Fysikaalinen aurinkosuoja on parempi valinta

Mainos: Biodelly

Mä tutustuin fysikaalisiin aurinkosuojiin vasta ihan muutama vuosi sitten, kun aloin aktiivisemmin käyttää luonnonkosmetiikkaa. Mä en ollut suoraan sanoen edes ajatellut, että aurinkovoiteissa olisi niiden suojakerroinlukujen lisäksi jotain eroja. Mutta niissä on! Ihan valtavasti.

fyskaalinen aurinkosuoja luonnonkosmetiikka

Luonnonkosmetiikkahyllystä napattu aurinkosuoja kulkee myös nimellä fysikaalinen aurinkosuoja. Tässä nimessä piilee myös luonnonkosmetiikan aurinkosuojien hienous. Kaikkien aurinkosuojien pointti on tuotteen sisältämissä UV-filttereissä, jotka estävät haitallisen UV-säteilyn pääsyn iholle. Synteettisissä aurinkosuojatuotteissa on kemiallinen UV-suoja, eli ne kemialliset filtterit imevät UV-säteilyn itseensä. Luonnonkosmetiikan aurinkosuojissa on fysikaalien filtteri, joka muodostaa ihon pinnalle kalvon, joka heijastaa säteilyn pois. Luonnonkosmetiikan fysikaalinen ”aurinkosuojapanssari” on peräisin mineraaleista kuten titaanidioksidista ja sinkkioksidista.

Miksi fysikaalinen aurinkosuoja on hyvä?

Sitten sopii kysyä, että mitä sitten? Mitä väliä sillä on, muodostaako aurinkosuoja kalvon iholle ihoa suojaamaan vai imeytyykö aurinkosuoja ihoon ihoa suojaamaan?

Parempi suoja heti. Koska fysikaalinen aurinkosuoja muodostaa iholle kalvon, joka heijastaa UVA- ja UVB-säteet pois iholta, fysikaalinen aurinkosuoja alkaa toimia heti levittämisen jälkeen. Kemiallisten suojien kanssa pitää odottaa voiteen imeytymistä ja suojaavan vaikutuksen alkamista vähintään noin 20 minuuttia tai puolituntinen.

fyskaalinen aurinkosuoja alga maris

Fysikaalinen aurinkosuoja on ympäristölle parempi. Kemialliset UV-filtterit voivat olla haitallisia luonnolle: ne saastuttavat vesiä ja tuhoavat koralleja. Luonnonkosmetiikkatuotteet eivät sisällä haitallisia aineita ympäristölle, koska luonnonkosmetiikan raaka-aineet ovat mahdollisimman nopeasti ja täydellisesti biohajoavia (tästä se sanakin on peräisin luonnonkosmetiikka). Se, onko fysikaalinen aurinkosuoja tosissaan sitä, mitä se väittää, kannattaa aina tarkastaa etukäteen. Kiinnitä huomiota siihen, että tuotesarjalla on luonnonkosmetiikan sertifikaatti. Sertifiointitahoista näkee listan täällä. Tässä postaukseessa näkyy Alga Marisin tuotteita, koska käytän niitä itse. Alga Marisilla on Ecocertin sertifikaatti.

Fysikaalinen aurinkosuoja sopii myös lapsille. Pienet lapset – kuten myös tietysti aikuiset – kannattaa suojata ensisijaisesti vaatetuksella, aurinkolaseilla ja hatuilla, mutta kyllähän siellä ulkona tulee tietysti teepaidassa ja uikkareissa kesäisin kirmailtua, ja lapset viettävät yleensä ulkona enemmän aikaa kuin aikuiset. Aurinkosuojaa kannattaa silloin laittaa myös lapsille. Lapsille fysikaalista aurinkosuoja on hyvä siksi, koska lapsen iho on vielä kovin ohut ja ihoa on paljon vartalon painoon verrattuna. Fysikaalisen aurinkosuojan kemikaalikuorma on pienempi kuin synteettisissä, ihoon imeytyvissä aurinkosuojissa.

Ihoa hoitava vaikutus. Luonnonkosmetiikassa voidepohja on tehty kasviöljyistä, jotka jo itsessään hoitavat ja ravitsevat ihoa. Alga Marisin tuotteissa on esimerkiksi ihoa hoitavia auringonkukkaöljyä ja kookosöljyä.

Alga Maris on hyvin levittyvä fysikaalinen aurinkosuojamerkki ja sarjan kasvovoide lois-ta-va meikkipohja

Fysikaalisista aurinkosuojista on nykyään aika mukavasti valikoimaa. Olen muutamaa eri merkkiä testaillut viime vuosina, mutta kyllä aina vaan parhaaksi on osoittautunut Alga Maris. Sertifioitua luonnonskosmetiikkaa, hyväntuoksuiset tuotteet (kookos, ahh!), mutta myös tuoksuttomia vaihtoehtoja löytyy. Alga Maris on tuntunut käytössä parhaalta, koska se on niin älyttömän helppo levittää eikä se jätä ihoa valkoiseksi. Valkoisen kalvon probleema on vaivannut monia fysikaalisen aurinkosuojan tuotteita, koska voide tosiaan muodostaa ihon päälle sen ihoa suojaavan kalvon. Aurinkosuojat ovat kuitenkin kehittyneet viime vuosina niin paljon, että näkyvää kalvoa ei enää jää, ei ainakaan näillä Alga Maris -tuotteilla. Smuutisti menee pitkin ihoa eikä iholle jää paksua tököttimäistä fiilistä.

alga maris aurinkosuoja päivävoide

Kesäkuukausina (ja talvella hiihtokeleillä) huoliteltu ja freesi kasvomeikki syntyy – tadaa – aurinkosuojalla! Tämä Alga Marisin sävytetty päivävoide suojakertoimella 30 on just sellainen monikäyttötuote, josta tykkään hurjan paljon. Levitän tämän aamuisin kasvoveden ja seerumin päälle ja kas, naama on saman tien valmis aurinkoon ja voide tuo kasvoille freesin ilmeen. Tässä ylemmässä kuvassa mulla on juurikin tätä suojavoidetta, ja voiteen kolmesta sävystä se keskimmäinen eli Beige. Voide on rakenteeltaan paksumpaa kuin tavallinen sävyttävä BB-voide, mutta levittyy silti tavattoman iisisti ja tekee huolitellun ja rennon reippaan lopputuloksen. Tätä käytän koko kesän! Löytyy myös suojakertoimella 50.

fyskaalinen aurinkosuoja

Mun ehdoton lemppari vartalolle ja sellaiseksi yleisaurinkovoiteeksi on tämä kosteuttava kookoksen ja sheavoin tuoksuinen Alga Maris aurinkovoidespray. Siinä on jännä kuivaöljymäinen koostumus, se imeytyy hyvin ja on helppo suihkuttaa iholle ja levittää käsin. Tätä saa suojakertoimella 30 ja suojakertoimella 50. Tuo suojakertoimen 50 aurinkosuojaspray on hajusteeton. Meillä tätä käyttää koko perhe, myös lapset.

Ja viimeisenä taskun pohjalle: aurinkosuoja huulille. Wonderbra! Aurinkosuojaa pitää lisäillä päivän mittaan, mutta etenkin huulille. Huulten iho on ohutta ja herkkää ja sitä pitäisi suojata auringolta hyvin. Syödessä, juodessa, puhuessa ja pussaillessa huulille levitetty aurinkosuoja häviää kuitenkin nopeammin kuin muualta iholta, eli huulia pitää usein täsmähoitaa aurinkovoiteella. Tämä kulkee mulla kätsysti mukana taskussa, tuote on nopea levittää ja tekee huulista ihanan pehmeäntuntuiset – kiitos huulivoiteen sisältämän kookosöljyn! Tuote on hajusteeton.

Alga Marisilta löytyy myös lapsille suunnattuja aurinkovoiteita, ja näitä nyt mainitsemiani voiteita eri suojakertoimilla sekä vaihtoehdot allergia- ja tuoksuyliherkille. Nyt kannattaa täyttää kesän aurinkosuojavarastot, sillä kaikki Alga Maris -tuotteet ovat 20 % alessa Biodellyssä 9.5. asti.

9 Comments

 • T

  Mua kiinnostaa sun ajatukset tästä toisesta yleisestä fysikaalisesta uv-filtteristä, jota näissä Alma Mariksenkin tuotteissa käytetään eli sinkkioksidista. (Se toinenhan on titaanioksidi) ZnO luokittuu ympäristölle vaaralliseksi (https://echa.europa.eu/fi/brief-profile/-/briefprofile/100.013.839) ja jos sitä käytettäisiin esim. maalissa valkoisena pigmenttinä sellaisia määriä kuin aurinkosuojissa tarvitaan, pitäisi maalipurkin etikettiin laittaa tuo ympäristövaarallisuudesta kertova kuollut kala -merkki. Ja jos kosmetiikkaa koskisi samat merkintävaatimukset kuin kaikkia muita kemikaaleja eu:ssa, olisi sinkkioksidia sisältävissä aurinkosuojissa etiketissä tuo kuollut kala. Sinkkioksidihan on mineraali (epäorgaaninen aine) eikä se siis siksi ole (bio)hajoava. Se tappaa vesikirput ja kalat reilusti alle mg/l pitoisuuksissa (esim. tuolta kemikaaliviraston linkistä löytää tarkat koetulokset). Onko siis hyvä mennä luonnonvesiin sinkkioksidia iholla?

  • Satu Rämö

   Kiitos perusteellisesta kysymyksestä! Mun oma lähtökohta on se, että kun on sertifioitua luonnonkosmetiikkaa (eli joku valmistajasta ulkopuolinen uskottava taho on käynyt tuotteen läpi), luotan siihen. Luotan sertifikaatteihin, koska mulla ei mitenkään riitä aika saati osaaminen käydä läpi jokikistä raaka-ainetta joka erilaisista tuotteista löytyy. En siis ollut tätä sinkkioksidi-asiaa aikaisemmin miettinyt millään tavalla. Mutta perehdyin tähän ja vastaan tähän pian 🙂

   • Satu Rämö

    No niin, nyt mä luultavasti osaan muodostaa mielipiteen asiasta. Sä varmasti tiedät nistä kemikaalihommista paljon enemmän kuin mä, joten mielelläni kuulisin sinun näkemyksen tähän mun mielipiteeseen.

    Sinkkioksidi voi olla myrkyllinen/haitallinen jos sitä syö isoja määriä tai hengittää sisään. Mutta niin on vaikka sitruunahappokin, jota käytetään luonnonmukaisissa pesuaineissa, mutta sitä ei saa juoda tai kaataa silmiin.

    Yritin etsiä tietoa sinkkioksidin vaikutuksesta kaloihin ja mereneläviin, mutta kaikki tieteelliset tutkimukset joita äkkiseltään löysin, tarkastelivat nimenomaan sinkkioksidia nanomuodossa (ja luonnonkosmetiikassa nanopartikkelit eivät ole sallittuja). Esim tämä: https://journals.indexcopernicus.com/api/file/viewByFileId/616357.pdf

    Suomeksi löytyi aihetta liipaten yksi juttu, tämä varmaan onkin sulle tuttu. Jutussa ei tosin puhuta mitään nanopartikkeleista: https://www.apteekkari.fi/uutiset/kemikaaliasiantuntija-neuvoo-miten-suojata-ihoa-ymparistoa-vahingoittamatta

    Mä kysyn vielä Alga Mariksen maahantuojalta tähän kommenttia, koska en koe olevani tässä riittävän hyvä asiantuntija.

    Palaan! 🙂

  • Satu Rämö

   Moikka taas! Mä vielä vähän jatkokaivelin tätä sinkkioksidi-asiaa ja juttelin maahantuojan kanssa.
   Titaanioksidin ja sinkkioksidin osalta on tehty useita tutkimuksia (mä jahtaan näistä lähteitä vielä, jos haluat) mineeralien mahdollisisten toksikologisten vaikutusten arvioimiseksi meren elämään. Useimmissa tuloksissa ei ilmennyt myrkyllisyyttä tutkittuihin organismeihin. Vain nanopartikkelit, joiden koko oli alle 30mm ja ilman pinnoitetta, osoittivat kohtalaisen vaikutuksen mikrolevien kasvussa, kuitenkin tialnteessa jossa pitoisuudet ovat liian korkeat, että ne edustaisivat todellista määrää ympäristössä ilmenemisen yhteydessä. Eli siis: ainoastaan nanopartikkeleissa ja niitä ei saa sertifioidussa luonnonkosmetiikassa käyttää.

   Tulokset siis osoitivat, että toksisuus, jos sellaista on, on kääntäen verrannollinen hiukkasten kokoon. Mikään tutkimus ei Alga Marisin tietojen mukaan osoittanut myrkyllisyyttä meriekosysteemiin sinkkioksidin ja titaanidioksidin mineeraalisuojista isommassa partikkelikoossa (kuten 150 mm, mitä Alga Maris käyttää).

   Tuossa linkkaamassani Apteekkari-lehden sivun jutussa mainittiin Ekotox-kokeet. PItäisi päästä näkemään niissä kokeissa käytetyt sinkkioksidit (että mitä kokoa ne on), jotta voisi paremmin verrata.

   Olipa tosi mielenkiintoista tutustua tähän aiheeseen, kiitos siis hyvästä kysymyksestä 🙂

 • Suvi

  Osaisitko kertoa AlgaMariksen UVB -suojasta? Purkissahan on kummatkin merkinnät mutta verrattuna ”normi” aurinkorasvoihin merkintää ei ole ympyröitä. Useimmissa muissa luonnonkosmetiikkaan aurinkosuojissa on vain tuo UVA merkintä johon käsittääkseni fysikaalisilla aurinkosuojilla päästään. Kumpikin auringonsäteily on kuitenkin haitallista mutta etenkin UVB aiheuttaa syöpää. Se käsittääkseni juuri polttaa ihoa. Olen koittanut saada tästä tolkkua ja on välillä vaikeuksia tietää ketä ja mitä uskoa. Aurinkorasvojennkanssa ei ole optimaalista lopputulosta, koska jopa noilla luonnonkosmetiikkaan tuotteilla on ympäristöön vaikutuksia. Myöskään ihon palaminen ei ole hyvä juttu.

  • Satu Rämö

   Joo, se on just se UVB joka on se haitallisempi säteily.

   SPF eli aurinkosuojavoiteen suojakerroin kertoo, miten tehokkaasti aurinkorasva suodattaa auringon UVB-säteitä; eli mitä korkeampi SPF lukema on, sitä tehokkaammin suoja suojaa haitalliselta auringon säteilyltä. Alga Mariksella on 30 ja 50 suojakertoiomen tuotteita.

   Noista ympyrämerkinnöistä mä en ikävä kyllä osaa sanoa mitä ne tarkoittavat, en ole kiinnittänyt niihin huomiota…

  • Satu Rämö

   Moi vielä Suvi. Selvittelin tuota UVB-asiaa vielä, tässä tarkemmin tietoja Alga Marisin tuotteista:

   Eurooppalainen sääntely on erittäin tiukka ja samat säännöt pätevät sekä mineraaleihin pohjautuviin aurinkosuojiin, että kemikaalisiin filttereihin.

   Tuotteiden on käytävä läpi itsenäisten laboratorioiden tekemät testit, joissa todennetaan, että suoja on se mitä sanotaan tai korkeampi. Alga Mariksen tuotteet ovat läpäisseet in vitro testit yhdistettynä in vivo testeihin ja tuotteet ovat siis todistetusti sääntelyn mukaisia.

   Kaikista Alga Marisin aurinkosuojatuotteista löytyy seuraavat tiedot:
   -Suojaindeksi (Index of Protection, IP), joka tunnetaan SPF kirjainyhdistelmänä (Sun Protection Factor). Tämä indeksi on tänä päivänä tärkein työkalu mitattaessa suojaustehoa UVB-säteitä vastaan. Tämän etuna on, se että metodi on määritelty samalla tavalla eri maissa ja se mitataan standardoidulla Sun Protection Factor Test Method -metodilla ympäri maailmaa.
   -UVB lukema suhteessa SPF-kertoimeen
   -UVA merkintä pakkauksessa ympyröitynä tarkoittaa, että UVA:n ja UVB:n suhde on yhtä suuri tai suurempi kuin 1/3 suojaindeksi.
   Toisin sanoen, Alga Mariksen tuotteet suojaavat sekä UVA ja UVB säteitä vastaan.
   -SPF30 estää 95 % UVB säteistä
   -SPF50 estää 98 % UVB säteistä
   -SPF50 + estää 99 % UVB säteistä

   SPF: Sun Protection Factor eli aurinkosuojavoiteen suojakerroin. Merkintä kertoo kuinka tehokkaasti aurinkorasva suodattaa auringon UVB-säteitä; mitä korkeampi SPF lukema on, sitä tehokkaammin rasva suojaa haitalliselta auringon säteilyltä.

   Ympyröity UVA-merkintä: Merkintä kertoo, että aurinkorasvan UVA-suoja on EU:n suositusten mukainen; eli vähintään ⅓ UVB-suojan määrästä. Tarkista aina, että tämä merkintä löytyy aurinkorasvapurkistasi. Vain silloin voit olla varma, että aurinkovoiteessasi on riittävän tehokas UVA-suoja.

   Toivottavasti tästä oli apua 🙂

 • Petra

  Hei,

  onko sinulla antaa vinkkejä alga mariksen pesuun pois kasvoilta? Käytin tänä vuonna ensimmäistä kertaa kasvoille tätä ja en meinannut saada pestyä pois sitten millään. Kokeilin saippuaa sekä kasvoille tarkoitettua puhdistusainetta. Lopulta jouduin suorastaan raaputtamaan aurinkosuojan pois sellaisina valkoisina köntteinä. Muualta iholta se peseytyy pois ongelmitta, mutta kasvoihin se jämähti. 😀

  • Satu Rämö

   Mulla on itsellä käytössä öljyputsari (koska tällainen kuiva iho), se on toiminut kyllä aurinkosuojaankin… Ootko kokeillut öljyllä?

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *