Huomio hetkeksi keskelle päätä eli nenän hyvinvointi

Mainos: Otrivin Natural Aloe Vera

Uusi tieto voi joskus yllättää. Mulle tämä kevät on opettanut älyttömän paljon asioita nenän hyvinvoinnista. Siis kyllä: nenästä. Ihmisen nenä on paljon isompi härveli, mitä ulkoapäin voisi päätellä. Aikuisen ihmisen nenäkäytävä on jopa yli seitsemän senttiä pitkä. Keskivertoihminen hengittää yhden vuorokauden aikana noin 20 000 kertaa ja yleensä nenän kautta. Kun toinen sierain hengittää, toinen on lepotilassa. Työvuoro vaihtuu muutaman tunnin välein. Sitä ei huomaa hengittäessä, mutta havaintonahan tuo on aika hauska.

nenän hyvinvointi

Nenän hyvinvoinnilla on iso merkitys, koska nenä kosteuttaa ja puhdistaa hengitysilmaa. Jos nenän limakalvot eivät ole kunnossa, nenä ei toimi kunnolla. Nenän limakalvot ovat kooltaan hämmästyttävän suuret: meillä aikuisilla jopa kämmenen kokoiset.

Miten paljon me mietitäänkään ja huolehditaan kaikista muista ruumiinosista. Puhdistamme hampaita pieteetillä, jotta suu pysyisi terveenä. Hoidamme ja kosteutamme kasvojen ihoa, jotta se pysyi hyvinvoivana ja tuntuisi kivalta. Laitamme suojaavaa aurinkovoidetta. Kosteutamme ja raspaamme kuivia jalkoja ja leikkaamme varpaankynsiä, jotta jaloilla olisi mukava kävellä.

Mutta entäs ne nenähommat ja nenän hyvinvointi? 20 000 sisäänhengitystä päivän aikana, eikä nenän hyvinvointi silti ole kovin yleinen puheenaihe.

Suomalasilla on tyypillisesti aika kapea ja pieni nenä. Ja kun kapeaan nenään yhdistää pohjoisen sijainnin eli talven pakkaskelit, kuivan sisäilman ja keväällä ilmoille pölähtävät katupölyt ja siitepölyt, ei kai ihme, että nenät välillä oirehtivat. Kysyin Instagramin puolella, oletteko te kärsineet tukkoisesta tai kirvelevästä nenästä. Sain toista tuhatta vastausta, ja 66 % vastasi, että aika usein.

nenän hyvinvointi

Kuivan tai kirvelevän nenän hyvinvointia voi edistää esimerkiksi kosteuttavilla ja puhdistavilla huuhteilla.  Jotkut käyttävät nenäkannua, mutta mä en valitettavasti ole päässyt ystävystymään sen kanssa. Yritin kerran yhden joogaopen suosittelusta kokeilla sitä tukkoisen nenän avaamiseen, mutta se liuos meni kyllä kirjaimellisesti ihan poskelleen useasta yrityksestä huolimata ja homma jäi.

Nenän kuivien limakalvojen kosteuttamiseen ja nenän hellävaraiseen puhdistamiseen voi käyttää myös valmista suihketta.  Otrivin Natural Aloe Vera on täysin luonnonmukainen tuote. Tässä ei ole lainkaan lääkeaineita, eli lääkkeellisten tuotteiden vieroitusoireista ei ole pelkoa ja suihke sopii koko perheelle. Raaka-aineena on isotoninen merisuolaliuos ja aloe vera, jolla on puhdistavia ja rauhoittavia ominaisuuksia.

nenän hyvinvointi otrivin

Mä en itse kärsi siitepölyallergiasta, mutta näin keväisin kyllä huomaan, että katupöly vaivaa. Kun lumet sulavat ja kaikki se talven aikana tielle kertynyt muhju jää kadun pintaan ja lähtee kuivalla ilmalla ja kovalla tuulella pyörimään hengitysilmaan, se käy tällaiseen ei-niin-herkkäänkin nenään. Olenkin nyt tänä keväänä iltaisin suihkautellut tällä molempiin sieraimiin ja kosteuttanut nenää. Tuotteen käyttöohjeessa todetaan tämän sopivan myös esimerkiksi  puhdistamaan ja huuhtelemaan nenää ennaltaehkäisevästi siitepölyvaivoja ajatellen.

Suihkepulloa on helppo käyttää. Pää hieman kallelleen, suutin nenään ja suihkaus. Ja sitten toinen puoli. Liuos menee juuri sinne minne pitää ja toimenpide on nopea.

Erityisen tärkeää tässä mulle on se, että tuote on 100 % luonnollisia raaka-aineita, eli tätä voi halutessaan käyttää säännöllisesti (tosin kuin lääkkeellisiä suihkeita), koska tämä nimenomaan huuhtelee nenää ja kosteuttaa limakalvoja, mutta ei hetkellisesti avaa yhtään mitään.

PM-FI-OTRI-21-00053

Aiheet

Näitä luetaan

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2023 © Satu Rämö