Suomalainen vaatemerkki – skarpisti smart casual

Mainos: Suomalainen vaatemerkki Neulomo

Tervetuloa kurkkaamaan mun rakkaaseen ajatuspajaani, työhuoneistooni tänne Pohjolan perälle, mutkaisen tien päähän viimeiseen vuonoon. Vanhan kivitalon yläkertaan, missä lattiat natisee ja näppis soi. Where the magic happens! Samalla pääsen näyttämään teille nastan suomalaisen vaatemerkin Neulomon vaatteita.

suomalainen vaatemerkki neulomo

Tämä suomalainen vaatemerkki on hiipinyt tietoisuuteeni jokin aika sitten. Tiedän, että ei ole vaatevalmistajille helppo nakki olla yhtä aikaa vastuullinen, mahdollisimman kotimainen, tehdä tyylikkäitä vaatteita kestävästä materiaalista ja pitää kustannukset sellaisella tasolla, että tavallinen suomalainen kuluttaja pystyy ostamaan. Monet yrittävät ihan kaikesta sydämestä ratkaista tämän palapelin, mutta eivät silti läheskään aina onnistu. Aikaa kestävän ja vastuullisesti valmistetun vaatteen on mahdoton voittaa hintakilpailu pikamuotiketjujen kanssa.

neulomo skarppi mekko

Nokialla on valmistettu trikoovaatteita jo noin sata vuotta. Paikkakunnalla sijaitsevan tekstiilitehtaan tarina oli päättymässä vuonna 2016, kunnes joukko yrittäjiä päätti yrittää pelastaa tehtaan. Syntyi Nokian Neulomo Oy ja suomalainen vaatemerkki Neulomo. Kaksi vuotta myöhemmin Nokian Neulomo Oy meni konkurssiin. Kuvioihin tuli 90 vuoden ikään ehtinyt vaatevalmistaja Tam-Silk Oy, joka päätti pelastaa vaatemerkin ja jatkaa sen hienoa tarinaa. Ja tässä sitä nyt ollaan, muikeina Neulomon trikoomekossa.

Neulomo mekko

Ja onneksi näin! Neulomon koti Tam-Silk Oy on ensimmäinen suomalainen vaatevalmistaja, jolle on myönnetty Yhteiskunnallinen yritys -merkki. Jos vastuullisuusasiat kiinnostavat, voi yrityksen verkkosivuilta lukea lisää heidän vastuullisuustoimistaan, mutta tässä muutamia hajanaisia pointteja. Henkilöstölle maksetaan työehtosopimuksen minimipalkkoja suurempaa palkkaa ja vuosittaisesta voitollisesta tuloksesta maksetaan henkilöstölle tuotantobonusta. Verkkokauppatilausten kuljetuksista aiheutuneet hiilidioksidipäästöt hyvitetään. Langat ostetaan EU:n sisältä, ja ne ovat Ökötex-sertifioituja. Puuvilla on GOTS-sertifioitua. Ja paljon, paljon muuta.

neulomo vastuullinen vaatevalmistaja suomi

Näissä kaikissa kuvissa mulla on päällä Neulomon vaatteita. Neulomon vaatteet suunnitellaan Helsingissä. Neulokset valmistetaan suomalaisten yritysten yhteistyönä: neulonta Orivedellä, värjäys Nivalassa ja painatus Aitoossa. Vaatteet ommellaan Tallinnassa ja Kangasalla. Neulomo on suomalainen vaatemerkki ja sen vaatteilla on todella korkea kotimaisuusaste. Kangasalla ommelluissa vaatteissa kotimaisuusaste on 100 %. Ne vaatteet, jotka on ommeltu Tallinnassa, kotimaisuusaste nousee 85 prosenttiin. Ihan kylmikset menee, kun mietin miten hienosto tämä kokonaisuus on rakennettu. Ja lukekaa tosiaan tuo yrityksen vastuullisuussivu, siellä on valtavan paljon tietoa niin vanhojen tuotteiden kierrätyksestä, varastoinnista kuin neuloksen käsittelystä.

vastuullinen vaatemerkki neulomo suomalainen vaatemerkki

Tottakai silläkin on väliä, miltä vaatteet näyttävät ja tuntuvat päällä. Nämä ovat ihan hirvittävän ihania! Kolmessa yllä olevassa kuvassa istun koneeni ääressä kirjoittamassa, oikoluen ikkunan ääressä kahta käsissivua ja seison toimiston pirtsakanvärisessä keittiössä suunnittelemassa kahvinkeittopuuhia. Ylläni oleva liituraitakuvioitu mekko Nora istuu kuin nakutettu. Mulla on mekosta koko M, ja mekko istuu ihan joka puolelta. Ahkeran kirjoittamisen ja pienten painojen nostelun kautta olen hankkinut itselleni aika paksut käsivarret ja leveät hartiat, mutta mekko ei silti kiristä. Lantiolla on tilaa, ja vyötärö istuu silti nätisti. Hyvin sujahtaa tämän mekon sisään myös nämä sopivan muhkeat ja lyhyehköt jalkani. Kaksi taskua tuo rennon fiiliksen ja valkoinen kuvio mustalla pinnalla on skarpin smart casual. Mekon hinta on 69,90 €.

suomalainen vaatemerkki neulomo

Jos mun täytyy keskittyä johonkin juttuun ilman konetta ja kännykkää, istahdan pienen pöydän ääreen. (Tämän saman pöydän ääressä tallensin muuten nämä kirjoittamisen verkkokurssiluentoni.) Ylläni olevassa raidallisessa Hanna-puserossa (tästä koko M) on jännä leikkaus. Olkapäissä ja käsivarsissa on tilaa, ja vaikka pusero on löysä, se istuu silti hyvin. Ranteista ja vyötäröltä työköistuvampi, mutta yläosa ihanan ilmava. Tätä kutsutaan kuulemma lepakkoleikkaukseksi. Hauska! Hanna-paitaa saa eri väreissä, itse ihastuin tähän merenvihreään. Hinta verkkokaupassa on 34,90 €.

valkoinen teepaita suomalainen vaatemerkki

Sitten se vaatekaapin perustuote: valkoinen teepaita. Siitä onkin aikaa, kun kaapissani on viimeksi ollut hyvälaatuinen valkoinen teepaita, joka on ryhdikäs ja neutraali. Ei kuvioita, ei jippoja vaan ihan vain valkoinen ja sileä. Neulomon Aho-teepaita (mulla on koko M tästäkin) tuntuu oikealla tavalla jämäkältä päällä. Se on skarppi, mutta ei kinnaa.

Neulomon vaatteet pestään puhtaalla vedellä ilman kemikaaleja. Tämä suomalainen vaatemerkki kertoo pesevänsä vaatteet ennen myyntiä, jotta asiakas saa tuotteen, jonka ominaisuudet eivät muutu ensimmäisessä pesussa. Pääsin testaamaan tätä lupausta ihan käytännössä. Puin nimittäin tämän valkoisen teepaidan päälleni kuvauspäivän aamuna. Sain ideaksi syödä aamiaiseksi granaattiomenaa, ja tottakai siinä leikkuulaudan ääressä veitsen kanssa heiluessa roiskahti kirkaanpunaista mehua kunnon roiskaus paidan etupuolelle. Aaargh….. Äkkiä hieroin tahroille sappisaippuaa ja heivasin puseron ohjeen mukaan kuuteenkymppiin konepesuun. Ja ta-hiton-daa: ei jälkeäkään roiskeista ja paita on pesun jälkeen ihan samanlainen kuin suoraan paketista otettuna.

Aho-teepaidan hinta verkkokaupassa on 29,90 €. Minusta tämä on jo pieni uutisaihe: korkean kotimaisuusasteen valkoinen laatuteeppari alle kolmenkympin.

suomalainen vaatemerkki vastuullinen

Minulla olisi myös etukoodi teitä ilahduttamaan. Lokakuun loppuun kaikki Neulomon verkkokaupan vaatteet 20 prosentin alennuksella, kun käytät etukoodiani SATU20

Iloista pukeutumista!

Kuvat: Björgvin Hilmarsson

Teemat
Poimintoja Blogista:
Yleinen

Purjehtimaan lasten kanssa

Tiedättekö mitä? En ole ikinä purjehtinut ja maastohiihtänyt vain kerran (tämä unohtumaton matka Landmannalaugariin). Joten kai ihan luonnollista, että lähdemme viikonloppuna viikoksi purjehtimaan Hornstrandiriin eli

Lue lisää »
Yleinen

Design-löytö: Marimekkoa siroille

Joulu on kauppiaan mielessä enää kaukainen muisto vain. Siitä ei ole jäljellä kuin arvonlisäverojen tilitys helmikuussa. Ou jeah. Joulun jälkeinen alekausikin vetelee viimeisiään. Islannissa tämä

Lue lisää »
syöpävakuutus vakavan sairauden turva if
Perhe ja arki

Syöpävakuutus auttaa vastatuulessa

Mainos Vakavan sairauden turva / If Sen jälkeen kun äitini sairastui syöpään, olen lukenut aika paljon kaikenlaisia syöpäsairauteen liittyviä juttuja ja päättänyt, että syöpävakuutus pitäisi

Lue lisää »

Satu Rämö

Contact / Yhteystiedot

Tietosuojaseloste

2024 © Satu Rämö