Verkkokaupan perustaminen – kysymyksiä ja vastauksia

Mainos: Vilkas Now

No niin, kaverit! Pystytin tänä syksynä verkkokaupan. En omaani, vaan suomalaiselle käsityöyritykselle Luhran Käsityöpajalle. Idea oli, että testaan Vilkkaan verkkokauppa-alustaa käytännössä ja kerron verkkokaupan pystyttämisestä teille.

vilkas verkkokauppa

Täällä voitte lukea projektin ensiaskelista ja täällä näette juttuni verkkokaupan valmistumisesta. Nyt on aika katsoa taaksepäin ja  miettiä, oliko verkkokaupan perustaminen työlästä, mikä onnistui, mikä ei, mikä oli helppoa, mikä ei. Kiitos paljon kaikille hyvistä kysymyksistä, olen koonnut niitä tähän postaukseen. Jos haluatte kuulla pidemmät vastaukset, käykää katsomassa IG-TV:n puolella reilun puolen tunnin mittainen livelähetykseni Verkkokaupan pystyttämisen Q&A. Tässä jutussa on osittain samoja kysymyksiä ja muutama uusi.

Aloitetaan!

Verkkokaupan perustaminen. Mistä aloitan? Miten pääsen alkuun? Pelottaa!

Verkkokauppa Vilkas

Aloitus on se vaikein. Vinkkini on tähän: ala vain tehdä. Verkkokaupan pyörittämisessä riskit ovat huomattavasti pienemmät kuin vaikka oman kivijalkakaupan avaamisessa. Verkkokaupan perustaminen siitä “huoletonta”, että ei tarvitse tehdä kalliita ja pitkäaikaisia vuokrasopimuksia, ostaa kauppaa täyteen tavaraa, olla aina itse paikan päällä asiakkaan tullessa kauppaan jne. Jos verkkokauppa ei onnistukaan, jos kiinnostus lopahtaa tai jos eteen tulee jotain muuta, se ei haittaa. Myyt varaston pois loppuunmyynnissä ja loput vaikka kirppiksellä. Irtisanot palvelusopimukset ja suljet verkkokaupan. No hard feelings.

Ennen kuin alat lyödä tuotteita nettiin, ota kynä ja paperia. Kirjoita ylös ne tuotteet, joita aiot myydä. Jaa tuotteet tuoteryhmiin. Ovatko tuoteryhmät tasapainossa (eli ei niin että yhdessä tuoteryhmässä on 20 tuotetta ja kahdessa muussa tuoteryhmässä yksi tuote). Laske tuotteiden sisäänostohinnat tai valmistuskustannukset, mieti ulosmyyntihinta ja laske riittääkö kate kaikkeen siihen muuhun kuten palkanmaksuun, kuukausimaksuihin jne. Lue tämä juttu, kerron siinä tarkemmin, mitä kaikkea verkkokaupan perustamista ennen pitää tehdä.

Mikä on hyvä nettikauppa-alusta? Olen yksityisyrittäjä, toimintani ei ole vielä kovin suurta. Minkä alustan valitsen?

No Vilkas Now S -tietysti! Se maksaa tällä hetkellä alle 10 euroa kuussa ja hintaan kuuluu Paytrail-kuukausimaksu (joka erikseen ostettuna olisi monta kymppiä kuussa). Paytrail tarjoaa sinulle maksumahdollisuudet verkkokauppaasi. Tämä on iso mukava säästö alussa, kun myyntituloja ei vielä ole, mutta kustannukset rullaavat.

verkkokaupan perustaminen kysymyksiä

Tämä postaus on kaupallinen yhteistyö Vilkkaan kanssa, joten joku saattaa nyt ajatella, että suosittelen heitä, koska he maksavat. Mutta. Ei se ole ihan niinkään. Olen viimeisten vuosien aikana kokeillut useita eri alustoja ja rakentanut niillä verkkokauppoja. Shopify, Woocommerce, Campwire ja Vilkas ovat mulle tuttuja.

Vilkas on ollut helpoin silloin kun olen luonut muutaman kymmenen tuotteen verkkokauppoja (luultavasti isommissakin määrissä, mutta oman käden kokemusta Vilkkaasta on vain tästä Luhran Käsityöpajan verkkokaupasta). Verkkokaupan perustaminen oli todella nopeaa. Valitsin valmiin ulkoasun, jonka väritystä, tekstin pistekokoa ja fonttia pystyi muuttamaan. Lisäsin sinne oikeat logot ja loin tekstillä tunnelmat. Kaikki oli jumalattoman iisiä ja valmiina siinä yhdessä ja samassa käyttöliittymässä. Jos haluaa luoda monimutkaisemman kaupan ja itse esimerkiksi graafisen ilmeen alusta asti, se on mahdollista. Enemmän toiminnallisuuksia ja muokkausvaraa maksaa enemmän kuin 10 euroa kuussa ja tämä todetaan Vilkkaan sivuilla suoraan. Vinkkini kuitenkin on: älä nysvää ulkoasun kanssa liikaa alussa. Tee mieluummin selkeä ja simppeli kuin veret seisauttavan hieno uniikki ulkoasu. Koska sitä luodessa saat saletisti sydärin, jos olet perustamassa ekaa verkkokauppaasi. Sitä paitsi simppeli toimii paremmin mobiilissa pieneltä ruudulta katsoessa.

verkkokaupan perustaminen kysymyksiä

Sen sijan Woocommerce. Voi pyhä sylvi. Se on erittäin suosittu verkkokauppa-alusta ja sitä käytetään WordPress-pohjaisilla sivuilla. Mutta kaikki maksaa erikseen! Joka hiton härpäke ja plugari pitää ostaa erikseen. Yritin ostaa valmiin woocommerce-pohjan erääseen verkkokauppaan. Se näytti tosi hienolta ja myyntitekstissä lupailtiin muokkausmahdollisuuksia. Noh, sitten kun teema oli auki ja aloin muokkaamaan, selvisi että ei siellä mitään isoja muutoksia voikaan tehdä, ellei osta lisäosia. Loputonta määrää lisäosia. Se voi olla kätevä käyttää ja palvella ihmistä joka kaipaa joustomahdollisuuksia, mutta kustannusrakenne pitäisi hitto vie tämmöiselle tavalliselle tallaajalle vääntää rautalangasta. Mulla leikkaa välittömästi kiinni, kun joku asia on ensin ”halpa” tai jopa “ilmainen” ja sitten se maksaakin yhtäkkiä kaikkien lisäosien kautta satoja euroja. Lypsäminen sucks.

Eli, kyllä. Tämä on kaupallinen yhteistyö Vilkkaan kanssa. Silti väitän, että Vilkas on helpoin, edullisin, yksinkertaisin ja nopein, jos sinulla ei ole älyttömiä vaatimuksia räätälöidyn ulkoasun suhteen. Ja Vilkkaalla on suomenkielien aspa.

Miten selviän mahdollisista asiakaspalautuksista?

Tämä oli monella kysyjällä huolenaiheena. Suomen lain mukana asiakkaalla on oikeus palauttaa verkosta ostettu tuote 14 päivän kuluessa tuotteen saapumisesta ja saada siitä rahat takaisin, jos tuote on käyttämätön ja myyntikelpoinen. Kassavirtariskin minimoimiseksi onkin hyvä pitää ostojen jälkeen myyntitulo kaupan tilillä pari viikkoa ennen kuin sen käyttää – näin rahan palauttaminen ei tuota ongelmia. Suomessa verkkokaupan ei enää tarvitse maksaa palautuksen lähetyskuluja. Useimmat verkkokaupat tosin lupaavat maksaa palautuksen postituskulut hyvänä asiakaspalveluna, ja se on tietysti erittäin ookoo. Mutta velvollisuutta siihen ei ole.

Haluaisin tehdä verkkokaupan b2b-puolelle eli myydä yritysasiakkaille. Mikä alusta?

Tsekkaapa tämä Vilkas-alustan Vilkas Suite -palvelu. Se on suunnattu etenkin b2b-verkkokaupoille. Mulla tosin ei ole siitä omakohtaista kokemusta.

Verkkokaupan perustaminen ja markkinointi. Mitä vinkkejä, kun rahaa on vähän?

Kaksi asiaa tulee ekana mieleen. Jos tuotteesi on sellainen, jota googlataan paljon (hengityssuojat, käytetyt autot, luomupuuvillaiset lastenvaatteet ym.), on todella tärkeää, että verkkokaupan SEO on kunnossa. Vilkkaan mukana tulee SEO-jelpperi eli pystyt esimerkiksi tuotekuvauksiin syöttämään valmiiksi ne tekstit ja otsikot, jotka näkyvät Googlen hakutuloksissa. Katso lisää hakukoneoptimoinnista edellisestä jutustani.

Toinen ”ilmainen” keino on somessa läsnäolo. Etenkin jos myyt tuotteita, joita ihmiset fiilistelevät vapaa-aikanaan ja joiden ympärillä pöhisee (lastenvaatteet, hienot valokuvat, maalaukset…), on loistavaa, jos sulla on somekanava, josta pystyt heittämään asiakkaita kauppaasi. Somekanava voi olla sun oma tai yrityksen oma. Sen ylläpitäminen ei vaadi suoria rahasiirtoja, mutta se vie työaikaa. Helpolla se ei tule 🙂 Ehkä voit tarjota alekoodia muutamille yleisöösi sopiville somevaikuttajille eteenpäin jaettavaksi, järjestää arvonnan omalla ig-tililläsi tai kertoa kiinnostavia ja samastuttavia tarinoita tuotteistasi. Jos myyt uniikkeja taideteoksia verkkokaupassasi, kerro omalla IG-tililläsi töiden tekemisestä. Järjestä maalauslivelähetys, kerro miten tuotteet ovat syntyneet, mistä sait inspiraation johonkin työhön ja miksi teet sitä mitä teet. Kun kerrot tarinoita, etkä vain hoe äänekkäänä torikauppiaana tuotteidesi nimiä ja hintoja, ihmiset pysähtyvät viestisi äärelle ja saattavat jopa kiinnostua tuotteistasi ja ostaa. Itse löysin Eva Wahlströmin taideteokset hänen IG-tilinsä kautta. Ihastuin niin paljon yhteen tauluun, että ostin sen lopulta itselleni. Ja nyt haaveilen hänen tekemästään whiskey-tuolist Taidanpa jo tietää, minne tästä kaupallisesta yhteistyöstä tienattuja rahoja menee…

vilkas now luhran kasityopaja verkkokauppa

Vilkas verkkokauppa – miten nopeasti kaupan perustaminen onnistuu parhaimmillaan?

Verkkokaupan perustaminen voi olla muutaman päivän juttu tai siihen voi mennä useampi kuukausi. Paljon riippuu esimerkiksi tuotteiden määrästä ja siitä, onko sulla esimerkiksi tuotekuvat valmiina tai pystytkö ottamaan ne itse. Jos tuotteita on vaikka 30 kappaletta, oma arvioni on, että Vilkkaan alustalla perusversion saa valmiiksi parin intensiivisen työpäivän aikana. Varaa maksujärjestelmän käyttöönottoon ja logistiikan käyttöönottoon 1–2 työpäivää. Joillain kestää kauemmin (Postilta olen odotellut nyt yhtä koodia kohta neljä päivää, että saan integroitua lähetysjärjestelmän verkkokauppa-alustaan), joillain vähemmän (Pakettikauppa on Integroitu Vilkkaalla valmiiksi ja se taas tuli käyttöön todella nopsaan).

Minä kysyin muutaman kysymyksen myös Luhran Käsityöpajan omistajilta. Rakensin Vilkkaan Now -alustalla verkkokaupan rungon valmiiksi, ja kun kauppa oli auki, Luhran Käsityöpaja alkoi itse pyörittää sitä. Verkkokauppa on yrittäjien ensimmäinen.

Onko verkkokaupan käyttäminen ollut helpompaa vai vaikeampaa, kuin mitä ensin kuvittelitte?

Verkkokaupan käyttäminen on ollut helppoa. Toki ensin asioista on pitänyt ottaa selvää, mutta kaikki on ollut loppujen lopuksi tosi yksinkertaista ja kaikkeen löytyy apu helposti. 

verkkokaupan perustaminen kysymyksiä

Mikä verkkokaupan pyörittämisessä on teistä vaikeinta ja työläintä?

Itse asiassa verkkokaupan pyörittäminenkin on ollut aika yksinkertaista. Jos jotain ei olla tiedetty, me on saatu vastaus  siihen tosi nopeasti joko Vilkkaan ohjevideoista tai asiakaspalvelusta. Ehkä työläintä on ollut se alkuvaiheessa tehtävä kuvien ottaminen ja muokkaaminen ja tuotetietojen tarkistaminen.

Mikä on isoin juttu, joka teitä tällä hetkellä askarruttaa omaan verkkokauppaan liittyen?

Kuten varmaan kaikilla kauppiailla: asiakasmäärän kasvattaminen. Nyt kun verkkokauppa on auki, on mietittävä miten löydetään juuri ne meidän oikeat asiakkaat ja toteutetaan markkinointia.

verkkokaupan perustaminen kysymyksiä

Jes! Jäikö teillä kysyttävää? Kommenttiboksi on auki!

Täällä löytyy Luhran Käsityöpajan verkkokauppa: käsinkehrättyjä villalankoja ja villatuotteita. Jos olette käsityöihmisiä, saatatte löytää tuolta ihania villaisia herkkuja.

Kauppa on toteutettu Vilkas Now:lla. Meillä oli ensiksi käytössä S-paketti, mutta koska siihen ei kuulu alekoodiominaisuus, me päivitimme Vilkas Now -palvelun M-pakettiin – ja alekoodiominaisuus toimii!

Kuvat: Björgvin Hilmarsson (kuvat minusta), Luhran Käsityöpajan kuvat Meri Paaso ja Essi Heikkinen. 

Teemat
Poimintoja Blogista:
Perhe ja arki

Kuinka remontista selviää?

Meillä siirrellään kotona sisäseiniä. Yksi ulkoseinä poistettiin ja laitettiin lasia ja rautaa tilalle. Tehtiin lattiaan reikä, vaihdettiin rappusten paikkaa, odotetaan pöytälevyn saapumista, puretaan lattiaa, vaihdetaan

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö