silloin lähde viilenee.

 • Olivia

  Tuo Hofsósin uimala on kyllä upealla paikalla!

  Landbrotalaug ei muuten ainakaan keväällä ja alkukesästä ollut auki, ja Google mapsin mukaan se on pysyvästi suljettu. Siellä on siis kylttejä jotka kieltävät kylpemisen altaassa. Harmin paikka, se on muuten niin symppis.

  • Satu Rämö

   Hofsós on ihana! Aivan mahtava sijainti meren lähellä…

   Noissa luonnonaltaissa on kieltämättä just se riski, että ne ei välttämättä syystä tai toisesta olekaan auki (maanomistajan takia, tai liian kuuman virtaavan veden takia ym.).

 • KatjaS

  Itsellä on nyt lokakuun reissulla listassa Djúpavogskörin. Onko sulla siitä kokemusta? Vök olis ollut reitin varrella mutta aukiolo on syksyllä niin rajattu ettei sovi aikatauluun. Sky Lagoonkin kiinnostaisi mutta pitää säästää nuo kalliit kylpylät ”aikuisempaan” reissuun. Lasten kanssa uimahallit ovat paljon kätevämpiä.

  • Sylvial

   Heippa!
   Palasin juuri nojatuolimatkalta Länsivuonoilta, jossa seikkailin kirjasi mukana. Reissu tyydytti korona-ajan runtelemaa uuvahtanutta mieltä.
   Kiitos siis inspiroivasta ja elämänmakuisesta lukukokemuksesta ja kuten Viisikkokin sen tiesi, hyvässä seikkailussa ei ainakaan eväiden puutteesta kärsitä. 😉 Ruokakuvaukset toi hauskan lisän tekstiin, ikään kuin olisi saanut myös makuaistin mukaan kokemukseen.
   Meno vaikutti ihanan letkeältä ja erityisesti ilahduin siitä, että sain käsityksen, että ainakin te arjessanne toteutatte ”koko kylä kasvattaa mentaliteettia”, lapsista huolehditaan yhdessä, apua saadaan ja annetaan myös muille perheille. Tätä itse toivoisin enemmän myös tänne meille. Helpottaisi kaikkia ja lisäisi yhteistä hyvinvointia, kun kaikkea ei tarvitsisi pystyä hoitamaan yksin.
   Joku päivä me tullaan miehen kanssa sinne. Minä arempijalkaisena patikoimaan, kylpemään ja nauttimaan maisemista, mies varmasti innostuisi koluaamaan maastopyörä/kiipely/varjoliitopaikkoja jne. Mä tiedän jo missä istun odottaessani; No siellä kylän kahvilassa tietenkin. 🙂

   Kaikkea hyvää.

  • Satu Rämö

   Tuolla Djupavogurin mestassa mä en ole koskaan käynyt – mutta kuvat netissä näytti hienoilta!

 • Sylvia

  Ainiin, ja kirjassa kun lähdit hiihtoretkelle, pakkasit mukaan kuumaa mehua, mutta paikan päällä kaadoitkin termarista kahvia. Molempi parempi. 🙂 Jep, olen se tyyppi joka muistaa asiat ärsyttävän pikkutarkasti, hehheh.

  • Satu Rämö

   Joo tästä tuli muutamalta palautetta 😀 Mulla on salainen taikatermari!
   (ja korjasin tämän toiseen painokseen) <3

 • Katarina

  Hei ja kiitos iahansta julkaisusta! Kylpeminen on kaikin puolin mainiota puuhaa!
  Olen lähtemässä ensi viikolla ensimmäiselle ulkmaan matkalle vuoteen – ja se suuntautuu tietysti sinne Islantiin 😀
  En tiedä, tavoittaako kysymykseni sinua, mutta olisin kysynyt Islannin netti-ja dataliittymistä, semmoinenhan pitää toki ostaa kun saavun, niin toivottavsti pääsen verkkoon, eikä tarvitse metsästää wifejä. MInkä hintaisia nuo ovat ja ennen kaikkea käyttökokemuksia, onko toimivuuksissa eroja? Kiitoksia, yst t Katarina

  • Satu Rämö

   Islanti kuuluu siihen samaan roaming-vapaaseen alueeseen kuin Suomi, vaikka Islanti ei olekaan EU:ssa. Omasta operaattorista sitten riippuu, minkälaisia palvelumaksuja siihen liittyy. Islannista voi myös ostaa datapaketteja/sim-kortteja, niitä on kymmenen euron paketeista muutaman kympin paketteihin. Kannattaa kysyä huoltoasemilta ja kioskeilta – tai lentokentällä tax freestä.
   Ihanaa matkaa 🙂

 • Miia Valtanen

  Hei,
  Olemme partioryhmä Hillerit Kalajoen Himangalta, 6 x 15 vuotiaasta ja 2 aik.)suunnittelemme n. 3 yön matkaa Islantiin keväällä toukokuussa 2023. Voisimmeko olla sinun kanssasi yhteistyössä ja suunnitella matkaa yhdessä. Olisi hienoa, jos sinun avullasi löytäisimme paikallisen samanikäistä koostuvan partioryhmän, joka voisi viedä esim. Jäätikölle tai Vattnajökulin kansallispuistoon tms. Haluamme käydä Krauman kylpylässä, yhden yön maastossa Öraefajökulin tienoilla, sinne varmaan pääsee bussilla Reykjavikistä Skaftafellin kaupunkiin ja siitä jäätikölle ja lähi tulivuorelle?
  Olethan yhteydessä, jos vain sulle sopii? Ystävällisin terveisin; Miia Valtanen p. +358 407712532, miiulis@hotmail.com sekä Pinja, Mari, Pietu, Vilma, Riikka, Ronja, Henna Vuotila

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *