Islannin maahantulosäännöt – joko Islantiin voi matkustaa?

Islannin maahantulosäännöt ovat päivittyneet tässä kesän korvilla koronatilanteen mukaan. Päätin koota aiheesta pienen faktapaketin tänne blogin puolelle, koska niin moni on kysellyt näiden maahantulosääntöjen perään ja koska näitä itsekin aika aktiivisesti seuraan. Tätä juttua on viimeksi päivitetty 12.10.

Islannin uudet maahantulosäännöt

Islannin maahantulosäännöt – rokotetut pääsevät maahan ilman karanteenia

Täysin rokotetut (jälkimmäisen rokotuksen ottamisesta täytyy olla kulunut 14 päivää) ja/tai koronan jo sairastaneet pääsevät maahan ilman karanteenia. Jos mukana matkustaa 2005 tai sen jälkeen syntyneitä lapsia, he kulkevat samana yksikkönä vanhempiensa kanssa. Eli jos vanhempi on rokotettu ja todistukset kunnossa, heidän mukanaan tulevat lapset pääsevät samalla tavalla maahan kuin vanhempansa (oli lapsia rokotettu tai ei).

Huom! Kaikkien (myös rokotettujen ja jo sairastaneiden) Islantiin tulijoiden pitää rekisteröityä etukäteen ennen maahan tuloa.

Matkailijoilta vaaditaan negatiivinen koronatestitodistus

Islannin koronatilanne muuttui todella nopeasti huonommaksi heinäkuun puolenvälin tienoilla. Delta-variantin takia tartuntamäärät ponkaisivat täällä reilusti ylöspäin – siis jopa yli sata uutta tartuntaa useana peräkkäisenä päivänä. Uuden tilanteen takia maahantulosääntöjä muutettiin heinäkuun lopussa niin, että kaikkien Islantiin tulevien matkailijoiden täytyy näyttää negatiivinen koronatestitulos, joka on korkeintaan 72 h vanha. Testi voi olla joko PCR-testi tai ns. pikatesti (antigen-testi). PCR-testi on kalliimpi ja sen valmistuminen kestää pidempäään kuin antigen-testi. Antigen-testi hyväksytään, jos henkilöllä on rokotesuoja. Jos rokotesuojaa ei ole, täytyy testin olla PCR-testi. Testiä ei vaadita vuonna 2005 ja sen jälkeen syntyneiltä.

Testitulosta ei vaadita Islannissa asuvilta, mutta heidän täytyy käydä rajalla antamassa näyte. Maahan vain käymään tulevien matkailijoiden ei tarvitse testauttaa itseään enää Islannin rajalla.

Islannin maahantulosäännöt: rokottamattomat tuplatestiin ja 5 päivän karanteeniin

Tämän kappaleen sisältö koskee suomalaisia matkustajia (ja EFTA/EES-maista tulevia eli ei esim. brittejä). Jos matkustajalla ei ole rokotusta tai todistusta jo sairastetusta koronasta, täytyy saapuessa näyttää negatiivinen koronatestitulos (PCR-testi, eli antigen ei käy), joka on korkeintaan kolme vuorokautta vanha.

Sen lisäksi rajalla eli lentokentällä täytyy mennä maksuttomaan koronatestiin. Testitulos tästä ensimmäisestä testistä tulee yleensä muutamassa tunnissa, korkeintaan vuorokauden aikana. Tämän ensimmäisen testin jälkeen täytyy mennä karanteeniin viideksi päiväksi, jonka jälkeen otetaan toinen koronatesti. Vuonna 2005 tai sen jälkeen syntyneiden lasten ei tarvitse näyttää koronatestitulosta rajalla eikä mennä testaukseen, mutta heidän täytyy pysyä vanhempiensa kanssa karanteenissa.

Kaikkien Islantiin tulijoiden pitää rekisteröityä etukäteen ennen maahan tuloa.

Täällä voit lukea, millaista on korona-arki Islannissa.

Islannin uudet maahantulosäännöt

Islannin maahantulosäännöt: näin hoituu karanteeni

Jos on Islantiin tulevalla suomalaisella ei ole rokotusta tai todistusta jo sairastetusta koronasta, hänen täytyy tehdä Islannissa kaksi koronatestiä: toinen rajalla ja toinen viiden päivän kuluttua ensimmäisen testin tuloksista. Kahden testin välissä oleva aika täytyy viettää karanteeni sääntöjen mukaan.

Tällä sivustolla on listattu paikat, joissa voi mennä tekemään sen toisen koronatestin 5 päivän karanteenin jälkeen. Jos molemmista koronatesteistä saa negatiivisen, pääsee vapaasti matkustamaan.

Tässä on lista hotelleista ja majapaikoista, jotka ottavat vastaan karanteenissa olevia matkailijoita.

Islannin viralliselta koronasivustolta löytyy paljon tietoa ja sitä päivitetään jatkuvasti – eli useammin kuin mä tätä mun blogijuttuani. Kannattaa hyvissä ennen matkaa vilkaista tuo linkkaamani sivusto.

islanti uudet maahantulosäännöt

Kun koronatilanne muuttuu, säännöt muuttuvat

Islannissa on ollut tämän syksyn melko hyvä koronatilanne. Se on kuitenkin pienestä kiinni, kuten on huomattu. Tämän vuoden huhtikuussa tuli pari karanteenirikkomuksesta johtunutta ryhmätartuntatapausta, ja yhtäkkiä uusia koronapositiivisa uutisoitiin yhden päivän aikana useita kymmeniä. Tartuntaketjut saatiin onneksi jäljitettyä melko nopeasti ja sadat altistuneet saatiin karanteeniin. Heinäkuun alussa tilanne oli jälleen todella hyvä, positiivisia koronatestituloksia on tullut vain muutama per päivä.

Heinäkuun puolivälin jälkeen Delta-variantin – ja luultavasti myös lisääntyneen matkailun ja kesäisten kokoontumisten ja juhlien – takia tilanne muuttui nopeasti ja heinäkuun viimeisinä päivinä uusia tartuntoja on tullut jopa yli sata päivässä.

Nyt syksyllä tartuntamäärät ovat pysyneet matalina. Tämä on sellaista ohuella liinalla tanssimista nyt ainakin siihen asti, että saadaan suurin osa porukasta rokotettua. Matkailun ja työpaikkojen takia rajat pitäisi saada auki ja lomalaiset liikkeelle, mutta toisaalta pitäisi kuitenkin yrittää mahdollisimman hyvin estää taudin leviäminen. Aika monimutkainen tilanne tämä on, kun pitää ottaa huomioon niin tsiljoona muuttujaa.

pohjois-islanti islannin kartta

Nopeat loppupäätelmät. Epävarmaa on kaikki. Päivittelen tietoja tähän juttuun sitä mukaa, kun saan niitä. Kysyäkin saa, vastaan jos osaan 🙂

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

36 Comments

 • Anu Morchy-Levy

  Olisikohan nyt hyva rako tehda Islannin matka. Rokotukset on saatu.
  Israelissa tartunnat laskevat hurjaa vauhtia. Viime viikolla oli puolet siita mita edellisella.
  Suunta nayttaa jatkuvat samana.
  Turismitungosta tuskin tulee viela tana kesana olemaan, ainakaan edellisvuosien malliin.
  Mika teilla on rokotustilanne siella?

  • Satu Rämö

   Jos teillä on rokotukset saatu, niin 1.5. pitäisi (nykytiedon mukaan) päästä Islantiin ilman rajoituksia. Jee! Meillä on vanhimmat ihmiset saaneet rokotukset ja terveydenhuollon henkilökunnasta suurin osa. Kesän mittaan rokotetaan nuorempia ja terveitä, mutta vielä on pikkuisen auki yksityiskohdat aikataulusta…

   • Kati H

    Hei!
    Ihanaa olisi päästä Islantiin kesällä! 😊
    Muutama tarkentava kysymys:

    – Jos on saanut yhden rokotuksen, mutta ei 2. vahvistusrokotusta, katsotaanko meidät jo rokotetuiksi?

    – Jos aikuiset ovat saaneet rokotukset, mutta lapsilla (synt. 2008 ja 2020) ei tietysti ole rokotuksia, eivätkä ole koronaa sairastaneet, tarvitseeko lasten takia jäädä karanteeniin maahan saapuessa?

    • Satu Rämö

     Moi!
     Tämänhetkisen tilanteen (28.5.) mukaan:
     Jos teidän rokote on sellainen, joka sisältää kaksi rokotekertaa, yksi pistos ei riitä siihen ”rokotettu”-statukseen, eli pitää olla molemmat rokotteet otettuna.
     Jos aikuisten ei tarvitse jäädä viiden päivän karanteeniin, ei mukana matkustavien lastenkaan tarvitse.

  • Satu Rämö

   Vain jos tulija on ollut EU:n tai Euroopan talousalueen sisältä. Tällä 1. toukokuuta kaavaillulla rajojen avaamisella on laajennettu koskemaan myös esimerkiksi Yhdysvalloista matkustavia.

 • KatjaS

  Kiitos tästä päivtyksestä. Itse islantilaisia lähteitä seuranneena ei kuitenkaan ihan kaikkeen ole löytänyt vastausta. Niihin ei siis ole vielä vastauksia kuten siihen, että koskeeko myös lapsia. Lasten kanssa tilanne tullee olemaan se, että aikuiset ovat rokotetut ja lapset käyvät testissä ennen lähtöä. Sellaistakin olen miettinyt, että jos suoria lentoja ei ole ja pitää matkustaa vaikka Tanskan kautta ja jos siellä vaaditaan neg. testitulos niin mistä sellainen Islannissa hankitaan? Jos siis kotimatkaa varten pitää hommata neg. testitulos… Siirsin suosiolla matkasuunnitelmat syyskuulle. Josko silloin olisi tilanne rauhallisempi ja säännöt selvät.

  • Satu Rämö

   Joo näistä ei ole tullut vielä mitään tarkempia sisältöjä – ainoastaan suunnitelma että toukokuun alussa avattaisiin maahantuloa. Jäämme siis odottelemaan tarkempia sääntöjä.

  • KatjaS

   Kökkö homma mutta tätähän tämä korona-aika on ollut: alati muuttuvia sääntöjä. Eli tällä hetkellä rokotetuilta vaaditaan rokotustodistuksen lisäksi alle 72h vanha koronatesti (pikatestikin käy, tämä on hyvä juttu. Koronatesti on Suomessa hävyttömän kallis!) mutta rajalla ei enää testata? Kunhan pääsee rajalta läpi, niin voi heti jatkaa matkaa, ei tarvitse jäädä odottelemaan rajatestauksen tulosta. Tämä on hyvä! Huolena on maasta lähtö. Jos (ja kun) ei suoralla lennolla pääse, pitänee esim. Tanskan kautta lentäessä olla myös paluumatkalla neg. koronatodistus. Ja niitä ei enää tehdä kai muualla kuin pääkaupunkiseudulla? Eli loman viimeiset pari päivää täytyy hengailla Reykjavikissa että pääsee oikein ajoitettuun koronatestiin 🤨. Tosin, omaan reissuun on vielä aikaa ja säännöt ehtivät muuttua ennen sitä useampaan kertaa.

   • Satu Rämö

    Jep, just näin! Tämänhetkisen tilanteen mukaan jos on rokotettu ja se max 72h sitten saatu negatiivinen koronatestitulos, niin testausta ei ole rajalla vaan voi jatkaa vapaasti matkaa. Jos on välilaskullinen lento, täytyy katsoa myös välilaskumaan säännökset. Islannissa voi tehdä koronatestin myös lähtiessään lähellä Keflavikia: https://www.oryggi.is/is/covid-19 Tuolta saa antigen-testin ja se maksaa noin 7000kr (noin 50 euroa) 🙂

    • Marketta Holopainen

     Kiitos selkeästä suomenkielisestä päivityksestä. Onhan näitä englanninkielisiä tietoja saatavilla, mutta yli 50 v sitten luetulla lyhyellä englannilla ei kaikki ihan aukene. Google-käännöksistä ei saa senkään vertaa selvää.

  • Satu Rämö

   Vielä ei ole tullut sen tarkempaa tietoa keltainen/vihreä-eroista. Heti kun tulee, päivitän tänne.
   Rokotteista: täytyy olla rokotesuoja. Käsittääkseni koronarokotteet ovat erilaisia; joissan riittää yksi pistos, toisissa on kaksi. Jos on sellainen rokote joka vaatii kaksi rokotekertaa, pitää molemmat olla, että saan todistuksen rokotuksesta.

   • Riitta

    Hei, mistä olet löytänyt tiedon tuosta kahden rokotteen vaatimuksesta? Löytämäni ohjeet olivat muotoa ”fully vaccinated” tai todistus sairastetusta koronasta, mikä vähän ihmetyttää, koska käsittääkseni yhden pistoksen antama suoja on samaa luokkaa kuin sairastetun koronan antama suoja.

    • Satu Rämö

     Tuolla islannin Covid.is-sivustolla on tarkemmin kerrottu rokotusvaatimuksista:

     ”Vaccination must be complete; the number of doses required to complete the vaccination for each vaccine must be according to manufacturer recommendations.”

     Eri rokotevalmistajien rokotteet ovat keskenään erilaisia; joidenkin rokotteiden kanssa riittää yksi pistos, joissakin kaksi. Eli jos saa rokotteen, joka vaatii kaksi pistosta, täytyy se toinenkin olla otettuna ennen kuin saa sertifikaatin matkustamista varten.

     THL:n sivuilta selvisi, että suomalaiseen koronatodistukseen tulee merkintä saaduista rokoteannoksista: ”Matkustuksen osalta EU:n jäsenmaat päättävät itse, edellyttävätkö ne maahan saapuvilta henkilöiltä yhtä vai kahta rokotusannosta.”

     • Miia

      Hei. Onko sinulla tietoa, että kuinka kauan Islanti jatkaa max 72h negatiivisen korona testituloksen vaatimista?

     • Satu Rämö

      En osaa yhtään sanoa; täytyy vaan seurata tuota covid.is-sivustoa ja heti jos muutoksia tulee, käyn päivittämässä niitä tähän blogijuttuunkin.
      Tällä hetkellä vaaditaan siis vielä Islantiin tulevilta matkaajilta negatiivinen testitulos, vaikka olisi rokotukset.

 • KatjaS

  Kiitos tästä päivityksestä. Tarkkaan seuraan tilanteen kehittymistä. Eli tällä hetkellä kaikki testataan kertaalleen rajalla (ilmaiseksi) iästä, rokotussuojasta ym. riippumatta. Ja Jos ei ole rokotusta tai todistusta jo sairastetusta koronasta, täytyy saapuessa näyttää negatiivinen koronatestitulos, joka on korkeintaan 3 vuorokautta vanha. Ellei ole lapsi. Ja SEN LISÄKSI ennen kuin pääsee maahan, pitää jäädä 5vrk karanteeniin. Eli jos ei ole sairastanut koronaa tai ei ole saanut tai halunnut rokotetta maahan pääsee kolmen koronatestin ja 5vrk karanteenin jälkeen? Miten paljon turistit ovat käyttäneet tätä mahdollisuutta? Minusta 5vrk karanteenissa on aika pitkä ja kalliskin pidennys lomaan.

  • Satu Rämö

   Jep, just näin. Onhan tämä aika heviä, mutta on tälle ymmärrettävästi syynsä. Ei täällä kovin isoja matkailijamääriä vielä ole näkynyt, mutta esim. Yhdysvalloissa on rokotettu todella paljon, ja etenkin amerikkalaisia turisteja tänne odotetaan nyt tulevana kesänä. Eurooppalaisia tulee varmasit enemmän sitä mukaa kun rokotteet on saatu.

 • Teija

  Hei. Heinäkuun lopulla olemme tulossa Islantiin, 3 hlöä, majapaikkana Reykjavik. Katsoin torstaina virtuaalimatkan Islantiin ja se tulivuori joka vielä hiljalleen pulputtaa laavaa oli aivan ihana. Jos se vielä heinäkuun lopulla pulputtaa, niin voiko sinne mennä katsomaan ? Ymmärtääkseni se on aika lähellä Reykjavikia, ja seuraava kysymys kuuluu, että miten sinne pääsee, pitääkö vuokrata auto ?

  • Satu Rämö

   Moikka Teija! Kivaa että olit mukana virtuaalikierroksella 🙂 Juu tulivuorta voi mennä katsomaan, jos vaan olosuhteet sallivat eli että on turvallista. Jos siellä on myrkkykaasuja ilmassa tai laavan takia vaeltaminen ei ole mahdollista, alue on kiinni ja siitä ilmoitetaan. Kesäksi odotetaan paljon innokkaita katsojia 🙂 Jos menee omin päin, täytyisi olla vuokra-auto. Se on noin 30 min ajomatka Reykjavikista. Tulivuorelle järjestetään varmasti myös päiväretkiä, eli bussikuljetuksen ja oppaan kanssa.

   • Tanja

    Mikäs tulivuori on kyseessä? Haaveilen myös matkasta Islantiin tulevana kesänä, mutta saapas nähdä jääkö se juurikin haaveeksi – tilannetta seuraillaan tiivisti tämänkin ruudun päässä.

    • Satu Rämö

     Geldingardalurin purkaus, eli se joka parhaillaan Islannissa purkautuu. Mun instan kohokohdissa on videoita:) (IG: satu_ramo)

  • Miia

   Toivottavasti päivittelet tätä vielä. Helpottaisi määräysviidakosta selviytymistä. Yritetään päästä tulemaan Islantiin syksyllä, mutta suorat lennot muuttuivat jälleen Pohjoismaiden kiertomatkaksi.

   • Satu Rämö

    Moikka! Juu mä päivitän juttua heti kun tulee uusia säännöksiä maahantuloon. 🙂

 • Katja

  Kiitos hyvistä vinkeistä ja neuvoista. Tällä tiedolla ensi viikolla olisi suuntana jälleen Islanti (varmaan 7. kerta), mutta jatkuvasti muuttuvat matkustusohjeet saavat aikaan harmaita hiuksia. Lähinnä mietin tässä nyt nimenomaan maasta poistumista, että pitääkö esittää jälleen negatiivinen testitulos ennen kuin pääsee koneeseen (Icelandairin suorat lennot)? Kotiinpalatessahan testiin pääsee sitten maksutta ja sitä ei käsittääkseni suomalaisilta vaadita rajalla. Reissussa ollaan viikko eli lähtiessä otettu testi ei sitten enää riitä. Osaatko sanoa, onko testi maksullinen?

  • Satu Rämö

   Joo nämä koronasäädökset, huhhuijaa. Aika nopsaanhan nämä muuttuvat…¨

   Icelandair ei vaadi koneeseennousijoilta (siis kun lentää Islannista poispäin) negatiivista testitodistusta – rajoitukset ovat maakohtaisia. Suomeen pääsee tällä hetkellä Islannista vapaasti (ja testiin tosiaan pääsee maksutta), eli Islannista lähtiessä ei tarvitse mennä Islannissa pcr/antigen-testiin.

 • Kirsikka

  Kiitos paljon tästä postauksesta! Olen vihdoin matkustamassa Islantiin ensi kuussa ja lennän pois Islannista maahan joka vaatii negatiivisen testituloksen ennen koneeseen nousua, joten heräsi kysymys, mitä jos tuleekin positiivinen tesitulos? Ainut tieto mitä löysin netistä on se, että silloin joutuu eristyksiin pariksi viikoksi, mutta satutko tietämään missä sairastuneet turistit majotetaan ja mitä se kustantaa? Vai majotetaanko sairastuneet myös samoihin hotelleihin, jotka ottaa vastaan turisteja jotka odottaa karanteenissa testitulosta?

  • Satu Rämö

   Mun käsityksen mukaan koronaan sairastuneet ei voi käyttää eritykseen samoja hotelleja, missä karanteenissa olevat ovat. Kannattaa olla kuitenkin yhteydessä tuonne covid.is-sivustolla olevaan aspaan, he vastaa yleensä aika nopeasti.

   Täällä on tietoja eristyksestä, ja siellä lyhyesti mainitaan, että virukseen sairastuneiden täytyy pysyä joko kotona tai paikallisen terveyskeskuksen osoittamassa paikassa:
   https://www.covid.is/sub-categories/how-does-isolation-work

 • Katrina

  Hei! Selailin juuri covid.is-sivustoja ja iloisesti yllätyin, kun ymmärrykseni mukaan nyt olisi poistettu testivaatimus maahan saapuessa? Mietin, että olenkohan ymmärtänyt oikein? Matkaseurueemme kaikki jäsenet ovat saaneet 3 rokotusta Suomessa ja tarkoitus olisi tulla nauttimaan kevätpäivistä kauniiseen maahanne! Ettei sitten jää siitä kiinni, että olisikin pitänyt käydä testissä ennen maahan saapumista…

  • Satu Rämö

   Juu, nyt testivaatimuksesta on nyt (tilanne maaliskuussa 2022) luovuttu. Covid.is-sivustolle tulee aina ekana uudet tiedot, joten sitä kannattaa seurata.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *