Näin löytyi sopiva talvitakki

Mainos: Scandinavian Outdoor, talvitakki-alekoodi jutun lopussa

Jokos teillä on talvi? Meilläpä on ja ihan isolla kauhalla on tullutkin. On pimeää ja kylmää kuin mörön pyllyn alla, vuorilla on lunta ja lähes joka päivä taivaalta sataa vettä, räntää tai lunta ja usein kaikkia näitä peräkkäin. Vuoden keskilämpötila täällä meillä Islannissa on neljä astetta. Meillä on siis keskimäärin aina marraskuu! Islanti voi keulia melkein kaikella: maisemilla, luonnolla, söpöillä islanninhevosilla, kuumilla lähteillä, lasten pakollisilla kotiintuloajoilla ja tasa-arvoisella vanhempainvapaalla. Mutta sääolosuhteiden suhteen tämä on melko toivoton paikka etenkin heille, jotka arvostavat lämmintä kesää ja kirpeän kylmää talvea. Talvisin lämpötila näillä seuduilla pyörii usein nollassa tai muutamassa pakkasasteessa, älyttömän kovia pakkasia ei oikein ole. Mutta sitten toisaalta: ei se lämpötila kuitenkaan kerro talven purevuudesta kaikkea.

talvitakin valinta pohjoiseen talveen

Meri pitää ilman kosteana. Ja silloin kun on sekä viileää että märkää, jäätävyys menee luihin ja ytimiin asti. Meren rannalla tuulee usein. Kun tuulee kovaa, tuulee todella kuvaa. Myrskyissä tuulen nopeus nousee yli 20 metriin sekunnissa ja joskus senkin yli. Kun tuulen voimakkuuteen yhdistää vuoret ja puuttomat maisemat, niin ainoa oikeaa sopiva talvitakki on sellainen, jossa on tukeva ja hiton iso huppu, jonka alle voi mennä piiloon.

Haussa sopiva talvitakki – mun omat valintakriteerit

Mulle itselle kunnon talvitakissa pitää saada rastit näihin kaikkiin seuraaviin kohtiin:

Sopiva talvitakki on pitkä talvitakki.  Reisilihas on ihmisen suurin lihas. Jos reisilihaksen tulee kylmä, koko kroppa on jäässä. Pitkä takki suojaa koko keskivartaloa. En ylipäätään tykkää, että paljas alaselkä väläyttelee paidan ja housujen välistä. Talvella paljas selkä on ihan ehdoton no-go. Sitä paitsi pitkän talvitakin kanssa voi istahtaa hetkeksi vaikka lumiselle penkille ilman että pimeät paikat jäätyvät.

pitkä talvitakkimalli sopiva talvitakki

Todella isot taskut. Isoissa taskuissa voi säilyttää kännykkää, kasvomaskia säilytyspusseineen, avaimia, rahaa ja pientä muistikirjaa. Ja silti sinne mahtuu vielä kädetkin ilman että tulee ahdasta.

Tilava ja tukeva huppu. Huppu suojaa navakalta tuulelta ja pitää tukan pipoineen päässä. Haluan suojata naaman, korvat ja niskan hyvin, sillä usein tuulee monesta suunnasta yhtä aikaa ja talvisin ulko-ovesta ulos astuminen tuntuu sukellukselta jäähileeseen. Hupun täytyy olla tarpeeksi iso, että sinne mahtuu myös muhkea pipo. En juurikaan käytä kaulaliinoja, joten hupun ja kauluksen täytyy suojata myös niskaa ja kaulaa.

talvitakki satu scandinavian outdoor

Yhdelle sopiva talvitakki ei välttämättä sovi toiselle: huomioi oman seudun sääolosuhteet. Näillä meidän leveysasteilla ja näissä sääolosuhteissa talvitakin on pakko olla vedenkestävä. Olen esimerkiksi haaveillut Fjällrävenin upeasta pitkästä Expedition-untuvatakista, mutta se on untuvaa, joten takki ei ole hyvä valinta sateeseen. Jäi kauppaan.

kuinka valita sopiva talvitakki

Ei-tyköistuva ja muutenkin tarpeeksi iso. Talvi on täynnä paksuja vaatteita ja jos takki kiristää, tunnelma on pilalla. Mun mielestä takin kuuluu sujahtaa vaivattomasti kaikkien muiden paksujen vaatteiden päälle ilman, että käsivarsista tai vyötäröltä yhtään kinnaa.

talvitakin hihansuut pitkä talvitakki

Funktionaalisuus. Hanki talvea vastaan sellainen panssari, joka on sopiva talvitakki just sun elämään. Mulle itselle tärkeitä ominaisuuksia noiden edellä mainittujen yksityiskohtien lisäksi ovat sporttisuus ja käytännöllisyys. Liikun aika paljon ulkona, en istu autossa juuri ollenkaan enkä käy ”edustuslounailla”, joten mitään superfiiniä takkia en tarvitse eikä mun tarvitse pelätä, että takkini olisi liian kuuma. Oma elämä on vähän sellaista, että pientä itseaiheutettua kiirettä pukkaa koko ajan, ulkona ilma vaihtelee ja samassa takissa mennään töihin, kävelylle ja ruokakauppaan. Mulle sopiva takki on siis sporttinen, käytännöllinen ja säänkestävä. Sellainen takki, joka on nopea pukea päälle ja jonka kanssa ei tarvita ulos mennessä mitään muuta kuin kengät, pipo ja hanskat. Käsilaukkuakaan ei tarvita, kun kaikki kamat mahtuvat isoihin taskuihin.

Minulle sopiva talvitakki oli näköjään kaupan edullisimpia

Näissä talvisissa kuvissa näkyy oma valintani. Kävin valintakriteerieni kanssa Scandinavian Outdoorin valikoiman läpi ja löysin sen, joka täytti kaikki vaatimukset: Didriksons-merkin Erika-parkatakki. Se on vedenkestävä, tuulenkestävä, hengittävä ja päällä mukavan kevyt. Minulla on ollut aikaisemmin vastaavanlainen ulkotakki, joka oli todella, todella painava. Siksi yllätyin tämän takin keveydestä, tykkään! Erika-takissa on kolme isoa taskua, iso suojaava huppu tekoturkiskoristeella, pituus noin polviin asti ja mukavan väljä leikkaus ilman että lopputulos on makuupussi.

sopiva talvitakki

Mun takki on kokoa 40 (mittani 163,5 cm / 68 kg) ja kuvissa mulla on takin alla paksuhko villapusero ja kahdet housut. Takkia voi sisäpuolelta halutessaan säätää vyötärön kohdalta; siellä on kätevät kiristyskuminauhat. Ja eräs yksityiskohta lämmittää mieltä ja käsiä: hihansuissa on peukaloille rei’ät, eli jos on liikkeessä ilman käsineitä, takin hihansuut toimivat suojaavina hanskoina. Pieni yksityiskohta, josta olen nauttinut paljon. Erikan normaali hinta Scandinavian Outdoorissa on on 279 €.

Muutama muu varteenotettava talvitakki-idea

talvitakin valinta

Erittäin varteenotettava kilpailija Erika-takille on Helly Hansenin Rigging-takki. Mietin todella pitkään tämän ja Erikan välillä. Tässä Helly Hansenin vedenpitävässä takissa on sellainen hauska juju, että takki itse asiassa sisältää kaksi takkia. Sopiva talvitakki moniin olosuhteisiin! Päällitakki on tuulen ja sateenpitävä kuori. Vuoritakki on paksumpi ja pitää lämpimänä. Kumpaakin takkia voi käyttää erikseen – eli tässä on yhden takin hinnalla kevät-, talvi- ja syystakki (ja islantilainen kesätakki) samassa. Ainoa syy miksi päädyin lopulta tuohon Erikaan on niinkin syvällinen kuin väri. Hahaa! Helly Hansenin Rigging-takkia saa mustana ja sinisenä, ja niistä ei kumpikaan ole minun suosikkivärejä. Vihreästä taas tykkään tosi paljon (kesän ulkoilutakkini on tätä samaa sävyä), ja siksi tuo Erika-takin vihreä tuntui heti omalta. Jos musta tai tummansininen on sun lemppari, kannattaa tsekata tuo Helly Hansenin takki. Sen normaalihinta Scandinavian Outdoorissa on 350 €.

Sitten se, minkä ulkonäkö ja pakkaspäivien käytettävyys hurmasi mut ihan täysin. Fjällrävenin pitkä Expedition-untuvaparka kirkkaanpunaisena olisi ihana pirteyspilleri talvea vastaan. Pinta- ja vuorikangas ovat kierrätettyä polyamidia ja untuva jäljitettävää hanhenuntuvaa, eli lintuja ei missään nimessä kynitä elävinä. Älyttömän kaunis ja todella lämmin talvitakkien talvitakki. Mutta mä en uskalla ostaa untuvatakkia näihin Islannin sadekeleihin… Takin normaalihinta Scandinavian Outdoorissa on 639 €

Jos etsit talvitakkia urheiluhommiin, kannattaa suosia lyhyempää mallia. Jos olisin vailla takkia talvilenkkeilyyn ja hiihtoladulle, harkitsisin luultavasti tätä Haglöfsin Rapid Mimiciä. Minulla on jo tämäntyylinen kevytuntsa – se keltainen toppatakki joka näkyy päälläni monissa ulkosporttikuvissa – ja se on ihan hitsin hyvä! Kevyt päällä, lämmin ja huppu suojaa tukevasti niskaa, kurkkua ja päätä. Takki on syönyt tekokuitua, eli tämä kestää paremmin kastumista kuin untuvatakki. Hintaa tällä sporttisella takilla on vähän vajaa 220 euroa.

talvitakki iso huppu

Näiden neljän lempparin lisäksi Scandinavian Outdoorin valikoimassa on iso tukku muitakin talvitakkeja. Alekoodilla satu15 saat 15 prosentin alennuksen kaikista takeista sekä verkkokaupassa (käytä koodia ostaessa) että myymälöissä (mainitse koodi kassalla). Alekoodi on voimassa 15.11. asti.

talvitakin valinta verkkokaupasta

Vinkki verkko-ostajille: jos pystyt, vähennä pakettisirkusta

Yksi pieni tärppi verkkokauppaostoksille: sopiva talvitakki on melko helppo löytää sovittamatta. Tsekkaa kyseisen mallin kokotaulukko ja löydä mittanauhan avulla oma koko. Mutta jos et mittaamisenkaan jälkeen ole ihan varma koosta ja satut asumaan paikkakunnalla, mistä löytyy Scandinavian Outdoorin myymälä, tilaa takki verkkokaupasta (varmistat saatavuuden), mutta tilaa nouto lähellä sinua olevaan myymälään. Näin voit sovittaa verkosta ostettua takkia ja vaihtaa sen saman tien, jos tarve vaati. Näin vältetään turhaa pakettien edestakaista lähettämistä, mikä säästää paitsi sun omaa aikaa, myös ympäristöä.

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

7 Comments

 • Ullis

  Kivan takin olet löytänyt! Tuosta Riggingsistä tulee mieleen se, että tuplatakissa hyvä idea voi vesittyä sillä, että päällimmäinen kuoritakki jää liian väljäksi. Olen kaksi tuplatakkia hankkinut ja talviversiossa, jossa alempi takki oli untsikka, kuoritakki yksinään oli niin iso, ettei sitä sellaisenaan tullut käytettyä. Untsikka ja kuori yhdessä taas oli superlämmin ja sille oli käyttöä lähinnä Lapin paukkupakkasissa. Toisessa parkamallisessa, jossa on ohuempi vuori päällitakki toimii yksinäänkin, mutta edellyttää kaikkien nyörien säätämistä, jottei näytä ylisuurelta.

  • Satu Rämö

   Kiitos! Tämä on kyllä tosi mukava takki.
   Hyvä huomio tuo kokojuttu tuplatakissa, varmasti hyvä idea kokeilla kaupassa molemmat takit erikseen ennen ostamista.

 • Soffi

  Aaah… Didriksons on kyllä parhautta! Itselläni käytössä ohut Jolina parka + alla fleece alkusyksyn ja sitten kun kelit alkaa olla alle +5 astetta siirryn Shelter-parkaan. Shelter on ollut käytössä muutaman vuoden ja parasta on kun ohutkin trikoopaita riittää sen alle, lämpöisyys muistaakseni 4/5. Ei oo tarvinnut palella vuosiin 😉 Ja toi pituus on tärkeä asia! Todellakin takin pitää yltää vähintään puoleen reiteen, ei se muuten paljoa lämmitä!

  Mulla on kanssa Shelter sellaisena tummanvihreänä. Musta on värinä niin ”kova”, punaisesta en tykkää ja valkoista en edes harkinnut, koska hihat olis heti pyörän rasvassa 😀 Välillä mietin kyllä, että näytän yhtä kokoa liian suuressa vihreässä takissani ihan riistanvartijalta, mutta eipä sillä oo väliä kunhan tarkenee. Itse irrotin takista karvareunuksen, koska en tykkää ja täällä sisämaassa ei sentään niin paljoa tuule. Onneksi nuo nykyään on monesti irrotettavissa. Onhan mulla villakangastakkikin, mutta aika harvoin tulee käytettyä, koska kävelen/pyöräilen vajaa 2 km töihin ja silloin tärkeintä on käytännöllisyys. Töissä on sitten työvaatteet erikseen. Muutenkin olen se tyyppi, joka kulkee töihin kuorihousuissa ja Ruskovillan kypärämyssy pyöräilykypärän alla 😀

  Ihana, että saadaan näkyvyyttä myös säänmukaiselle pukeutumiselle. Muutenkin arvostan elämänmakuista otettasi. Muistan, kun kirjoitit joskus, että aina ne kuorihousutkaan ei satu oikein päin vaan saattaa pesuohjelappu vilahtaa ulkopuolella. Tuo voisin niin olla minä 😀 Ihanaa loppuvuottta!!

  • Satu Rämö

   Hahaa, mulla kävi muuten mielessä toi ihan sama riistainvartija-mielikuva kun kokeilin takkia ekan kerran. Just mahtavaa 😀
   On meillä ihan perheensisäinen vitsi muuten, että mulla aina vaatteet väärinpäin päällä, melkein aina pesulappu läpättää niskassa. Ei sitä aina huomaa, kun on aina joku muu asia päällimmäisenä mielessä. Mutta tärkeintä on hyvä meininki! Loisteliasta loppuvuotta sinnekin!

 • satu

  Hyviä vinkkejä. Kävin joitakin vuosia sitten Islannissa kevättalvella ja sain siellä asuneelta tuttavalta vinkin että suunnilleen samojen leveysasteiden ulkovaatteilla pärjää kuin täälläkin. Ei vaan ollut mitään puhetta siitä tuulesta… sen jälkeen päätin että kun seuraavan kerran etsin ulkovaatetta Etelä-Suomea haastavampiin säihin niin luotan islantilaiseen merkkiin. Oletan että siellä osataan tehdä ulkovaatteet. Koska en ole ehkä ikinä ollut niin kylmissäni kuin siellä saakelin laavakentällä missä raahautuessani mietin että käsivarsissa on vielä onneksi tuntoa 😀

  • Satu Rämö

   Pakko lisätä tähän omasta kokemuksesta (oon käyttänyt esim. North66-merkkisiä vaatteita), että en ostaisi itse Islannissa suunnitteltua ulkoiluvaatetta. Ne kaikki islantilaiset ulkoiluvaatemerkit mitä valmistetaan, on nykyään enemmän streetwearia. Jos etsii esim. teknistä takkia tai ulkoiluolosuhteisiin, saa paljon edullisemmin parempaa laatua muualta. Islannissa on niin pieni vaateteollisuus, että ei ne pysty kilpailemaan isompien maiden merkkien kanssa; hinnat nousee niin järjettömän korkeiksi…

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *