Matkailua koronan aikaan

Heippa! Olemme palanneet kotiin pitkältä Suomen-reissulta. Lähdimme Islannista Suomeen joulukuun puolivälin jälkeen lasten joululoman alettua ja palasimme takaisin Islantiin tammikuun kolmannella viikolla. Varasimme Äkäslompolosta mökin jo viime kesänä ja tiesimme jo silloin, että matka ei välttämättä onnistu jos koronarajoitukset muuttuvat ja jos onnistuu, se voi vaatia säätöä ja erityisjärjestelyjä. Ja niitä toki riittikin.

Yksi reissun kohokohtia oli vaellus Kuer-tunturille.

ylläs matkailua koronan aikaan

Matkailuun on suhtauduttu tosi ristiriitaisesti viimeisen vuoden aikana. Ei ole ollut ihan helppoa viranomaisilla, matkailualan toimijoilla eikä meillä reissuun haaveilevilla taviksilla. Tiedän monia, jotka eivät ole puhuneet avoimesti viimeisen vuoden aikana tekemistä reissuistaan, koska somessa saa kuulemma hirveät ”vihat päälle”, jos puhuu matkailusta ja matkustamisesta nyt kun on korona ja sen tuomat vaarat ja riskit. Tiedostin tämän myös itse, mutta päätin ottaa toisenlaisen lähestymistavan. Kerron ihan kaikesta! Että miksi päätimme lähteä reissuun, mitä siitä seurasi ja miten sen teimme. Olen saanut paljon kysymyksiä teiltä talven matkastamme ja vastaan tässä jutussa myös niihin yleisimpiin kysymyksiin.

Meillä on kaiken korona-ajan matkailun kantavana ohjenuorana olleet viranomaisten antamat määräykset ja suositukset. Olemme tehneet kaiken aivan pilkulleen sen mukaan, mikä on ollut sallitua ja mitä on neuvottu tekemään. Säännöt ovat muuttuneet moneen kertaan ja keskiviikkona ei välttämättä riittänyt samat toimet kuin edellisenä sunnuntaina. Tottakai se on ollut turhauttavaa, mutta en koe mitään tarvetta valittaa. Tässä tilanteessa ollaan ensimmäistä kertaa meidän elinaikanamme. Tämä on kaikille uutta ja vierasta. Viruksesta tiedetään jatkuvasti enemmän ja sen hoidosta opitaan uutta, joten ei kai ihme, että säännöksetkin muuttuvat nopeasti ja usein. Koska mä en ole terveydenhuollon tai virologian asiantuntija millään tasolla, mä en ota mitään kantaa siihen, ovatko säännöt turhia, järkeviä, liian kovia vai liian lepsuja. Koska mun osaaminen ei riitä siihen arviointiin, en tee sitä. Minä tottelen ja uskon viranomaisia.

Matkailu Suomeen koronan aikaan

Matkustimme Islannista Suomeen joulukuun puolivälissä. Täältä ei ole ollut Suomeen suoria lentoja viime aikoina, joten meilläkin oli välilaskullinen lento. Kuuden tunnin odotus Köpiksessä oli koko reissun raskain osa, koska melkein kaikki lentokentän palvelut olivat kiinni, jatkuvasti pientä stressiä siitä että ei saa lääppiä pintoja (lapset) ja vaikka matkailumäärät ovat pieniä, lentokentällä liikkui kuitenkin koko ajan jengiä. Istuimme maskit päässä yhden pienen pöydän ympärillä kuusi tuntia Netflixin ja töiden parissa. Siinähän se meni.

köpis lentokentta matkailua koronan aikaan

Tanskaan pääsi tuolloin vielä lentämään Islannista ilman mitään todistuksia, eli menimme ensimmäiseen koronatestiin Helsinki-Vantaan lentokentällä. Meidän onneksi jonottaa ei tarvinnut, koska saman tunnin aikaan ei ollut saapunut kuin yksi toinen lento. Lentokentältä otimme junan majapaikkaan. Tuolloin joulukuussa viranomaisten ohjeiden mukaan lentokentältä sai vielä poistua julkisilla kulkuneuvoilla, jos käytti maskia. Siksi otimme junan – joka oli lähes tyhjä. Yövyimme ensimmäiset yöt Helsingissä Hiisi-majoituksessa (olen tehnyt heidän kanssaan yhteistyötä aikaisemmin ja nyt saimme maksuttoman majoituksen). Yöpymispaikka oli tosi kätevä, koska check-in tapahtuu kännykällä eikä ketään tarvitse tavata.

Kun negatiivinen testitulos oli tullut luuriin, menimme ottamaan toisen testin. Kävimme Turussa koronabussissa, joka toimi tosi hyvin kaikille paitsi puolisolle, jolla ei ole suomalaista sotua. Hänelle jouduin varaamaan erikseen ajan Tyksistä, jonka drive-iniin ajoimme seuraavana päivänä. Testi oli hänelle maksuton.

Ylläs perheen talvilomakohteena.

Kun kahdet koronatestit oli otettu ja tulokset negatiivisia, pääsimme joulun viettoon meidän perhe, mun siskot ja äiti. Vietimme seuraavat pari viikkoa siskoni mökillä Sauvossa. Kävimme kävelyllä metsässä, pelasimme lautapelejä, teimme töitä (paitsi MÄ! olin totaalisesti lomalla) ja iltapäivällä neljän aikaan alkoi aina sama keskustelu: tehdäänkö ensin ruoka vai mennäänkö ensin saunaan. Parina päivänä ajelimme päiväkävelylle Kemiönsaareen, mutta sielläkään emme tavanneet ketään. Paitsi kaksi koiranulkoiluttajaa suloisine koirineen, ja niistä voffeista Pampula puhuu vieläkin.

Koronan aikaan matkailu Lapissa

Tammikuussa lähdimme kahdeksi viikoksi Ylläkselle. Olin varannut tämän reissun jo kesällä ja tiesin, että se saattaa vielä peruuntua erilaisten uusien rajoitusten takia. No se ei onneksi peruuntunut – mutta teimme silti kaiken todella varovasti, kuten ajan henki ja tilanne velvoittaa. Emme ottaneet Ylläkselle julkisia kulkuneuvoja vaan vuokrasimme auton, johon me kaikki seitsemän mahduimme mukavasti. Ajoimme Ylläkselle kolmessa pätkässä.

matkailua koronan aikaan

Tein tammikuussa yhteistyötä Sokos-hotellien kanssa, ja siksi yövyimme ketjun hotelleissa matkamme aikana. Ensin köröttelimme pari leppoisaa tuntia Turusta Tampereelle, jossa nukuimme butiikkihotellin tyylisessä Villa-hotellissa. Seuraavana päivänä matka jatkui Ouluun ja se olikin sitten vähän pidempi reissu. Taisi mennä seitsemättä tuntia. Oulussa yövyimme Radisson Blussa (siellä oli muuten paras yksi parhaista hotelliaamupaloista, mitä olen Suomessa nauttinut) ja jatkoimme hyvin nukutun yön jälkeen Äkäslompoloon.

radison blue oulu

Jännä huomio bensa-asemilta: mitä pohjoisemmaksi menimme, sitä enemmän ihmiset käyttivät maskia. Pellon pysähdyspaikalla kaikilta vierailijoilta otettiin jopa nimet ja kännykkänumerot muistiin. Fiksua!

Ylläksen hiihtoladut välinevuokra ahkio vuokralle

Äkäslompolon keskustassa yövyimme vuokramökissä, jonka olin vuokrannut Destination Laplandin kautta. Mökin avaimet hain toimiston postilaatikosta (ja loman jälkeen palautin sinne), eli tässäkään ei tullut mitään lähikontakteja mihinkään suuntaan. Ylläksellä pääasiassa hiihdimme ja pysähdyimme latukahviloissa (erämaakahvilat olivat auki, vaikka vierailijoita oli todella vähän). Latukahviloissa oli todella tarkka meininki: ohjeet maskinkäytöstä, käsidesin käytöstä ja etäisyyden pitämisestä löytyivät ihan jokaisesta paikasta. Esikoinen ja puoliso kävivät laskemassa muutamana päivänä ja rinteissä oli kuulemma hiljaista. Jonoja ei juuri ollut ja gondolihissiin pääsi vain oma reissuporukka (vaikka sitten yksin, jos oli liikkeessä yksin). En keksi mitään, minkä Ylläksellä olisi voinut tehdä koronatilanteen osalta paremmin.

Matkailu koronan aikaan Suomesta ulkomaille

Reissun kinkkinen loppuhuipennus tulikin sitten pikkuisen ennen kotiinlähtöä. Icelandair perui meidän suoran lennon Islantiin, ja ainoa vaihtoehto oli lentää joko Amsterdamin, Lontoon tai Kööpenhaminan kautta. Köpiksen kautta vaihtoaika oli lyhyin, Lontoossa vaihto on aina nihkeää ja etenkin näinä aikoina, ja Amsterdamin kautta on suhteessa pisin lentoaika. Kaikki vaihtokohteet olivat ottaneet käyttöön vaatimuksen negatiivisesta koronatestituloksesta. Köpiksen vaatimus oli kaikkein tiukin: testitulos ei saisi olla vanhempi kuin 24 tuntia. Otimme silti sen Köpiksen.

Jaaaaaa tässä vaadittiinkin sitten vähän säätöä. Meidän lento kotiin oli sunnuntaina. Koronatesti olisi siis pakko ottaa lauantaiaamuna. Mikään muu yksityinen lääkäriasema ei pystynyt lupaamaan testiä lauantaina ja testitulosta lauantain aikana kuin Mehiläinen Helsingissä. Niinpä me lähdimme ajamaan Ylläkseltä yhtä päivää aikaisemmin, että ehdimme ajaa Ylläkseltä Ouluun, yöpyä siellä Edenin kylpylähotellissa (skippasimme kylpylään menon) yhden yön, jatkaa matkaa Turkuun (jaiks, istuimme autossa joku 10 tuntia putkeen), palauttaa auton Turkuun, yöpyä äidin luona yhden yön, vuokrata auton lauantaiaamuna Turun rautatieasemalta (vuokra-auton sai Turussa aikaisintaan kello 10 aamulla, joten otimme sen), ajaa kahdeksitoista Mehiläisen drive-in asemalle Otaniemeen, ottaa testit, ajaa Flamingo-hotelliin lentokentän lähelle ja käydä matkalla vessassa Vantaalla mäkkärissä. Kun testitulokset tulivat, ajoimme vuokra-autolla Töölöön hakemaan kirjallisia todistuksia (lauantai-iltana Mehiläisen mestoista auki oli ainoastaan Töölön asema), sen jälkeen menimme lentokentälle matkatavaroiden, passien ja koronatestitulosten kanssa, tsekkasimme itsemme lennolle ettei aamuvarhain tarvitse raahata laukkuja hiessä ja stressissä ja väsymyksessä. Lentokentältä ajoimme Flamingoon, nukuimme hyvät yöunet, olimme ensimmäisenä aamupalalla kello 7 sunnuntaiaamuna, ajoimme takaisin lentokentälle, kävimme palauttamassa vuokra-auton ja kävelimme turvatarkastuksen läpi portille, jossa olimme varttia ennen boardingin alkua. Huhhhh. Projektisuunnitelmani ei pettänyt!

eden hotelli oulu matkailua koronan aikaan

Ja kyllä meinasi mennä kuulkaa hermot, kun jollain olikin vähän vanhentunut koronatestitodistus mukana, ja hän pääsi silti koneeseen (!!##%%&&). Teki mieli alkaa huutaa noin tuhannen euron lisäkustannuksesta matkan päätteeksi vain huomatakseen että helpommallakin olisi (ehkä) päässyt. Mutta en vaan jaksanut. Ajattelin, hengittelin ja päätin että annan tämän nyt vain olla, hoidin itse oman perheen hommat pilkulleen sääntöjen mukaan ja nyt ei ole kyllä yhtään energiaa jäljellä alkaa jäpättää vapaamatkustajista.

Lentokone vaihtui kahdesti. Ensimmäisen kanssa oli jotain ongelmia tankkauksessa. Kun pääsimme siirtymään koneeseen, siellä havaittiin tekninen ongelma. Takit päälle, kamat mukaan ja bussilla seuraavaan koneeseen. Saavuimme Köpikseen tunnin myöhässä ja meillä oli 90 minuutin vaihtoaika. Onneksi se Islanninkin kone oli myöhässä, niin ehdimme ilman hikeä.

Semmoinen reissu! Loma oli kaiken tämän säädön wörtti, mutta nyt kun taaksepäin katsoo, niin olen todella iloinen, että päätimme ottaa tämän viiden viikon lomana. Lyhyemmästä lomasta olisi mennyt suhteettoman paljon aikaa säätämiseen, nyt se ei kovasti haitannut.

Nämä kiinnostivat teitä:

Olen saanut tosi paljon kysymyksiä matkastamme Instan kautta, eli otetaan tähän loppuun nopea Q&A:

Parhaat vinkit Ylläkselle lapsiperheille? Ahkio vai kärryt lapsen perässä vetämiseen? Pääseekö Velhonkotaan, Latvamajalle ja Kotamajalle muuten kuin hiintämällä? Kävittekö kävelyvaelluksilla?

Näistä löytyy perusteelliset vastaukset omista blogipostauksistaan. Täältä löytyy vinkkejä lapsiperheen Ylläksen-reissuun (kärryistä en muuten osaa sanoa, meillä on aina vain ollut tuo ahkio). Täältä löytyy hiihtoladuista ja latukahviloista juttua: Ylläksen hiihtoladut ja latukahvilat. Tuossa jutussa kerron etenkin niistä helpoimmista hiihtoladuista, joita itse suosin. Mua ei saisi laskemaan Kukastunturille 😀 Kävelyreittejä on alueella paljon, me kävimme tällä kertaa Kuer-tunturilla (kahdesti!).

kuer tunturin vaellus talvella

Miten vertaisit Yllästä muihin tunturikeskuksiin?

Mä en osaa sanoa! Ollaan oltu niin älyttömän tyytyväisiä Ylläksellä, että ei ole tehnyt mieli lähteä muualle. Suurin latuverkosto, paljon latukahviloita, kaksi laskettelurinnettä, palveluja loistavasti, ei ”baarielämää” ja julkiset kulkuyhteydet hyvät. Löytyy hostelleja, hotelleja, mökkejä.

Miten onnistuu hiihtäminen lähes 30 asteen pakkasessa?

Meillä onnistui hyvin. Kun ei tuule, ilma ei tunnu niin kylmältä. Tuuli ja 15 pakkasastetta on mulle paljon pahempi kuin tyyntä ja 30 astetta pakkasta. Pidän sykkeen aika matalalla, jotta keuhkot eivät rasitu, eli menen tavallista hitaammin. Pukeudun näihin hiihtokamppeisiin ja sujautan lapasiin käsienlämmittimet. Ahkiota tosin ei ole vedetty näin kovalla pakkasella.

matkailua koronan aikaan

Käyttekö issikkavaelluksella Ylläksellä?

Tänä vuonna kävin ekan kerran kahden tunnin maastovaelluksella Virpin vetämällä retkellä. Oli ihanaa! Meitä oli kokenut porukka matkassa, joten pääsimme aika lujaa laukkaa ja reipasta tölttiä. Lumi vain pölisi kun hevoset kirmasivat eteenpäin. Pörfekt! Ylläksen Vaellushevosilla on retkiä myös aloittelijoille (ikäraja 12 v).

ylläs issikkaratsastus matkailua koronan aikaan

Ootteko testanneet talvimaastopyöräreittejä?

Viime vuonna joo! Nytkin oli tarkoitus, mutta kaikkea ei ehditty. Vuokrasimme viime vuonna sähköavusteiset läskipyörät Äkäslompolon Sportshopista ja suuntasimme Kesänginjärven kautta Latvamajalle. Se oli kiva koko perheen reissu.

Kävittekö jossain dinnerillä?

Ei käyty. Me ostettiin ruuat Jounin Kaupasta Äkäslompolon keskustasta ja kokattiin mökillä. Lounasta/välipalaa söimme erämaakahviloissa hiihtolenkkien lomassa.

Saitteko paljon kuraa somen kautta siitä, että matkustatte korona-aikaan?

En oikeastaan ollenkaan. Päätin, että en vain ala postailla kivoja reissukuvia ja hieroa matkan kohokohtia feediin muina kyliejennereinä, vaan kerron ihan kaikesta matkaan liittyvistä jutuista somekanavissa ja vastaan kaikkiin kysymyksiin niin perusteellisesti kuin katson tarpeelliseksi. Avoin tiedotuslinja ja viranomaisten sääntöihin vetoaminen varmasti vähensi ”somekuraa”. Ja jos sellaista tahallista kiusaamista ja nälvilmistä olisi tullut, en olisi reagoinut niihin mitenkään. Paitsi ehkä laittamalla vittuilijan tiliin eston. 🙂

Ylläksen ladut lapsen kanssa helpot ladut

Korona & matkailu, viranomaisilinkkejä:

Islannin koronatoimenpiteet ja rajoitukset.
Tanskan koronatoimenpiteet ja rajoitukset.
Suomen koronatoimenpiteet ja rajoitukset
(THL) ja tässä Rajavartiolaitoksen ohje maahantuloon.

Edelleen saa kysellä, vastailen kommenteissa. Mahdollisimman turvallisia aikoja kaikille!

Kaikki jutun hyvät ja kirkkaat kuvat Björgvin Hilmarsson, kaikki tärähtäneet ja epätarkat on mun ehtaa kädenjälkeä.

7 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Varsin hankalaa se tosiaan taitaa tällä hetkellä olla tuo Suomesta ulkomaille meno ja jotenkin tuntuu, että rajoituksia oltaisiin edelleen pikemminkin kiristämässä kuin hölläämässä. Meidän on tarkoitus lähteä lähiaikoina pariinkin otteeseen Lappiin, mukava kuulla, että matkustaminen siellä onnistui hyvin myös nykyisessä koronatilanteessa.

  • Satu Rämö

   Joo Lappiin meno onnistui musta hyvin; ja siellä on tilaa luonnossa. Ravintolat tarjosi kotiinkuljetuksia, mikä oli mahtava juttu myös. Toivotaan, että kesällä – tai viimeistään ensi vuonna – reissaaminen ja elämä ylipäätään olisi jo normaalimpaa. Tämä on tällaista odottelua ja veivaamista nyt, kun tilanteet muuttuu niin nopeasti.

 • Taina

  Kuulostaa oikein hyvältä reissulta ja kiitos avoimuudesta matkajärjestelyiden ja -säätöjen osalta. Hienoa myös esimerkillisyys viranomaisohjeistuksen osalta. Itse olen vähän kypsymässä koronahysteerisiin tuttuihin, jotka joka toisena päivänä valittavat viranomaispäätösten hitautta ja ovat vaatimassa mm. koulujen sulkemista. Joka toinen päivä taas mietitään laivaristeilylle lähtemistä ja käydään huivin kanssa kaupassa, kun maski unohtui kotiin.. Tottakai viranomaistahollakin tämä tilanne on jatkuvaa oppimista ja muutosta, mutta päätösten takana on myös paljon tutkimustietoa ja mm. matemaattisia analyysejä siitä, miten rajoitustoimenpiteet vaikuttavat viruksen leviämiseen.

  Ylläs on hieno paikka ja siellä tullut monta kertaa oltua etenkin hiihtolomilla. Kokemusta on sekä ahkion että kahden lapsen Thule Chariot -hiihtokärryjen vetämisestä. Omat lapset viihtyivät paremmin jälkimmäisessä, kun siinä saa istua vähän korkeammalla ja näkee edes pikkuisen maisemia. Isomman kanssa tehtiin myös sitä, että hän hiihti tasaiset pätkät ja alamäet. Ylämäessä sai ottaa kiinni hiihtokärryjen aisasta tai aisaan kiinnitetystä slingistä/narulenkistä. Molemmat vaihtoehdot siis toimivat ihan hyvin. Mutta toki jos saa valita, hiihdän itse mieluummin kärryjen kanssa. Ovat ehkä hieman kevyemmät ja jos on ainoana aikuisena lapsen/lasten kanssa lenkillä, pystyy ilman valjaiden poisottoa näkemään tilanteen paremmin kärryn sisällä.

  • Satu Rämö

   Kuulostaapa tosi hyvältä tuollainen hiihtokärry! Oli pakko ihan googlata, kun en ole koskaan aikaisemmin edes nähnyt sellaista läheltä. Hirveen kätsy!

 • KatjaS

  Hieno päivitys!
  Aika monta koronatestiä matkaan sisältyi. Ilmeisesti kuitenkin vain aikuisille? Määräykset muuttuvat todella nopeasti ja perässä pysyminen on kyllä vaikeaa. Finnair uutisoi juuri alkavansa vaatia koneeseen nousevilta negatiivista todistusta. Lasten kanssa matkustavana mietin, että mikä on se ikäraja jolta testi vaaditaan missäkin kohtaaa matkaa? Esim.Finnarilla ikäraja on alle 12v. Islannin määräämä raja on muistaakseni korkeampi, olisko alle 16?. Todella hankalaa. Pari päivää sitten uutisoitiin, että Islanti ottaisi keväällä käyttöön liikennevalomallin, jolla ohjailtaisiin maahan pääsyä. Maista joissa korona on hallinnassa voisi päästä negatiivisella testitodistuksella tai koronarokotetodistuksella ilman karanteenia tai kahteen kertaan testaamista. Tämän toivotaan helpottavan maahan pääsyä ja sitä kautta piristävän matkailua. Olennaista on, että myös lentojen määrä lisääntyisi. Jos Islantiin joutuu lentämään eri yhtiöillä välilaskujen kautta ja joka paikassa on eri säännöt testien suhteen, niin hankalaa on. Ei auta muu kuin odottaa ja katsoa miten tämän vuoden matkan käy! Yleensä tässä vaiheessa vuotta on jo ollut lentoliput ostettuina!
  Mutta olen oikein iloinen, että teidän matkanne onnistui hyvin!!! Otitteko Islannin päässä vielä kahdet testit vai jäittekö suosiolla 14vrk karanteeniin?

  • Satu Rämö

   Joo testit oli nyt vain aikuisille. En edes tiedä, testaavatko ne Islannin rajalla lapsia jos erikseen pyytää… Nuo välilaskut ovat tosiaan niin päänsärky… Meidänkään ei olisi tarvinnut tehdä testiä Suomen päässä, jos lennot olisivat olleet suoraan Keflavíkiin. Pysähdys Tanskassa aiheutti sen, että piti noudattaa Tanskan määräyksiä (ja tosiaan Tanskassa todistus piti olla yli 12-vuotiailta lapsilta).
   Islannissa oli kahdet testit, eli ensin rajalla, negatiivisen testituloksen jälkeen 5 pv karanteeni ja toinen testi.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *