Islannin uudet maahantulosäännöt – joko Islantiin voi matkustaa?

Islannin uudet maahantulosäännöt vilautettiin julkisuuteen maaliskuun lopussa ja niiden olisi tarkoitus tulla voimaan 1. toukokuuta. Päätin koota aiheesta pienen faktapaketin tänne blogin puolelle, koska niin moni on kysellyt näiden maahantulosääntöjen perään. Tätä juttua on viimeksi päivitetty 24.3.

Islannin uudet maahantulosäännöt

Islannin uudet maahantulosäännöt – rokote tai liikennevalomalli

Maahantulorajoitusten olisi tarkoitus löystyä 1. toukokuuta. Kukaan ei vielä täsmällisen tarkkaan tiedä miten, koska mitään uusia sääntöjä ei ole vielä julkistettu. Eikä esimerkiksi sitä ole täsmennetty, koskevatko nämä säännöt myös lapsia vai pelkästään aikuisia. Säännöt tarkentuvat kevään mittaan.

Täällä voit lukea, millaista on korona-arki juuri nyt Islannissa.

Islannin uudet maahantulosäännöt

Tällä hetkellä Islantiin tullakseen tarvitsee negatiivisen koronatestituloksen, testin rajalla, 5–6 päivän karanteenin ja toisen koronatestin. Jos molemmista koronatesteistä saa negatiivisen, pääsee vapaasti matkustamaan. Säännöt koskevat myös lapsia.

Jos toukokuun alussa tulee voimaan muutokset kuten vihjailtu on, matkaajat jaetaan kahteen ryhmään sen mukaan, onko heillä koronarokote vai ei (tai ovatko he sairastaneet koronan vai ei). Jos rokotetta ei ole (tai ei ole sairastanut), määräykset riippuvat matkaajan lähtömaan tilanteesta. Käyttöön otetaan siis niin sanottu liikennevalomalli.

matkustaminen islantiin korona

Jos Islantiin saapuvalla on todistus koronarokotteen saamisesta tai todistus siitä, että hän on jo sairastanut koronan, hän pääsee maahan saman tien. Eli hänen ei tarvitse mennä rajalla koronatestiin eikä hänen tarvitse mennä karanteeniin. Tämä koskisi kaikkia kansallisuuksia (ei esim. vain EU:n alueelta tulevia).

Jos rokotetodistusta tai todistusta jo sairastetusta taudista ei ole, matkaajia koskevat erilaiset säännöt riippuen siitä, mistä päin he ovat tulossa. Vihreistä ja oransseista maista tulevien täytyy näyttää rajalla negatiivinen koronatestitulos ja mennä koronatestiin rajalla Islantiin saapuessaan. Karanteenipakko poistuu eikä toista testauskertaa edellytettäisi. Niin sanotuista punaisista maista tuleville käsittely olisi kuten nyt: testi rajalla, 5–6 päivän mittainen karanteeni ja sen jälkeen uusi testi.

Vihreät, oranssit ja punaiset maat

Jos ja kun Islannin uudet maahantulosäännöt tulevat voimaan toukokuun alussa, julkaistaan samalla myös tarkat ja yksityiskohtaiset ohjeet. Vielä sellaisia ei siis ole olemassa. Eikä vielä ole määritelty tarkemmin sitä, millä tartuntamäärällä mikäkin maa saa värilätkänsä. Uutisissa ja tiedotteissa on viitattu EU:n tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen määritelmiin, ja kun sieltä ECDC:n sivustolta katsoo, värikoodaus tarkoittaisi tätä:

islanti uudet maahantulosäännöt
 • Vihreällä maalla on viimeisen 14 vuorokauden aikana ollut vähemmän kuin 25 uutta koronatartuntaa 100 000 asukasta kohti ja positiivisten testitulosten osuus kokonaistestatuista on korkeintaan 4 %.
 • Oranssilla maalla on viimeisen 14 vuorokauden aikana todettu vähemmän kuin 50 uutta koronatartuntaa 100 000 asukasta kohti ja positiivisten testitulosten osuus kokonaistestatuista on yli 4 %. Jos uusia koronapositiivisia on 25–150 sitä 100 000 asukasta kohti, täytyy positiivisten testitulosten osuus kokonaistestatuista olla alle 4 %.
 • Punaisilla mailla on viimeisen 14 vuorokauden aikana ollut 50–100 koronatartuntaa 100 000 asukasta kohti ja positiivisten testitulosten osuus kokonaistestatuista on yli 4 %. Tai uusia tartuntoja on yli 150 per 100 000 asukasta.

Onnittelut, jos tajusit tuon listan periaatteet – minä nimittäin en ihan ensimmäisellä lukukerralla sisäistänyt. Piti pari kertaa tavata, että meni perille. Ja kun ottaa huomioon, että tilanne eri puolilla maailmaa koko ajan, ei ihme, että värikoodisysteemi saatetaan kokea vähän sekavana.

Islannin uudet maahantulosäännöt jakavat mielipiteitä

Hallituksen vilautellessa näitä uusia tulevia sääntöjä kaikki eivät ottaneet niitä vastaan riemastuneina. Islannissa johtava tartuntatautien lääkäri ei ollut tavattomaan innoissaan näistä uusista väläytellyistä säännöistä, ja ensimmäistä kertaa koko tämän koronakauden aikana huomasin, että tartuntatautien asiantuntija näytti julkisuuteen olevansa eri linjoilla hallituksen kanssa.

Islannin uudet maahantulosäännöt rokote tai karanteeni

Islannissa on ollut koko kevään aika hyvä koronatilanne. Olemme olleet kirkkaasti vihreä maa melkein koko kevään. Kuinka varmistaa, että rajojen auetessa tilanne pysyy ja virustartunnat eivät nouse? Tämä on ihan validi kysymys nyt, kun uusia tartuntoja on taas pilkahdellut esiin sieltä ja täältä ja 24.3. ilmoitettiin, että koulut menevät kiinni huhtikuun alkuun asti kokonaan.

Oppositio on huudellut uusien sääntöjen perään tyytymättömänä. Esiin on noussut kysymyksiä muun muassa siitä, miten rajalla varmistetaan, että todistukset ovat aitoja eikä netistä ostettuja. Entä miten varmistetaan, että ihmiset tulevat sieltä maasta mistä kertovat tulevansa? Entä ne, jotka ovat lentäneet virheästä maasta mutta pysähtyneet punaisessa maassa vaihtamassa lentoa?

Matkailuelinkeino tarvitsee kipeästi ensi kesää ja ensi kesän matkaajia. Jos säännöistä pystytään pitämään kiinni ja jos kaikki menee hyvin ja jos kukaan ei fuulaa, voi olla, että mitään ongelmia ei tule ja meiniki alkaa normalisoitua.

Entä jos? Phuuh. Kauhean epävarmaahan tämä kaikki edelleen on.

pohjois-islanti islannin kartta

Nopeat loppupäätelmät. Epävarmaa on kaikki. Päivittelen tietoja tähän juttuun sitä mukaa, kun saan niitä. Kysyäkin saa, vastaan jos osaan 🙂

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

8 Comments

 • Anu Morchy-Levy

  Olisikohan nyt hyva rako tehda Islannin matka. Rokotukset on saatu.
  Israelissa tartunnat laskevat hurjaa vauhtia. Viime viikolla oli puolet siita mita edellisella.
  Suunta nayttaa jatkuvat samana.
  Turismitungosta tuskin tulee viela tana kesana olemaan, ainakaan edellisvuosien malliin.
  Mika teilla on rokotustilanne siella?

  • Satu Rämö

   Jos teillä on rokotukset saatu, niin 1.5. pitäisi (nykytiedon mukaan) päästä Islantiin ilman rajoituksia. Jee! Meillä on vanhimmat ihmiset saaneet rokotukset ja terveydenhuollon henkilökunnasta suurin osa. Kesän mittaan rokotetaan nuorempia ja terveitä, mutta vielä on pikkuisen auki yksityiskohdat aikataulusta…

  • Satu Rämö

   Vain jos tulija on ollut EU:n tai Euroopan talousalueen sisältä. Tällä 1. toukokuuta kaavaillulla rajojen avaamisella on laajennettu koskemaan myös esimerkiksi Yhdysvalloista matkustavia.

 • KatjaS

  Kiitos tästä päivtyksestä. Itse islantilaisia lähteitä seuranneena ei kuitenkaan ihan kaikkeen ole löytänyt vastausta. Niihin ei siis ole vielä vastauksia kuten siihen, että koskeeko myös lapsia. Lasten kanssa tilanne tullee olemaan se, että aikuiset ovat rokotetut ja lapset käyvät testissä ennen lähtöä. Sellaistakin olen miettinyt, että jos suoria lentoja ei ole ja pitää matkustaa vaikka Tanskan kautta ja jos siellä vaaditaan neg. testitulos niin mistä sellainen Islannissa hankitaan? Jos siis kotimatkaa varten pitää hommata neg. testitulos… Siirsin suosiolla matkasuunnitelmat syyskuulle. Josko silloin olisi tilanne rauhallisempi ja säännöt selvät.

  • Satu Rämö

   Joo näistä ei ole tullut vielä mitään tarkempia sisältöjä – ainoastaan suunnitelma että toukokuun alussa avattaisiin maahantuloa. Jäämme siis odottelemaan tarkempia sääntöjä.

  • Satu Rämö

   Vielä ei ole tullut sen tarkempaa tietoa keltainen/vihreä-eroista. Heti kun tulee, päivitän tänne.
   Rokotteista: täytyy olla rokotesuoja. Käsittääkseni koronarokotteet ovat erilaisia; joissan riittää yksi pistos, toisissa on kaksi. Jos on sellainen rokote joka vaatii kaksi rokotekertaa, pitää molemmat olla, että saan todistuksen rokotuksesta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *