Valmis keittiöremontti ja myrkyttömät pesuaineet

Mainos: Ecokoti

Ihanaa, on viimein tullut aika esitellä melkein valmis keittiöremontti (enää hyllyjen maalaaminen uupuu). Muutamia ennen ja jälkeen -kuvia ja yksityiskohtia keittiöstämme ja luonnonmukaisia puhdistuvinkkejä. Kun keittiönikkunaa pyyhkivät välillä aallot ja ulkona meri tuoksuu ja ilma on puhdasta, tykkään että puhtaus kodin sisällä tuoksuu siltä ihan samalta. Luonnolta! Ei kemikaalituoksupilveltä tai vaatteiden huuhteluaineelta. Ekologiset pesuaineet ovat meille aika luonnollinen valinta, koska suosin luonnonkosmetiikkaa ihonhoidossakin. Olisi vähän hassua pestä astiat ja vaatteet kemikaalicocktaileilla, jos samaan aikaan miettisin, onko kasvovoiteessani mahdollisesti mikromuoveja. Etenkin kun myrkyttömät pesuaineet eivät tarkoita kompromissia lopputuloksessa. Mun etukoodillani saat hyvän alennuksen suomalaisen ekopesuainevalmistajan Ecokodin mainioon verkkoshoppiin. Ensin kuitenkin muutama remonttikuva!

valmis keittioremontti

Ostimme tämän meidän kotimme viime keväänä. Talo on ulkoa päin huonossa kunnossa ja se oli myös sisältä melkoinen pommi. Mutta näissä neliöissä oli yksi asia, joka sai meidät tekemään ostopäätöksen: keittiönikkunasta avautuva maisema. Tiesimme, että valmis keittiöremontti ei ole ihan pikkujuttu ja arvelin, että remppa-aika koettelisi pinnaani. Mutta sitten taas. Pohdin, että kaiken muun voi ajan ja budjetin myötä korjata, mutta maisemaa ei voi. Siihen me kiinnyimme ja päätimme sen voimin jaksaa vielä yhden ison remontin.

vanhan talon remontti aloitus keittiö

Vanhan purku, keittiön täydellinen tyhjennys, valmis keittiöremontti

Ostotilanteessa keittiömme oli kaameassa kunnossa. Outoja puolilahoja kaappeja oli kiinnitetty sinne ja tänne, niin sanotun saarekkeen ja seinän välissä oli noin puoli metriä tilaa, josta pääsi kulkemaan, jos käänsi päätä vinoon, sillä seinästä törrötti 30 senttiä syvä kaappi (tuo ylläoleva kiinteistövälittäjän kuva muuten kaunistelee mittasuhteita härskin paljon). Lattia oli rikki, seinät pinttyneen likaiset ja ikkunankarmit lahot. Ensi töiksemme kuljetimme kaiken pois, kuten seuraavasta kuvasta näkyy.

Vaihdoimme lattian ja asensimme lattialämmityksen. Lattian päällysmateriaaliksi valitsimme kalastusaluksilta tutun, vinokuvioisen metallilevylattian. Se tuntui hauskalta idealta, mutta meitä kyllä vähän katsottiin pajalla ihmetellen, kun kerroimme, että keittiön lattiaa olemme tässä ostamassa. Valinta osui kuitenkin ihan napakymppiin. Metallinen röpelöinen lattia hieroo ihanasti jalkapohjia ja luo kivan kontrastin puiseen seinään ja pöytään sekä keittiön kangasmateriaaleihin.

Poistimme sisäkaton ja rakensimme uuden. (Hehheeh, minä tässä ihan niin kuin että me rakensimme ja me purimme, mutta todellisuudessa puoliso teki kyllä ihan kaiken, mikä näissä kuvissa näkyy, yksin ja itse. Mun tehtäväksi jäi työt kodin ulkopuolella ja maksaa remontin laskut.) Ikkunat vaihdoimme viime syksynä. Ikkunoiden asentamisen jälkeen rakensimme ikkunanpuoleisen sisäseinän uusiksi. Puoliso nikkaroi siihen kaverin vanhoista lattialaudoista seinän, jonka hän sitten käsitteli tummansävyisellä puuöljyllä.

Keittiön työtaso syntyi tammipuulevystä, johon upotettiin liesi ja tiskiallas. Lieden yläpuolella olevaan seinään puoliso keksi virittää lasilevyn, jotta paistoroiskeet eivät jämähtäisi herkkään puuseinään kiinni. Ihanaa, että hän keksii jatkuvasti tällaisia yksityiskohtia! Taustalla näkyvästä kuivauskaapista on tarkempi juttu täällä: itse rakennettu astiankuivauskaappi. Senkin rakensi. Noh, puoliso 😀

valmis keittiöremontti

Keittiön työtasoa vastapäätä olevalle seinälle sijoitimme jääkaapin, uunin, hyllytilaa, astianpesukoneen ja oman ehtasuosikkini: juomakaapin, joka pitää juomat ihan täydellisen kylmänä.

Kun päivän työt on tehty, kodinkoneseinän eteen voi vetää mustan paksun kankaan. Samantyylinen verhosysteemi löytyy myös työtason alta. Meillä on siis keittiössä avohyllyjä ja aivan todella sekalaiset kodinkoneet. Mitään toimivaa emme heittäneet pois vain siksi, että olisivat jotenkin rumia tai keskenään yhteensopimattomia. Tuntuisi oudolta puhua vastuullisuudesta ja ekopesuaineista, jos samaan aikaan heittäisi toimivia kodinkoneita kaatopaikalle, jotta saisi kodinkoneet samaan sävyyn. Sitä paitsi tällä tavalla vanhaa ja uutta yhdistellen säästimme myös rahaa. Jos silmiin sattuu, että tiskikone on valkoinen ja jääkaappi hopeanharmaa, voi laittaa silmät kiinni tai koko höskän eteen voi vetäistä mustan, näitisti laskeutuvan kankaan.

Meillä ei ole avohyllyjen ja kodinkoneiden edessä kaapinovia, vaan kätkemme tämän koko kirjavan palapelin verhojen taakse. Tilasin nämä kuvissa näkyvät mustat kankaat Raumalta Kodinonni-kaupasta. Toimitin mitat ja kerroin minkälaista toivoisimme, ja he lähettivät valmiiksi ommellut verhot kiinnikkeineen postissa meille. Todella hyvää palvelua!

valmis keittiöremontti

Yhdistelemällä kivasti laskeutuvaa kangasta, puuta ja ronskia metallilevyä saimme keittiöön juuri sellaisen tunnelman kuin halusimme. Kutsun sitä komboksi moderni metsästysmaja menee vanhaan rantahuvilaan. Koska ikkunoista näkyy luonto, halusimme, että luonnon värit ja luonnon materiaalit ovat läsnä sisustuksessa. Tähän käsin rakennettuun kokonaisuuteen istuu todella luontevasti myös ne luonnolliset myrkyttömät pesuaineet. Nekin on tehty käsin: ei tosin täällä meillä, vaan Ecokodin pajalla Varkaudessa.

Ekologinen tiskiaine: luontoa ulkona, sisällä ja tiskikoneessa

Ecokoti on suomalainen perheyritys, joka valmistaa käsin ekologisa tiskiaineita, pyykinpesuaineita ja muita kodin siivousaineita Varkaudessa. Olen testaillut ja käyttänyt heidän tuotteitaan jo yli vuoden ja huomannut, että kodista tosiaan saa puhtaan, nätin ja hyväntuoksuisen täysin myrkyttömästi. Likaa ei tarvitse räjäyttää synteettisellä hajustepilvellä, vaan sen voi tehdä lempeästi luonnonmukaisilla pesuaineilla, joissa on vähemmän raaka-aineita kuin yhden ihmisen käsissä sormia.

ekologinen konetiskiaine

Ecokodin söpöt sydämenmuotoiset konetiskiainetabletit on tehty kuudesta raaka-aineesta: natriumsilikaatti, natriumsitraatti, natriumvetykarbonaatti, natriumkarbonaatti, natriumsulfaatti ja tensidi <5 % (Surfactant <5%). Tuotteet ovat myrkyttömiä ja niiden valmistuksessa käytetään vain luonnon omia kemikaaleja. Konetiskitabletit ja kaikki muutkin Ecokodin tuoteperheen tuotteet muuten löytyvät Tukesin virallisesta kemikaalirekisteristä, sieltä voi käydä tiirailemassa lisätietoja.

No miten on, peseekö neutraalin tuoksuinen valkoinen ekosydän astiat puhtaiksi? Tein testin ja videoin sen Ig-stooreihini. Latasin tiskikoneen täyteen. Osan astioista laitoin sisään aika likaisina. En huuhdellut smoothiemukeja vedellä ennen koneeseen laittoa, vaan laitoin ne testimielessä koneeseen kuivuneine mustikkaskyr-raitoineen. Ja kyllä nyt kelpaa onnitella valmistajaa: tuli AIVAN PUHDASTA. Ei mitään jälkiä, ei tahnaista pintaa astioissa, ei mitään. Lasit olivat pesun jälkeen kirkkaita kuin pakkasaamu ja ne smoothielasitkin tulivat ulos täysin puhtoisina. Ecokoti on jalostanut konetiskiainetta ja etsinyt sopivia raaka-ainekomboja entistä paremman pesutuloksen saamiseksi. Hyvin näyttää tuotekehitystyö kantaneen hedelmää!

ekologinen pesuaine

Luonnonmukaiset pesuaineet eivät “räjäytä likaa” pois perinteisten pesuaineiden tapaan, joten huuhtelukirkasteen lisääminen on minusta fiksua, etenkin jos tiskikone ladataan täyteen ja astiat ovat ihan reilusti likaisia. Huuhtelukirkaste kirkastaa astiat ja viimeistelee pesun lopputuloksen. Ecokodin huuhtelukirkaste on valmistettu sitruunasta ja väkiviinaetikasta. Sitä annostellaan astianpesukoneen huuhteluainelokeroon ja huuhtelukirkastetta lisätään säiliöön aina tarvittaessa.

Luonnolle tuoksuva neljän raaka-aineen pyykkipulveri

Entäs pyykinpesuhommat? Kirjoitin viime syksynä yksityiskohtaisen jutun ekopesuaineista ja siitä, kuinka ekologiset pesuaineet ovat hyväksi myös pyykkikoneelle itselleen. Kannattaa siis käydä lukemassa tämä pyykkipäivä-juttu.

pyykkitupa ekologinen pesuaine

Ekologinen pyykinpesuaine  – aivan kuten tuo konetiskiaine – sisältää vain luonnon omia raaka-aineita, ei lainkaan synteettisiä kemikaaleja. Ei fosfaattia, ei väri- ja säilöntaineita. Ecokodin tuotteet ovat myös vegaanisia.

Ecokodin pyykkipulveria saa täysin hajusteettomana tai laventelilla, piparmintulla tai sitruunaruoholla terästettynä. Laventeli, piparminttu ja sitruunaruoho ovat peräisin 100 % eteerisistä öljyistä. Jos kotona on valmiiksi katsottu kannellinen rasia pyykkipulverille, kannattaa ostaa saman tien tuo täyttöpussi ja mittalusikka. Kevyempi on edullisempi ja menee pienempään tilaan kuljetuksessa.

ekologiset pyykinpesuaineet

Tekstiileihin saa lisää kirkkautta ja ihanan luonnontuoksun lorauttamalla huuhteluainelokerikkoon pari korkillista pyykkietikkaa. Käytän pyykkietikkaa etenkin hikisten treenivaatteiden, sukkapyykin, petivaatteiden ja pyyhkeiden pesussa. Pyykkietikka viimeistelee pyykinpesun ja varmistaa, että keittiön tiskiräteissä tai treenisukissa ei tuoksu yhtään rasva tai tunkkaisuus, vaan raikas metsä – tai piparminttu! Pyykkietikalla on myös tekstiiliä kirkastava vaikutus. Nukkuessa ihmisen kehosta irtoaa lakanoihin kaikenlaista hikeä, nöyhtää ja ihonpalasta, jotka käytön myötä tummentavat lakanoiden väriä. Se on ihan normaalia. Ecokodin pyykkietikalla saa valkoisiin vanhoihin lakanoihin takaisin alkuperäistä kirkkautta.

Ecokodin pyykkietikkaa saa täysin tuoksuttomana, mutta tuoksunystävä löytää suosikkinsa eteerisillä öljyillä terästetyistä pyykkietikoista. Oma suosikkini on metsän tuoksu. Tuoksuherkkien kannattaa valita täysin neutraali tuoksuton vaihtoehto. Eteerinen öljy kun voi herkemmille aiheuttaa ihoärsytystä tai allergisen reaktion. Jos käytät eteerisillä öljyillä höystettyjä vaihtoehtoja, ravista pyykkietikkapulloa ennen käyttöä, jotta etikka ja eteerinen öljy varmasti sekoittuvat.

Vinkit tiskikoneen ja pyykinpesukoneen pesuun

Kai teillä pestään tiskikone ja pyykinpesukone vähintään kerran kuussa? No meillä ei, vaikka kyllä kannattaisi. Jos sihtejä ei puhdista ja koneita pese sisältä, niiden pesuteho laskee ja lopputulos ei ole enää niin kovin puhdas. Tässä muutama Ecokodin vinkki pyykkikoneen ja tiskikoneen putsausriitteihin. Lisää vinkkejä voit lukea Ecokodin jengin tekemästä yksityiskohtaisesta kodinkoneiden pesuohjeesta.

Pyykkikone. Ihmisestä irtoaa rasvaa ja kuona-aineita, joten pyykkiä on hyvä pestä välillä isommilla lämpötiloilla ihan jo pyykinpesukoneenkin tähden. Kerran kuussa (tai viimeistään nyt!) pese pyykikone sisältä:

  • Lataa 100 g sitruunahappoa pesuainelokeroon. Lorauta pari korkillista pyykkietikkaa huuhteluainelokeroon.
  • Laita pyykinpesukone pyörimään kuumimmalla mahdollisella pesuohjelmalla ilman pyykkiä.
  • Pesun jälkeen jätä täyttöluukku ja pesuaineluukku auki ja anna kuivua.
  • Muista putsata pyykkikoneen nukkasihti säännöllisesti.
  • Joka kerta pyykinpesun jälkeen on hyvä pyyhkiä pyykkikoneen kumikaulus täyttöluukun ympärillä kuivaksi, jotta märkä alusta ei ala haiskahtaa, ja jättää pyykkikoneen pesuainelokero ja täyttöluukku auki.
sitruunahappo ecokoti

Tiskikoneen puhdistus. Saat paremman pesutuloksen, kun pidät tiskikoneen puhtaana myös sisältä. Tsekkaa säännöllisesti, että huuhtelukirkastesäiliö on täynnä. Kerran kuukaudessa kannattaa tehdä tämä:

  • Annostele noin 20–30 g sitruunahappoa pesuainelokeroon.
  • Laita astianpesukone pyörimään kuumimmalla mahdollisella pesuohjelmalla ilman astioita. 
  • Ohjelman jälkeen avaa luukku ja anna kuivua.

valmis keittiöremontti

Myrkyttömät pesuaineet ja 20 % alekoodi

Ecokodin valikoimassa on myrkyttömien pyykinpesuaineiden, pyykkietikan ja konetiskiaineiden lisäksi myös mm. täysekologista kodin yleispuhdistusaineeksi sopivaa yleispesutiivistettä, sappisaippuaa ja paljon muita tuotteita. Alekoodi koskee myös niitä.

Täytä kodin puhdistusainehylly luonnonmukaisilla tuotteilla kesää varten ja hyödynnä mun etukoodi. Saat alekoodilla RÄMÖ20 20 % alennuksen kaikista Ecokodin tuotteista 5.6. asti.

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö