Suosittele jotain hyvää luettavaa lapsille!

Kaupallisessa yhteistyössä: Otava

Kysyin eilen lapsilta, miksi heidän mielestä on kivaa lukea. Kysymyksenasetteluni oli kieltämättä hieman velmu. En tietenkään kysynyt, onko kivaa lukea vaan kysyin, miksi on kivaa lukea.

Luettavaa lapsille lastenkirjavinkki

Se vain on niin iihhhanaaaa, sanoi Pampula. Lukeminen on niinkuin seikkailu, totesi esikoinen ja jatkoi: kirjasta tulee sama tunne kuin elokuvasta, mutta kirjan jälkeen tekee mieli mennä nukkumaan.

Ja onhan näitä hyviä syitä lukea vaikka miten paljon lisää. Lukukeskus puhuu paljon lasten lukemisen puolesta. Heillä on hyviä pointteja lukemisen eduista ja poiminkin niistä muutaman tähän.

 • Lukeminen kehittää sosiaalisia taitoja. Saksalaistutkimuksessa oikeudenmukaisena kaverina pidettiin 90 prosenttia niistä lapsista, joille luettiin säännöllisesti, ja 51 prosenttia niistä lapsista, joille luettiin vain harvoin. Kotona ääneen lukeminen vahvistaa koko perheen sisäisiä suhteita.
 • Lukeminen vähentää stressiä. Lukemisen jälkeen syke alkaa laskea ja lihasjännitys vähentyä. Lukemisen stressiä alentava ja rentouttava vaikutus voi itsessään edesauttaa unta.
 • Uusien asioiden oppiminen ja kokeminen. Hyvä kirja avaa ovia maailmoihin, joihin ei fyysisesti voi matkustaa.
 • Lukeminen parantaa keskittymiskykyä etenkin lapsilla ja helpottaa koulunkäyntiä. Lapselle lukemisella on yhteys parempaan koulumenestykseen. Lukutaito lisää luovaa ja analyyttistä ajattelukykyä ja ongelmanratkaisutaitoa.
 • Tämä ylevä yhteiskunnallinen taso on myös tärkeä: lukeminen edistää tasa-arvoa yhteiskunnassa. Lukutaito on yksi demokratian toteutumisen edistäjä. Jos ei osaa lukea, on ulkona päätöksenteosta ja elämässä muiden armoilla.

Vaikka lukemisesta ei olisi mitään näistä listattuja hyötyä, meillä luettaisiin silti. Koska se nyt vaan on kivaa. Asioita pitää tottakai tehdä myös siksi, että se itse tekeminen on kivaa. Ei maailmassa olisi muuten mitään järkeä jäljellä.

Kirjavinkit lapsille x 4

Poimin Otavan syksyn kirjauutuuksista luettavaa lapsille. Kävimme läpi muutamia kirjoja ja näihin neljään meillä erityisesti tykästyttiin.

Olafin pentupäiväkirjat – Tuli hännän alla. Tässäpä mainio kirja juuri lukemaan oppineille eläinrakkaille tyypeille! Meidän esikoinen on kymmenen. Kaksikielisenä hän lukee suomea hitaammin kuin islantia, joten hän tulee ikäsuosituksissa vähän jäljessä suomenkielisten kirjojen kanssa. Islanniksi hän lukee pidempiä kirjoja, mutta suomeksi esimerkiksi juuri tämä lukemaan oppineille suunnattu letkeä eläinsatu sopii hänelle hyvin.

kirjavinkit lapsille

Olaf oli hitti erityisesti siksi, koska esikoinen rakastaa koiria ja kaikkia eläimiä. Hänellä on huoneessaan omalle pehmolelukoiralle tehty lepokori. Tänään syyslomaperjantaina hän viettää kahden ystävänsä kanssa eläinpehmojen synttärijuhlia. Juhlat alkavat kello 12 ja ohjelmassa on ainakin serpentiiniä ja pehmoeläinleikkejä. Liikkistä.

Tuli hännän alla -kirjassa seikkaillaan maatilalla muiden eläinten kanssa. Olaf lähtee etsimään karkuria, kanaa nimeltä Kanelipulla. Siitä alkaa pieni mutta hauska ja mukavalla tavalla lapsekas seikkailu. Eläimet juttelevat ja touhuavat keskenään, maatilan omistajat pysyttelevät sivuosassa. Tarinassa ei tapahdu mitään pahaa tai pelottavaa, vaan tunnelma on läpi seikkailun letkeä, ystävällinen ja hyväntahtoinen. Iloista lastenkirjallisuutta ripauksella koirien pieruhuumoria. Toimii!

Tuli hännän alla on toinen osa Olafin Pentupäiväkirjat -sarjaa, jonka kirjoittaja on Helena Waris. Tämäkin teos on tosi kiva myös äänikirjana. Äänikirjan pituus on 40 minuuttia, ja lukija Markus Bäckmanilla on miellyttävän matala ja rauhallinen ääni. Kirjan on kuvittanut Mirjami Manninen.

Luettavaa lapsille kirjavinkit

Pampula viis vee yrittää kovaa vauhtia oppia lukemaan. Hän haluaa olla kuten isosisko – tietysti. Kirjojen nimet, otsikot ja lyhyet lauseet hän tavaa mielellään itse, mutta pääasiassa hän vielä kuuntelee, kun muut lukevat. Iltasatuhommat ovat meillä kotona lähes aina mun heiniä. Puoliso siivoaa keittiön, mä laitan lapset nukkumaan tarinoiden saattelemana. Kelpaa! Useimmiten luen ja Pampula kuuntelee, välillä annan muiden lukea ja silloin me molemmat kuunnellaan.

Siri Kolun Villitalon valitsemat on satumainen seikkailu. Lapset seikkailievat Rapinalinna-nimisen talon kanssa, jolla on jalat. Ihanan anarkistista! Huomaan palaavani tämän kirjan kanssa omista lapsuudestani tuttuihin Astrid Lindgrenin maailmoihin.

Meille tuli molemmille satua kuunnellessa mieleen meidän oma koti. Pohjoistuuli paiskoo seiniä, sade ropisee välillä äänekkäästi ja lattiat natisevat… Ehkä tämäkin nousee kohta jaloilleen. Salaisuuksia, seikkailua ja kiehtovia hahmoja. Villitalon valitsemat on toinen osa Villitalo-trilogiaa, joka sopii itsenäisesti luettavaksi vähän vanhemmille lapsille, ja tällaisille päiväkoti-ikäisille luku kerrallaan eteneväksi iltasatukirjaksi. Tässä äänikirjassa on muuten todella miellyttävä lukija. Markus Niemen ääni on rauhallinen ja syvä. Sellainen nuori Leonard Cohen. Villitalo-sarjan oikeudet on muuten myyty jo Saksaan ja Turkkiin, mahtavaa! Kuvituksen on tehnyt Johanna Lumme.

kirjavinkit lapsille

Kun Miika Nousiainen kirjoittaa luettavaa lapsille, niin sehän ei voi olla mitään muuta kuin ihan hulvattoman hauska ja semmoinen, jossa naurun takana piilee muutakin. Fretti Mercury etsii onnea -kirjassa aaltoilee kaksi tasoa. Lapsille hulvaton tarina fretistä ja jäniksestä, jotka etsivät onnea hassuista paikoista ja tapaavat matkan aikana vekkuleita otuksia. Aikuisen mielessä syntyy tarina onnellisuuden omituisuudesta. Missä onni on? Mitä on hyvä elämä? Miksi joku löytää onnen hiihtämällä mutta joku toinen ei? Mitä terrieri tekisi? Tarinan hahmot ovat loistavia intertekstuaalisia viittauksia, jotka tuovat lukemiseen lisädraivia. Karitsa Mattila, Kirva Babitzin, Metro Rostedt ja Jänis Virtanen noin esimerkkeinä. Ja Alasin Morrisette, joka on onnellinen alasimena!

Tämä on upea elämys sekä lapselle että aikuiselle. Iltasatu, jonka leikkisät kuvat ja hassut eläimet viihdyttävät lasta, ja tarina, joka kiehtoo lukevaa aikuista. Tykkäsimme kirjasta hurjasti! Kirja sopii ääneen luettavaksi yli kolmevuotiaille ja itsenäiseen lukemiseen alakouluikäisille. Kirjan vinkeä kuvitus on Sanna-Mari Pirkolan käsialaa.

luettavaa lapsille

Meri ja Aleksi Korpelan Peloton Peltohiiri – Kaksintaistelu on niin ikään sykähdyttävä tapaus. Aineksena on perinteinen eläinseikkailu eli tehtävä, jota hyväntahtoinen Peltohiiri kavereineen lähtee suorittamaan. Kirjan kuvitus kumartaa klassiselle satukirjakuvitukselle: isot kuvat, paljon yksityiskohtia. Ja ajatella! Teoksen kaikki kuvat tehdään käsin – vau!! Kirjasarja on pariskunnan yhteinen juttu. Meri ja Aleksi Korpela luonnostelevat yhdessä, Meri kirjoittaa tarinat ja Aleksi piirtää ja maalaa kuvat. Niin idyllistä!

Peloton Peltohiiri – Kaksintaistelu sopii ääneen luettavaksi yli 3-vuotiaille. Niiden upeiden käsityönä tehtyjen kuvien takia tämä on mielestäni myös taidekirja aikuisille. Iso suositus myös tälle.

Jos näiden kirjojen äänikirjaversiot kiinnostavat, niin tsekkaa esim. Suomalainen Plus. Siellä tarjotaan uusille käyttäjille kaksi viikkoa maksutonta tutustumisaikaa. Suomalainen.com:sta voi muuten ostaa myös kirjojen yksittäisiä äänikirjakappaleita (oon linkannut jokaisesta kirjasta erikseen), jos kuukausimaksupalvelut eivät natsaa.

10 Comments

 • Kässäri

  Lapsille lukeninen on ihan parasta! Meillä reilu viisveen suosikki on Piilaakson Pöntinen – uskomaton tarina siitä kuinka Pyrymaa pelastettiin. Kirja lainattiin nyt kolmannen kerran kirjastosta, eli olisi kannattanut ostaa omaksi! Kirja sopii hyvin ensimmäiseksi fantasia/seikkailukirjaksi, ja siinä on Hobittimaisia piirteitä. Kuvitus on omaan makuun vähän simppeli ja kerronta on paikoin vähän toistavaa, mutta seikkailu vie mennessään ja jännittäviä juonenkäänteitä riittää.

  Toinen suuri suosikki ovat olleet Latte siili -kirjat. Niidenkin tarinat tempaavat mukaansa ja kuvitus on superhyvä.

  Hyviä kirjoja on ihan loputtomasti, mutta pakko suositella vielä muutamaa: Karhu ja Kaniini – kaverin kamalat tavat osui ja upposi nauruhermoon. Hobitti (oli tokaluokkalaisen lempitekemisien listalla kolmantena – isin ääneen lukemana ja nuorempi ei meinannut pysyä paikallaan tarinaa kuunnellessaan). Ja klassikoista omaan mieleen on jäänyt Ihmemaa Oz.

  • Satu Rämö

   Kiitos paljon hyvistä vinkeistä! Lapsille lukeminen on kyllä hirvittävän tärkeää ja ennen kaikkea hauskaa <3

 • Rosmariini

  Meillä 10-vuotias lukee aika laajalla kirjolla kaikenlaista lentokonekirjoista Kapteeni Kalsareihin ja Neropatin päiväkirjoihin. Vähän vähemmän tunnetuista kirjoista suosittelen kuitenkin Katja Lahden Pikkis-kirjoja. Jymykivet ovat niin kiinnostavia, että 6-vuotias ei malta odottaa kirjoja iltalukemiseksi vaan mielummin lukee niitä itse. Kuvat on myös tarkasti katsottu läpi. Soveltuvat yhtälailla tytöille ja pojille.

  • Satu Rämö

   Pikkikset ovat aivan ihania!! Meilläkin on luettu niitä kaikkia, tästä blogistakin pitäisi kirjavinkit-osiossa löytyä kaikki pikkisjutut 🙂

 • Kettu

  On ihan mahtavaa seurata töissä lapsia, jotka löytää uusia lempparikirjoja. Ja aika hyvin jo tietää, mitä voi minkäkin ikäiselle suositella- tai lasten tapauksessa useammin epäsuositella! Esimerkiksi 6- ja 8-vuotiaille ei kannata vielä lainata kirjoja nuortenosastolta, vaan helppolukuiset vois kolahtaa enemmän 😀

  Jos esikoinen tykkää Olafin pentukoulusta, tykkäisköhän myös Lukupalat- sarjassa ilmestyneistä Eläinhoitola Pehmo- sarjan kirjoista? Lukupalat on helppolukuisia, lyhyitä tarinoita, mutta ei kuitenkaan enää tavutettuja. Näistä siirrytään helposti ja sujuvasti Ella- ja Risto Räppääjä- sarjoihin. Lukupalat- sarjassa on muitakin eläinaiheisia kirjoja, ja moni niistä löytyy näemmä myös ainakin Bookbeatista 🙂

  Jostain syystä Pampulan ikäisille on hirveän paljon vaikeampi suositella yhtään mitään! Toisaalta sen ikäiset haahuaa yksinään (tai siis on niillä aina joku aikuinenkin mukana) ja kiskoo hyllystä kirjoja sen mukaan missä on kiva kansi. Tai tiedustelee että oisko teillä dinoja tai pautauta (koska on ilmeisesti aivan liian vaivalloista sanoa että Tatuja ja Patuja :D)

 • Soffi

  Varaukseen menivät. Jäbä on ekaluokalla eli lukee pieniä pätkiä itse. Tai yleensä isi lukee ja minä siivoan keittiötä 😀

 • Olivia

  Jos Pampulaa lukemaan oppiminen kiinnostaa suosittelen lämpimästi ilmaisia sovelluksia Ekapeli Alku (kouluissa hyvin suosittu. Kuulee selvästi kirjainten ääntämisen joka auttaa kaksikielisiä lapsi erottamaan kuinka äänteet eroavat kielissä. Sopii myös lukemisen sujuvuutta harjoittelemiseen valitsemalla vaikeamman aloitus tason)
  Myöskin Pikku Kakkosen eskari sovellus on hyvä lukemisen harjoitteluun.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *