Tunnetaitokortit lisäävät ymmärrystä kaksikielisessä perheessä

Kerro, miltä tuntuu, kun on vihainen. Missä se tunne on? Milloin olet iloinen? Mitä olet pelännyt? Missä kohtaa kehoa se tuntuu kun pelkää? On siis kaivettu esiin tunnetaitokortit.

Pomenian joogakortit

Viime vuosien aikana aika monilta kirjakustantajilta on alkanut perinteisten lastenkirjojen ohella ilmestyä myös tarinallisia tunnekasvatustuotteita kuten tunnetaitokortit, tehtäväkirjat ja seurapelit. Me saimme viime syksynä käyttöön suomalaisen satumaailman Pomenian tunneseikkailu- ja satujoogakortit. Ne ovat olleet mun ja Pampulan iltasatuhetkissä todella paljon käytössä.

Tunneseikkailukorttipakassa on 31 isoa korttia, joissa jokaisessa on lyhyt tarina ja tunneoppimiseen liittyviä tehtäviä. Meillä on tunnetaitokortit käytössä yleensä iltaisin. Valitsemme korttipakasta viisi korttia. Pampula pitää korttipakkaa kädessä, mä nostan sokkona kortit, luen sadut ja tehtävät ja Pampula tarinoi kysymyksiin vastauksia. Meillä saattaa yhden kortin läpikäymiseen mennä varttikin, mutta jos Pampula on lyhytsanaisella tuulella, vartin aikana ehditään käydä läpi kaikki viisi korttia.

Pomenia tunneseikkailukortit

Lasten satujoogakorteissa (pakka sisältää 34 korttia) on sama idea. Joka kortissa on oma pieni Pomenian satuhahmoihin liittyvä tarina ja sen jälkeen satujoogatehtävä. Me on tehty näitä satujoogaliikkeitä kotona yleensä silloin, kun tunnelma pitää saada rauhoittumaan – eli viikonloppuisin vauhdikkaampien leikkien jälkeen tai iltaisin ennen nukkumaanmenoa.

Olen kuullut, että monissa päiväkodeissa näitä satujoogakortteja käytetään ohjatuilla tarinajoogatunneilla, ja joskus myös ulkoleikeissä pihalla.

Kaikki korttien joogatehtävät pystyy tosiaan tekemään myös ulkona. Pampula ei kuitenkaan enää vanhempiaan ulkoleikeissä tarvitse. Se tykkää painella tuolla pihoilla ja leikkipaikoilla mieluummin siskonsa tai kavereidensa kanssa. Niinpä nämä satujoogaharjoitukset sopii meillä paremmin sinne ilta-aikaan, kun vauhtia pitää saada laskettua ennen nukkumaanmenoa.

pomenia tunnetaitokortit käytössä

Molemmat toimintakortit perustuvat Pomenian satumaailmaan, eli aika pitkälle samat hahmot seikkailevat molemmissa korteissa. Mielikuvitusmatkalle vievien tarinoiden ja yksityiskohtia pursuavien kuvitusten lisäksi korteissa näkyy myös joogaopettajan ja tunnetaito-ohjaajan kädenjälki. Satujoogakorttien tehtävät on suunnitellut lasten ja nuorten joogaopettaja, ja tunneseikkailukorttien tehtävät toimintaterapeutti ja tunnetaito-ohjaaja. Peleissä siis yhdistyy hauska fantasiamaailma ja toisaalta oman aihealueensa kasvatusammattilaisten tietämys ja kokemus.

tunnetaitokortit lapsen kaksikielisyys

Pampula tykkää paljon molemmista korteista, ja tunnetaitokorteista vielä vähän enemmän. Hän silminnähden nauttii siitä, kun pääsee kertomaan juttuja ja puhumaan ihanista asioista, pelottavista asioista, rakkaista asioista ja siitä, miltä tuntuu olla vihainen. Omien tunteiden ja ajatusten pälättäminen sanoiksi kiinnostaa kovasti.

Tunteista puhuminen ja niiden tunnistaminen auttaa tunteiden käsittelyä ja hallintaa. Kaksikielisessä perheessä tällaiset kortit ovat sen vähemmistökielen (eli meillä suomen) osalta todella arvokkaat. Lapset kuulevat ja käyttävät arjessa suomea vähemmän kuin islantia, joten on ihan relevantti riski, että suomen kielen taito jämähtää siihen “mitä tänään syötäisiin, haluatko muroja” -tasolle. Kun on välineitä mennä joka päivä puheessa niihin syvällisempiin ja monimutkaisempiin aiheisiin, sinne tulee myös mentyä.

Lue täältä lisää meidän perheen kaksikielisestä arjesta.

pomenian tunnetaitokortit

Se, että omia tunteita oppii sanoittamaan myös suomeksi, kehittää paitsi niitä omia tunnetaitoja ja itsereflektiota, myös kielitaitoa. Lapsi oppii ajattelemaan isommin ja monimutkaisempia juttuja myös toisella kielellä, kun siihen rohkaistaan ja sitä harjoitellaan yhdessä.

Näitä kortteja on käytetty meillä viime syksystä asti lähes päivittäin, ja vaikka kummassakin kortissa on reilu 30 korttia eli toistoa tulee, Pampula ei kyllästy. Korttipakka kaivetaan esiin joka kerta riemunkiljahdusten saattelemana. Koska hei jee! Onhan se nyt mahtavaa, että saa pälättää niin kauan kuin jaksaa mummista, lepakoista, hämähäkeistä, kavereista, pieruista, varpaiden kutinasta, tunteesta mahassa, naamanväänteistä ja keijuista ja vähän kaikesta.

pomenian satujoogakortit kaksikielisyys

Oon saanut tosi paljon kivaa palautetta meidän Instassa olevista Pomenian-korttipelihetkistä, joten korttien kustantaja halusi tarjota seuraajilleni kortit erikoishintaan. Kiva juttu!

Teemat
Poimintoja Blogista:
Yleinen

Kolmevuotiaan itsetunnolla

On ollut naurussa viime päivinä pitelemistä. Kuopus on nimittäin oppinut sanomaan r-kirjaimen ja sen tietää nyt ihan jokainen, joka on viime päivinä nähnyt meidät edes

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö