Hyvää yötä, hengitä hyvin

Mainos: Villa ja Peite

Pitkäaikaisimmat seuraajat ehkä muistavat sen kerran, kun toin 60 kiloa lampaanvilloja ja hevosenjouhia matkatavaroina Suomesta Islantiin? Ostin Helsingistä Reykjavikiin bisnesluokan paluulipun, koska sen turvin sai tuoda  paljon matkatavaraa. Olisittepa nähneet lentovirkailijan ilmeen Helsinki-Vantaan lentokentällä, kun nostelin muoveihin pakattuja petauspatoja, tyynyjä ja peittoja matkalaukkuhihnalle.

villa ja peite suomivilla

Ööh, nää taitaa mennä tuonne oversized luggage -hihnalle… Ja siis mitä nämä on??

Porissa valmistettuja sijauspatjoja, tyynyjä ja peittoja, minä vastasin.

Islantiin saapuessani tulli tietysti nappasi minut ja kärryyn pinoamani jättiläismäiset valkoiset kääryleet sivuun ja halusi läpivalaista epätavalliset matkatavarani.

Mitä ihmettä nämä oikein ovat?

Porissa valmistettuja sijauspatjoja, tyynyjä ja peittoja, minä vastasin.

Toin omat peitot mukana, koska ei tällaisia Islannista saa.

Tullimies ei varmaankaan tiennyt, missä on Pori. Hän pudisteli päätään jokseenkin eksyneen näköisenä ja läpivalaisi kääryleet. Ei löytynyt mitään laitonta, joten pääsin kapsäkkieni kanssa lähtemään. Puolisoni haki minut ja makuuhuoneeseen menevät tavarat meidän tila-autolla. Sinne ne menivät, tavaratilaan.

hyvää yötä nuku hyvin

Tuosta episodista on nyt muutama vuosi aikaa. Ja edelleen olemme hitsin tyytyväisesti Porin Villan ja Peitteen tuotteet iholla joka yö.

Hengittävä, luonnonmukainen, myrkytön

Tutustuin vuosia sitten Villan ja Peitteen tuotteisiin blogeissa ja lehtijutuissa. Moni kehui niiden luonnonmukaisia, myrkyttömiä ja hengittäviä materiaaleja. Ei kuulemma tule kuuma kesällä, eikä kylmä talvella. Petauspatjoissa, peitoissa ja tyynyissä ei hikoiluta, sillä villa lämmittää ja hengittää.  En löytänyt vastaavia tuotteita muualta, joten hankin ne bisnesluokan liput.

villasta valmistettu tyyny

Puolisoni on megayöhikoilija. Sen jälkeen kun hankimme kotiin Porissa valmistetut Villan ja Peiton tuotteet, hiestä ei ole jälkeäkään. Hiki ei jää enää pyörimään tyynyyn, vaan haihtuu ilmaan. Hyvin nukutun yön jälkeen tyyny on kuohkea, kuiva ja aivan yhtä miellyttävän tuntuinen kuin illalla nukkumaan käydessä.

Olemme huomanneet vieraissa paikoissa vierailla tyynyillä nukkuessa, että villatäytteinen tyyny säilyttää muotonsa paljon paremmin kuin keinokuitutäytteinen. Villatyynyissä säilyy sellainen tietynlainen ilmava kuohkeus, jonka pystyy palauttamaan tyynyä möyhentämällä. Ja tyynyn kokoa voi säätää villaa lisäämällä tai vähentämällä.

villasta valmistettu tyyny

Luonnonmukaisuus, puhtaus ja kemikaalittomuus ovat olleet Villan ja Peitteen toiminnan ja tuotteiden perusta jo kauan ennen kuin vastuullisesta kuluttamisesta tuli mainstreamia.

Se näkyy tuotteissa ihan joka tasolla. Ehkä huomaatte näistäkin kuvista, että tyynyt eivät ole väriltään vitivalkoisia vaan hieman kellertäviä. Värisävy johtuu siitä, että päälikankaissa ei käytetä kemiallisia pehmennys- ja valkaisuaineita.

Villa ja Peite: suomalainen lampaanvilla hyötykäyttöön

Viime vuonna Porissa tapahtui lisää hienoja juttuja. Monivuotisen kehitystyön jälkeen Villa ja Peite lanseerasi Suomivilla-tuotesarjan. Pitkä ja karhea suomalaisen lampaan villa on hyvä raaka-aine tyynyissä ja peitoissa.

porin villa ja peite 6
porin villa ja peite 13

Suomalaisten lammastuottajien mukaan jopa noin puolet Suomessa kasvaneen lampaan villasta on mennyt jätteeksi samaan aikaan kun lampaanvillaa on ostettu raaka-aineeksi ulkomailta. Kotimaista lampaanvillaa on hävitetty ja suomalaiset yritykset ovat tuoneet sitä tuhansia kiloja ulkomailta. Yksi syy tähän järjettömyyteen on ollut se, että ei ole ollut rakenteita myydä ja ostaa isoja määriä. Monet lampurit ovat pieniä ja keskittyneet lihantuotantoon, koska villasta saatava korvaus on ollut niin pieni. Koska tuotanto on ollut niin pientä, raaka-aineostajat eivät ole voineet ostaa. Ostaja ei voi ostaa pientä määrää, eikä myyjä myydä pientä määrää. Se on ollut itseään ruokkiva negatiivinen kehä, jonka kääntäminen toiseen asentoon on vienyt aikaa.

porin villa ja peite 2
porin villa ja peite 6

Muutos oikeaan suuntaan on kuitenkin vihdoin tapahtumassa. Suomessa on jo useampia yrityksiä, jotka hyödyntävät kotimaisen lampaan villaa tuotteissaan.

Viimeisen neljän vuoden aikana Villan ja Peitteen yrittäjät tutustuivat lampureihin, testasivat erilaisia laatuja ja löysivät sopivimman tavan villan keräämiseen ja jalostamiseen. Löytyi oikeat yhteistyökumppanit, jotka saavat villasta pyytämänsä hinnan ja Villa ja Peite tarpeeksi suuren määrän tyynyihin, peittoihin ja patjoihin tarvittavaa puhtaus- ja laatukriteerit täyttävää villakuitua. Määrät eivät ole ihan pieniä. Kuvaavaa on, että yhdessä aikuisten tyynyssä on yhden lampaan villat.

suomalaisen lampaanvillan hyötykäyttö

Lasten ja vauvojen peitot ja tyynyt suomalaisen lampaan villasta

Tällä hetkellä kaikki lasten ja vauvojen peitot ja tyynyt on tehty kotimaisesta villasta. Samoin nämä kuvissa näkyvät aikuisten tyynyt. Kaikki kotimaisen lampaan villasta valmistetut tuotteet on merkitty erikseen Suomivilla-tuoteryhmän alle.

villasta valmistettu tyyny

Meillä on tällä hetkellä käytössä Suomivilla Säätötyynyt . Säätötyynyjen mukana tulee reilu pussillinen lampaanvillaa, eli tyynyn kokoa voi halutessaan muuttaa. Osa meistä nukkuu paremmin ohuella tyynyllä, toiset paksulla. Säätötyynyn vetoketju vaan auki ja lisää villaa sisään tai ylimääräiset villat säilöön.

Otin oman tyynyni väliompeleella eli saan muokattua tyynyn etuosasta itselleni niskatuen. Kärsin nimittäin niska- ja hartiakivuista ja nukun aika usein kyljelläni, joten joudun kiinnittämään erityisen paljon huomiota nukkumisasentoon. Nukkumaan mennessä käännän lipan ylöspäin, jolloin tyyny asettuu ihanasti niskakuoppaan ja kyljellään ollessa osittain myös leuan alle.

villa ja peite suomivilla

Lapsilla on käytössä matalampi malli eli Lasten Suomivillatyyny.  Neljä läpiommelta pitää tyynyn matalana koko alueelta.

Vieläkin matalampi Vauvan Suomivillatyyny on perheen pienimmille. Meillä ei ollut tälle käyttöä, joten otettuani kuvat annoin tyynyn lahjaksi paikalliselle ystävälle, joilla on puolivuotias vauva. Se islantilaisvauva saa nyt nukkua suomivillatäytteisellä tyynyllä hengittävissä luonnonmateriaaleissa. Onnekas baby!

Suomalaisen lampaanvillan lisäksi Porin ja Villan tuotteissa käytetään myös esimerkiksi ranskalaista lampaanvillaa, kookoskuitua, hevosenjouhia ja luomupuuvillaa. Meidän sängyn ihanan jämäkät sijauspatjat ovat hevosenjouhitäytteiset.

Osta vähemmän, vaadi enemmän

Villa ja Peite valmistaa tuotteensa itse ja myy tuotteensa itse. Välikäsiä ei ole, joten hinta on niin hyvä, mitä se voi olla. Koska tuotteet lähetetään suoraan ompelimosta ja myydään suoraan asiakkaalle, pystytään tyynyt ja muut tuotteet valmistamaan järkevään hintaan. (Tein petauspatjoja harkitessani eli silloin reilu kolme vuotta sitten paljon hintavertailua muihin patjavalmistajiin, jotka myivät hevosenjouhitäytteisiä petareita – yksikään ei myynyt yhtä hyvällä hinnalla kuin Villa ja Peite).

porin villa ja peite
villa ja peite suomivilla

Tuotteet eivät tule alennukseen. Koska alennuksia ei ole, asiakkaan ei tarvitse pelätä, että tuotteet löytyvät seuraavana päivänä alekorista. Eli hyvät lukijat, alekoodia ei ole teille nyt tarjota 🙂 Ainoastaan lämmin suositus hyville ja hengittäville yöunille ja näille tuotteille. Kenties lahjaksi pukinkonttiin? Samalla tulet tukeneeksi kestävää tuotantoa ja suomalaisia lampureita.

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

24 Comments

 • Elisaini

  Minä ostin itselleni ohuen Suomivilla-peiton syksyllä ja se on kyllä ollut aivan loistava! Lisäksi ostin myös villaisen patjasuojan, ja se on myös ollut aivan toista maata edelliseen keinokuituiseen verrattuna. Todellakin suosittelun arvoinen yritys tuotteidensa puolesta, bonuksena kotimaisuus ja vastuullisuus. Nyt harkinnassa on vielä tyynyn uusiminen, täytyypä tutkia tuota säätötyynyä tarkemmin!

  • Satu Rämö

   Säätötyyny on ollut kyllä super, koska pyörin niin paljon unissani ja niskat huutaa hallelujaa päivisin (varmasti voisin yrittää tehdä myös tälle työsennolleni jotain, niskaprobleemat saattaisi siitä vähentyä myös…)

 • Rosmariini

  Täältä myös peukutukset ja suositukset Porin Villa ja Peitteen tuotteille. Meillä ollut nyt muutama vuosi käytössä villa-kookos -futonit ja siinä päällä itselläni villapetari ja miehellä puuvillainen. Futon suht kova, mutta parin yön jälkeen siihen tottui ja samalla on selkäsäryt pysyneet poissa. Samalla toiselle lapselle ostettiin villapeitto ja on tykännyt siitä tosi paljon.

  Erityishuomio myös mahtavalle asiakaspalvelulle. Patjaa kun ei pääse koekäyttämään (kokeiltiin kyllä yhden liikkeen näyttelytilassa, mutta ei vastaa yön yli nukkumista), niin asiantuntemusta löytyy yhden puhelinsoiton päästä.

 • Km

  Kiitos! Pitkään on ollut tyynyhankinta harkinnassa, nyt klikkasin joululahjaksi itselle ja puolisolle tyynyt!

 • Essi

  Olen allerginen lampaille (ja muille eläimille). Aiheuttavatkohan nämä jotain oireita vai miten villat on käsitelty?

  • Tuulia / Villa ja Peite asiakaspalvelu

   Hei,
   Allergia- ja yliherkkyysasiat ovat todella henkikökohtaisia ja niiden voimakkuus vaihtelee ihmisillä. Kaikissa tuotteissamme villat ovat tiiviin luomupuuvillakankaan alla, joten ihokosketusta villan kanssa tuotteissa ei tule. Joillekin villa voi aiheuttaa allergiaa mutta se on erittäin harvinaista. Villat ovat pesty ja puhdistettu, joten ne ovat hyvin puhtaita.

  • Satu Rämö

   Mä en muuten ole varma – pyydän valmistajaa vastaamaan tänne, niin tulee varmasti oikea tieto 🙂

  • Tuulia / Villa ja Peite Asiakaspalvelu

   Allergia ja Astmaliitto on kaupallinen toimia jonka kanssa emme ole ryhtyneet kaupalliseen yhteistyöhön. Olemme tehneet yhteistyötä esim Homepakolaiset ry:n kanssa

 • Päkkänä

  Vanha suositus täältäkin!
  Onneksi meille nämä on kuljettanut matkahuolto 😄

  Toisella meistä on vanhan ajan paksu ja painava peitto. Toisella normaali malli. Peitoista tulee ihan toisenlainen tunne kun niistä vitivalkoisista jotka liikkuu, valuu ja menee kurttuun pussilakanan sisällä. Selkeästi laadukasta materiaalia.

  Taidanpa kokeilla tuota tyynyä. Samoja vaivoja täälläkin.

  • Satu Rämö

   Niin samaa mieltä! Näiden päällä ei pussilakanat pyöri eikä tyyny mene ihme mytyksi 🙂

 • Pia

  Osaatko Satu sanoa, miten villa-allergikko kestää näitä tuotteita? Olemme miettineet näitä villaisia peittoja ja uutta petaria mutta meillä on ongelmana miehen villayliherkkyys – ainoastaan merino käy.

  • Satu Rämö

   Nämä ei ole merinovillaa, vaan lampaanvillaa – joten se ei taida sopia silloin. Siis villahan ei tule siitä tyynyliinakankaasta läpi, mutta jos herkkyys on tosi voimakas, saattaa se tuntua päällyskankaankin läpi – siis tämä veikkaukseni perustuu siihen että muutama villayliherkkä ystäväni ei pysty käyttämään islanninvillapaitaa, vaikka ihon ja puseron välissä on paksuhko tuulitakki.

  • Rosmariini

   Onnistuisiko näyttelytilassa vierailu (https://villajapeite.fi/pages/nayttelytilat) ja kokeileminen? Itse en pysty allergisena käyttämään villapaitoja merinovillaa lukuun ottamatta, mutta villapetarin kanssa ei ole ongelmia. Petarin päällä on kuitenkin puuvillainen pintakangas ja toisena kerroksena lakana.

 • Tuulia / Villa ja Peite Asiakaspalvelu

  Allergia ja Astmaliitto on kaupallinen toimia jonka kanssa emme ole ryhtyneet kaupalliseen yhteistyöhön. Olemme tehneet yhteistyötä esim Homepakolaiset ry:n kanssa.

 • Tuulia / Villa ja Peite Asiakaspalvelu

  Allergia- ja yliherkkyysasiat ovat hyvin henkilökohtaisia ja yksilöllisiä. Aivan kuten Satu tuossa kirjoitteli, on kaikki meidän tuotteet tiivin luomupuuvillaneuloksen tai kankaan alla, joten ihokosketusta niissä ei tule.

 • Tuulia / Villa ja Peite Asiakaspalvelu

  Kyllä vain, kaikissa näyttelytiloissamme ympäri maata pääsee kokeilemaan ja testaamaan tuotteitamme. Koe testaamaan patjat ja petuaspatjat. Muista tarkastaa näyttelytilakohtaiset aukioloajat verkosta.
  Mukava kuulla sinun tarinasi liittyen tuotteisiimme ja miten koet ne allergikkona.

 • Riimium

  Ääni näille! Meillä on ollut nyt muutaman vuoden Porin villa ja peitteen futonpatja, patjansuojus, peitot ja tyynyt. Todella toimivat kylmässä puutalossa! Meidän täkkimme ovat jotain vanhempaa halvempaa erää, joka on vielä sillä tavalla mukavasti mummolamaisen jäykkä levy. Tykkään itse. 😀

  Ainut, mihin ei olla lopulta olla oltu 100% tyytyväisiä, on tyynyt, mutta olisi varmasti pitänyt hommata tuollaiset, missä on väliompeleet. Nukun itse myös kyljelläni eikä meinaa mitenkään keksiä, mikä on sopiva määrä villaa tyynyyn tungettavaksi. Se on kuitenkin ihana hengittävyytensä ansiosta, joten yhä käytössä, vaikka välillä vähän ennen nukkumaanmenoa painitaankin.

  • Satu Rämö

   Tuo väliompeleella terästetty tyyny on ollut kyllä tosi hyvä; sen saa käännettyä vaikka millaiselle rullalle. Ja välillä mun pitää pöyhiä tyynyä kunnolla – otan villaa pois, möyhennän ja laitan villat takaisin. Näin siinä säilyy sellainen tietty ”keveys”.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *