Muutama mieleeni painunut hetki Suomen luonnossa

Mainos: Suomen Luonto

Aloin kaivella vanhoja valokuva-arkistojani. Halusin valita muutaman mieleeni painuneen hetken Suomen luonnosta. Tämä valokuvien etsiminen ja suomalaisten luontoelämyksien muisteleminen oli minulle sellaista mielen virtuaalimatkailua, samaan aikaan kihelmöivää odotusta ja toisaalta haikeaa jännitystä. En nimittäin vielä tiedä, pääsemmekö perheen kanssa toteuttamaan jokakesäisen Suomen-lomamme vai käykö tänä vuonna kuten viime vuonna: kesälomareissu Suomeen jäi koronan takia väliin. Toivon niin kovasti, että matkustaminen onnistuisi ja voisimme viettää ainakin pari viikkoa Suomessa perheen kanssa. Katsotaan, miten tässä käy. Aika eli tartuntatilastot näyttävät, toteutuuko kesä-Suomi vai ei.

Olisin voinut valita tähän juttuun viisikymmentä tai sata kuvaa, ja silti tehtävä olisi ollut yhtä vaikea. Jotain tärkeää, ainutlaatuista ja erityistä olisi kuitenkin jäänyt pois. Mutta olkoon nyt nämä vähän alle kymmenen.

Ahvenanmaa. Kävin Ahvenanmaalla ensimmäistä kertaa lähes nelikymppisenä. Kun näin Getan kalliot, kesäisen meren lempeät aallot ja hennossa tuulessa heiluvat kitukasvuiset männyt, tiesin, että tänne minun on tultava joskus uudestaan.

Ylläs talvella. Unenomaiset lumiveistokset, keskipäivän pieni valon kajo, pitkät ja pimeät yöt, valtava tyhjyys ja liikkeen alla narskuva lumi. Jos haluat Ylläs-rakkaudestani lisätodisteita, tsekkaa esimerkiksi tämä juttu Ylläkseltä.

kuer tunturin vaellus talvella

Hanko kesällä. Joskus voisin olla vähemmän ennakoitava, ja mennä Ylläkselle kesällä ja Hankoon talvella, ehkä senkin aika tulee vielä. Mutta tässä Suomen eteläisimmässä kaupungissa on kesäaikaan jotain sangen viehättävää. Oikeastaan se kaikkein viehättävin löytyy sieltä kaupungin laitamilta: auringon lämmittämiltä rantakallioilta, Suomen eteläisimmältä vaelluspolulta Tulliniemestä, Hangon rannoista, Pohjois-Hangon pyöräreiteistä, metsästä.

Kainuu. Olen käynyt Kainuussa vain kerran, mutta ensivaikutelma olikin sitten astetta vahvempi. Menimme junalla Kajaaniin ja yöksi lautamajaan karhuja ja susia tarkkailemaan. Tämä retki laajensi ymmärrystäni suomalaisen luonnon ainutlaatuisuudesta: missä muualla maailmassa voi mennä pieneen hökkeliin keskelle ei mitään, juoda kahvia ja syödä pullaa ja katsoa kun susi kohtaa karhun suolla? Karhujen ja susien lisäksi minuun teki vaikutuksen Kainuun metsämaisema. Metsää, metsää, metsää, oikein kunnon korpea – ja sitten ylllättäen ollaankin jonkun nätin järven rannalla.

Sauvo ihan mihin vuodenaikaan vain. Siskoni kesäkoti Sauvon seudulla on nykyään perheemme tukikohta Suomessa. Käppyrämännyt, merenranta, kalliot, kyykäärmeet, pirunpelto, lintutornit ja aavat peltomaisemat. Näiden maisemien äärellä mieli liikuttuu. Tästä maasta minäkin olen tullut.

Suomalaisen luonnon ja luonnossa asuvien eläinten elämästä voi lukea lisää hienosti toteutettuja juttuja Suomen Luonto -lehdestä. Suomen Luonto on Suomen Luonnonsuojeluliiton julkaisema lehti. Olen kuullut lehdestä aikaisemmin, mutta en tiennyt tarkalleen millainen se oli, ennen kuin sain näytenumerot kotiini tämän kaupallisen yhteistyön tiimoilta ja tutustuin niihin. Kävi niin, että luin lehdet kannesta kanteen yhden todella pitkän aamupalan aikana. Ja kas. Ennen kuin ehdin suunnitella yhtäkään sisältöä kampanjan ympärille, tilasin lehden itselleni ja mietin, miksi ihmeessä en ole kuullut tästä lehdestä aikaisemmin, vaikka lehti on ilmestynyt jo 80 vuotta.

En ole koskaan aikaisemmin kokenut vastaavanlaista vilpitöntä riemua ja rentoa tunnetta lukiessani jotain lehteä. Uskallan väittää, että Suomen Luonto tekee lukijastaan onnellisemman.

Klikkiotsikoiden, kekseliäiden näkökulmien, kovatempoisten haastatteluiden ja tiukkojen tapahtumakäänteiden aikana on mieltä hivelevää luksusta avata lehti, joka kertoo jäniksen vuodesta, tikkalajien tunnistamisesta ja siitä, kuinka kakka on luontohavainto. Jokaisessa lehdessä on retkijuttu, joka ei ole sellainen trendikäs matkajuttu vetävällä näkökulmalla ja käsityöolutbaarivinkeillä, vaan joka ihan vain kertoo, millainen joku paikka on ja millainen luonto siellä on. Sivumennen kohdejutussa kerrotaan, kuinka retkikohteeseen voi mennä, mutta pääasia ei ole kohteen markkinointi vaan seikkailu, jonka voi tehdä lehti kädessä. Ilman kiirettä, ilman pärinäotsikoita.

Kun tilaat Suomen Luonnon, tuet suomalaisen luonnon hyväksi tehtävää työtä. Lehden tuotot menevät Suomen Luonnonsuojeluliitolle. Alekoodilla Satu saat 5 numeron eli viiden kuukauden määräaikaistilauksen ja digioikeudet hintaan 25,50 €. Tutustumistilaus on määräaikainen. Se pitää itse uusia, jos sen haluaa jatkuvan. Tilauksen voi tehdä myös ulkomaille. Vuodessa postituslisä Eurooppaan on 20 euroa, muualle maailmaan 30 euroa.

Teemat
Poimintoja Blogista:
suklaalakritsi kakku halloween
Suosikkireseptit

Suklaa-lakritsikakku Halloween-koristeilla

Suklaa-lakrsitsikakku on Islanti-herkkuihin tottuneelle lähes pakollinen asia. Islannissa herkutellaan suklaalla, lakritsilla ja niiden erilaisilla makuyhdistelmillä. Ruokakaupoista, kioskeista, huoltsikoilta ja kirjakaupoista saa jos jonkinnäköistä patukkaa, raetta,

Lue lisää »

17 tuntia

Kiitos mukanaelämisestä facessa ja instassa! Täällä ollaan nyt jo ihan hyvissä tunnelmissa, mutta kyllä ei ollut helppoa tämä toinenkaan kerta. Huh. 17 tuntia avautumista, yksi

Lue lisää »
Matkailu

Tokio eli matkavinkit päivä päivältä

Vein puolison yllätysreissulle itseni kanssa Tokioon. Vohaa! Kirjoitin reissuun lähdöstä aikaisemmin täällä blogissa ja lupasin, että avaisin tuon pienen kirjavan matkasuunnitteluvihkosen sisällön matkan jälkeen. Tässä

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö